CES 2012: O privire de ansamblu

Scris de | 11 ianuarie, 2012
CES 2012: O privire de ansamblu

Las Vegas a devenit pentru patru zile capitala mondială a produselor electronice de ultimă generaţie. O dovedesc miile de produse şi gadgeturi prezente la Consumer Electronics Show şi mai ales numărul mare de expozanţi dar şi cozile mari de vizitatori care aşteptau cu sufletul la gură ca porţile târgului să se deschidă.

Text de: Daniel Chira

Este ora 7:30 pm în Las Vegas (5:30 am în România) şi echipa connect se pregăteşte să părăsească hala principală de la CES, alături de mii de entuziaşti veniţi să afle ultimele noutăţi în materie de produse IT&C, electronice şi alte gadgeturi de ultimă generaţie. Pentru doar câteva minute oraşul pare a fi scufundat în noapte, fiind iluminat doar de farurile maşinilor care străbat cea mai aglomerată arteră din Vegas, care are 6 benzi pe ambele sensuri şi poartă numele de The Strip (aici pe promenadă se găsesc toate cazinourile importante – Bellagio, Cesar’s Palace, Wynn etc.).

Efectul de întuneric nu ţine mult deoarece jocurile de lumini, panourile de reclame imense şi mai ales modul în care sunt iluminate cazinourile, transformă noaptea în zi (de altfel acest oraş se trezeşte la viaţă doar noaptea – sincer cred că Vegas este oraşul ideal de locuit pentru vampiri). De exemplu acum, când mă pregătesc să scriu despre smartphone-urile şi electronicele care mi-au făcut cu ochiul la CES, prin faţa camerei de hotel trec în ritm alert zeci bolizi cu mulţi cai putere, în care se află oameni în căutare de distracţie (nu vreau să menţionez şi reclama luminoasă de vizavi deoarece până ieri o găseam fascinantă dar acum mă deranjează teribil). Dar suficient cu atmosfera de afară, care, între noi fie vorba, nu te prea îndeamnă la scris – să ne întoarcem la târg, la CES.

Cifrele oficiale ne spun că la ediţia din acest an iau parte 2.700 de companii şi sunt aşteptaţi 140 de mii de vizitatori şi 5.000 de jurnalişti, în cele patru zile cât ţine târgul (10-13 ianuarie). Pentru a-ţi face însă o idee completă cu privire la evoluţia industriei de produse electronice şi IT&C şi mai ales să înţelegi forţa de creaţie şi magnetismul cu care companiile îşi seduc consumatorii, evident prin produsele lor, trebuie să participi la un târg de profil internţional. Doar aşa poţi înţelege fenomenul în întregul său. Iată totuşi o frântură din fascinaţia numită CES.

Desprinse din viitor

Interacţiune între tehnologii, convergenţă, accesorii de tot felul, 3D în conlucrare cu internet pe TV şi desigur gadget-uri de tot felul. Asta vor să transmită prin noile lor produsele electronice companiile prezente la târg. Halele sunt pline de accesorii pentru terminale mobile (mii, în marea majoritate acestea sunt pentru iPhone şi iPad) dar sunt prezente şi companii care îţi pot transforma uşor camera foto în una video, ce poate concura cu brio pe cele folosite de televiziuni. Şi pentru că am vorbit de TV, trebuie să spun faptul că noile televizoare arată impresionant, au devenit mai subţiri (vorbim de modelele LED), sunt tot mai inteligente (control vocal, internet şi multimedia peste tot) şi nu va mai lipsi mult până când vor fi lansate comercial modelele 3D ce nu mai au nevoie de ochelarii clasici. Şi desigur pot fi controlate cu ajutorul telefonului mobil.  De altfel, aplicaţiile de pe mobil câştigă noi domenii – astfel cu ajutorul unui telefon vom putea controla chiar maşina personală.

La capitolul gadget-uri cerul nu mai e limita. Zecile de roboţi prezenţi la standuri au învăţat trucuri noi şi pot fi controlaţi uşor cu ajutorul telefonului (au devenit mai stabili şi au funcţii tot mai avansate).

Smartphone-uri 4G

Tehnologia 4G LTE este literă de lege dacă vorbim despre smartphone-uri, fiind adoptată de aproape toţi operatorii telecom din SUA. În acest condiţii era elementar ca lansările de smartphone-uri din cadrul târgului să fie axate pe ea. Nu este surprinzător nici faptul că aproape toţi producătorii se pregătesc să lanseze comerciale noile modele cu platforma Android 4.0 Ice Cream Sandwich (smartphone-urile dispun deja de procesoare dual core de 1, 1,2 şi 1,5 GHz).

Vedetele târgului pe acest segment sunt modelele: Motorola Droid RAZR,  Motorola Photon 4G, Samsung Sidekick 4G, HTC Amaze 4G, Huawei Ascend P1 S şi Nokia Lumia 900. Eu personal am fost impresionat de modelul lansat de Huawei, care este creat pe platforma Android 4.0 (ICS) şi care arată şi se simte excelent în mână (are o grosime de doar 6,68 mm).

Ascend P1 S are un procesor puternic, dual core de 1,5 GHz şi o memorie RAM de 1 GB. Ecranul este de 4,3 inchi qHD, iar rezoluţia este de 960 x 540 pixeli. La acestea se adaugă o cameră de 8 megapixeli cu bliţ LED.

Nokia Lumia 900 este un fel de frate mai mare al modelului Lumia 800, cel puţin în privinţa designului. Smartphone-ul este 4G LTE şi are sistemul de operare Windows Phone 7.5 Mango. Smartphone-ul îşi trage forţa dintr-un procesor single core de 1,4 GHz – desigur nu e dual core dar se mişcă excelent, iar în combinaţie cu eranul de 4,3 inchi AMOLED, îşi face bine treaba.

Şi acum să vă spun ceva despre gadgeturile create de o companie italiană, care se numesc I’m Watch. Vorbim aici despre ceasuri inteligente a la James Bond, care au ecrane de 1,54 inchi, folosesc Android (oferă acces chiar şi la email) şi pot fi utilizate pentru voce în combinaţie cu un handset Bluetooth.

Cu siguranţă vor găsi mulţi adepţi – mai ales că bateria rezistă aproximativ 3 ore în convorbire.

Nu voi insista mai mult pe smartphone-uri – informaţiile detaliate vor fi desigur prezentate în revistă.

La fel voi proceda şi cu partea de tablete şi ultrabook-uri – în fond, şi mâine e o zi, chiar dacă în Vegas noaptea nu există!

Etichete: , , , ,