Test de gaming cu un sistem ASUS cu NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER

Scris de | 8 noiembrie, 2024
Test de gaming cu un sistem ASUS cu NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti SUPER

După ce am trecut prin nenumărate laptopuri de gaming, a sosit timpul și pentru un „good old fashioned” PC, pentru gaming, nu ceva cât să dea cea mai mare gaură în buget, dar nicidecum ceva ieftin sau slab în performanță. Acest build dispune de o placă video de la NVIDIA, în speță un RTX 4070Ti SUPER de la ASUS, care vine pe alb, ca să se asorteze cu tot ansamblul, care e la rândul lui cuplat cu un procesor de la Intel, un Core i5-14600K, din cea mai recentă generație a producătorului american.

Fiind un test de gaming, am ales să rulăm clasicele benchmark-uri din 3DMark, dar să și realizăm un test practic cu cele mai noi și mai „ale naibii” titluri, alea care fac să transpire și cele mai puternice sisteme. Adică Black Myth: Wukong și Star Wars Outlaws. Așa cum am mai zis și data trecută, când showcase-ul a fost pus pe un Lenovo Yoga 9, cel din urmă titlu nu dispune de un tool de benchmark-uri, însă am avut eu girjă să-l trec prin utilizarea reală, la rezoluții diferite și cu diverse setări pentru Ray Tracing, DLSS și Frame Generation, ca să-mi dau seama cum și cât de bine poate rula un titlu destul destul de solicitant.

Ce este NVIDIA DLSS

Nvidia nu mai este de mult doar o companie care dezvoltă plăci video, ci a ajuns un adevărat gigant în ceea ce privește inteligența artificială. Nvidia DLSS este unealta producătorului american care se folosește așa cum trebuie de inteligența artificială, pentru ca experiența ta de gaming, să fie cea pe care o vrei cu adevărat. Cred că orice împătimit al jocurilor de pe PC s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu problema că un titlu se „mișcă încet”, iar uneori acest lucru poate să te sece până când ajungi să spui „am nevoie de niște componente și mai puternice”.

Însă până să trecem la testele practice, de gaming, hai să vorbim puțin despre cum exact ne ajută inteligența artificială să ne jucăm mai bine. Plăcile video din ultimele generații de la Nvidia integrează așa-numitele Tensor Cores, niște nuclee ale GPU-ului care beneficiază de AI. Acestea se ocupă de randarea în timp real a imaginilor care ție îți apar pe monitor, și se folosesc de o rețea neurală deep learning pentru a spori FPS-urile, fără să fie nevoie ca tu să mai tragi în stânga de diversele slidere de tweaking a performanței grafice, pe care le găsești în meniul cu setări ale oricărui joc.

Practic, putem vorbi aici de un soi de funcție de upscaling, așa cum vedem și la televizoarele smart de ultimă generație. Nvidia DLSS ia imaginea generată în mod normal de procesorul grafic și o face mai bună, mai clară, mai vie. Cel mai bine vei putea observa acest lucru când ești atent la micile detalii care poate pot fi mascate de o rezoluție ceva mai joasă. Asta, plus că îți vei putea permite să fii mai generos atunci când setezi combinația dintre rezoluție și nivelul detaliilor. De-a lungul timpului au tot existat tehnologii menite să-ți îmbunătățească performanța, însă multe dintre ele parcă mai mult puneau bețe în roate, mai ales când ajungeau să se învechească, așa cum este cazul celebrului anti-aliasing. Era nevoie de ceva nou pe acest segment, un game-changer, la propriu. Aici intră în schemă DLSS, gata să-ți transforme PC-ul sau laptopul echipat cu RTX într-o mașinărie și mai performantă decât credeai că este deja.

