Nokia N9: Dragoste la a doua vedere

Scris de | 24 octombrie, 2011
Nokia N9: Dragoste la a doua vedere

Nokia N9, carismaticul smartphone cu sistem de operare MeeGo este unul dintre acele gadget-uri cu care după o perioadă iniţială în care îţi trezeşte sentimente contrastante reuşeşte să te cucerească iremediabil. Şi o face cu ajutorul design-ului de excepţie şi al sistemului de operare proaspăt, diferit în cel mai bun sens.

Nu poţi să nu simţi o oarecare tristeţe la gândul că N9 va avea parte de o lansare limitată şi că promiţătorul MeeGo va fi pus undeva pe un raft unde va fi acoperit de praf.

Suplu şi elegant

Nokia N9 are o carcasă unibody minimalistă, cu o grosime de doar 12 mm şi un ecran curbat AMOLED ClearBlack de 3.9 inchi, cu rezoluţia de 854 x 480 pixeli. Icoanele viu colorate din meniu, redate de ecranul splendid al telefonului contrastează perfect cu carcasa mată, neagră.

Ceea ce te impresionează însă este senzaţia pe care ţi-o dă N9 în momentul în care îl iei în mână. Colţurile rotunjite, textura fină a carcasei şi în special senzaţia de alunecare a degetelor pe ecranul curbat oferă un confort suprem.

În afara butonului Power şi a celor două taste de volum plasate pe muchia dreaptă N9 nu are nici un fel de taste navigaţionale. Vom reveni puţin mai târziu asupra acestei chestiuni.

Am întâlnit însă şi o eroare de design, dacă o putem numi aşa. Muchia superioară găzduieşte o uşiţă problematică în spatele căreia se ascunde mufa de conectare şi încărcare. În imediata apropiere a acesteia este situat sistemul culisant în care introduci cartela. În mod normal uşa mufei de încărcare se deschide prima şi se închide ultima, după fixarea cartelei. Dacă din greşeală însă ai închis sistemul cartelei peste această uşiţă, ai toate şansele să le blochezi pe ambele.

Nokia a avut binevoinţa să includă în pachet şi o carcasă menită să protejeze carcasa de zgârieturi. Carcasa impresionează în primul rând prin faptul că afectează minimal design-ul telefonului, trecând aproape neobservată, ceea ce din păcate nu putem spune în cazul multor telefoane.

Aer proaspăt

Nokia N9 utilizează MeeGo 1.2 Harmattan, versiunea cea mai rafinată a sistemului de operare dezvoltat de Nokia în colaborare cu Intel. Pentru cei obişnuiţi cu layout-ul de taste al Android sau cu tasta Home de pe iPhone, interacţiunea fără butoane utilizată de N9 va fi o experienţă interesantă. Frustrantă iniţial, până când te vei obişnui cu ideea că pentru a ieşi dintr-o aplicaţie trebuie doar să faci un swype pe ecran de la stânga spre dreapta, însă absolut naturală după o perioadă de timp.

Trecând înapoi de la N9 la iPhone am început să facem acelaşi gest pe ecranul telefonului Apple, încercând să revenim la ecranul principal, ceea ce demonstrează puterea obişnuinţei.

După utilizarea intensă a sistemelor de operare Android şi iOS, MeeGo pare o briză de prospeţime. Icoane vii, animaţii fluide şi un look extrem de modern domină interfaţa sistemului de operare a lui N9. Un exemplu este ceasul – pentru a regla alarma trebuie să roteşti două discuri asociate orelor şi minutelor.

Extrem de bine implementate şi de impresionante sunt şi multitasking-ul şi sistemul de notificări. Un swype din meniu te duce la ecranul de notificări, unde sunt incluse nu doar apelurile şi mesajele ci şi notificările din Twitter sau Facebook. Un al doilea swype îţi prezintă un preview al aplicaţiilor care rulează în acel moment. Poţi afişa nouă ecrane mai mici sau patru mai mari pe display, iar selectarea unui dintre ele te duce aproape instant la aplicaţia respectivă. Închiderea aplicaţiilor este şi ea extrem de comodă, acestea migrând automat, una după alta spre colţul stânga sus.

Apăsarea muchiei superioare a ecranului afişează o scurtă listă de opţiuni , oferind acces la volum, la profiluri şi la conexiunea web.

Meniul şi aplicaţiile se mişcă excelent, în ciuda faptului că hardware-ul utilizat de Nokia N9 nu este unul foarte impresionant. Telefonul are un procesor Cortex A8 la 1GHz, ajutat însă de 1 GB memorie RAM şi de un GPU PowerVR SGX530. Memoria internă este de 16 sau 64GB.

Camera

La auzul veştii că Nokia va lansa modelul N9, mulţi fani se aşteptau ca acesta să ofere o cameră chiar mai bună ca cea a lui N8. Lucrurile nu stau chiar aşa, gigantul finlandez preferând o abordare diferită pentru N9. Telefonul are o cameră de 8 megapixeli cu un senzor mai mic decât cel al lui N8 însă cu aceeaşi optică excelentă Carl Zeiss. Fotografiile sunt bune, cu detalii din plin, însă am remarcat puţin zgomot în condiţii de lumină mai slabă.

N9 oferă şi filmare video la 720p, un aspect nu foarte impresionant ţinând cont că avem deja destule smartphone-uri cu 1080p. Clipurile sunt şi ele decente, însă nimic remarcabil.

Interfaţa camerei este complexă, oferind acces la o multitudine de opţiuni, de la setarea expunerii la ISO, geotagging, format sau la selectarea uneia dintre cele 6 scene diferite.

Aplicaţii

Ecosistemul de aplicaţii ar trebui să fie călcâiul lui Ahile pentru Nokia N9, ţinând cont oferta oarecum limitată din Ovi Store, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Nu vei avea acces la sutele de mii de aplicaţii din Apple Store, însă vei găsi aplicaţii care să acopere în mare parte lista de necesităţi, precum şi câteva jocuri de top. Ai acces la aplicaţii dedicate pentru Facebook, Twitter, aplicaţii de playback multimedia, sau jocuri, cum ar fi Angry Birds sau NFS Shift.

Nokia N9 oferă suport pentru o gamă destul de largă de fişiere, atât office cât şi multimedia. Cu ajutorul aplicaţiei Documents poţi deschide fişiere text sau pdf-uri, iar playerul video suportă inclusiv MKV.

Nu lipsesc aplicaţiile de navigaţie Maps şi Drive sau serviciul Ovi Music.

Nokia N9 le demonstrează celor care acuzau lipsa de inovaţie a gigantului finlandez că flacăra nu a fost încă stinsă şi că Nokia mai poate încă fi un reper în lumea telefoniei mobile. Problema este că N9 a sosit cu un an prea târziu, are un pret destul de mare şi că nu se bucură atenţia pe care o merită.

Vom vedea însă cel mai probabil în cadrul Nokia World telefoane cu hardware şi design similar cu a lui Nokia N9, care vor rula însă Windows Phone Mango.

Etichete: , , , ,