Sfaturi practice in cazul in care ti s-a furat telefonul

Scris de | 22 august, 2012
Sfaturi practice in cazul in care ti s-a furat telefonul

Smartphone-ul stochează nenumărate informaţii personale. În continuare, îţi arătăm cum îţi poţi proteja datele în cazul unui furt.
Redactat de: Bogdan Bele

Cauţi în geantă, dar smartphone-ul nu este de găsit! În era administrării mobile a datelor, acest lucru reprezintă un adevărat scenariu horror – dar din păcate nu este un scenariu rar. Furturile de telefoane mobile sunt mult mai dese decât ne imaginăm. Atunci când observi că ţi-a dispărut telefonul, răspunsul la întrebarea „Cum s-a întâmplat?” este deja irelevant. În loc să speri că l-ai uitat la birou sau în altă parte şi că îl vei găsi într-un final, ar trebui să acţionezi imediat – deoarece nimic nu este mai înfricoșător decât gândul că un străin îţi vizualizează fotografiile private şi îţi citeşte email-urile.

Acelaşi lucru este valabil pentru calendar, adrese, colecţia de muzică, online banking mobil – de mult smartphone-ul s-a afirmat ca platformă universală de informaţii şi comunicare, reunind multiple funcţii proprii altor dispozitive. Datorită numeroaselor aplicaţii şi datelor memorate, micul computer oferă detalii despre viaţa privată a posesorului. O dată ce dispozitivul este furat, toate acestea ajung în mâinile hoţilor, situaţie mult mai gravă decât pierderea cheilor de la casă sau a cheilor de la maşină – acestea se pot înlocui foarte uşor, în timp ce datele digitale în multe cazuri sunt memorate doar pe smartphone. Dar daunele astfel create se pot minimaliza dacă la utilizarea zilnică se respectă câteva reguli de bază şi în cazul furtului se acţionează corect. În continuare îţi arătăm cum se evită o astfel de catastrofă.

Prevenirea este cheia

Notează codul IMEI
Printre informaţiile ce se recomandă a se nota imediat după achiziţionarea unui smartphone, se numără „International Mobile Equipment Identity” (IMEI). Cu ajutorul acestui cod serial, dispozitivul se poate identifica şi poate fi returnat posesorului – ca de exemplu dacă este predat la poliţie(puţin probabil, dar posibil). Codul format din 15 cifre se poate găsi pe eticheta care la majoritatea telefoanelor se află sub acumulator. Pentru multe telefoane mobile codul IMEI se poate afla formând combinaţia *#06#, astfel codul IMEI apare afişat pe ecran.

Funcţia de blocare a touchscreen-ului
Blocarea automată a touchscreen-ului reprezintă o modalitate importantă de protecţie împotriva accesului persoanelor neautorizate. Funcţia asigură că telefonul se blochează de la sine după o scurtă perioadă de standby şi se poate utiliza doar în urma introducerii unui cod secret sau a unui model. La iPhone-uri funcţia se găseşte la „Settings/General/ Passcode Lock”. La dispozitivele pe care rulează sistemul de operare Android, funcţia se poate activa din meniul „Security”, respectiv „Location and security”. Bineînţeles, cu puţin efort şi îndemânare hoţii pot dezactiva blocarea prin cod – dar în acest timp, ai timp să blochezi cartela SIM şi să ştergi toate datele de pe smartphone.

Backup periodic al tuturor datelor
Singura problemă la ştergerea de la distanţă este că informaţiile, printre care e-mailuri importante, adrese, numere de telefon sau documente dispar. De aceea, backupurile periodice care stochează datele în afara telefonului sunt obligatorii. La Apple cea mai comodă modalitate o reprezintă activarea funcţiei de backup pe iPhone, iPad sau iPod Touch la „Settings/iCloud/Backup & Storage”, cele mai importante date personale sunt stocate zilnic, de îndată ce dispozitivul este conectat la WiFi. Un backup complet al întregului sistem se poate realiza doar dacă dispozitivul este conectat la PC, se deschide aplicaţia iTunes, se face click pe „Devices” şi se selectează „Backup”. Şi un telefon pe care rulează sistemul de operare Windows Phone, ar trebui conectat periodic la PC, căci aplicaţia Microsoft Zune creează automat o copie de siguranţă a tuturor datelor pe PC. În cazul dispozitivelor pe care rulează sistemul de operare Android, crearea unei copii de siguranţă este o problemă mai delicată, deoarece Google nu oferă acest lucru direct prin sistem (contactele şi întâlnirile sunt însă sincronizate direct cu contul Gmail în permanenţă). În schimb există numeroase aplicaţii ale producătorilor de smartphone-uri, precum şi aplicaţii ale terţilor, care pot fi descărcate din Android Market. Se recomandă MyPhone Explorer sau Titanium Backup.

