Nokia 808 review: Regele megapixelilor

Scris de | 24 august, 2012
Nokia 808 review:  Regele megapixelilor

Un telefon cu un senzor de 41 de megapixeli nu poate fi descris decât ca un dispozitiv revoluţionar, iar Nokia 808 Pureview merită pe deplin acest compliment. Mai puţin revoluţionare sunt însă sistemul de operare şi unele componente hardware, care reuşesc să eclipseze forţa de atracţie a lui 808. Să vedem însă cum se prezintă unul dintre cele mai interesante telefoane ale ultimilor ani în test practic.

De la camera obscură studiată în antichitate de învăţaţii chinezi şi greci, la dagherotipul francezilor Daguerre şi Niepce şi până la prima cameră digitală realizată de Steven Sasson pentru Kodak, în 1975, tehnologia de imagine a trecut prin schimbări spectaculoase. Schimbări care au accelerat semnificativ în era digitală, o perioadă în care 3D sau HD au devenit termeni uzuali pentru a descrie până şi camerele telefoanelor mobile.

Un progres uriaş în materie de camere pentru telefoane mobile a fost făcut recent de inginerii Nokia, iar tehnologia, botezată PureView, soseşte în smartphone-ul Nokia 808. Îi spunem smartphone, însă în aceeaşi măsură modelul 808 poate fi considerat o cameră foto şi video excelentă, care are are la bază câteva inovaţii extrem de interesante.

Tehnologia PureView

Inginerii Nokia nu s-au sfiit să facă publice detalii despre tehnologia de imagine dezvoltată sub bagheta lui Damian Dinning. Modelul 808 PureView foloseşte un senzor de 41 megapixeli, iar partea impresionantă nu este numărul uriaş de pixeli ci modul în care aceştia sunt folosiţi. Vorbim despre un senzor cu o suprafaţă activă de 7728 x 5368 pixeli, care în funcţie de aspectul de imagine va utiliza 7728 x 4354 pixeli pentru modul 16:9 şi 7728 x 5368 pentru cel 4:3.

Tehnologia de imagine propune un mod cu totul nou pentru a folosi funcţia zoom, rezultatul fiind imagini extrem de clare chiar şi la 3x în cazul fotografiilor şi 4x pentru video. Zoom-ul este losless, fără upscalling, realizându-se practic prin selectarea suprafeţei relevante a senzorului.

Un alt avantaj major este modul în care PureView foloseşte tehnologia pixel oversampling. Aceasta combină  mai mulţi pixeli pentru a obţine un pixel superior, rezultatul fiind imagini mai detaliate, mai vii, din care s-a filtrat aproape în întregime noise-ul.

Tehnologia PureView mai oferă posibilitatea de a folosi timpi de expunere mai rapizi deoarece o cantitate superioară de lumină ajunge la senzor chiar şi în condiţii de zoom, precum şi o distanţă focală mai lungă, de 8 mm (echivalent 26 mm în mod 16:9 şi 28 mm în 4:3 ), care deschide drumul spre mai multe opţiuni creative.

Optică Carl Zeiss

Începând cu modelul N90 Nokia a pus bazele unei colaborări cu una dintre cele mai respectate companii producătoare de echipamente optice, Carl Zeiss. Obiectivele lor realizate cu proverbiala precizie germană sunt un element extrem de important în reţeta unei imagini reuşite, iar Nokia 808 dispune de un excelent obiectiv cu focala de 8.02mm, F/2.4, realizat din 5 elemente asferice.

Micul obiectiv din plastic oferă imagini cu aberaţii minime şi un index de refracţie ridicat, putând fi comparat oricând cu un obiectiv clasic de SLR la acest capitol.

În practică

Lăsând la o parte detaliile tehnice, este timpul să vedem cum se descurcă Nokia 808 în practică. După cum era de aşteptat, accesarea camerei este facilitată de un buton dedicat, plasat pe muchia dreaptă, care te duce automat în modul foto chiar şi atunci când telefonul este blocat.

Interfaţa de control a camerei este bine gândită, oferind acces la setări ISO, White Balance, Expunere sau Focus, pentru cei familiarizaţi cu fotografia, cât şi la Scene predefinite (Landscape, Night, Portrait, Sports etc) sau moduri automate pentru amatori. În modul Auto camera stabilieşte automat expunerea, focusul, white balance-ul şi ISO-ul, iar bliţul (Xenon, de mare putere), este şi el setat pe auto. Fotografiile realizate în modul auto sunt în cele mai multe cazuri reuşite, corect expuse.

Camera dispune şi de o funcţie Face Detection care îşi face bine treaba în majoritatea situaţiilor, o funcţie ideală pentru portrete clare.

În cazul în care vrei să intervii mai mult în procesul foto Nokia 808 te întâmpină cu meniuri dedicate pentru majoritatea setărilor necesare. ISO merge până la valoarea de 1600 (rezultatele sunt foarte bune, cu noise minim până pe la ISO 400), focusul se realizează prin atingere însă poate fi setat şi unul dintre multiplele moduri (Infinity, Close up etc), ai la dispoziţie bracketing pentru expunere şi cinci moduri pentru white balance.

Ne-a deranjat puţin faptul că distanţa de focalizare porneşte doar de la 15 cm, deoarece pozând obiecte tindeam să ţinem telefonul prea aproape, rezultatul fiind imagini defocusate.

Rezoluţia prestabilită este de 5 megapixeli PureView, care îţi oferă posibilitatea de a folosi zoom de 3x fără pierderea calităţii, însă poţi opta din meniu şi pentru rezoluţii superioare (38 megapixeli), care reduc însă nivelul de zoom losless.

