Asus VivoBook S200 – Portabilitate, performanţă şi accesibilitate (Review)

Scris de | 3 decembrie, 2012
Asus VivoBook S200 – Portabilitate, performanţă şi accesibilitate (Review)

Odată cu lansarea noului sistem de operare de la Microsoft, producătorii de laptop-uri au anunţat o mulțime de laptop-uri cu ecran touch, menite să uşureze navigarea prin meniurile Windows 8. Compania taiwaneză Asus a creat chiar şi o nouă gamă, denumită VivoBook, sub umbrela căreia a lansat deja două dispozitive. Modelul VivoBook S200 a trecut recent pragul redacţiei connect, unde a lăsat o impresie foarte bună. Dar îşi merită oare locul sub bradul de Crăciun?

Cele mai importante companii de IT&C au pregătit pentru sezonul cadourilor de sărbători o gamă largă de tablete, ultrabook-uri şi notebook-uri cu Windows 8 şi Windows RT. În faţa acestui asalt, clienţii rămân de cele mai multe ori copleşiţi de multitudinea de dispozitive, ceea ce poate rezulta într-o dificultate în alegerea modelului potrivit. În ceea ce priveşte Asus, compania a lansat seria VivoBook de laptop-uri ce dispun de un ecran multitouch şi noul sistem de operare creat de Microsoft. Am avut plăcerea să testez modelul cu ecran de 11.6 inchi şi trebuie să recunosc faptul că printre numărul ridicat de notebook-uri disponibile actualmente pe piaţă, VivoBook se situează undeva în frunte, mai ales dacă te ghidezi după raportul preţ-calitate. Într-o ţară în care doar criza e în ascendenţă, acest factor ar putea fi unul decisiv în achiziţionarea unui cadou de Crăciun.

Undeva între ultrabook şi notebook

Prima impresie pe care am avut-o când am deschis capacul display-ului a fost una pozitivă, în mare parte datorită design-ului excelent. Laptopul e finisat extrem de bine, într-un stil ce aminteşte de gama high-end de ultrabook-uri Asus Zenbook. Totuşi, spre deosebire de Zenbook-ul de 11 inchi, tastele nu sunt fabricate din metal, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, însă atunci când majoritatea dispozitivului e acoperit de aluminiu, s-ar fi potrivit de minune cu tema estetică a modelului.

Pentru un student, scriitor, jurnalist sau oricare altă persoană ce tastează mult, VivoBook S200 reprezintă un instrument de scris excepţional. Spaţiul arhisuficient dintre taste garantează o introducere corectă a textului în dispozitiv, iar dimensiunea lor nu afectează timpul de acomodare. M-am obişnuit incredibil de repede cu tastatura, ceea ce va fi cu siguranţă un plus pentru mulţi oameni care se află în căutarea unui portabil pentru treburi de serviciu. Camera web high-definition va fi de asemenea un punct forte pentru cei din aria business.

Un alt atu la acest capitol reprezintă greutatea dispozitivului. Asus VivoBoook S200 e foarte uşor. Nu e un ultrabook, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm în considerare portabilitatea modelului. VivoBook S200 are o greutate de doar 1.4 kilograme, ceea ce îl face un partener ideal pentru cei ce au nevoie de un notebook în mod constant în ghiozdan sau geantă. În comparaţie, Zenbook UX31E are o greutate de 1.29 kilograme. Diferenţa e aproape insesizabilă.

Având în vedere faptul că ecranul e unul touch, construcţia modelului e destul de importantă. Capacul display-ului trebuie esenţialmente să fie montat cât se poate de bine, astfel încât să fie stabil atunci când e folosit pentru navigarea cu ajutorul degetelor. În această privinţă, Asus VivoBook S200 se descurcă destul de bine. Într-adevăr, ecranul s-a mişcat atunci când am apăsat pe el, însă pare să fie durabil. În timp ce am testat mai mult acest aspect al modelului, am sesizat că trackpad-ul a devenit inutil. Cu toate că dispune de tehnologia Asus Smart Gesture, ce îl face multitouch, şi are un timp de răspuns precis, mult mai bun decât majoritatea pe care le găsim la ultrabook-uri, e de prisos. Totuşi, dacă posesorul laptop-ului decide să utilizeze o versiune anterioară a sistemului de operare Windows, sau o altă platformă, trackpad-ul îşi recapătă rolul.

