Cum mi-am upgradat MacBook-ul de la 256 GB la 2 TB cu un Kingston XS1000

Cum mi-am upgradat MacBook-ul de la 256 GB la 2 TB cu un Kingston XS1000

Scris de | 28 noiembrie, 2024

Ce faci atunci când stocarea de pe laptop nu îți mai ajunge, iar totul este lipit pe placa de bază? Muți ar zice că este momentul pentru un upgrade, dar eu am refuzat să fac asta având în vedere că restul computerului mi se pare de ajuns pentru ceea ce am nevoie de la el. Așa că am ales calea mai ieftină mi-am lipit un SSD de capacul laptop-ului. Și nu orice SSD, un Kingston SX1000 de 2TB, în cea mai nouă variantă a sa: cu carcasă de culoare roșie. Iată de ce consider că ar trebui să faceți la fel dacă aveți un computer „neupgradabil”.

Un SSD și o bandă adezivă cu velcro poate fi soluția cea mai ieftină pentru upgrade

Laptop-urile, în special cele ultraportabile, nu prea mai pot fi upgradate în 2024, indiferent dacă vorbim despre PC-uri sau Mac-uri. Memoria RAM și SSD-ul sunt, de obicei, lipite pe placa de bază, iar odată ce ai ales o configurație, cu ea rămâi până la final. Eu pot spune că sunt extrem de mulțumit, în continuare, de MacBook Air-ul meu cu procesor M1 pentru tot ceea ce am nevoie să fac pe el. Doar stocarea îmi dă bătăi de cap după mai bine de trei ani de utilizare. Problema este că Apple oferă stocare tot de 256 GB în varianta de bază chiar și pe cele mai noi modele, așa că un upgrade nu m-ar ajuta foarte mult dacă nu aș mai da și niște bani în plus pe stocare extra, iar prețurile nu sunt deloc mici. Așa că am decis să apelez la o soluție de tip „McGuyver”. Rezultatul este unul nu foarte estetic, dar este 100% funcțional și practic.

Atunci când am cumpărat MacBook-ul, l-am prins la o „super ofertă” așa că nu aveam de ales între mai multe variante de stocare sau RAM. Scopul său era munca în deplasare și important era să ruleze Microsoft Office și să țină bateria mult. Și încă face asta foarte bine. Doar că între timp și nevoile mele au crescut. Am început chiar și să editez clipuri video simple în DaVinci Resolve pe el atunci când am nevoie, iar în timp s-au adunat multe documente, fișiere și tot felul de proiecte pe care nu prea aș vrea să le șterg sau să le mut în cloud sau pe PC-ul mare. Fără acest un upgrade de stocare ar trebui să fac constant curățenie, probabil la 1-2 săptămâni și chiar nu am nevoie de acest „stres”.

De asemenea, nu vreau ca SSD-ul să mă încurce pe birou sau să atârne de cablu atunci când mut laptop-ul dintr-o parte în alta, așa că am găsit o soluție și la asta. Este ieftină și banală, dar foarte eficientă: bandă cu velcro (arici). Înarmat cu aceste două componente… m-am apucat de „upgrade”, iar acesta a fost extrem de simplu. Doar am lipit o parte a benzii pe laptop, pe cea „pufoasă” și am lipit cealaltă parte, cu piciorușele de plastic de SSD. Tot ce am mai făcut a fost să înlocuiesc cablul din pachet, care vine cu mufă USB-A, cu unul cu USB-C la ambele capete.

Kingston XS1000 oferă o combinație bună de calitate și performanță la preț accesibil

Probabil că ați observat că ne plac SSD-urile externe de la Kingston aici la connect. Avem câteva pe care le folosim zilnic, iar un XS2000 a fost alegerea noastră și atunci când aveam nevoie de un SSD de top pentru editare video. Acum acum am ales însă, din nou, varianta XS1000. În primul rând pentru că este mai ieftină, dar și pentru că laptop-ul și cazul de utilizare nu ar beneficia de pe urma vitezelor de transfer mai mari. Totodată, acesta oferă o combinație bună de calitate și performanță la un preț nu foarte mare. Și pentru că nu aș vrea să mai fiu nevoit să fac upgrade-ul acesta prea curând din nou, am ales cea mai mare capacitate disponibilă: de 2 TB. Culoarea roșie este doar un bonus. Pe de-o parte iese puțin în evidență, pe de altă parte, adaugă o pată de culoare pe MacBook-ul meu gri plictisitor.

Atunci când vine vorba despre performanță, Kingston XS1000 nu este tocmai lent, ba chiar la 1GB/s la citire și 1 GB/s la scriere, oferă cam maximum cât poate port-ul USB de pe MacBook. Față de cei 2 GB/s de pe stocarea internă a MacBook-ului, ai zice că renunț la jumătate din performanță, dar în realitate nu fac nimic atât de solicitant să fie nevoie de transferuri mai rapide.

Nici nu are sens să comparăm diferența de preț față de un laptop nou cu 2 TB stocare intern. Dacă ar fi să cumpăr un MacBook Air cu procesor M3 ca upgrade, acesta ar costa 1.300 euro și ar veni tot cu 256 GB. La acei 1300 euro ar trebui să adaug încă 920 euro pentru un SSD intern de 2 TB. Sigur, ar avea stocare mai rapidă, însă diferența de preț este enormă. Un Kingston XS1000 costă doar 609 lei în varianta de 2 TB, chiar și în această ediție nouă de culoare roșie. Dacă mai pun și banda velcro de 22 lei, ajungem la 631 lei total pentru un upgrade care ar trebui să mă țină până când acest laptop inevitabil își va da „duhul”. Ori nu va mai putea ține pasul cu performanța, ori RAM-ul va deveni insuficient (are doar 8 GB, dar încă nu se simte puțin pentru office work), ori va suferi un accident (bat în lemn să nu), ori va ceda ceva prin el, iar reparația ar fi mai scumpă decât valoarea lui.

Și chiar dacă pățește ceva, măcar voi ști că nu pierd accesul la datele stocate pe SSD-ul lipit pe placa de bază, întrucât că acestea vor fi stocate pe SSD-ul extern. Și atunci când voi trece la un alt laptop nou, pot conecta SSD-ul la el și pot continua totul de unde l-am lăsat anterior.

Într-o lume ideală, nu ar trebui să apelăm la soluții alternative pentru „upgrade-uri”. Este bine că încă există laptop-uri cu slot-uri M.2 și RAM upgradabil, dar acestea sunt caracteristici din ce în ce mai rare pentru computere subțiri și ușoare. Mă bucur însă și că există și astfel de soluții, precum SSD-ul Kingston XS1000, care este la rândul său mic și ușor și poate fi lipit de un laptop fără să încurce prea mult.

Advert 61