PlayStation Vita: Un diamant neşlefuit (review)

Scris de | 28 februarie, 2012
PlayStation Vita: Un diamant neşlefuit (review)

PlayStation Vita, recent lansata consolă portabilă de jocuri a celor de la Sony, reuşeşte să impresioneze prin hardware-ul revoluţionar şi preţul accesibil, însă mai are încă multe de corectat pe partea de software pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor. Din fericire, încă nu e prea târziu.

Sony a riscat destul de mult lansând într-un climat economic dificil un dispozitiv cum este  noua consolă portabilă de gaming PS Vita. Nu trebuie decât să aruncăm o privire spre cei de la Nintendo, care au fost nevoiţi să reducă preţul la consola  3DS pentru a reuşi să atragă atenţia fanilor. PS Vita are însă o abordare diferită.

Echipare de excepţie

Noua consolă Sony este cel mai puternic dispozitiv de acest gen de pe piaţă, având la bază un procesor quad core ARM Cortex A9, completat de un GPU cu 128 MB memorie. Vei remarca imediat plusul de putere în momentul în care navighezi prin meniu sau lansezi un joc cum este Unit 13, un shooter cu o grafică excelentă pe care nu ţi l-ai fi imaginat rulând pe un ecran de 5 inchi.

Dacă tot am adus vorba despre ecran, acesta este fără îndoială unul dintre punctele forte ale lui Vita. Un display tactil OLED superb, cu diagonala de 5 inchi şi rezoluţia de  960 x 544 pixeli, suficient de luminos încât să îţi permită să foloseşti consola şi în aer liber.

Carcasa este destul de masivă, însă atent construită şi neaşteptat de uşoară – doar 260 de grame. Practic, Sony foloseşte aceste dimensiuni mai generoase pentru a creşte confortul în utilizare.

Pentru control ai la dispoziţie ecranul tactil, un touchpad dorsal folosit deja de câteva jocuri, sistemul bazat pe senzori de mişcare Six Axis, precum şi o serie de butoane, completate de două stick-uri analog. Tastele răspund extrem de bine şi aduc aminte de controlerul PS3.

Producătorii au implementat în mod diferit sistemele variate de control, însă prea puţine titluri dau senzaţia că au exploatat la maxim noile opţiuni puse la dispoziţie de Sony. Cel mai interesant este touchpad-ul integrat pe partea din spate a carcasei, folosit în jocul Little Deviants pentru a deforma suprafaţa terenului prin aplicarea de presiune. Pentru a-ţi face o idee mai bună imaginează-ţi că apeşi cu degetul sub o foaie de hârtie pentru a mişca o bilă plasată pe cealaltă parte a paginii.

Cele două stick-uri analog deschid la rândul lor calea pentru  jocurile de tip shooter pe PS Vita, oferind o precizie extrem de bună pentru a ţinti.

Ca şi conectivitate, PS Vita oferă Wi-Fi sau Wi-Fi şi 3G, precum şi Bluetooth. Conexiunea Bluetooth poate fi folosită pentru a conecta diferite dispozitive de genul unui headset wireless.

Să trecem la partea de memorie. Sony este o companie recunoscută pentru formatele sale proprietare de carduri şi, din păcate, nici în cazul lui PS Vita nu fac o excepţie. Jocurile vin pe carduri speciale denumite PlayStation Vita card, iar consola nu oferă încă suport pentru vechile carduri UMD specifice PSP-ului. Un al doilea tip de carduri de memorie, din nou proprietare, permit stocarea jocurilor descărcate din Store sau a altor tipuri de date. Dacă achiziţionezi o consolă este recomandat să cumperi şi un card de minim 8 GB, care din păcate costă circa 29 de dolari.

Vita oferă şi două camere VGA care permit realizarea de fotografii decente, precum accesarea funcţiei de şi video chat. O problemă este timpul destul de lung necesar pentru salvarea fotografiilor. Practic, nu poţi face fotografii decât odată la câteva secunde deoarece în acest timp imaginile sunt salvate pe card şi nu poţi accesa alte comenzi.

