Indestructibilul Panasonic Toughbook CF-31

Scris de | 18 septembrie, 2011
Indestructibilul Panasonic Toughbook CF-31

L-am scăpat de câteva zeci de ori pe jos de la înălţimi diferite, fără a consemna nici măcar o simplă zgârietură. După aceea a stat în congelator câteva ore bune, dar cu toate acestea pornirea sistemului a fost instantanee. Chiar dacă iniţial speram că o „să-l dovedim”, am sfârşit prin a accepta evidentul: Panasonic a creat prin Toughbook CF-31 cel mai robust şi mai indestructibil model de notebook care există la ora actuală pe piaţă.
Text de: Daniel Chira

Toughbook intră în scenă
Când a creat seria Toughbook, compania Panasonic avea în vedere o comandă primită direct de la armata americană. Aceştia doreau ca notebook-urile folosite în teatrele de operaţiuni să funcţioneze în condiţii extreme de mediu şi mai ales să nu capoteze dacă sunt supuse unor şocuri inimaginabile (unele modele din serie au funcţionat chiar dacă erau ţinute în noroi sau chiar dacă peste ele au trecut maşini de teren). După ce a reuşit să deservească cu succes necesităţile armatei, compania Panasonic a înţeles nişa tocmai creată şi şi-a îndreptat privirile şi către alte arii de aplicabilitate, unde aceste modele robuste puteau fi implementate cu succes (de la industria grea, minieră, până la cea a lemnului, poliţie şi chiar pentru cercetătorii aflaţi la Polul Nord etc.).

Pe acest calapod a fost gândit şi modelul CF-31, ultimul din seria Toughbook (ajunsă la ediţia a şasea). Particularităţile acestuia sunt incredibile: carcasa este de tipul clamshell, cu inserţii din aliaj de magneziu, metale, plastic puternic şi cauciuc. Testele trecute cu brio vorbesc de la sine, modelul excelând la testarea MIL-STD-810G şi primind certificarea IP65, ca un lider indiscutabil în categoria sa ce este.

Astfel, CF-31 funcţionează până la 60 de grade Celsius şi până la -29 de grade Celsius, poate fi utilizat până la altitudinea de 4.572 de metri şi poate fi scăpat de la înălţimea de 1,8 metri pe o suprafaţă rigidă de nu mai puţin de 26 de ori, fără ca sistemul să fie afectat într-un fel (un notebook standard ar eşua rapid în condiţii similare). Modelul face faţă fără probleme şi în condiţii de praf, umiditate ridicată şi apă (am pus peste 1 Kg de gheaţă pe tastatură şi „l-am uitat” la soare…).

Design şi funcţionalitate
În mod normal după ce afli cât de robust este Toughbook CF-31, te-ai aştepta ca acesta să aibă dimensiunile şi greutatea unui seif bancar, fără să mai vorbim de eventuale compromisuri făcute la capitolul design. Eronat, notebook-ul are un aspect plăcut, respiră un aer de masculinitate şi are greutatea de 3,72 Kg (nu vei alerga cu el, dar poate fi transportat cu uşurinţă într-o singură mână datorită mânerului tractabil elegant) iar dimensiunile sunt de 302 x 292 x 73,5 mm.

Ecranul modelului este de 13,1 inchi XGA (anti-glare, polarizat şi care oferă o luminozitate sporită chiar dacă este folosit în soare puternic), touchscreen (în mânerul notebook-ului găseşti un stylus cu care poţi opera pe ecran), iar rezoluţia este de 1024 x 768 pixeli. Pentru display, Panasonic a optat pentru implementarea tehnologiei CircuLumin, ce permite reducerea luminozităţii între 2 şi 1200 nit (prima valoare este perfectă mai ales pentru militarii ce se află în misiune de noapte).
Tastatura modelului este una clasică şi a fost gândită să ofere protecţie contra apă şi praf – eu am folosit-o pentru scris şi în combinaţie cu stylus-ul, plus ecranul touch – operarea se face rapid. Touchpad-ul este central şi până te obişnuieşti cu el, manevrarea în meniu este mai lentă (tribut plătit tot protecţiei sporite).
Un alt punct forte al Toughbook CF-31 este bateria extrem de puternică, care poate rezista până la 11,5 ore, în funcţie de modul de operare selectat.

Putere la interior
Configuraţia ajunsă la redacţie avea un procesor Intel Core i5 CPU M540 de 2,53 GHz şi 2 GB de memorie RAM. CF-31 rulează sistemul de operare Windows 7 Professional şi este dotat cu o placă video ATI Mobility Radeon HD 5650 de 512 MB. Hard diskul era de 232 GB, mai mult decât suficient. Acesta poate fi extras uşor din notebook şi are o protecţie dublă, pe lângă cea dată de robusteţea exterioară a modelului, el este încastrat şi într-o cutie de metal ce abundă în elemente de siguranţă suplimentare.

Tot din motive de securitate a datelor, când modelul este scăpat, hard-ul se opreşte.
Nu am testat modelul nici din punct de vedere al jocurilor şi nici în ceea ce priveşte rularea de filme sau fişiere audio – în principiu modelul a fost creat pentru a fi folosit pe post de notebook în condiţii extreme de lucru, dar poate fi şi un companion multimedia agreabil. Desigur prezenţa procesorului i5 oferă suficientă putere pentru a rula cele mai complexe aplicaţii Adobe, email sau Word.

Conexiuni din plin
Toughbook CF-31 poate fi configurat suplimentar cu o multitudine de conexiuni în funcţie de necesităţile utilizatorului. Astfel, modelul oferă acces la reţea wireless WWAN, WLAN, WIMAX, Bluetooth, cameră video, 3G (HSPA+, 21MBit/s DL), poate fi conectat la internet pe bază de cartelă SIM şi GPS. La capitolul slot-uri găsim patru porturi USB, unul HDMI, ieşire VGA, un slot SD şi mufe pentru antenă, căşti, microfon.  Mai poate fi dotat cu un drive DVD.

În loc de concluzie
Prin modul în care arată, Toughbook CF-31 spune totul. Astfel, este cel mai rezistent model de notebook prezent pe piaţă, poate fi folosit cu succes în condiţii extreme de mediu şi nu în ultimul rând, dacă ai pornit la drum îţi oferă acces la toate funcţiile atât de necesare unui notebook. Modelul mai include şi o serie măsuri de securitate a datelor în caz de furt sau pierdere. Recomandare: dacă trebuie să treceţi de un control la aeroport ar fi bine să nu aveţi reacţii necontrolate – prin aspectul său, Toughbook CF-31 poate fi catalogat uşor ca valiză nucleară.

Etichete: , , , ,