În ceea ce priveşte conectivitatea, modelul dispune de două port-uri USB 2.0, HDMI şi un port VGA. Pentru cei ce doresc o conexiune ultra-rapidă, Asus a inclus şi un port USB 3.0. Sistemul de redare audio dispune de tehnologia SonicMaster. Am accesat serviciul de music streaming Xbox Music, aplicaţie nativă în Windows 8, iar piesele au sunat destul de bine pentru un dispozitiv de aceste dimensiuni, chiar şi în situaţii în care volumul boxelor a fost la maxim. Când am rulat piese de pe Youtube, în calitate high-definition 1080p, pentru un sunet îmbunătăţit, rezultatele au fost din nou foarte ok. În comunicatul de presă oficial se specifică faptul că difuzoarele au fost concepute, la fel ca trackpad-ul, pentru modele cu diagonala display-ului de 14 și respective 15 inchi, ceea ce a rezultat într-o claritate şi o putere mai mare a sunetului redat, mai ales în comparaţie cu alte modele de 11 inchi. Pentru cei ce se întreabă de puterea boxelor, e mai mult decât suficient pentru ascultarea colindelor lui Ştefan Hruşcă în ajunul Crăciunului, sau poate un rock pentru cititorii noştri mai puţin credincioşi.

În concluzia analizei părţii exterioare şi de design a laptop-ului, merită specificat faptul că mărimea şi greutatea modestă a însemnat renunţarea la o unitatea optică, o alegere dezamăgitoare din partea companiei taiwaneze. Acest trend, care a început odată cu lansarea ultrabook-urilor, are părţi bune mai ales atunci când se doreşte economisirea grosimii, însă nu cred că i-ar fi stricat dispozitivului de faţă să aibă un writer de DVD sau chiar Bluray. Pentru o unitate optică externă vei fi nevoit să scoţi mai mulţi bani din buzunar.

Specificaţii satisfăcătoare

Modelul Asus VivoBook S200 care a sosit în redacţia connect era echipat cu un procesor Intel Core i3-3217U la o frecvenţă de 1.80 GHz, un cip care la o primă vedere pare a fi, în cel mai bun caz, satisfăcător. Totuşi, nu am avut niciun fel de probleme în rularea programelor sau filmelor în high-definition la 1080p. Desigur, configuraţia cipului i3 împreună cu placa grafică Intel HD Graphics 4000 şi memoria RAM de 4GB nu va fi suficientă pentru cele mai noi jocuri de pe piaţă, dar nu ăsta e scopul laptop-ului. Nici nu mă aşteptam la aşa ceva. E, la urma urmei, un notebook în adevăratul sens al cuvântului, nu un desktop-replacement.

Capacitatea de stocare de 500 GB a modelului e o adiţie plăcută la lista caracteristicilor interioare. Am trecut cu vederea peste lipsa unui SSD dedicat sistemului de operare, o astfel de componentă ar fi adăugat la preţ, iar la cât de bine “se mişcă” nu pot să spun că am rămas dezamăgit. Mai mult, Asus a luat exemplul altor companii precum Microsoft sau Apple şi a lansat un serviciu de cloud pentru utilizatorii produselor lor. Au inclus, de asemenea, o ofertă deosebită pentru cei ce-şi achiziţionează un Vivobook. Astfel, toate modelele din gama VivoBook includ 32GB spațiu de stocare în sistemul de cloud Asus WebStorage, o ofertă gratuită timp de trei ani.

Dacă luăm în considerare alte modele de notebook-uri disponibile actualmente pe piaţă, Asus VivoBook S200 în această configuraţie pare a fi destul de slab. Ce-i pe foaie nu se transpune întotdeauna în realitate. În acest caz, e un lucru bun. Nu pot să spun că am avut probleme cu Windows 8 sau cu rularea programelor. Specificaţiile, oricât de entry-lever ar fi, nu înseamnă întotdeauna o garanţie a performanţei.

 Preţ imbatabil

În concluzie, motivul principal pentru care recomand cu căldură acest model în pragul sărbătorilor de Crăciun e preţul. La doar 2.500 lei, cu configuraţia de mai sus şi noul sistem de operare Windows 8, nu e o achiziţie pe care o vrei regreta. Poţi opta, desigur, pentru o versiune cu componente mai performante, sau chiar pentru ultrabook-ul Asus VivoBook S400, la un preţ mai ridicat. Dacă te afli, totuşi, în căutarea unui dispozitiv care să nu îţi dea bătăi de cap şi pe care să îl poţi achiziţiona fără a face un sacrificiu financiar enorm, atunci Asus Vivobok S200 e perfect pentru tine. Portabilitatea, performanţa, uşurinţa cu care m-am obişnuit să tastez şi să navighez cu ajutorul ecranului tactil îl face un cadou de milioane pentru orice persoană ce caută un notebook de lucru.

Etichete: , , , , , ,