Interfaţă şi software

PS Vita foloseşte o interfaţă destul de interesantă, bazată ecrane home cu pe icoane rotunde, ce pot fi rearanjate pe home screen după o apăsare lungă. Tot în acest mod poţi să şi ştergi jocurile sau aplicaţiile din memorie.

Fiecare aplicaţie dispune de o zonă denumită LiveArea, cu diferite sub secţiuni, iar în colţul din dreapta sus este inclusă o zonă de notificări, unde găseşti informaţii despre aplicațiile descărcate, trofee sau mesaje.

Little Deviants spre exemplu oferă o icoană de Start, precum şi icoane pentru acces la magazinul virtual şi la website.

Sistemul de operare  îţi permite să ieşi temporar dintr-un joc pentru a schimba o melodie sau a naviga pe web, urmând ca apoi să revenii rapid în punctul în care ai rămas.

Să vedem însă cum se desfăşoară procesul de transfer al datelor pe consolă. Mulţi utilizatori sperau să vadă un sistem Drag and Drop, însă Sony a decis să folosească un proces complicat, enervant şi contra productiv.

Pentru acces de pe PC, în primul rând trebuie să instalezi pe computer programul Content Manager Assistant. Îţi creezi pe hard disk foldere separate pentru muzică, film, aplicații, le selectezi în Content Manager, iar apoi te conectezi la acele foldere de pe Vita și copiezi fișierele pe cardul de memorie al consolei.

Suportul pentru formate nu este nici el unul prea îmbucurător. Pentru audio menţionăm MP3, MP4 şi Wave, iar pentru video MPEG-4 şi H.264/MPEG-4 AVC. După cum aţi observat AVI lipseşte, însă clipurile pot fi convertite relativ uşor. Am testat spre exemplu Videora iPhone Converter  iar clipurile au rulat fără probleme pe Vita.

Odată ce ai acces la ele, clipurile sunt redate excelent pe ecranul generos, iar sunetul este şi el bun. Poţi folosi consola pentru a urmări un film în condiţii mai mult decât mulţumitoare.

O altă funcţie care ne-a dezamăgit a fost Remote Play, care îţi permite să accesezi conţinut şi jocuri de pe PS3 pe PS Vita. Am conectat consola portabilă la PS3 cu succes, însă majoritatea titlurilor testate, cum ar fi Red Dead Redemption, GTA IV sau Vanquish însă nu sunt suportate. Aici este însă vina dezvoltatorilor de jocuri.

Browserul consolei este destul de rapid şi surprinzător de bine construit, însă cel puţin momentan Vita nu oferă suport Flash sau HTML5 aşa că nu vei avea acces la la YouTube sau alte site-uri similare.

Sony include o serie de aplicaţii menite să încurajeze jocul în multiplayer, cum ar fi Near sau Party. Din păcate am avut probleme cu localizarea în Near, precum şi în Google Maps, consola refuzând să indice zona în care ne aflam în ciuda încercărilor repetate.

Jocuri

Am lăsat laudele spre final. Fiind obişnuiţi cu tablete şi smartphone-uri din ce în ce mai complexe uităm că Vita este o consolă de gaming, iar la acest capitol străluceşte, oferind viteză, control precis şi o grafică excelentă. Un joc care ne-a impresionat a fost Little Deviants, acesta reuşind să utilizeze la maxim arsenalul lui PS Vita, inclusiv touchpad-ul dorsal, accelerometrul, sau modul augumented reality printr-o serie de mini jocuri distractive.

Dacă producătorii vor reuşi să ofere titluri atractive, adaptate la capabilităţile unice ale consolei Vita, gamerii ar putea fi convinşi să renunţe la jocurile ieftine de pe smartphone şi tabletă şi să investească în ceva special.

Sony va trebui de asemenea să ofere pachete cu carduri incluse şi să lucreze constant la dezvoltarea de aplicaţii precum  şi la îmbunătăţirea experienţei în utilizare, pornind de la suportul Flash sau HTML5.

PlayStation Vita este disponibilă la un pret de 1149.9 lei în varianta Wi-Fi şi de 1449 lei pentru modelul cu 3G şi Wi-Fi.

Etichete: , , , , , ,