Deși sunt de ani buni pe piață, telefoanele pliabile nu au cunoscut o evoluție similară cu a lui Făt-Frumos. Adică n-au crescut într-un an cât alții în 10, ci mai degrabă ușor, liniștit, într-un ritm susținut și corect, așa cum se cade unui produs care de la o generație la alta a părut să fie din ce în ce mai bine închegat și mai sigur pe ceea ce reprezintă. Principalul nume în spatele acestei creșteri a telefoanelor pliabile au fost sud-coreenii de la Samsung, care au mizat pe această carte de la bun început, lucru care s-a dovedit extrem de inspirat. Samsung a oferit două tipuri diferite de device-uri, unul care se pliază pe orizontală (Fold), altul care se pliază pe verticală (Flip) și a spus: „uite, avem câte ceva pentru oricine”. Și a fost greu să îi contrazici.
Anii au trecut, și în fiecare vară Samsung a venit cu noi versiuni ale pliabilelor sale, mai bune, mai rezistente, mai rapide și mai elegante. Oricine a urmărit acest segment a putut vedea un progres natural, curat și care a transformat aceste telefoane din mofturi, așa cum erau văzute de cârcotași inițial, în device-uri pe care le poți folosi fără griji, oriunde și pentru oricât timp dorești. Anul acesta, gigantul sud-coreean își lansează telefoanele pliabile mai devreme ca niciodată, așa că am considerat că este un moment oportun să vedem care mai e starea pliabilelor lor, înainte de ziua Z. Și am găsit și trei motive (de fapt, mai multe, dar parcă sună mai bine „trei”) pentru care merită să încerci un telefon pliabil în 2025.
Rezistență mare într-un pachet mic

Cum să începi un material despre telefoane pliabile în 2025 fără să menționezi din prima Galaxy Z Flip6? Cel mai popular telefon pliabil și-a câștigat această titulatură pe deplin, oferind de departe unul dintre cele mai bune pachete calitate-preț din piața foldable. Galaxy Z Flip6 se găsește azi la un preț mai redus decât cel al flagship-urilor populare din piață, dar oferă în continuare acel wow factor pe care nu îl poți vedea decât la un pliabil.
Ajută și faptul că este un telefon extrem de arătos, disponibil într-o varietate uriașă de culori și cu o mulțime de huse care să protejeze telefonul de la un cap la celălalt. Forma sa extrem de compactă în modul pliat îl face să fie probabil cel mai ușor de cărat telefon după tine, fiind capabil să încapă în aproape orice buzunar.
Pe lângă aspectul estetic însă, Samsung s-a asigurat că Z Flip6 este și extrem de greu de „rănit”. Telefonul a primit sticla Gorilla Glass Victus 2, extrem de rezistență la căzături, un cadru puternic și proprietar Samsung, Armor Aluminum, și o rezistență de tip IPx8, care înseamnă că Flip6 este certificat împotriva particulelor mari de praf și împotriva apei. Balamaua a fost și ea îmbunătățită, oferind mai multă siguranță ca până acum și o senzație extrem de satisfăcătoare atunci când închizi și deschizi micuțul pliabil Samsung. Făcând o paralelă cu mesajele sezoniere, putem spune fără griji că Z Flip6 este telefonul perfect pentru vară: mic, ușor de cărat cu tine, și foarte rezistent pe oriunde l-ai lua.
PC-ul din buzunar

