Fujitsu Lifebook UH572: Eleganță portabilă (review)

Scris de | 26 septembrie, 2012
Fujitsu Lifebook UH572: Eleganță portabilă (review)

Fujitsu Lifebook UH572 este un ultrabook care nu are cum să nu facă impresie, indiferent că îl duci la o întâlnire cu partenerii de afaceri sau în vacanță. Este subțire, ușor, elegant și cu o configurație capabilă de foarte multe.

Text de: Bogdan Bele

Modelul testat a impresionat pe toată lumea încă din momentul scoaterii din cutie; carcasa metalică arată foarte bine în combinația de roșu și negru folosită de producător iar ultrabookul este extrem de subțire la cei 18 milimetri. Pe lângă asta, mai e și ușor la cele 1,6 Kg, motiv pentru care purtarea sa într-o geantă nu va constitui sub nici o formă o problemă. S-au făcut sacrificii pentru atingerea acestui scop – lipsește portul de rețea ethernet integrat în carcasă, dar cei de la Fujitsu au rezolvat problema elegant prin introducerea în pachetul livrat a unui adaptor USB. Atâta timp cât nu-l pierzi, problema e rezolvată.
Chiar dacă e foarte subțire, eleganta carcasă a lui UH572 include tot ce îți este necesar în materie de conectivitate pentru a lucra la drum lung. Există trei porturi USB, din care două sunt USB 3.0 – cel de pe dreapta este 2.0, el probabil fiind destinat unui mouse, dar și card reader pentru formatele SD și Memory Stick.
Nu lipsește portul HDMI, pentru a putea conecta ultrabook-ul la un proiector sau ecran de dimensiuni mari. S-a renunțat la portul VGA, dar el este oricum folosit prea puțin în ultima perioadă.
Tot aici găsim un slot de cartelă SIM pentru că, așa cum îi stă bine unui dispozitiv cu intenții business, UH572 are un model 3.5G pentru conectare la internet prin rețeaua de telefonie mobilă fără a mai fi necesar un modem USB.

Tastatură chiclet
Destul însă cu admiratul carcasei și analiza opțiunilor de conectivitate! Să trecem la utilizarea ultrabook-ului în sine. Primul lucru cu care ai de-a face este întotdeauna tastatura, care este de această dată una chiclet, cu taste bine delimitate una de alta, motiv pentru care experiența de tastare este cât se poate de precisă. Mi-a plăcut faptul că suprafața de sub taste este realizată dintr-un plastic destul de dur, care se curbează prea puțin atunci când sunt atinse tastele. Tastatura nu dispune de un num pad, dar, așa cum obișnuiește Fujitsu, câteva dintre tastele cu litere pot fi utilizate pentru acest lucru dacă se activează Num Lock. Tot în spiritul utilității, tastele funcționale sunt utilizate împreună cu tasta Fn pentru diferite scurtături, fie că e vorba despre ajustarea volumului, luminozității sau comutarea în modul Eco.
N-am priceput însă de ce nu s-a găsit alt loc pentru tastele Home, PgUp, PgDn și End decât lângă tastat enter. Dacă scrii cumva un document, ai toate șansele să te trezești prin partea de sus a paginii și să nu fii foarte încântat.
Tastatura este însoţită de un touchpad precis, dar care are cele două butoane încorporate în suprafața sa. Acesta este motivul pentru care se poate întâmpla să dai clic din greşeală pe vreunul dintre cele două butoane, lucru enervant uneori.

Display de calitate
Un capitol la care ultrabook-ul celor de la Lenovo iese în evidență este display-ul, mai ales în ceea ce privește faptul că nu reflectă lumina aproape deloc. Astfel, lucrul în aer liber nu reprezintă o problemă. Rezoluția este de 1366 x 768, una care putea fi ceva mai mare, dar conținuturile sunt afișate impecabil pe el.
Este un display de 13,3 inchi, destul de mare pentru a lucra și a vedea câte un film, dar și îndeajuns de mic pentru ca ultrabook-ul să nu devină incomod la transport.
Sub display găsim difuzoarele, unele din categoria „nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Am să spun doar că pasionații de muzică ar face bine să folosească niște difuzoare externe sau o pereche de căști, pentru că joase nu prea au. Pentru un film însă sunt acceptabile.

Configurație de top
Lifebook UH572 este disponibil în configurații cu procesoare care merg până la Intel core i7 3517U la 1,9 GHz. Normal, pe platforma Ivy Bridge. Modelul testat dispunea de un procesor Intel core i5 3317U cu două core-uri și patru thread-uri, care s-a descurcat mai mult decât bine în toate sarcinile testului practic.
Mai ales că procesorul este completat de 6 GB de memorie RAM, care aduce și ea un plus la capitolul viteză de funcționare. Scorul Windows Experience Index al configurației este de 5,5, dar el este tras în jos de grafica pentru Windows Aero, care primește această notă, iar hard disk-ul este notat cu 5,9. Cel mai mare scor este obținut de RAM – 7,3, urmat de procesor – 6,9 și grafică în jocuri 6,4.
Așa cum am spus, nu au existat probleme de nici un fel în sarcinile de utilizare zilnică, acestea desfășurându-se excelent. Nu mă așteptam la probleme nici la rularea fișierelor video de test 720p și 1080p și nici au fost.
În plus, mi-a plăcut faptul că fabricantul s-a gândit la includerea unei partiții de recuperare, care îți permite restaurarea sistemului de operare la starea „curată” în cazul în care apare vreo problemă.
Pentru pasionații de benchmarkuri, voi spune și că am rulat PC Mark Professional, iar scorul obținut a fost de 2919. Bateria, în modul High performance, cu wireless activat, a cedat, la redarea continuă a unui clip de pe YouTube, după ceva sub 3 ore.

Concluzie
Una peste alta, un ultrabook foarte reușit, cu o configurație de top și care arată absolut excelent.

Etichete: , , ,