Sfaturi pentru achiziţionarea unui laptop compact

Scris de | 25 iunie, 2011
Sfaturi pentru achiziţionarea unui laptop compact

Laptop-urile mici şi comode revin în discuţie. Rolul acestui articol este de a vă explica ce trebuie să conţină aceşti „micuţi” pentru a fi performanţi.
Redactat de: Bogdan Bele

5 puncte pe care să le ai in vedere la achizitionarea unui laptop

1. Display: 10 până 12 inchi, rezoluție mare (1024 x 600 pixeli) cu iluminare economică LED Backlight. Pentru utilizare în natură un display nereflectorizant și cu putere de luminare puternică este mai indicat.

2. Conexiuni: 3 interfețe USB 2.0 (1), slot pentru card (2), intrare-ieșire audio (3) și conexiune VGA (4) sunt considerate standard. Interfața video HDMI și suportul USB-3.0 lipsesc de regulă.

3. Autonomie: conform testelor făcute de connect, autonomia medie este între opt și zece ore. Acumulatorii cu 45 până la 60 Wați promit autonomie și mai mare.

4. Conectivitate: WLAN, LAN și Bluetooth 3.0 sunt cele mai des întâlnite. Mai rar se dotează netbook-urile cu modem UMTS şi slot pentru SIM card (vezi imagine) pentru internet mobil.

5. Tastatura: Ordinea tastelor și mărimea lor ar trebui să fie cea de pe tastaturile standard ale calculatoarelor. Înaintea cumpărării încercați personal tastatura.

Este recunoscut faptul că lucrurile mărunte sunt de multe ori şi cele mai plăcute. Cititorii revistei connect ştiu că ne referim la un smartphone sau un netbook, dar dorinţa de a avea un laptop cu greutatea de 1-1,5kg este mai uşor de îndeplinit. Oferta de mini PC-uri care să încapă într-o servietă şi care au un ecran nici cât o pagină A4,  începe de la 250 euro. Un netbook bine dotat şi puternic poate avea preţul de două ori mai mare. În articol încercăm să explicăm de ce merită să oferiţi un preţ ridicat pentru acest gadget, care din opţiunile suplimentare merită cerute şi ce trebuie avut în vedere la cumpărarea unui PC mobil.

Netbook, notebook sau tabletă PC?
Apariţia iPad-urilor cu ecrane touch-sensitive, care în loc de tastatură convenţională utilizează mişcările degetelor, justifică întrebarea: cine mai are nevoie de netbook în aceste condiţii? Răspunsul este simplu: toţi cei care doresc să utilizeze aplicaţiile de la birou şi alte aplicaţii tipice ale PC-urilor oriunde, beneficiind de sistemul binecunoscut, de un software confortabil şi comun cum este suita Microsoft Office sau de un browser complet dotat.
De ce să nu achiziţionezi un notebook performant? Fraţii mai mari ai netbook-ului au avantajul unei puteri mai mari, diagonale mai mare, dotări cu programe sofisticate şi jocuri complexe. Preţul plătit pentru aceste avantaje este însă destul de mare, greutatea notebook-ului este considerabilă, dar perioada limitată de funcţionare a acumulatorului reduce simţitor flexibilitatea la utilizarea sa mobilă. În funcţie de profilul solicitat este indicat un compromis între tipurile de computer. Cum între timp trecerile între diferitele tipuri sunt cursive, utilizatorii pot alege un însoţitor personalizat.

Atenţie la alegerea ecranului!
Cei care aleg un netbook trebuie în primul rând să se decidă asupra mărimii displayului. Diagonale obişnuite sunt între 10,1 şi 12,1 inchi (25,6 şi 30,7 cm). Cu cât mai mare e displayul, cu atât mai uşor pot fi vizionate pagini web mari, cu atât mai uşor se lucrează pe documente Office complexe. Dacă înaintea achiziţionării puteţi privi direct ecranul, e bine de ştiut că acesta trebuie să aibă o luminozitate uniformă, contraste clare şi culori naturale. Străluciri mai mari de 180 cd/mp promit o mai bună lizibilitate şi în natură. Rezoluţiile ideale sunt de 1024 x 600 sau 1366 x 768.

