Telefoanele Huawei Pura 70 sunt disponibile de astăzi în România și noi le-am văzut deja. Cât costă și ce oferă noile flagship-uri

Scris de | 2 mai, 2024
Telefoanele Huawei Pura 70 sunt disponibile de astăzi în România și noi le-am văzut deja. Cât costă și ce oferă noile flagship-uri

Huawei a confirmat, în sfârșit, disponibilitatea seriei de flagship-uri Pura 70 în Europa, iar noi am reușit să punem mâna pe ele pentru câteva minute în cadrul unei prezentări private. În România vor fi lansate trei dintre cele patru modele Pura 70, începând cu varianta standard, continuând cu modelul Pura 70 Pro și culminând cu Pura 70 Ultra, modelul care aduce cele mai mari îmbunătățiri la nivelul camerei foto. În cazul în care vă întrebați, „pura” se citește „piura” și așa va suna numele acestei serii în toate comunicările oficiale.

Pentru început, putem discuta despre elementele comune pe care cele trei modele Huawei Pura 70 le au, întrucât aceste dispozitive se dovedesc a fi foarte diferite odată ce intri în detalii. De exemplu, chipset-ul Kirin 9010, dezvoltat pe baza unui design proprietar Huawei în fabricile SMIC pe arhitectură de 7nm. Rămâne să testăm „pe viu” acest procesor pentru a stabili cât de mult afectează faptul că este pe o arhitectură mai veche. Așa cum ne-am obișnuit deja de câțiva ani pe dispozitivele Huawei, restricțiile SUA nu permit utilizarea tehnologiilor 5G, așa că acest chipset este livrat doar cu modem 4G activ.

Spre diferență de variantele din China, care vin echipate cu HarmonyOS, noile modele Pura 70 ajung în Europa echipate cu Android și interfața EMUI adusă la cea mai recentă versiune. Asta înseamnă că noile telefoane Huawei vor avea o interfață familiară pentru cei care au folosit dispozitivele companiei în trecut. Nativ, sistemul de operare al modelelor Pura 70 nu va rula aplicații și servicii de la Google, însă în ultima perioadă au apărut metode din ce în ce mai simple de a instala YouTube, Gmail, Maps și altele direct din AppGallery. Situația nu mai este atât de sumbră precum era în urmă cu doar câțiva ani.

Modelul de bază Pura 70 oferă majoritatea noutăților seriei

Cele trei dispozitive sunt diferite între ele însă cel mai evident la capitolul design. În timp ce Huawei Pura 70 „standard” adoptă un design plat, „inspirat” parcă de iPhone-urile recente, așa cum am văzut și pe modelele de la Samsung sau Xiaomi, celelalte două modele păstrează liniile mai curbate ale seriilor Huawei P din ultimii ani. Acesta are și cel mai mic ecran, cu diagonală de 6,6”, dar nu face rabat la capabilități flagship. Acesta este construit folosind un panel OLED LTPO, cu refresh rate variabil între 1 și 120 Hz, are luminozitate maximă de 2.500 nits și rezoluție înaltă: 2.760 x 1.256 pixeli.

Sticla de pe acest ecran este, din nou, proprietară. Huawei a dezvoltat pentru generația Pura 70 două modele noi de sticlă Kunlun, iar Pura 70 folosește Kunlun Glass 2, care este de două ori mai rezistent la zgârieturi și șocuri mecanice decât prima generație. De altfel, nu prea s-a plâns nimeni nici de prima generație de Kunlun Glass, deci orice upgrade este o îmbunătățire pentru sticlă care deja a demonstrat că oferă rezistență bună. Este greu însă de comparat rezistența între diverse variante de sticlă. Nu am găsit nicio informație legată de capacul de pe spate al acestui model. La o primă impresie aș putea spune că este plastic, dar este posibil să fie și din sticlă. Este din ce în ce mai greu să diferențiezi aceste materiale în ultimii ani. Important este că rama exterioară este din aluminiu, ceea ce va asigura rezistență îmbunătățită la șocuri.

Pura 70 vine cu 12 GB memorie RAM standard și 256 GB stocare internă. În China, aceste acest model există și cu 512 sau 1 TB, dar la prețuri mai mari. Probabil că o mare parte din acel spațiu va fi ocupat cu stocarea fotografiilor și filmărilor de pe acest model, sistemul de cameră fiind, desigur, atracția principală.

