Asus K93SV: Ofertă generoasă

Scris de | 17 iulie, 2011
Asus K93SV: Ofertă generoasă

Asus K93SV nu este în nici un caz un notebook pentru cei care vor să aibă un partener permanent de plimbare. Nu dacă ţii la sănătatea spatelui tău. De asta m-am convins pe pielea mea în ziua în care a ajuns în redacţie, exact în momentul în care mă pregăteam să pornesc spre casă. L-am luat cu mine şi am constatat exact ce înseamnă un desktop replacement serios. Totul s-a schimbat însă radical la apăsarea butonului Power.

Text de: Bogdan Bele

Şi s-a schimbat pentru că am dat de un notebook cu foarte multe de oferit, absolut perfect ca să nu mai ai nevoie de un desktop. La o asemenea configuraţie şi cu asemenea performanţe, ce rost are să stea într-un colţ şi să adune praf?

Să nu anticipăm însă. Trebuie spus din start că gabaritul nu recomandă un asemenea notebook pentru oricine. Acesta nu este un ultraportabil. Pare mai degrabă destinat unui manager, care să îl pună pe bancheta din spate când pleacă de la birou, sau unui designer, care nu îl va muta prea des de pe birou. Categoriilor profesionale care umblă mult cu notebook-ul în spate nu cred că le prea este recomandat. Are 4,11 kilograme şi, având în vedere că are display de 18,4 inchi, este şi voluminos. Pe de altă parte, dacă te îndrăgosteşti de el, o geantă de dimensiuni ceva mai mari poate fi o achiziţie bună.

 

Design elegant

Trebuie să recunosc că notebook-ul de culoare maro, cu un palmrest cu model în relief şi construcţie solidă are un design care respiră distincţie. Este un dispozitiv care arată fără probleme foarte bine pe biroul unui manager dar, aşa cum vei vedea, este potrivit şi pentru sarcini multimedia şi chiar pentru câte un joc jucat pe ascuns.

La prima vedere, totul arată foarte bine, este îmbinat impecabil, iar tastatura chiclet este numai bună pentru a scrie rapoarte fără să-ţi obosească degetele. Nu lipseşte nici num pad-ul, ca să nu te enervezi când umpli Excel-urile de cifre, şi nici un trackpad multitouch precis şi care nu pune nici un fel de probleme în operare. În plus, este şi mai mare decât cele văzute la majoritatea notebook-urilor, dându-ţi spaţiu mai mult de manevră.

Şi dacă tot am vorbit de palmrest, să spunem că şi acest adevărat monstru dispune de tehnologia ICE COOL a celor de la Asus. Asta se traduce în faptul că palmrestul rămâne rece chiar dacă tu lucrezi la putere maximă.

Remarcăm cele patru porturi USB 2.0 – trei pe o parte, unul pe cealaltă, porturile HDMI şi VGA pentru conectarea unui display extern (nu neapărat necesare în cazul acesta – am spus deja că avem parte de unul de 18,4 inchi Full HD, dar poate că vrei să vezi un film pe televizorul din living), precum şi portul ethernet.

 

Tehnologie de top

Notebook-ul Asus este unul cu greutate mai ales la capitolul resurse, unde e greu să găseşti vreun motiv să te plângi. Varianta testată de noi avea un procesor Intel core i7 2630QM la o frecvenţă de 2 GHz, a cărui frecvenţă turbo ajunge la 2,9 GHz. Este vorba despre un procesor cu patru core-uri şi opt threaduri, capabil de orice ţi-ar putea trece prin cap în materie de sarcini.

Acum, dacă o să adaug că modelul testat avea şi 16 GB de memorie RAM, nu cred că mai prea este nevoie să spun cum „zburdă” dispozitivul celor de la Asus prin  sarcinile zilnice de birou. Cele două variante disponibile pe piaţă, K93SV-YZ071D şi K93SV-YZ072D vin cu 8 şi, respectiv, 12 GB de memorie RAM la 1333 MHz.

Am încercat să redăm şi fişiere video Full HD şi trebuie spus că, pe lângă că totul se mişcă perfect, ecranul Full HD de 18,4 inchi este ideal pentru aşa ceva. Asta chiar dacă e o idee cam lucios, lucru care îl face să nu fie foarte potrivit pentru a vizualiza conţinut sau a lucra în soare puternic. Oricum, la cât este de mare, e cam greu să te gândeşti că vei merge să te relaxezi cu el în parc…

La capitolul capacitate de stocare, Asus a ales o soluţie interesantă. Au folosit un hard disk de 3,5 inchi şi unul de 2,5 inchi. Există suport pentru spaţiu de stocare de până la 1,75 TB. Varianta testată avea un hard disk de 500 GB şi unul de 1 TB. Varianta K93SV-YZ071D are 1 TB, în timp ce K93SV-YZ072D are 1 TB şi 750 GB. Suficientă capacitate pentru cam orice ţi-ai putea imagina.

Optimus

Munca e muncă, dar nu poate lipsi nici distracţia. Şi distracţia este perfect posibilă pe K93SV. Modelul testat avea, pe lângă placa video integrată Intel HD graphics, suficientă pentru utilizarea zilnică, încă un chipset grafic numai bun pentru a te juca, Nvidia GeForce GT 540M, cu o memorie dedicată de 2 GB. Nu vei avea probleme cu comutarea între ele, pentru că la bord este prezentă tehnologia Nvidia Optimus, care comută automat între cele două. Acest lucru se traduce în economii serioase la consumul de energie.

Variantele prezente pe piaţă au acelaşi cip grafic, cu o memorie de 1 GB.

Noi am folosit-o la câteva partide de FIFA 11, şi totul a rulat perfect, astfel că ne-am declarat mulţumiţi. Este clar că nu este un notebook pe care să joci cele mai noi titluri la rezoluţie maximă şi în full detail, dar nici n-ai avea pentru ce. Are Asus notebook-urile Republic of Gamers pentru aşa ceva…

Am rulat şi 3D Mark 06, la rezoluţia de 1280 x 1024, scorul obţinut folosind chipul Nvidia fiind de 8244.

Şi durata de viaţă a bateriei este mulţumitoare pentru asemenea resurse. La utilizare normală, cu wireless pornit şi displayul la luminozitate maximă, am „scos” către o oră şi jumătate.

Concluzii

Ce se mai poate spune? Un adevărat desktop replacement, un notebook datorită căruia calculatorul tău va rămâne nefolosit sub birou. Dacă te așteptai la un preț piperat, vei fi uimit să afli că varianta YZ071D (cu procesor i3-2310, 1 TB hard disk, chipset grafic Nvidia GT 540M cu 1 GB memorie şi 8 GB de RAM) costă 2.999 RON, în timp ce varianta YZ072D (cu procesor i7-2630QM, 1 TB + 750 GB hard disk, chipset grafic Nvidia GT 540M cu 1 GB memorie şi 12 GB de RAM) costă 3.999 RON.

 

Etichete: , , ,