Un număr mai mare de pixeli pe o suprafaţă constantă de ecran înseamnă că privitorul vede mai mult dintr-o pagină de web deschisă. La o rezoluţie mai mare icoanele folder-urilor şi programelor, precum şi scrisul sunt mai clare dar mai mici ca şi dimensiune, solicitând mai mult vederea. În ajutor vin obişnuitele funcţii zoom şi posibilitatea de reglare din sistemul de operare. Ca şi la laptop-uri, trend-ul este de a avea ecrane reflectorizante, cu fundal negru şi culori strălucitoare şi de efect. În condiţii nefavorabile de lumină, aceste ecrane au reflexii iritante. Un ecran mat uşurează utilizarea netbook-ului pe terase sau în parcuri.

Autonomie de funcționare
La ecranele moderne s-au înlocuit mini-neoanele utilizate ca iluminare de fundal cu led-uri, mai eficiente energetic. Este indicat ca acumulatorul Li-Ion anexat să fie puternic, dar totodată mic şi uşor. Mai semnificativă decât informațiile producătorului este capacitatea de încărcare a acumulatorului: modelul cu 6 celule are o capacitate de stocare între 45 și 60 Wați, având astfel condiții de funcționare îndelungată între ciclurile de încărcare. Aceste date nu se regăsesc întotdeauna în cartea tehnică, dar sunt înscrise pe acumulatori. Dacă valorile se situează în intervalul amintit și dacă producătorul integrează componente care economisesc energia, un netbook are o autonomie de până la zece ore, conform măsurătorilor efectuate de către connect la 100cd/mp. În medie netbook-urile standard au o autonomie de șapte-opt ore. Modele mai puternice și mai mari au autonomie de doar cinci-șase ore.

Mobilitatea înaintea performanței
Majoritatea netbook-urilor sunt dotate cu procesoare Intel Atom. Aceste procesoare ieftine nu ating nici pe departe performanța actualului CPU multi-nucleu sau a procesoarelor din seria Core i, cu care sunt dotate ultimele generații de PC și laptopuri. Dar cipurile Atom menajează acumulatorul, fiind ideale pentru aparatele mobile. Variantele actuale N450 sau N455 lucrează între 1,6 și 1,8 GHz; cele mai noi netbook-uri însă utilizează primul procesor dual core din seria Atom, N550 la 1,5 GHz. S-a dovedit că ultimele generații de procesoare nu contribuie hotărâtor la mărirea performanțelor, prin urmare nu procesorul trebuie să fie elementul cel mai important la achiziționarea unui netbook.

Putere grafică pentru divertisment
Soluțiile grafice Intel standard (GMA3150) se dovedesc depășite la accesarea de site-uri cu animație flash, la redări video sau la unele jocuri sofisticate. Jucătorii ocazionali pot folosi o placă grafică performantă cum ar fi Nvidia Ion 2. Dar clienții interesați de multimedia ar fi indicat să doteze netbook-ul cu o placă grafică AMD. Concurentul lui Intel oferă și un procesor dual core AMD Fusion (C-50), foarte performant pentru netbook, cu placă grafică integrată numită Radeon HD 6250, care are o viteză 3D mai mare. Un accelerator video asigură redarea fluentă a video-urilor HD sau a fluxului de date de pe YouTube. Cu aceste avantaje arhitectura AMD devine o alternativă reală pentru procesoarele Atom, dominante în acest moment pe piață.

Dotări de bază comparabile
Un netbook tipic de generație actuală utilizează ca și sistem de operare Windows 7 Starter și poate, pe lângă procesorul Atom şi memoria de 1 GB să fie dotat și cu un hard disk de 250 GB. Pentru o unitate optică CD/DVD nu este suficient spațiu. Nici memoriile flash, mult mai rapide, nu sunt folosite în dotările standard, datorită prețului ridicat al acestor SSD-uri (solid state drives). Este păcat că nu se utilizează aceste memorii, ele fiind mult mai silențioase decât clasicele hard disk-uri. Oricum este indicat ca hardware-ul să fie silențios pentru a nu deranja pe cei din jur în special când este utilizat în spații publice. Carcasa trebuie să fie dintr-un material plastic stabil, pentru a rezista bine la uzura creată de folosirea mobilă a netbook-ului. Modelele ce au carcasa lucioasă sunt mai pretențioase și trebuie îngrijite tot timpul, pe când carcasele mate sau ușor structurate sunt simplu de utilizat.

