HTC Explorer si LG E510 Optimus Hub: Avantajul pretului

Scris de | 28 august, 2012
HTC Explorer si LG E510 Optimus Hub: Avantajul pretului

Smartphone-urile avantajoase din punct de vedere al preţului sunt tot mai căutate. HTC Explorer şi LG Optimus Hub sunt două noi modele interesante care au poposit pentru review la connect.
Redactat de: Bogdan Bele

HTC Explorer

HTC Explorer oferă o platformă de utilizator uşor de utilizat şi dimensiuni compacte. Dar display-ul mic reduce plăcerea considerabil.
Producătorul taiwanez HTC oferă o gamă largă de smartphone-uri. În domeniul  debutanţi a apărut pe lângă Wildfire S şi Explorer, care urmează a fi supus testelor.
Ecran mic, icoane minuscule
Acest model compact costă fără contract 180 euro şi este livrabil cu o carcasă de schimb neagră sau albastră. Carcasa mată se poziţionează comod în mână, smartphone-ul putând fi manevrat cu uşurinţă doar cu degetul mare.
Interacțiunea cu utilizatorul este asigurată de un touchscreen capacitiv de 3,2 inchi. Rezoluţia este în limite cu valoarea de 320 x 480 pixeli, culorile sunt vii, iar luminozitatea este de 365 lucşi, o valoare bună. Navigarea pe web însă nu este o plăcere, ecranul fiind mult prea mic pentru aşa ceva şi browser-ul – prea lent. Sistemul de operare Android 2.3 a fost completat cu platforma proprie a lui HTC, Sense 3.5. Astfel manevrarea se face uşor, doar că icoanele pe cele şapte homescreen-uri individualizabile şi mai ales cele din meniul principal sunt foarte mici. Utilizarea în schimb se face în ritm alert, trecerea la şi între diferitele funcţii se face fără stagnări.
Verificând dotarea telefonului constatăm existenţa obişnuitelor funcţii HSPA, GPS şi WLAN n rapid. Dar în pachetul de livrare nu am regăsit nici card de memorie, nici headset. Headset-ul este cuprins în pachet. Memoria internă de doar 111 MB trebuie suplimentată cu un card microSD. Cumpărătorul nu trebuie să pună mare valoare pe funcţia foto, căci camera de 3,1 megapixeli realizează imagini şterse. În domeniul muzică situaţia este mai bună: radio FM cu RDS, un music player bun, care presupune însă mărirea spaţiului de stocare cu un card.

Lumină şi umbră în laborator
La măsurarea autonomiei, Explorer s-a dovedit devorator de curent: autonomia teoretică în standby este de 25 zile, dar la utilizare zilnică combinată autonomia nu depăşeşte 5:25 ore, iar în convorbire circa nouă ore.

LG Optimus Hub
Optimus Hub este un allrounder uşor de utilizat la un preţ echitabil. Recepţia în UMTS lasă însă de dorit
LG dezvoltă continuu seria modelelor cu sistem de operare Android reunite sub denumirea de Optimus, oferind prin modelul Optimus Hub un telefon tentant la preţ avantajos.

Aparențele înșală
Chiar dacă Optimus Hub pare simpluţ pentru preţul de 157 euro, aparenţele înşeală. Acest LG are ce oferi: touchscreen de 3,5 inchi cu afişaj deosebit de luminos, 625 lucşi, claritate, rezoluţie de 320 x 480 pixeli. În astfel de condiţii se pot parcurge fără prea mult efort şi pagini web mari.
Sistemul de operare Android 2.3 este completat cu o platformă de utilizator proprie lui LG. Astfel icoanele din meniul principal se pot aranja după propriul gust şi selectarea prezentării se poate face sub formă de categorie, listă sau pagină. Şi homescreen-ul poate fi adaptat nevoilor proprii. Utilizarea acestui aparat se face cu multă uşurinţă.
O privire pe lista de dotări nu arată nimic deosebit, dar totuşi funcţiile obişnuite sunt prezente: HSDPA, A-GPS şi n-WLAN. Ce lipseşte este doar posibilitatea rapidă de upload a datelor prin HSUPA. Crearea de reţele nu este o problemă pentru Optimus Hub. Cu smartshare poți trimite poze şi filme pe TV-urile compatibile DLNA, iar cu WiFi Cast se pot copia fişiere media direct prin Wi-Fi pe smartphone-uri compatibile.

Ritm de lucru alert
Nu numai dotarea este la un nivel corespunzător ci şi baza tehnică. Nucleul îl reprezintă procesorul Qualcomm de 800 MHz. Memoria internă este de doar 154 MB, ca la toate modelele din această categorie de preţ, dar LG livrează împreună cu telefonul şi un card microSD de 2 GB. Slotul pentru acest card este sub capacul bateriei.
Se poate concluziona că pentru utilizarea în practică Optimus Hub este bine dotat, aşa cum arată şi rezultatele din laborator. Autonomia este bună: în convorbire atinge nouă ore în zonă cu semnal puternic din reţeaua de 1800 MHz. Autonomia tipică este de 6:26 ore, o valoare apreciabilă. Acustica în schimb nu este din cele mai bune, zgomotele fiind puternice mai ales în zone cu recepţie UMTS slabă. Păcat, căci în reţeaua GSM acest LG-all arounder funcţionează foarte bine.

Etichete: , , , ,