Google a anunțat lansarea SynthID Detector în cadrul evenimentului anual Google I/O. Este o soluție tehnică pentru a identifica conținut generat de AI. Poate lucra cu video sau fotografii, dar și cu înregistrări audio sau text simplu. Desigur, specialiștii atrag atenția că ar putea uneori să și greșească.
Cum funcționează Google SynthID
SynthID Detector, anunțat marți la Google I/O 2025, este un portal de verificare care folosește tehnologia SynthID de la Google pentru a ajuta la identificarea conținutului generat de inteligența artificială. Utilizatorii pot încărca un fișier, iar SynthID Detector va determina dacă întregul eșantion – sau doar o parte din acesta – este creat de inteligența artificială.
Debutul SynthID Detector vine în contextul în care conținutul media generat de inteligența artificială inundă internetul. Numărul videoclipurilor deepfake a crescut vertiginos cu 550% între 2019 și 2024, conform unei estimări. Conform The Times, dintre primele 20 de postări cele mai vizualizate de pe Facebook în SUA toamna trecută, patru au fost „evident create de inteligența artificială”.
Desigur, SynthID Detector are limitările sale. Detectează doar fișiere media create cu instrumente care utilizează specificația SynthID de la Google. Adică în principal conținut creat chiar de produse Google. Microsoft are propriile tehnologii de marcare a conținutului, la fel ca Meta și OpenAI. Nici SynthID nu este o tehnologie perfectă. Google recunoaște că poate fi ocolită, în special în cazul textului.
În ceea ce privește decizia de a realiza acest sistem de detectare, Google susține că standardul său SynthID este deja utilizat la scară largă. Potrivit gigantului tehnologic, peste 10 miliarde de fișiere media au fost marcate cu SynthID de la lansarea sa în 2023.
Tehnologia a fost adaptată pentru a marca de asemenea imaginile, audio sau textul create cu uneltele AI de la Google. Compania a început să ofere această funcție pentru primii utilizatori care o testează, înainte de a o face disponibilă pe scară mai largă. Jurnaliștii, profesioniștii din domeniul media și cercetătorii se pot înscrie pe lista de așteptare pentru a obține acces la Detectorul SynthID.