LG Optimus 4X HD review: Demn de top 10

Scris de | 13 decembrie, 2012
LG Optimus 4X HD review: Demn de top 10

Un nou membru al familiei de smartphone-urile quadcore cu display-uri mari intră în atenția connect – LG Optimus 4x HD.

În cadrul Mobile World Congress ce a avut loc la sfârşitul lunii februarie, modelul quad core Optimus 4X HD de la LG a putut fi admirat pentru prima dată. La aproape jumătate de an după prezentarea din Barcelona, modelul de vârf ajunge și în magazine, la un preţ de 425 euro fără conectare. Astfel, din punct de vedere al preţului LG se situează cu mult sub preţurile celorlalţi bolizi quad core de pe piaţă, ca de exemplu numărul unu din topul connect, Samsung Galaxy S III, şi HTC One X.
Ce ne oferă LG?
Vizual, LG pune accente: cui nu-i place forma rotunjită a unui Galaxy S III sau One X, se va bucura de forma cu linii drepte, oarecum colţuroasă şi capacul acumulatorului cu suprafaţă striată. Finisarea nu oferă niciun prilej de critică, chiar dacă cei doi concurenţi la acest capitol joacă într-o altă ligă. Touchscreen-ul de 4,7 inchi sare imediat în ochi. După cum o indică şi denumirea modelului, display-ul TFT IPS are o rezoluţie High Definition de 720 x 1280 pixeli şi 313 dpi şi reacţionează prompt la comenzi.

Optimus 4X HD are o luminozitate de 533 cd/m2 stabilind astfel un nou record în această clasă, devansând şi pe cei mai importanţi concurenţi. Este de la sine înţeles că şi afişarea conţinuturilor este mai mult decât convingătoare. Detaliile sunt extrem de bine redate, iar naturaleţea culorilor încântă privirile. Doar contrastul şi reprezentarea culorii negre ar putea fi mai pronunţate. Oricum, smartphone-ul afişează fotografiile, clipurile video şi înainte de toate jocurile la o calitate grandioasă.

 

Quad core
Pe lângă display, cea de-a doua caracteristică predominantă a Optimus 4X HD este procesorul quad core Nvidia Tegra 3 cu frecvenţă de 1,5 GHz. După cum o arată şi  rezultatele excelente obţinute la benchmark, LG a depus eforturi în ceea ce priveşte integrarea în arhitectura aparatului. Astfel, rezultatele obţinute de Optimus 4X HD în cadrul testului Browsermark îi asigură un loc în spatele modelului Samsung Galaxy S III.

Aceste rezultate au fost confirmate în cadrul testului practic, ca de exemplu la jocul Real Racing 2 sau jocul The Dark Meadow cu imagini detaliate, iar navigarea pe internet se face la viteze uimitoare. Un dezavantaj este acela că atunci când te joci pe Optimus 4X HD resursele de energie se consumă rapid, bateria se descarcă foarte repede şi partea din spate a telefonului se încălzeşte foarte tare. Procesorul Quad Core şi display-ul ISP luminos îşi cer tributul. Pentru a evita surprize neplăcute, ca de exemplu descărcarea completă a bateriei, exact înainte de atingerea unui nou highscore, cei ce se joacă mult pe telefonul mobil, ar trebui să aibă tot timpul la îndemână o posibilitate de încărcare.

Camera

Camera de 8 megapixeli are numeroase funcţii, ca de exemplu Time Catch, care permite utilizatorului selectarea şi salvarea celei mai bune fotografii capturate înainte de a elibera declanşatorul. În cadrul testului practic, camera ne-a cam dezamăgit. Aparatul testat a întâmpinat probleme la focalizarea subiectului. Deci reuşita unei poze a fost o chestiune de noroc. Dacă s-a reuşit focalizarea, calitatea fotografiei capturate în condiţii de lumină naturală şi artificială a fost absolut convingătoare, dar din păcate multe poze au ieşit neclare. Nu era încă clar dacă problema a fost un caz individual sau este nevoie de o îmbunătăţire a software-ului. Vom urmări situația.