Tastarea nu trebuie să se facă la noroc
Gradul de utilizare în practică a netbook-ului este dat de tastatură și de butoanele alternative de folosire a mouse-ului. Cu toate că suprafața destinată tastaturii este mică, mărimea tastelor și ordinea lor trebuie să corespundă tastaturilor computerelor clasice. Dacă distanța dintre taste este mai mică de 19 mm sau poziția tastelor shift, enter, etc. nu sunt pe locurile obișnuite, intervin mai multe greșeli de scriere și se pierde timp prețios pentru corectură. Tastele trebuie să aibă puncte clare de atingere și apăsare. În practică se folosesc tastaturi fără spații între taste. Mișcarea cursorului este realizată cu ajutorul unui touchpad, care are încă două taste suplimentare – omologul butonului drept, respectiv stâng, al mouse-ului. Suprafața de atingere a touchpad-ului trebuie să fie suficient de mare pentru a reacționa la mișcarea degetelor. Tastele suplimentare trebuie poziționate astfel încât să fie ușor manevrabile. Cum folosirea acestor taste se face în mod diferit de către utilizatori, este indicat a le încerca înainte de cumpărarea netbook-ului.

Windows 7 te face mobil
Microsoft oferă producătorilor licența unei versiuni simplificate a actualului sistem de operare la un preț promoțional, ceea ce face ca prețul final al unui netbook să fie pe placul cumpărătorului. Varianta mult utilizată Windows 7 Starter renunță la centrele media, ceea ce ușurează administrarea și redarea de clipuri TV, poze și fișiere audio cu ajutorul lui Windows Media Player, parte a sistemului de operare. Redarea DVD-urilor de pe un drive extern este imposibilă. Sistemul de operare pe 32 biți nu suportă ecrane sensibile la atingere. Imaginea de fundal și sistemul de sunet de asemenea nu se pot modifica. Aceste măsuri de economisire nu au un rol prea important la utilizarea mobilă a netbook-ului, mai ales că sistemul de operare multitasking poate executa în paralel mai multe procese. Neplăcut este că preinstalarea versiunii Starter este strâns legată de pretențiile  hardware-ului. Așa se explică dotarea asemănătoare a netbook-urilor. Cine dorește să evite aceste restricții, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, putând achiziționa varianta Windows 7 Home Premium. Poate astfel cumpăra un Asus Eee PC 1215P la prețul de 449 euro cu memorie de 2 GB.

Menținerea legăturii prin rețele mobile
Netbook-urile se conectează la internet prin  wireless LAN. Generațiile contemporane de dispozitive susțin de regulă toate versiunile WLAN obișnuite (802.11 b/g/n) cu rate de date brute de 54 Mbps, ba chiar de 300 Mbps. Un netbook bine dotat este indicat să aibă instalat un modul Bluetooth pentru a asigura legătura fără cablu la un smartphone, la o imprimantă sau cu alte dispozitive din apropiere.
O legătură prin Bluetooth între netbook și un telefon mobil cu modem UMTS/HSPA integrat, face posibilă accesarea internetului prin rețeaua de telefonie mobilă. Operatorii oferă netbook-uri subvenționate cu modem UMTS integrat și cu SIM card extern, inclusiv toate tarifele de date necesare. Cei care doresc accesarea internetului mobil alternativ cu mai multe calculatoare, pot opta pentru un surf stick HSPA de la operatori, conectându-se ușor și flexibil la internet.