Nokia 808 oferă imagini mult superioare tuturor competitorilor de pe piaţă de pe segmentul smartphone, nu doar în ceea ce priveşte rezoluţia ci şi la capitole precum culoare, claritate, contrast.

Mod video

Senzorul PureView îşi dovedeşte calităţile şi atunci când vine vorba de video, modelul Nokia 808 fiind excelent pentru înregistrări HD şi o unealtă perfectă pentru fanii de concerte. Telefonul filmează HD 1080p 30fps, partea video fiind completată de înregistrări audio stereo de o calitate ireproşabilă, graţie tehnologiei Nokia Rich Recording. O mare partea a telefoanelor folosec tehnologii ce doar simulează înregistrările stereo, prin moduri precum dual mono, însă în cazul lui 808 sunetul este full stereo.

Senzorul PureView îţi oferă acceaşi funcţie de zoom fără pierdere a calităţii şi pentru video, zoom-ul fiind de 4X.

În timpul filmărilor poţi focusa manual pe anumite zone, însă recomandăm modul autofocus care funcţionează satisfăcător în majoritatea cazurilor.

Ca şi în cazul funcţiei foto, funcţia video a lui Nokia 808 merită toate aprecierile.

Construcţie

Acum că am terminat cu cele mai importante funcţii ale lui Nokia 808, cea foto şi video, putem arunca o privire şi asupra construcţie şi modului în care acesta se comportă ca smartphone.

Noul 808 este un telefon cu „greutate”, atât la figurat cât şi la propriu, reuşind să îţi atragă atenţia din primul moment prin carcasa sa solidă, de aproape 170 de grame, dezechilibrată oarecum spre partea camerei.  Cu toate acestea este greu de spus că deranjează atunci când îl porţi în buzunar, iar senzaţia pe care o ai atunci când operezi comenzile este una de confort.

Dacă ar fi să reproşăm ceva, ar fi fragilitatea suprafeţei argintii din jurul lentilei, care preia rapid zgârieturi fine.

Partea frontală a lui 808 este dominată de un display tactil AMOLED de 4 inchi, cu o rezoluţie deloc impresionantă de 640 x 360 pixeli, 16 milioane de culori. Nu putem spune că este un ecran slab, însă aruncând o privire la opţiunile disponibile pe piaţă, era cu siguranţă loc de mai bine.

Constructiv, pe marginea superioară regăsim un conector micro HDMI, un micro USB şi un jack căşti 3.5 mm, iar pe muchia dreaptă tasta de zoom şi volum, tasta de blocare şi butonul de acces al camerei foto. Un element util introdus de Nokia este posibilitatea de a accesa bliţul pe post de lanteră atunci când ţii apăsat butonul de blocare 5 secunde.

Hardware, software, aplicaţii

Nokia 808 are la bază un procesor ARM la 1.3 GHz care îşi face simţite limitările în unele situaţii, 512 MB memorie RAM şi 16GB spaţiu de stocare ce poate fi extins prin carduri de până la 32GB. Cardurile devin indispensabile în cazul în care vei folosi telefonul intens pentru foto/video, spaţiul ocupat de fişierele de mare rezoluţie nu este deloc neglijabil.

Nokia 808 dispune şi de conectivitate NFC, cu ajutorul căreia poţi conecta telefonul cu alte dispozitive şi accesorii şi poţi face sharing de fişiere – fotografii, clipuri video, contacte, prin simpla atingere. Pe lângă NFC nu lipseşte clasicul Wi-Fi, dar şi o mufă HDMI pentru redarea conţinutului pe un ecran mare.

Bateria are capacitatea de 1400 mA şi promite un timp de convorbire de circa 6 ore în 3G.

La capitolul software Nokia a decis să folosească pentru modelul 808 Symbian Belle cu Feature Pack 1. Un sistem de operare care chiar dacă are avantajele sale, devine irelevant într-o lume dominată de Android şi iOS şi dezvoltatori de aplicaţii care îţi îndreaptă interesul doar spre aceste medii.

Utilizatorii au la dispoziţie un status bar cu notificări şi widget-uri pentru aplicaţiile importante – Facebook, Twitter, dar şi pentru a accesa funcţii importante cum ar fi Wi-Fi sau Bluetooth, însă acestea nu reuşesc să elimine look-ul aglomerat al lui Belle.

Ai la dispoziţie în mare măsură toate aplicaţiile necesare pe un smartphone (aplicaţii social networking, browser, jocuri, hărţi, aplicaţii business), fie că vin preinstalate sau pot fi descărcate din Nokia Store. Multe dintre acestea însă nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Am fost dezamăgiţi în special de browser, de viteza acestuia şi de afişarea cu probleme a multor site-uri pe care le-am accesat.

Cu toate acestea, Nokia Maps rămâne un serviciu de navigaţie foarte bune (şi gratuit), iar telefonul vine şi cu o paletă de aplicaţii Microsoft utile.

Totuşi, este greu să nu duci lipsa varietăţii din Apple App Store sau Google Play.

Concluzie

Un senzaţional accesoriu pentru pasionaţii de fotografie şi video, care pot de acum purta în buzunar un aparat cu capacitatea de a realiza imagini şi clipuri de o calitate ridicată, Nokia 808 nu se ridică la înălţimea aşteptărilor dacă îl comparăm cu smartphone-urile high end care domină momentan topurile, la capitole precum funcţionalitate şi web browsing. Rămâne să vedem modelele viitoare ce vor folosi PureVIew şi preţul, deoarece un alt punct negativ pentru 808 este pretul deloc mic de circa 2700 lei.

Etichete: , , , ,