Samsung Wave S8500: Test connect

Scris de | 5 aprilie, 2011
Samsung Wave S8500: Test connect

samsung s8500 Coreenii se aruncă întotdeauna în mijlocul bătăliei de pe piaţa smartphone-urilor: Samsung Wave S8500, împreună cu propriul sistem de operare Bada a reuşit să impresioneze şi să se situeze foarte sus în topul connect. Dacă acest model va rezista provocărilor de zi cu zi vom afla în acest test.

La începutul anului trecut când Samsung a anunţat un nou sistem propriu de operare pentru smartphone-uri, întreaga branşă a reacţionat sceptic: cum va putea un newcomer să concureze cu cei mari precum Google (Android), Apple (iOS) și Microsoft (Windows Mobile, respectiv Windows Phone 7) și să aibă vreo șansă? Însă deja de la prima prezentare a sistemului de operare botezat Bada, acesta a lăsat o impresie favorabilă asupra publicului aflat la cel mai mare târg de telefonie mobilă din lume de la Barcelona. În mai, când a intrat pe piață primul model care rula Bada, surpriza s-a dovedit a fi completă: Samsung Wave S8500 nu a impresionat doar cumpărătorii, ci și redacția connect, obţinând şi un rezultat bun în procedura standardizată de testare. Acest lucru a fost posibil nu în ultimul rând datorită interacțiunii reușite dintre utilizator și smartphone care este datorată versiunii complet revizuite Touchwiz 3.0 și lui Bada OS menționat mai sus. Experiența ne face însă să credem că până și un aparat care a fost atât de bine primit pe piață trebuie să aibă slăbiciunile sale în utilizarea cotidiană, pe care nu le poate scoate la lumină un test standard. Citiți în continuare rezultatele testului de anduranţă la care a fost supus modelul Wave S8500. Vă dezvăluim de la bun început că imaginea impecabilă a modelului nu este foarte mult afectată de rezultatul testului connect.

O carcasă fiabilă
Aprecierile la superlativ încep să curgă deja de la primul contact cu aparatul, dar acest lucru nu este ceva neobişnuit pentru Samsung, deoarece coreenii sunt cunoscuți pentru o prelucrare foarte aproape de perfecțiune. În orice caz, carcasa metalică rece și touchscreenul de dimensiuni mari s-au dovedit greu de zgâriat, fie în buzunarul de la haină împreună cu legătura de chei sau prin așezarea acestuia prin diverse locuri. Cine dorește cu tot dinadinsul să zgârie sau să distrugă un S8500 va găsi cu siguranță o modalitate, însă utilizarea lui zilnică în condiții nu tocmai delicate nu poate să îi dăuneze. Pe lângă acest fapt, Samsung pune preț pe detalii: mufa micro USB care se află în partea de sus în lateralul carcasei este acoperită de un capac care se împinge și care protejează contra prafului. Un motiv de critică ar putea fi însă butoanele foarte înguste din lateral dedicate camerei foto și blocării tastelor, care se activează uneori involuntar. În mod deosebit persoanele cu mâini mai mari care utilizează telefonul cu mâna stângă sunt predispuse să se încadreze în această categorie. Din moment ce funcţia lock se poate dezactiva printr-o apăsare mai lungă a tastei, unii utilizatori Wave S8500 s-au plâns de faptul că au trimis fără să vrea SMS-uri din buzunarul pantalonilor. Făcând abstracție de acest fapt, smartphone-ul Bada dispune de un hardware solid care joacă un rol foarte important în utilizarea zilnică. Procesorul rapid de 1 GHz se îngrijește de operațiuni continue, fără întârzieri, chiar și la utilizarea unor funcții care necesită grafică mai complexă, precum jocurile cu efecte 3D. Pe lângă acestea, acumulatorul de 1500 mAh oferă rezerve îndestulătoare pentru a poziționa Samsung mult deasupra concurenței acerbe de pe piața smartphone-urilor. În funcţie de intensitatea utilizării, acest model poate funcționa şi cinci zile fără a recurge la încărcător, iar în condițiile din laborator acest model Samsung își poate tripla perioada de independenţă faţă de priză.

Un display la standarde
Display-ul este cu adevărat desăvârșit. Acesta dispune de iluminare proprie denumită de către Samsung ”super AMOLED”, cu o rezoluție de 480 x 800 pixeli ce ține piept chiar și celebrului Retina al lui iPhone 4. Acesta din urmă are o rezoluție simțitor mai mare, însă nivelul culorii negre și calitatea culorilor în general aduc puncte în plus pentru coreeni. Cârcotașii se plâng de faptul că ori trebuie setată luminozitatea la un nivel mai scăzut, ori trebuie să porți ochelari de soare în timpul utilizării. Apropo de soare: spre deosebire de alte telefoane de acest tip, Wave poate fi folosit fără probleme afară chiar și în timpul iernii când se ştie că razele de soare se lasă așteptate. Samsung include în pachet un headset mediocru, un cablu USB și un încărcător. În funcţie de ofertă, mai poate include și un card Micro SD cu hărţi preinstalate. Mai bine ar avea un card de 16 sau chiar 32 GB, pentru că memoria internă de 2 GB nu este suficientă pentru iubitorii de muzică. De asemenea, headset-ul ar putea fi înlocuit de către niște căști de calitate, deoarece Wave S8500 oferă un sunet de foarte mare calitate, de care nu te poți bucura prin headset-ul optimizat pentru convorbiri telefonice.

