Kingston SX2000 4TB: cum te ajută un SSD extern în producția video

Scris de | 5 iunie, 2024
Kingston SX2000 4TB: cum te ajută un SSD extern în producția video

SSD-urile obișnuiau să fie în trecutul nu foarte îndepărtat niște „piese” pe care pur și simplu le vânam. Trăiam în vremurile în care HDD-urile mecanice dețineau supremația mediilor de stocare, iar cine avea RPM mai multe, era șef de trib. Croncăneau liniștite filmele aproape HD sau cine știe ce nebunii mai scoteam de pe Handycam-uri, GoPro-uri antice, ori alte minuni. Nu visa nimeni 8K, ProRes 4444 XQ sau alte avioane. Era pentru mulți început de drum. Două-trei tranziții cross dissolve, și ăla era materialul. Ca să fie treaba treabă, e bine să menționăm totuși din capul locului, că pe parcursul acestui articol ne referim la niște medii de lucru semi-pro, sau entry level în producție. 

Bun. Vremurile HDD-ului sunt destul de trecute. Știam că lucrurile se vor schimba, și iată că azi trăim în viitor. SSD-urile nu numai că au devenit un lucru atât de comun, dar tehnologia lor încă se dezvoltă mult, ele devenind tot mai mici, mai încăpătoare, și cel mai important, mult mai rapide. Totuși, nu tuturor ne-a fost la îndemână mereu ultimul și cel mai scump MacBook Pro, cu stocarea cea mai mare, și trebuia ținut pasul cu calitatea materialului scos din camere, evoluția workflow-ului de editare, cu felul în care organizăm fișierele, deci… erau necesare soluții. 

În articolul de astăzi aș dori să aruncăm o privire către una dintre cele mai portabile și rapide soluții de stocare, și cum te poate ajuta în producție video, și nu numai. Micul accesoriu este Kingston XS2000, iar varianta de test este o „bestie” de 4TB, cea mai mare variantă a gamei. Hai să vedem întâi ce-i așa special la acest SSD. 

4TB de stocare într-un „pachet de gumă de mestecat”

A găsit oare Kingston rețeta perfectă pentru design-ul și construcția unui SSD extern perfect? Device-ul are o construcție solidă, din metal și plastic la bază, dar acompaniat de un fel de protecție din silicon. Este o combinație care protejează excelent, iar dacă ești un film maker de gherilă, și ideea de „run and gun” nu-ți e străină, n-o să ai nicio teamă să-l iei cu tine în cele mai dificile locuri de filmare ori editare. 

Dimensiunile lui XS2000 sunt 69.54 x 32.58 x 13.5mm, iar cu o greutate de puțin sub 30 de grame, niciun buzunar nu va fi o provocare. 

1 GB/s este în general de ajuns, dar SX2000 oferă 2!

Hai să vorbim un pic despre cum „se mișcă”. Mult nu e de spus, pentru că totul e la superlativ. SSD-ul folosește o interfață USB 3.2 Gen 2×2 și vine însoțit de cablul USB-C care să îi permite viteza maximă. O dată conectat la un computer care deține un port compatibil 2×2, acesta poate atinge viteze de până la 2 GB/s. Mare atenție însă, întrucât doar plăcile de bază desktop din gama high-end dețin astfel de port-uri, și foarte puține laptop-uri din piață pot atinge astfel de viteze.

Noi am pus la încercare micul Kingston SX2000 folosind Blackmagic Disk Speed Test pe macOS, o aplicație gratuită a celor de la Blackmagic Design, care-ți arată tot ce vrei să știi despre sistemele tale de stocare interne sau externe, cu informații detaliate în funcție de fiecare codec și rezoluție. De asemenea, am rulat și un CrystalDiskMark pe un PC cu Ryzen 7800X3D și placă de bază cu chipest X670E, care deține un singur port USB-C compatibil USB 3.2 Gen 2×2. Pe MacBook Pro-ul cu procesor M3 Pro din dotare, viteza atinge cam 1 GB/s la transfer secvențial, întrucât port-urile USB de pe Mac sunt USB 4 dar cu o singură magistrală, nu două. Pe PC cu port-ul „corect”, viteza se dublează. Oricum, în ambele situații, viteza de transfer este mai mult decât suficientă. 

