Echilibru perfect – Samsung RF510 review

Scris de | 12 mai, 2011
Echilibru perfect – Samsung RF510 review

Samsung RF510 face parte din noua serie de notebookuri de la Samsung, care reușesc să impresioneze, atât prin designul deosebit, cât și prin ceea ce „știu să facă”. Iată ce impresie a reușit să lase în testul practic noutatea de la Samsung.
Text: Bogdan Bele

Trebuie să spunem că RF510 nu este ceea ai putea numi un ultraportabil. Nu e nici extrem de greu, dar e totuși un notebook de 15,6 inchi cu o greutate de 2,6 kilograme. Impresia lăsată este de notebook solid, care ar putea rezista la destul de multe, mai ales că are palmrestul din aluminiu, care arată foarte elegant și păstrează o temperatură ceva mai scăzută, plăcută când lucrezi pe laptop pentru un interval ceva mai îndelungat. Mai mult, deasupra tastaturii are o porțiune argintie pe care se găsesc butonul Power, precum și tastele de volum și de mute. Tot acolo este și butonul care pornește și oprește conexiunea wireless la rețea.
Metalul dă o senzație foarte plăcută de calitate, și placa pe care se află tastatura fiind din același material.
RF510 arată foarte bine și cu capacul displayului închis, el având un interesant mod de a reflecta lumina. De altfel, totul respiră calitate la notebook-ul Samsung.

Tastatură reușită
Tastatura poate da la prima vedere oarecum impresia că are tastele cam mici, dar vei vedea în foarte scurt timp că este foarte plăcut să lucrezi pe ea. Tastele sunt bine delimitate una de alta, erorile de tastare sunt aproape excluse, iar faptul că tastatura pune la dispoziție și un num pad separat nu poate fi decât apreciat. Tastele funcționale din partea superioară au și ele o dublă funcție în combinație cu tasta Fn. Cea mai utilă mi s-a părut combinația Fn + F5, pe care am văzut-o mai rar la notebookuri. Aceasta oprește iluminarea displayului, funcție care poate numai bine să economisească baterie atunci când asculți muzică sau, de exemplu, despachetezi o arhivă de dimensiuni foarte mari.
Ne-a plăcut și trackpadul, care pe lângă că e bine integrat în carcasă răspunde foarte bine la comenzi. În plus, este multitouch, așa că nu va fi deloc o problemă controlul prin gesturi al operațiunilor de genul zoomului în poze sau documente, care se desfășoară perfect.

USB 3.0 x 2
Să trecem însă la partea legată de tehnologie – cea mai importantă, până la urmă. Trebuie să spun că nici aici nu prea avem de ce să ne plângem. Echilibrul despre care vorbeam în titlul acestui material se regăsește din plin, Samsung reușind să realizeze un notebook care se va descurca fără probleme prea mari în majoritatea situațiilor în care ai putea dori să îl pui în utilizarea zilnică, fie că este vorba despre sarcini de birou, redare de conținut multimedia, navigare pe internet sau chiar jocuri.
La capitolul conectivitate lucrurile stau cât se poate de bine, începând cu cele două porturi USB 3.0 de mare viteză, marcate cu albastru, situate pe partea dreaptă a notebook-ului, completate de două porturi USB 2.0, pe stânga. Unul dintre cele două porturi 3.0 poate să îți fie de ajutor și când notebook-ul e stins, el putând fi utilizat pentru a încărca prin USB un alt dispozitiv (player mp3 etc.). Nu lipsește nici portul VGA, pentru cei cărora le place să lucreze pe un monitor mai vechi, sau cel HDMI, pentru conectarea la un televizor LCD, de exemplu.

Putere mobilă
Nu vei fi dezamăgit nici în momentul pornirii lui RF510. Ești întâmpinat de un display bun, chiar dacă o idee lucios, care afișează foarte bine cam orice conținut ai încerca să redai pe el. Rezoluția sa este de 1366 x 768 de pixeli. Este un display ale cărui dimensiuni îl fac să fie indicat pentru a vedea filme, mai ales că specificațiile tehnice îți permit să le redai fără probleme la o calitate foarte bună.
Astfel, avem la bord un procesor Intel core i5 M480 la 2,67 GHz, completat de 4 GB de RAM, arhisuficient pentru performanțe de top în utilizarea de fiecare zi. Așa s-au dovedit lucrurile și în perioada în care a fost testat de connect. Totul a mers impecabil, indiferent de sarcinile de birou care au fost rulate sau de câte taburi au fost deschise în browser.
Nu am avut probleme nici la rularea de conținut video la calitate 1080p. Totul a rulat fluent, sunetul fiind și el unul de bună calitate. normal că până și ideea de sacadare pare absurdă la acest „nivel”, dar am verificat oricum…
Stocarea conținutului multimedia, a imaginilor sau documentelor tale nu va suferi nici ea. Pe modelul testat aveam la dispoziție un hard disk de 500 GB. Te vei descurca și dacă ești un gamer ocazional cu RF510. Notebookul celor de la Samsung nu este unul destinat gamerilor hardcore, dar chipul video Nvidia GeForce 330M cu 1 GB memorie dedicată este suficient pentru a juca destule titluri actuale. Noi am încercat un FIFA 11 la rezoluție de 1366 x 768 cu toate detaliile la maximum, jocul rulând cât se poate de fluent.
Util îți va fi și webcamul de deasupra displayului, numai bun pentru conversații pe web, mai ales că e unul low light, astfel că nu trebuie să stai neapărat în lumină puternică atunci când porți conversații pe web.
Durata de viaţă a bateriei este suficientă (undeva pe la 3 ore am obţinut noi la utilizare normală, cu conexiunea wireless pornită).
Concluzie
Un notebook stilat, din clasa premium, cu performanțe echilibrate în toate domeniile, care a reușit să lase o impresie bună în test. Prețul la care îl poți achiziționa este de 3.999 de lei.

Etichete: , ,