Acum câteva săptămâni vă povesteam despre cum cei de la TCL promit să lanseze monitoare OLED mult mai ieftine, datorită unei tehnologii de fabricație revoluționare. Acum aflăm că producătorul s-a ținut de cuvânt și a început producția cu două modele – unul gândit pentru industria medicală și un al doilea pentru uz general.
Primul dintre ecranele la care lucrează în prezent producătorul este un OLED cu diagonală de 21.6 inch la rezoluție 4K. Panoul oferă o densitate a pixelilor de 204 PPI, acoperire 99% a spectrului de culoare DCI-P3, contrast mai mare de 1.000.000:1 și o luminozitate maximă de 350 de nits.
Celălalt model de la TCL CSOT (divizia de monitoare a producătorului) este un panel de 27 de inch cu aceeași rezoluție 4K. Doar că ăsta vine cu rată de refresh de 120Hz, ceea ce-l face potrivit și pentru gaming, în timp ce luminozitatea atinge 600 de nits în HDR. Și chiar dacă nu oferă specificații la fel de fățoase precum competiția de la Samsung sau LG, panourile de la TCL CSOT pot fi produse cu costuri de până la 20% mai mici, în timp ce procesul de fabricație este cu 30% mai rapid.
TCL CSOT ne-a mai dezvăluit și un ecran QD-EL (Quantum Dot Electroluminescent) cu diagonala de 14 inch și rezoluție 2.8K. Acesta este primul astfel de ecran din lume, iar tehnologia din spatele lui mai este cunoscută și sub denumirea de NanoLED. Practic, aceasta elimină nevoia unei surse de lumină pentru a afișa imaginea și o înlocuiește cu quantum dots care generează culori și lumini folosind energie electrică.
Comparativ cu un ecran OLED sau LCD, panourile QD-EL oferă culori și mai precise, luminozitate mai mare, unghiuri de vizibilitate mult mai bune și o acoperire mai mare a gamei de culoare BT2020. Momentan este la stadiul de prototip, însă rata de refresh poate fi oriunde între 30 și 120Hz. Iar partea cea mai bună este că prețurile pentru acest tip de ecrane vor fi mai mici, în timp ce consumul de energie va fi redus.