Samsung Galaxy S I9000: Test de anduranta

Scris de | 1 iulie, 2011
Samsung Galaxy S I9000: Test de anduranta

După trei săptămâni de utilizare a mobilului Galaxy S, un lucru este clar: display-ul impresionează, oferta de aplicații este enormă, iar sistemul de operare este adaptabil, așa cum este de așteptat de la un obiect utilizat zilnic. Google supraveghează însă tot și păstrează controlul asupra lui Galaxy.
Redactat de: Bogdan Bele

Plusuri:

– Ecran de 4 inchi cu rezoluție mare de 480 x 800 pixeli
– Prelucrarea carcasei este de bună calitate
– Designul subţire face mobilul Samsung ușor de manevrat
– Nu s-a blocat pe perioada testului, foarte stabil
– Timp de răspuns foarte bun, aplicațiile pornesc instantaneu
– Android Market permite extinderea cu software suplimentar
– Widget-urile pot fi folosite pentru personalizarea meniului
– Sunet foarte bun în ambele direcţii la telefonie

 

Minusuri:

– Capacul din spate scârţâie după un timp
– Google domină serviciile prezente pe aparat
– Probleme GPS la unele aparate

 

Îl iei în mână și constați: este foarte ușor şi deosebit de plat. Chiar dacă pare bun calitativ, Samsung Galaxy S este realizat dintr-un material care nu convinge. Din punct de vedere tactil este  inferior, mai ales după trei săptămâni de utilizare, față de concurentul Apple iPhone 4. În primul rând spatele carcasei este realizat din plastic, iar după utilizarea telefonului fără husă de protecție începe să se deterioreze.
La prima pornire, după setarea obligatorie a datei și limbii, Galaxy S își caută singur – doar este un smartphone – rețeaua disponibilă în respectiva zonă și verifică existența unui cont de Gmail. Se pare că aceasta este doar o opțiune, fără de care însă un smartphone Android nu mai are niciun haz. Fără un cont pe Google cele 230.000 de aplicații ale telefoanelor cu Android își pierd marele avantaj, acela de tuning al softului cu diferitele aplicații. Obligația unui cont de mail pe Google are și avantaje, căci contactele și termenele din mail apar automat în contacte, respectiv în agenda telefonului mobil.

Funcții
După realizarea primelor setări, Galaxy S își prezintă avantajele: ecran de 4 inchi, culori intense și contrast excelent încântă ochiul utilizatorului. Automat privirea rămâne fixată pentru câteva clipe pe imaginea clară a AMOLED-ului, după care se trece ușor și intuitiv prin meniu. Astfel, se constată că Samsung a preinstalat suficient soft, de exemplu: Augmented Reality browserul Layer, E-Book Reader Aldiko și multe servicii Google, de la utilizare de hărți la clienți de chat, toate datele trecând prin serverele motorului de căutare.
La început smartphone-ul pare straniu, dar devine familiar odată ce ai introdus un card cu colecția personală de muzică și de poze. Pe ecranul home cu mai multe desktopuri (se pot utiliza până la șapte) îți poți face de cap după cum dorești; cele mai importante link-uri de programe se fixează pe prima pagină, update-urile știrilor zilnice, feed-urile sociale se poziționează pe paginile doi și trei.
Tot din categoria aplicații de bază fac parte instrumentul pentru note de la evernote, aplicația informativă de știri zilnice și jocul captivant Angry Birds, toate utilizabile fără costuri suplimentare, care dau acestui telefon mobil o notă personală.
După vreo două zile de folosire smartphone-ul devine mai apropiat utilizatorului, trecând printr-o serie de modificări. Mult-lăudatul (de Samsung) Daily Briefing este eliminat repede de pe homescreen, având în vedere că știrile care sosesc pe acest canal sunt doar în limba engleză. Cu un cont Twitter ieși mult mai bine. Nici Social Hub nu este ceea ce promite a fi: este adevărat că acest widget adună la intervale de timp regulate mesaje de pe Facebook și Twitter, dar este activă doar funcția de comentare, adică poți vizualiza profilul, dar nu poți căuta profile şi nu există funcția de știri. Noroc că pe piața aparatelor Android există clienți Facebook și Twitter gratuiți.

Pe urme greșite
Pentru agendă telefonul are un widget clar și simplu, care după câteva zile de testare continuă se fixează pe pagina a doua, lângă vizualizarea aplicaților active și a controlului energiei pentru pornirea, respectiv oprirea Bluetooth, WLAN și GPS.
Apropo de GPS: pe internet se discută despre probleme ale GPS-ului, mai concret, calitate slabă de recepție, drept care Galaxy S nu este o soluție optimă pentru navigaţie. Cele două aparate ale noastre de testare nu au prezentat aceste probleme, deci se poate concluziona că problemele cu GPS-ul nu sunt generale, ci apar doar în cazuri speciale. Cei confruntați cu astfel de probleme ar trebui să contacteze producătorul.

Partener receptiv
Navigația cu Google Maps este însă perfectă. În pauza de prânz utilizăm navigatorul pentru a ne conduce, folosind modul pietonal, la chioșcul fast-food.
După trei săptămâni de utilizare, Galaxy S este perfect pus în concordanță cu nevoile individuale datorită adaptabilității aparatelor cu Android și a numărului mare de aplicații de pe piață. Utilizarea aplicaților cum ar fi clientul de mail, widgets, web browser sau tastatura virtuală QWERTY este ușoară. Și metoda alternativă de introducere a unui text, Swype, funcționează foarte bine, dar modul obișnuit de scriere, introducând literele una după alta, este parcă mai simpatic. Ecranul mare se dovedește foarte util în folosirea regulată a telefonului, la căutările pe web sau la administrarea mail-urilor iar utilizatorul are o viziune clară. Chiar și pentru clipuri mai mici de pe YouTube, ecranul de 4 inchi este suficient de mare. Odată obișnuiți cu ecranul AMOLED, este greu să te întorci la un ecran TFT.
Datele culese de Google în aceste trei săptămâni ar impresiona până și CIA-ul. Conlucrarea dintre sistemul de operare și servicii este atât de perfectă, încât avantajele nu se pot neglija. Fiecare individ trebuie să hotărască care sunt prioritățile personale.

Etichete: , , ,