Sistem de operare cu viitor
Ajunge cu exteriorul, că doar aici vorbim despre Wave S8500 ca primul aparat care rulează Bada. Așa cum era de așteptat la prima ediție a acestui model, chiar și la Bada se mai încețoșează imaginea altfel impecabilă. La Wave se pot seta până la zece variante de ecrane de întâmpinare; în momentul terminării tuturor aplicațiilor în derulate prin task manager (ceea ce este obligatoriu înainte de conectarea la PC prin USB), toate widget-urile dispar de pe ecran și trebuie aranjate din nou cu multă răbdare. Pe lângă aceasta, nervii utilizatorului mai sunt puși la încercare printr-un bug la calendar care încarcă automat toate întâlnirile marcate în calendar și prevăzute cu un reminder. Vizualizarea săptămânii lipsește cu desăvârșire.
În cele din urmă, aceste ”defecte” se pot rezolva printr-un firmware update, chiar dacă Samsung a sărit deja peste unele versiuni. Trecând peste aceste cazuri excepționale, acest sistem de operare lasă o impresie foarte bună împreună cu intefața utilizator Touchwiz 3.0. Construcția simplă, alocarea logică a spațiilor pentru diferite funcții și setări în telefon, precum și etichetarea clară a simbolurilor se îngrijesc ca orice utilizator, fie el fan Samsung, Android sau iPhone, să poată folosi foarte ușor aparatul. Nici cei care au folosit până acum doar foarte puțin un smartphone nu vor fi copleșiți de către Bada. Chiar dacă Wave S8500 este complet dotat cu tehnică modernă, sistemul se concentrează asupra ghidării utilizatorului spre esențial. Pentru aceasta există ”bunătăți” precum pull-down status bar preluat de la concurență și shop-ul propriu de aplicații sub numele de ”Samsung Apps”, care este într-o continuă dezvoltare.

Dotarea: totul sub control

Făcând abstracție de lumea strălucitoare a shop-ului de aplicații, primul model Wave oferă tot ceea ce trebuie să ofere un smartphone modern: în completarea lui bluetooth 3.0 vine și standardul wireless N şi un modul HSDPA care aduce pe ecran în timp miraculos de scurt emailuri și site-uri web. Lipsește însă HSUPA, care ar putea ajuta la trimiterea rapidă de cantități mari de date, dar pentru cei care trimit mai mult text decât poze prin email, aceasta nu va fi o lipsă prea mare. În general, Wave S8500 este foarte bine echipat în materie de email – suportă conectarea la Exchange Server printr-un asistent de configurare şi este compatibil cu Gmail. Un file manager fiabil permite sortarea unei colecții mari de date; browser-ul web este rapid, suportă navigarea cu mai multe taburi deschise și face uz de gesturile multitouch, care sunt deja foarte cunoscute de la iPhone, pentru zoom precum și pentru managementul fișierelor media. Camera foto care are o rezoluție de aproape 5 megapixeli ar putea să lucreze ceva mai rapid – în ciuda procesorului foarte rapid, focusul automat necesită atât de mult timp pentru focalizare încât este foarte greu să prinzi snapshots în adevăratul sens al cuvântului. Persoanele care vor să surpindă imagini cu copii sau animale, mai bine filmează în rezoluție HD pe care o pune Samsung la dispoziție. Wave aduce cu sine un music player cu adevărat desăvârșit care pe lângă simbolurile grafice deosebite mai beneficiază și de setări ale equalizer-ului și ale diferitelor efecte, precum și de un radio.

Lumini şi umbre la discreţie
Samsung a fost foarte generos și la capitolul dotări extra. Astfel, coreenii s-au gândit la pasionaţii de reţele sociale, oferind clienţi de Twitter și Facebook. Din păcate aceste două aplicații nu pot ține pasul cu complexitatea celor din iOS sau Android în materie de funcții, însă mai există șansa adăugării de noi aplicaţii prin intermediul Samsung App Store. Pentru a demostra capacitățile deosebite ale display-ului, Wave are în bagajul său jocul de curse Asphalt Hit 5. Foarte importantă este însă conexiunea cu PC-ul, sincronizarea datelor personale și simplul schimb de muzică, fotografii șamd. Până și sincronizarea în Windows se poate extinde: balanța între notițe și e-mail-uri a lipsit cu desăvârșire la unele teste.

Alternativa buget mai mic
Am criticat destul până acum – per total primul smartphone Bada și-a dovedit imaginea bună chiar și în testul nostru. Oferă aproape tot ceea ce are concurența drept atu, uneori chiar mai mult decât atât – în materie de prelucrare și display. Cel mai bun argument în favoarea modelului Wave este prețul său: în momentul de față este comercializat la 330 euro, adică mult mai puțin costisitor decât aparatele cu dotări asemănătoare precum Android sau iPhone.

Concluzie

PLUS
Calitatea prelucrării impecabilă
Ecran OLED de top care se poate folosi și în condiții de soare puternic
Utilizare fără întârzieri obositoare datorită procesorului de 1GHz
Sunetul şi autonomia sunt foarte bune
La un preț de 330 euro este un adevărat chilipir
Touchwiz 3.0 și sistemul de operare Bada combină cele mai bune părți din Android și altele de acest gen, având propriile avantaje
Un allrounder de calitate care nu strălucește doar prin funcțiile și datele sale tehnice, ci face ceea tot ce promite în uzul cotidian

MINUS
Camera foto are nevoie de prea mult timp pentru a focaliza
Samsung App Store pentru Bada nu poate ține pasul încă cu iOS sau Android
Conexiunea cu un PC prin Samsung Kies lasă încă de dorit
Butonul de blocare taste și cel de cameră foto pot fi activate prin atingere involuntară

Etichete: , , , , , , , , ,