Chiar dacă vorbim despre modelul de bază, Huawei Pura 70 „standard” vine echipat cu o cameră foto performantă, chiar superioară din anumite puncte de vedere altor modele din gamă. De exemplu, acest model este singurul cu zoom optic 5x din gamă, pe un senor de 12 megapixeli și lentilă periscopică stabilizată. Senzorul principal de 50 megapixeli de 1/1.3” are diafragmă variabilă între f/1.4 și f/4.0 pe o lentilă stabilizată. Ultrawide-ul nu este tocmai cel mai impresionant, la 13 megapixeli, dar Huawei a mai folosit această combinație de senzor și lentilă în trecut cu succes.

Huawei spune că, față de P60 Pro avem de a face cu o stabilizare îmbunătățită cu 91% și focalizare de două ori mai rapidă și mai precisă. Folosind XD Motion Engine, telefonul captează mai multe cadre simultan, cu diverse expuneri și le combină apoi pentru a „îngheța” acțiunea.

Modelul de bază Pura 70 este și cel cu cea mai mică baterie și cea mai lentă încărcare. Lentă doar în comparație cu modelele Pura 70 superioare, întrucât la 66W pe fir și 50W wireless, avem parte de încărcare destul de rapidă în raport cu alte modele flagship din piață pentru acumulatorul de 4.900 mAh.

Prețul de pornire pentru Huawi Pura 70 este de 4.999 lei, un preț de flagship, pentru intrarea în gamă a modelelor de flagship-uri de la Huawei. De aici, prețurile nu pot decât să crească.

70 Pro este un model intermediar care adoptă un design curbat și camere puțin mai avansate

Huawei Pura 70 Pro este un model superior doar din câteva puncte de vedere lui Pura 70 „standard”. De fapt, la nivel de performanță și experiență de utilizare, cele două dispozitive ar trebui să ofere cam aceleași avantaje și dezavantaje, fiind bazate pe o platformă foarte similară, cam la toate capitolele.

Diferența majoră la capitolul design este faptul că Pura 70 Pro folosește un ecran cu margini curbate. Atunci când am văzut însă telefoanele „pe viu” nu mi s-a părut că ecranul de la interior este obligatoriu curbat la interior, ci sticla este atât de curbată încât elementele de pe margine par că se prelungesc pe margini. Adevărul este că telefonul se simte foarte bine în mână, chiar dacă este un model cu ecran și mai mare, cu diagonală de 6,8”. Restul specificațiilor sunt comune între cele două modele: panel LTPO la 120 Hz, luminozitate de 2.500 nits și o rezoluție cu doar câțiva pixeli mai mare: 2.844 x 1.260 pixeli.

La capitolul captură foto, senzorul principal este identic: 50 megapixeli f/1.4-4.0, focalizare laser și stabilizare optică, însă celelalte două camere sunt puțin diferite. Avem un ultrawide de 12.5 megapixeli f/2.2 cu un zoom optic 3.5x stabilizat cu senzor de 48 megapixeli și diafragmă deschisă la f/2.1. Acest zoom este responsabil și cu realizarea de fotografii macro, oferind o distanță mult mai mică de focalizare decât alte camere cu zoom din piață, de doar 5 cm.

Pe acest model, Huawei a ales un acumulator mai mare, de 5.050 mAh cu încărcare și mai rapidă: 100W pe fir, 80W wireless pe încărcătoarele proprietare ale companiei și există chiar și încărcare în sens invers la 20W. Practic, poți încărca oricare alt dispozitiv cu încărcare Qi la puterea maximă.

Huawei Pura 70 Pro pornește de la 5.999 lei și este disponibil doar într-o singură variantă: cu 512 GB stocare și 12 GB memorie RAM.

Huawei a investit totul în camera lui Pura 70 Ultra

Dacă Pura 70 și 70 Pro par să fie telefoane care concurează direct cu anumite telefoane de top deja existente, modelul Pura 70 Ultra pare să fie modelul „inovator”, cel care aduce schimbări serioase la capitolul de captură foto.

Deja am vorbit despre Kunlun Glass 2 pe modelele anterioare, dar Ultra are un ecrand e 6,8” identic cu cel de pe Pro, protejat cu Crystal Armor Kunlun Glass, o sticlă care promite aceași rezistență la șocuri precum Kunlun 2, dar o rezistență de 3 ori mai mare la zgârieturi față de sticla „obișnuită”. Cu toate acestea, cele trei modele Huawei Pura 70 pe care le-am văzut beneficiază de folie aplicată pe ecrane din fabrică.

Spatele telefonului este realizat din „piele vegană” cu un model cu stele. Telefonul va fi disponibil în variantele de culoare verde „mentă” și negru. Există și o variantă maro, dar aceea nu va ajunge în România.