Testele de gaming

Bun, să trecem și la partea practică, pentru că DLSS-ul este focusul acestui material. Deși este foarte simplu de folosit, nu merge chiar așa, cu una, cu două, îi dai drumul și se ocupă el de restu. Are și el niște setări pentru a îți face viața și mai ușoară, și ai posibilitatea de a alege între mai multe moduri de performanță, care îți vor afecta, desigur, FPS-urile. Personal, am ales să merg pe modul „MAX Performance”, iar Star Wars Outlaws, cu setările maxed out, ultra fiind aici cuvântul predominant, a sărit din 30-40 FPS (1440p cu Frame Generation) în peste 85, ceea ce înseamnă că Nvidia DLSS a făcut aici diferența dintre abia jucabil la gaming în peste 60 fps. Chiar pot să spun că am rămas impresionat.

Oricum, ca să fie mai simplu de explicat, și mai corect decât orice altceva, voi lăsa mai rezultatele de performanță în Wukong cu DLSS on și off, ca să vezi negru pe alb, din punct de vedere matematic, cum este îmbunătățită performanța cu ajutorul inteligenței artificiale de la „echipa verde”.

La Black Myth: Wukong a fost chiar mai ușor să-mi dau seama de ce și cum poate sistemul, fiind vorba aici de un joc optimizat excelent pentru PC, spre deosebire de primul titlu despre care am discutat. Și aici, inteligența artificială de pe GPU-ul NVIDIA își spune cuvântul și urcă jocul pe culmi și mai mari atunci când vine vorba de fluiditate. Dar să atingem puțin și subiectul Frame Generation, care este o tehnologie la fel de impresionantă ca DLSS, tot de la NVIDIA.

AI-ul de aici „umple” golurile dintre cadre, având ca rezultat evident și logic creșterea numărului acestora. Deci, în aceste scenarii, despre care am vorbit mai devreme, avem parte de rezultate cumva proporționale între cele două jocuri. „Frame Generation” de la NVIDIA este o tehnologie avansată de creștere a ratei de cadre (FPS) în jocuri video și aplicații grafice, introdusă ca parte a suitei NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling), în special în versiunea DLSS 3. Deci ea funcționează utilizând tehnici de învățare profundă și AI pentru a genera cadre intermediare suplimentare, îmbunătățind semnificativ experiența vizuală fără a pune o presiune excesivă pe hardware.

În plus, Frame Generation funcționează cel mai bine pe plăcile video din seria NVIDIA GeForce RTX 40, cum este cazul și cu acest 4070 Ti în implementare ASUS, care dispun de nuclee AI și hardware dedicat pentru a suporta sarcinile DLSS și „Frame Generation” într-un mod eficient. Și ca un alt plus, Frame Generation este proiectată să funcționeze împreună cu tehnologiile existente de reducere a latenței, cum ar fi NVIDIA Reflex, care contracarează latența suplimentară ce ar putea apărea din cauza creării cadrelor suplimentare.

Pe lângă creșterea FPS-ului, Frame Generation oferă o experiență mai fluidă și mai imersivă în jocuri, și îți socate în fața ochilor un gameplay mai fluid pe display-urile cu rate de refresh ridicate. Deși nu înlocuiește cadrele reale randate de GPU, tehnologia este un „compromis pozitiv” între performanță și calitatea vizuală, mai ales pentru jocurile care necesită resurse grafice intense.

Sistemul complet pe care am testat cele două jocuri, precum și tehnologiile de la NVIDIA despre care am vorbit este următorul:

  • Placă video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER BTF White Edition
  • Placă de bază ASUS TUF Gaming Z790-BTF WiFi
  • Procesor Intel Core i5-14600K
  • Cooler CPU ASUS ROG Strix LC III 360 ARGB White Edition
  • Memorie RAM Kingston Fury Renegade DDR5 6800MTs 2 x 16 GB
  • SSD Kingston NV2 NVMe PCI4.0 2TB
  • Carcasă ASUS TUF Gaming GT302 ARGB
  • Sursă ASUS TUF Gaming 1000W Gold White Edition

Advert 61

Etichete: , , , , , ,