Reportofoanele clasice tind să devină piese antice. Vinovate de asta se fac smartphone-urile de ultimă generaţie ce au microfoane tot mai performante şi companiile producătoare de aplicaţii atractive. Mai jos, o parte din cele mai captivante reportofoane pentru iPhone.
Text de: Daniel Chira
iPhone-urile includ funcţia de reportofon (Voice Memo) de la versiunea software 3.0. Aplicaţia standard permite înregistrarea utilizând microfonul integrat, microfonul setului de căşti cu microfon iPhone sau Bluetooth ori cu ajutorul unui microfon extern compatibil. Înregistrările care sunt realizate cu ajutorul microfonului integrat sunt mono, dar poţi înregistra stereo folosind un microfon stereo extern. Paşii pentru a realiza o înregistrare sunt intuitivi, iar pentru ajustarea nivelului de înregistrare trebuie doar să deplasezi microfonul mai aproape sau mai departe de subiect. Pentru o calitate mai bună, nivelul cel mai ridicat de zgomot pe sonometru ar trebui să fie între -3 dB şi 0 dB. Înregistrările efectuate sunt etichetate cu ora la care acestea au fost efectuate şi pot fi personalizate înainte de a fi trimise pe email.
Aplicaţia costă 11,99 euro şi se adresează celor care fac uz zilnic de funcţia de reportofon, varianta Dictamus fiind bine echipată (pe Apple Store există şi versiunea gratuită). Dictamus lucrează cu funcţia de activare voce – înregistrează numai atunci când vorbeşti, şi în plus permite trecerea peste pasajele nereuşite dintr-o înregistrare şi chiar inserarea de noi pasaje. Înregistrările audio sunt stocate drept fişiere WAV, iar duplicarea acestora este uşor de realizat. Conţinutul poate trimis prin mail direct din aplicaţie sau poate fi încărcat pe platforma online Apple MobileMe, WebDAV, FTP, Dropbox şi box.net. Înregistrările pot fi comprimate înainte de a fi trimise. Versiunea full Dictamus permite înregistrarea pentru 24 de ore, în timp ce folosind versiunea gratuită poţi înregistra numai 30 secunde.
iTalk
Este o aplicaţie gratuită, uşor de folosit, iar tot ce trebuie să faci este să apeşi un buton mare roşu pentru a porni/opri înregistrarea. Şi nivelul de calitate al înregistrării este uşor de ales. Astfel, înainte de a porni înregistrarea poţi opta pentru calitatea dorită – bună (11.025 kHz), mai bună (22.05 kHz) şi cea mai bună (44.1 kHz). Fie-care înregistrare poate fi salvată cu o denumire, iar formatul de înregistrare este AIFF. Aplicaţia permite şi anularea zgomotelor de fundal însă această activarea acestei funcţii este posibilă doar în cazul posesorilor de iPhone 4 şi 4S. Înregistrările pot fi trimise pe email sau urcate direct pe iTunes.
Este un reportofon business şi nu numai, care permite ca fişierele audio să fie postate direct pe Facebook, Twitter, MySpace, Blogger sau să fie trimise pe email ori încărcate online pe un cont VR+. Înregistrările sunt în format MP3 şi pot fi redate uşor. Aplicaţia foloseşte funcţia de Voice Activity Detection, pentru a sări peste pasajele de tăcere când se efectuează o înregistrare (funcţia trebuie activată din setări) şi identifică vocile chiar dacă există zgomote de fundal.
Înregistrarea se face prin apăsarea unui buton roşu de pornire, dar conţine şi clasicele iconiţe pentru pauză, repornire şi oprire. Calitatea audio poate fi făcută la 32 kbps, 64 kbps, 128 kbps şi 192 kbps. Timpul de înregistrare este nelimitat, iar pentru o mai bună organizare a fişierelor audio ai la dispoziţie multe pictograme atractive (desigur fiecare înregistrare poate primi un nume, ce poate fi schimbat). Costul acestei aplicaţii este de 1,59 euro.
Poate fi folosit cu succes la o întâlnire de afaceri, atunci când realizezi un interviu şi chiar atunci când te afli într-un supermarket şi vrei să asculţi lista de cumpărături înregistrată acasă. Recorder Pro permite atât reglarea calităţii audio (scăzută – 8 kHz, bună pentru voce – 22 kHz şi cea mai bună – 44.1 kHz, calitate CD) cât şi alegerea formatului de înregistrare (AIFF, WAV, AIFC şi CAF). Fişierele audio pot fi stocate pe categorii (business, lectură, interviu etc.) sau li se pot aplica pictograme pentru o mai rapidă identificare. După înregistrare, fişierele audio pot fi copiate pe PC prin Wi-Fi sau trimise pe email, ca şi link sau ataşament.
Recorder Pro poate fi descărcat de pe App Store la preţul de 0,79 euro.
Audioboo
Este o aplicaţie gratuită ce îţi permite să realizezi înregistrări audio cu o durată de maxim 3 minute, care mai apoi pot fi trimise prin email ori postate online pe site-uri de socializare. Fişierul audio poate fi personalizat, cu tag-uri şi fotografii, înainte de a fi împărtăşit pe Facebook, Twitter etc. Îţi poţi crea chiar un cont pe http://audioboo.fm pentru a asculta înregistrări audio făcute de alţi utilizatori, care sunt afişate în funcţie de popularitate.
Top Secret Audio Recorder
Este o aplicaţie a la James Bond, ce permite iniţierea unei înregistrări de la o conferinţă sau o întâlnire business, chiar dacă nu te afli în cameră! Data începerii înregistrării poate fi efectuată din timp, iar acţiunea poate fi demarată chiar dacă iPhone-ul se află în modul sleep. De exemplu, poţi alege calitatea audio a înregistrării şi data şi ora când aceasta să înceapă. Pentru mai multă siguranţă, poţi seta chiar o parolă pentru ca nimeni să nu poată accesa fişierele audio. În plus, poţi alege ca să efectueze înregistrări doar atunci când se vorbeşte în cameră! Preţul este de 0,79 euro.