Familiarizează-te cu aplicaţiile şi serviciile ce oferă protecţie în caz de furt
În plus, multe aplicaţii oferă funcţii care pot fi foarte utile în cazul furtului. Pentru sistemul de operare Android, pe lângă serviciile producătorilor (Samsung Dive sau HTC Sense) se remarcă înainte de toate Avast Mobile Security. Aplicaţiile disponibile gratis în Android Market permit operarea smartphone-urilor de la distanţă prin SMS. Astfel, nu este posibilă doar localizarea dispozitivului, ştergerea definitivă a datelor sau declanşarea unei sirene, ci posesorul smartphone-ului poate chiar şi să intercepteze hoţul. Pentru sistemele de operare iOS şi Windows Phone nu există soluţii de securitate asemănătoare – ceea ce se datorează şi faptului că multe funcţii sunt deja implementate în sistem. O dată cu noua versiune 5 a sistemului de operare iOS este posibilă localizarea unui iPhone sau iPad pe o hartă şi blocarea sau ştergerea datelor de la distanţă. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul sistemului de operare Windows Phone: la adresa www.windowsphone.com poţi apela telefonul mobil, îl poţi bloca, sau localiza. Într-adevăr astfel nu ţi se returnează telefonul: mult lăudatele servicii de localizare, care între timp fac parte din funcţiile standard ale smartphone-urile scumpe, promit mai mult decât pot oferi. Totuşi, ce poţi face dacă ştii unde se află hoţul? Cel mai bun lucru este bineînţeles, să contactezi poliţia.

Dacă totuşi se întâmplă…
În acest caz trebuie să acţionezi rapid. În continuare îţi descriem paşii de urmat într-o astfel de situaţie.

Blochează imediat cartela SIM

În primul rând, încearcă să apelezi propriul număr de telefon – poate ai o surpriză şi telefonul sună undeva în mapa cu acte sau va răspunde colegul de birou. Dar probabilitatea este destul de mică – în cel mai rău caz sună chiar ocupat şi cineva poartă convorbiri telefonice către Australia pe costurile tale. De aceea, trebuie să soliciţi neîntârziat blocarea cartelei SIM. În acest sens, toţi operatorii de telefonie mobilă pun la dispoziţie numere de telefon speciale, numere pe care le găseşti fie pe pagina de internet a acestora fie în contract. Pe lângă numărul personal de mobil, în general, sunt necesare şi câteva date, pentru ca operatorul să se asigure că nu faci cuiva o glumă proastă. Utilizatorii de cartele Prepaid pot cere şi ei înlocuirea cartelei furate.

Ştergerea datelor de pe smartphone
După cum am descris, posibilitatea de ştergere a datelor de la distanţă a fost deja implementată la smartphone-urile moderne. De aceea ar trebui să foloseşti posibilitatea pe care o oferă sistemul sau producătorul şi să ştergi toate datele. Pentru aceasta, în general este necesară o conexiune la internet. Reţine: situaţia nu este chiar atât de neagră, în cazul în care ai o copie de siguranţă actualizată.

Anunţarea poliţiei
Anunţaţi furtul la poliţie. Este destul de puţin probabil să ţi se recupereze telefonul, dar  în cazuri speciale situaţia este acoperită de asigurarea de locuinţă, ca de exemplu atunci când telefonul a fost furat în cazul spargerii locuinţei sau în cazul unui incendiu în locuinţă.
Anunţarea poliţiei este cu atât mai necesară în cazul actelor de violenţă, atunci când o persoană este deposedată prin violenţă de telefonul mobil, în speranţa că organele de ordine prind făptaşul şi nu păţesc şi alţii la fel.
Celor ce nu le este suficientă această modalitate de protecţie, ar trebui să verifice posibilităţile de asigurare specială a telefonului mobil – dar utilizarea acestor asigurări este limitată, deoarece este oferită doar valoarea dispozitivului şi asigurarea nu despăgubeşte în orice situaţie.

Etichete: , , ,