Pura 70 Ultra primește și un mic upgrade de baterie, la 5.200 mAh. Specificațiile de încărcare rămân aceleași ca în cazul lui Pro.

Dar Pura 70 Ultra este în mod special concentrat pe performanța de captură foto. La acest capitol, acesta vine cu un design inovator pentru camera principală. Aceasta, bazată pe un senzor de 1” de 50 megapixeli și cu diafragmă variabilă între f/1.6 și f/4.0, introduce două tehnologii noi în gama de dispozitive Huawei. Prima ar fi stabilizarea pe senzor care este numită în industrie drept „sensor shift” sau IBIS (in-body image stabilization), ceva ce am mai văzut pe smartphone-uri doar pe iPhone până acum. Ar trebui să vedem stabilizare mai bună cu 67% față de P60 Pro pe această cameră.

Fiind vorba despre un senzor mai mare, acesta este mai greu de stabilizat, iar alegerea stabilizării pe senzor față de cea optică, pe lentilă, ar trebui să ajute și mai mult.

Apoi, senzorul mare și diafragma foarte deschisă ar trebui să capteze o cantitate imensă de lumină. Huawei spune că ar fi cu aproape 200% mai multă lumină care ajunge pe senzor decât iPhone 15 Pro Max. Având în vedere comparațiile recente între iPhone și alte telefoane pe care le-am realizat la Connect, abia așteptăm să punem mâna pe modelul Ultra pentru review.

O altă inovație ar fi obiectivul retractabil pentru această cameră. Acesta este unul foarte complex, fiind format din 100 de piese, iar pe lângă faptul că asigură peste 300.000 de cicluri de utilizare, acesta păstrează și rezistența la apă IP68 la adâncime de 2m pentru 30 de minute, la fel ca Pura 70 „standard” și Pura 70 Pro.

Huawei spune că a ales acest design retractabil pentru a evita un modul de cameră mare și gros. Cu toate acestea, modulul de cameră de pe Huawei Pura 70 Ultra nu este nici pe departe unul „compact”. Acesta iese în relief destul de mult, dar măcar are o „scuză”. Găzduiește și alte două camere foarte performante.

Vorbim despre un zoom similar cu cel de pe Pura 70 Pro, dar cu senzor de 50 megapixeli. Distanța focală rămâne aceeași la un echivalent de 90mm pe full-frame, adică un zoom 3.5x față de camera principală. Desigur, această cameră este stabilizată optic și oferă același macro cu focalizare la 5cm.

Camera ultrawide de 40 megapixeli este însă foarte interesantă, întrucât vine cu o rezoluție ciudată. Rămâne de văzut cât de mare va fi diferența de calitate între aceasta și cele de 13, respectiv 12,5 megapixeli. Din testele anterioare pe care le-am făcut, rezoluția mai înaltă pe ultrawide nu s-a dovedit a fi un mare avantaj.

Probabil că cel mai surprinzător lucru la Huawei Pura 70 Ultra va fi prețul. Acesta nu este un telefon accesibil și nici unul pe care l-am recomanda tuturor. Cu un preț de 7.499 lei pentru singura variantă care vine în România, de 512 GB și 16 GB memorie RAM, acesta va fi cu siguranță un telefon exclusiv pentru pasionații de fotografie pe mobil și fanii brand-ului Huawei. Ne așteptăm ca Huawei să vină și cu niște oferte speciale de lansare pentru a mai scădea impactul acelui preț, însă momentan nu a fost confirmat nimic în acest sens.

UPDATE: Huawei a confirmat și oferta de pre-comandă pentru noile modele Pura 70. Toate cele trei dispozitive vin automat la pachet cu o pereche de căști FreeBuds Pro 3, care se adaugă automat la comandă în perioada 2-21 mai. Extra, pe lângă căști, fanii Huawei pot obține și un voucher de reducere pentru ceasul Huawei Watch GT3 de 499 lei. Pentru a beneficia de reducere, trebuie să pui în coș ceasul și să aplici codul de pe voucher în coș.

Seria Pura 70 pare să fie o declarație publică a companiei Huawei că încă are un cuvânt de spus pe piața de smartphone-uri, la categoriile care au împins brand-ul pe culmile succesului înainte de restricțiile impuse de SUA. Vorbim aici despre inovație în fotografie pe mobil și construcție premium, categorii la care Huawei se bate „parte în parte” cu giganții din industrie. Vom vedea în review-urile din următoarele câteva săptămâni dacă acestea sunt însă de ajuns pentru a concura pe o piață din ce în ce mai competitivă și la prețuri din ce în ce mai mari.

Etichete: , ,