Nu ratați nici o conexiune
Repertoriul standard al contactelor cu lumea exterioară permite utilizarea pe scară largă a mini PC-urilor. O ieșire LAN permite conectarea netbook-ului prin cablu la rețeaua de acasă. Trei interfețe USB 2.0 pentru stick-uri UMTS, memorie flash și un mouse țin de dotarea unui netbook. Cei care doresc să-și încarce iPhone-ul sau telefonul mobil chiar și atunci când netbook-ul nu funcționează, se pot folosi de o conexiune USB. Netbook-ul este prevăzut și cu slot pentru card de memorie SD, SDHC sau chiar MMC precum și 2 mufe de 3,5 mm. Prin intrările respectiv ieșirile audio se poate conecta un headset performant. Utilizarea unui headset este indicată deoarece de la microfonul integrat și de la boxele integrate nu te poți aștepta la prea mult. Dacă pe marginea ecranului există şi o cameră web, atunci comunicației via Skype & co, nimic nu-i mai stă în cale. Pentru a prezenta poze sau pentru a face o prezentare la o întâlnire de afaceri se folosește ieșirea VGA și pozele sau slide-urile se pot reda în mărime mai mare. În viitorul apropiat ieșirile digitale HDMI se vor îmbunătăți pentru a permite o redare mai bunăpe televizoarele Full HD. Interfețele USB 3.0 promit un transfer de date mai rapid, cu condiția ca partenerul de comunicații să aibă această posibilitate. Aceste caracteristici exclusive sunt încă foarte scumpe și nu se justifică decât în situații în care se cunoaște o utilizare concretă fie pentru USB 3.0 sau HDMI.

Software și altele
Marele avantaj al unui netbook este că utilizatorul are la îndemână programele des folosite. Ediția Starter are preinstalate gratuit Word și Excell – forma simplificată, din Office 2010. Dacă utilizatorul nu dorește să renunțe la unele funcții și nu este interesat de reclamele care apar și micșorează spațiul pentru redarea documentelor, poate opta pentru instalarea acestor programe cu licență, care costă suplimentar. Oricum programele suplimentare preinstalate gratuit se pot folosi limitat sub această formă. Nu trebuie să dați prea multă importanță la achiziționarea unui netbook programelor extra oferite. O carcasă șic, bine prelucrată, un display de bună calitate și autonomie mare sunt cele mai importante caracteristici ale unui netbook cumpărat. Dacă și tastatura se dovedește ușor utilizabilă, atunci netbook-ul este un însoțitor mobil, despre care se pot purta lungi discuții.

Câteva modele de luat în seamă:

Asus Eee PC 1215P
Ecran de înaltă rezoluție de 12,1 inchi (1366 x 768 pixeli) oferă confort sporit la navigarea pe internet. Procesor dual core din seria Intel Atom de 2 GB, sistem de operare Windows 7 Home Premium preinstalat. Carcasa stabilă din plastic este livrabilă în culorile argintiu, roșu sau negru (mat sau lucios).

Acer Aspire One 522
Dotat cu un ecran de 10,1 inchi, acest netbook este pregătit pentru redarea de filme HD și promite multe satisfacții în timpul călătoriilor. Placa grafică este un Radeon HD 6250, procesorul fiind dual core C-50 (Fusion). Netbook-ul are o ieșire video  HDMI 1080p. Sistemul de operare este Windows 7 Starter.

HP mini 210

Mai multă putere, culori hazlii. Nou este procesorul dual core Atom (N550), care are putere mai mare dar mai ales este mai economic din punct de vedere energetic. Tastatura este fără spații între taste și are și un touchpad. Pentru utilizarea în natură, Mini 110 (cu prețuri de la 279 euro)oferă o variantă ușor modificată, cu un display mat de 10,1 inchi și un procesor simplu (N455).

Samsung NC 110
Acest netbook este dotat cu procesor Intel Atom (N455 cu frecvență de 1,66 GHz), 1 GB RAM, placă de bază de 250 GB și un ecran de 10,1 inchi cu rezoluție WSVGA (1024×600), Windows 7 Starter. Prin această dotare netbook-ul este unul bun dar nu spectaculos. Ceea ce-l ridică este acumulatorul cu 6 celule, care cu cei 6600 mAh promite autonomie îndelungată, mai ales că și dotarea creează toate condițiile pentru a susține o autonomie mare.

 

Etichete: , , , , , , ,