Cum poți folosi eficient Kingston XS2000 în producție și editare video

Am stabilit că este un device foarte facil de cărat și că este extrem de rapid. Dar cum ne ajută în editare și producție? Vedem mai jos.

În primul rând, avem de a face cu un sistem de stocare simplă. Dacă SSD-ul tău intern e sufocat de proiecte, multe și mari, un SSD extern precum SX2000 poate funcționa pe post de „depozit”, unde vei avea acces oricând la proiecte vechi, B-Roll sau ce mai păstrezi pentru a fi folosit mai târziu. 

Apoi, putem rezolva niște probleme la capitolul proxy și caching cu acesta. Dacă vezi că acel cache-ul din DaVinci Resolve sau Premiere Pro crește și tot crește, și te trezești că nu mai ai spațiu pe SSD-ul intern de pe laptop, poți seta XS2000-ul ca destinație pentru generarea de proxy-uri, ori cache, și ai rezolvat problema. Faci tu curățenie când ai timp. 

SSD-urile externe pot fi o soluție bună și pentru cazurile de editare în mai multe locuri, pe mai multe sisteme. Unii ne mai plimbăm de colo-colo cu proiectele, ce să faci, viața de „film maker” nu-i perfectă. E super ușor să-ți creezi proiectele și să le rulezi direct pe SSD-ul extern și ai și lățime de bandă și viteză numai bune pentru asta. Atunci când ajungi într-o nouă locație, îl poți cupla la un PC sau Mac nou și dai drumul la treabă. 

Dar SSD-ul poate fi o soluție și pentru înregistrare. Aici e un pic cu dus și întors, dar este totuși de menționat. După cum bine știi, unele camere înregistrează direct pe SSD-uri externe. Astfel, atunci când timpul nu permite, poți să te apuci direct de editat fără să mai pierzi vremea cu offload-uri. E un caveat aici – trebuie neapărat verificată compatibilitatea camerei tale cu Kingston-ul, pentru că unele camere acceptă doar anumite brand-uri, și chiar doar anumite modele. Mai nou, și telefoanele iPhone 15 Pro și Pro Max permit înregisrarea de filmări direct pe SSD, iar acelea nu sunt așa pretențioase. Dacă te-ai speriat că rămâi fără spațiu pe telefon atunci când vrei să tragi în format ProRes pe telefon, un SSD extern ar putea fi soluția.

Normal, cu spațiul de stocare adecvat, poți folosi soluția propusă de noi chiar pentru toate avantajele și cazurile de utilizare de mai sus în același timp. Depinde doar de cum și la ce nivel lucrezi tu. La noi, este un mix din toate, dar, în principal portabilitatea și viteza sunt avantajele care ne ajută cel mai mult în workflow-ul de zi cu zi pentru editarea clipurilor de pe canalul de YouTube Connect România și pentru realizarea emisiunii Connect de pe Prima TV.

Concluzia connect

Kingston XS2000 e un device care n-ar trebui să-ți lipsească, indiferent de care ar fi modul tău de operare în producție video. Este construit în așa fel încât nu te va încurca niciodată, și niciun offload nu va fi vreodată o provocare când vine vorba de viteză. Se va înțelege de minune cu NLE-ul tău preferat, astfel că focusul nu va mai fi pe unde se generează proxy-urile, ori cât spațiu mai ai pentru următorul shoot day, ci acolo unde trebuie. Pe creativitate. 

Plusuri

  • Construit foarte bine, din metal și cu protecție de silicon antișoc
  • Viteză dublă față de alte soluții din piață
  • Capacitate de până la 4 TB, pentru multiple proiecte video
  • Poate fi folosit de la început și până la finalul producției (înregistrare, stocare, editare, etc.)

Minusuri

  • Unii se vor feri de modelul de 4TB din cauza prețului mare
  • Viteza maximă poate fi atinsă pe foarte puține configurații, care integrează USB 3.2 Gen 2x2. USB 4, cu lățime de bandă mai mare, nu poate atinge această viteză, de exemplu, din cauza dependenței de două magistrale USB.
Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,