Browser bun
Datorită încărcării rapide şi a operării simple, browser-ul modelului Optimus 4X HD este momentan unul dintre cele mai bune browsere de pe piaţă.
Interfaţă individuală
Interfaţa de utilizator Optimus UI 3.0 este una excelentă şi oferă modelului pe care rulează sistemul de operare Android 4.0.3 un aspect unic, care se poate personaliza după gusturi – se pot modifica chiar şi pictogramele aplicaţiilor de pe ecranul de pornire: dacă apeşi mai mult pe simbol, apare o pensulă care te duce la meniul pictograme de unde poate începe modificarea, chiar şi fotografiile proprii le poţi transforma în pictograme. Cele şapte ecrane de pornire se pot personaliza cu numeroase widget-uri, care servesc la accesarea rapidă a funcţiilor – este suficientă o scurtă atingere a simbolului Plus din partea dreaptă sus a ecranului sau o apăsare lungă pe tasta Home, care este amplasată în partea de jos a display-ului ca suprafaţă cu senzori la fel ca şi tastele de înapoi şi opţiuni.

Chiar şi meniul principal se poate modifica în funcţie de preferinţe, la fel ca şi panoul de notificări. Laude merită şi tastatura  care se poate opera foarte uşor. Câmpurile individuale ale literelor tastaturii sunt despărţite prin spaţii mai mici decât cele ale concurenţilor, în schimb se pot opera cu precizie totală.
În cel mai gros punct, Optimus 4X HD măsoară 10 mm şi carcasa nu are o arcuire deranjantă. Panoul de notificări se accesează prin glisarea de sus în jos a degetului pe ecran şi se poate configura individual. Player-ul video oferă câteva funcţii şi se operează uşor. Practic: şi în timpul vizionării unui film, se poate parcurge lista cu selecţii.

Pachet bogat de dotări
În afară de LTE, Optimus 4X HD are la bord toate standardele relevante, inclusiv bluetooth 4.0, HSPA cu până la 21 Mbit/s la download, n-WiFi, WiFi Direct şi NFC. Aparatul testat avea o memorie de 12 GB, care se poate extinde prin card microSD. Camera de 8 megapixeli înregistrează imagini şi clipuri video full HD, dar care întâmpină anumite probleme, pentru care încă se mai aşteaptă o soluţie. Un eventual update de soft ar putea fi o soluţie. Ca particularitate, Optimus 4X HD are la bord funcţia Quick Memo. Această funcţie practică se ascunde în panoul de notificări, caracteristic sistemului de operare Android  şi care se accesează prin glisarea de sus în jos a degetului pe ecran. La accesarea Quick Memo, suprafaţa de editare este fie fundalul actual, fie unul neutru. Astfel, notiţele se pot salva ca imagine direct în documente Office, pagini de internet sau asemănătoare. Foarte inteligentă alternativă în segmentul high end.

Optimus 4X HD dispune de tag-uri NFC şi oferă multe posibilităţi practice de utilizare a acestei tehnologii.Multe dintre smartphone-urile actuale sunt dotate cu module NFC (Near Field Communication), dar sunt puţine modelele care oferă posibilităţi de utilizare a acestora. Lucrurile stau altfel în cazul Optimus 4X HD, cu trei tag-uri NFC autocolante. Acestea pot fi programate de către utilizator prin intermediul aplicaţiei LG Tag+ direct cu ajutorul smartphone-ului. Sunt disponibile patru moduri „Auto”, „Office”, „Sleep” şi „User”. Toate cele patru moduri se pot personaliza individual, modul „User” oferă cele mai diverse posibilităţi de personalizare. În urma personalizării tag-ul se poate lipi ca de exemplu în maşină, şi utiliza pentru comutarea pe handsfree şi redarea piesei audio a player-ului de muzică. Tag-urile descrise se pot reprograma ori de câte ori se doreşte.

Test de laborator
Ultima probă a rămas testul în laborator – pe care LG l-a trecut cu brio. Acumulatorul cu o capacitate nominală de 2150 mAh este unul bun, nu este de mirare că smartphone-ul înregistrează valori excelente pentru autonomie: la utilizarea mixtă LG are o autonomie de aproape 5:30 ore, duratele de convorbire se ridică la 19 ore în reţeaua pe 1800 MHz şi aproape 6 ore în reţeaua UMTS. Doar în cazul jocurilor, nivelul energiei scade foarte repede. Îmbucurătoare sunt şi rezultatele pentru calitatea transmisie şi recepţiei în reţeaua GSM, precum şi acustica în direcţia de recepţie. În schimb, recepţia UMTS şi acustica puțin înfundată în direcţia de emisie nu sunt optime. Per ansamblu, Optimus 4X HD obţine un punctaj excelent de 406 puncte, asigurându-şi astfel un meritat loc trei în topul connect. Astfel, modelul quad core care este relativ ieftin oferă o alternativă binevenită în segmentul high end.

Etichete: , , , ,