Samsung Galaxy Z Fold6 este fratele mai mare al lui Flip6, și nu doar datorită dimensiunii. Dacă gama Galaxy Ultra reprezintă vârful în ceea ce privește puterea și abilitatea celor de la Samsung în materie de telefoane, Z Fold6 este demonstrația lor de inginerie, partea creativă, mai puțin rațională și care își permite să și viseze puțin, nu doar să fie o mașinărie de productivitate.
Să nu ne înțelegem greșit însă. Fold6 este o mașinărie de productivitate, dintr-o mulțime de motive: în primul rând este cel mai apropiat lucru de intersecția dintre un PC și un telefon – un PC de buzunar! Apoi, are cel mai mare ecran pe care Samsung l-a oferit vreodată pe un telefon, îți permite să folosești în același timp două sau mai multe aplicații care funcționează perfect între ele și este ajutorul perfect atunci când ai de trimis un mail, de verificat un tabel în Excel, de corectat o prezentare sau de stabilit o agendă.
Dar pe lângă mașinăria de productivitate, Fold6 are și avantajul de a fi un telefon pliabil. Simplu spus, va fi greu să te saturi de deschiderea ecranului pentru a folosi întreaga suprafață a acelui panou LTPO AMOLED superb, de 2600 de niți, pe care este o plăcere să te uiți la un episod din serialul favorit de pe Netflix, sau chiar să te joci un joc triple A printr-un serviciu de game streaming.
Inteligența artificială

E posibil să te fi plictisit puțin de acest al treilea motiv pe care l-am ales, dar adevărul este că, fie că ne place sau nu, este din ce în ce mai important. Galaxy Flip6 și Fold6 au o mulțime de funcții AI integrate, iar câteva dintre ele s-ar putea să te facă să nu mai vrei să renunți la ele odată ce le folosești Spre exemplu, Note Assist în aplicația Samsung Notes, care îți permite să traduci, să rezumi și să formatezi automat notițe, rapid și ușor, astfel că nu mai trebuie să folosești o aplicație terță pentru asta.
Pentru momentele în care te simți lipsit de inspirație în încercarea de a găsi caption-ul potrivit sau pur și simplu vrei să dai un mail și nu știi cum să te adresezi persoanei de la celălalt capăt, există Composer. O funcție care generează pentru tine texte, în funcție de nevoile pe care le ai și care poate chiar să observe și să păstreze tonul pe care îl ai în textele tale precedente de pe social media.
Pentru călătorii și vacanțe, Interpreter poate împărți ecranul lui Galaxy Z Fold6 sau Galaxy Z Flip6 în două, pentru ca tu să porți o conversație normală cu o persoană în altă limbă, și amândoi să vedeți traducerea acesteia în timp real. Iar pentru a ține apoi legătura cu persoana respectivă, există Live Translate, care traduce apelurile telefonice direct pe dispozitiv, tot în timp real.

Și bineînțeles, pentru toate pozele și clipurile pe care le faci în vacanță, există aplicațiile de editare cu AI. ProVisual Engine, alimentat de inteligența artificială de pe Galaxy Z Fold6 îți oferă un boost de creativitate și îmbunătățește serios aplicațiile de editare foto. În plus, funcții ca Portrait Studio îți permit să te joci cu o varietate mare de stiluri de portrete, pe care poți să le postezi pe social media pentru a da un ton diferit călătoriei tale.
La toate astea se adaugă și integrarea cu Google Gemini, asistentul digital al celor de la Google, pe care îl poți întreba oricând diverse lucruri, și căruia îi poți cere să facă în locul tău task-urile care ar necesita mult timp, precum căutarea diferitelor rute de zbor, a cazării sau a locurilor celebre din apropiere. Integrarea Circle to Search completează acest pachet AI complet pe care îl oferă telefoanele foldable de la Samunsg, permițându-ți să găsești în orice moment un obiect care ți-a atras atenția, fără să te mai chinui să îl descrii, sau să încerci să afli cum se numește sau de la ce brand este, dacă vorbim de un articol de îmbrăcăminte.
Cum am spus, ceva mai mult de trei motive, dar suficiente cât să demonstreze că telefoanele pliabile au depășit de mult statutul de device-uri de nișă, pentru pasionați, și merită atenția mainstream-ului – chiar și în cazul în care împlinesc aproape un an de la lansare.
Articol realizat cu sprijinul Samsung Electronics România.