Două modele cu carcasă elegantă: noile Huawei Ascend P1 şi LG Optimus L7 atrag atenţia prin design, dar şi tehnologia încântă.
Huawei Ascend P1
Gusturile nu se discută şi părerile sunt împărţite – unora le place, altora nu. Dacă Ascend P1 şi Optimus L7 sunt într-adevăr telefoane arătoase sau nu, trebuie să decizi tu. Ceea ce se remarcă la cele două modele Huawei şi LG este că producătorii au finisat foarte meticulos şi profesionist carcasa, punând accent pe detalii. Dar ce folos să ai un telefon care arată extraordinar de bine, dar nu este bun de nimic? Nicio grijă, ambele modele încorporează cea mai nouă tehnologie. Important este ca smartphone-ul să îşi îndeplinească bine sarcinile. Un test ne va lămuri despre punctele forte şi cele slabe ale modelelor P1 şi L7.
Bun venit în Liga Campionilor: Ascend P1 este primul smartphone al producătorului chinezesc Huawei care ajunge în primele cinci locuri ale topului connect.
Huawei reuşeşte să pătrundă în universul elitei smartphone-urilor. Dacă până acum producătorul chinez era cunoscut mai degrabă datorită modelelor din categoria entry level şi medie, acum el lansează pe piaţă primul lor telefon pe piaţă, care s-a prezentat extraordinar în cadrul testului.
Tehnologie solidă
Din punct de vedere tehnic, P1 îndeplineşte standardele minime ale modelelor din clasa superioară: procesor cu două nuclee, ecran OLED, cameră de 8 megapixeli. Superlative, precum display Retina (ori unul similar) sau procesor quad core lipsesc – dar sincer vorbind nici nu le-am simţit lipsa, deoarece componentele hardware ale P1 sunt foarte bine optimizate şi smartphone-ul este reușit. Acest lucru se datorează în primul rând liniei sale: este subţire, uşor, manevrabil şi în ciuda carcasei din plastic arată impecabil. În plus, aparatul testat cu carcasă neagră mată decent cauciucată, şi a cărei parte din spate nu se poate detaşa arată extraordinar de elegant; modelul pe alb este mai sensibil la amprente. Sloturile pentru SIM şi card microSD pe marginea superioară dreaptă sunt protejate împotriva prafului cu ajutorul unui capac.
Din păcate camera iese uşor din carcasă, astfel încât dacă P1 este aşezat pe masă, telefonul se sprijină direct pe obiectiv. Astfel există riscul ca obiectivul să se zgârie, ceea ce ar putea influenţa calitatea imaginilor. Datorită LED-ului dublu, se pot captura fotografii bune chiar şi în condiţii mai proaste de lumină. Într-adevăr impresionant este însă ecranul de 4,3 inchi: afişează conţinuturile detaliat şi cu culori puternice, chiar şi privit dintr-un unghi lateral de vizualizare.
În plus, reacţionează rapid la orice atingere şi transpune fără erori orice comandă. Viteza de lucru este de asemenea fluentă, fie că navighezi pe pagini de internet, parcurgi meniul sau faci zoom pe hărţi – totul se realizează fluent. Este instalată versiunea 4.0 Ice Cream Sandwich a sistemului de operare Android. Pe lângă interfaţa nativă Android, este disponibilă şi o a doua interfaţă de utilizator, cu widget-uri şi meniuri animate 3D, care, chiar dacă arată mai bine, încetineşte procesorul. Recomandarea noastră: cel mai bine este să păstrezi interfaţa nativă. Este mai simplă – nu este la fel de colorată şi animată, în schimb operarea se face mai bine.
Rezultate bune
Să ne concentrăm însă asupra rezultatelor pe care nimeni altcineva nu ţi le oferă la fel detaliat cum o facem noi: valorile din laborator. Huawei promite o autonomie de două zile a acumulatorului! Am efectuat măsurători şi putem afirma cu tărie că e adevărat! Autonomia în utilizarea mixtă, formată din trimiterea/primirea de mesaje email, navigarea pe internet, telefonie şi ascultat muzică, obţine valoarea excelentă de aproape 6 ore. Rezultate mai bune obţin doar modelele de top Galaxy S III şi Galaxy Note ale producătorului Samsung, campion în ceea ce priveşte autonomia. În ceea ce priveşte funcţiile de emisie, P1 este solid: în reţeaua GSM valorile măsurate sunt absolut satisfăcătoare. Chiar şi în reţelele UMTS, dispozitivul obţine rezultate bune, dar ar mai fi loc pentru îmbunătăţiri. Măsurătorile acustice la capul sintetic au arătat că acustica de partea partenerului de conversaţie nu este prea clară, în schimb în cealaltă direcţie este excelentă. Bilanţul nostru: finisare de top, performanţă excelentă, design manevrabil şi un acumulator cu performanţă bună – o reală surpriză. Modelului P1 îi lipseşte factorul „Wow”, dar per ansamblu Huawei a reuşit să producă un smartphone cu adevărat bun, care nu prezintă puncte slabe majore.
LG Optimus L7
LG Optimus L7 se face plăcut datorită eleganţei, interfeţei de utilizator reuşite şi autonomiei extraordinare.
Gigantul producător de electronice LG are experienţă în ceea ce priveşte smartphone-urile elegante, cum deja a demonstrat cu modelul Prada Phone by LG 3.0. Cele mai noi exemplare ale producătorului coreean se regăsesc în noua serie LStyle, care este formată din trei modele ieftine, dintre care cel mai bun este modelul testat de noi şi anume Optimus L7, care fără conectare este disponibil la un preţ de doar 215 euro. În magazinele online, smartphone-ul disponibil pe negru sau alb se găseşte la preţuri începând cu 199 euro. Având în vedere caracteristicile cu adevărat puternice ale modelului LG Optimus L7 acest lucru este surprinzător.
Hardware bun
Ecranul TFT cu diagonală de 4,3 inchi are o rezoluţie de 480 x 800 pixeli şi o luminozitate bună de 360 cd/m2. Viteza de operare bună este asigurată de procesorul Qualcomm MSM7227A la 1 GHz şi memoria de lucru de 512 MB. În plus, dispune de o memorie de 2,4 GB, care se poate ocupa cu muzică şi fotografii. În ciuda acestor dotări bune, au existat situaţii în care aparatul testat a avut nevoie de ceva timp de gândire pentru executare funcţiilor şi pentru parcurgerea paginilor de internet a fost necesară puţină răbdare. Acestei impresii îi corespund rezultate Benchmark obţinute de Optimus L7. De evidenţiat este interfaţa de utilizator atractivă Optimus UI 3.0, care oferă smartphone-ului pe care rulează sistemul de operare Android 4.0.3 un aspect unic. Oferă animaţii superbe şi oferă utilizatorului unele posibilităţi de personalizare a celor cinci ecrane de pornire şi a meniului, ceea ce oferă mult confort pe parcursul zilei.
NFC – asul din mânecă
Ca highlight, Optimus L7 vine cu un tag NFC (NFC vine de la Near Field Communication) autoadeziv. Utilizatorul poate configura acest tag cu ajutorul programului preinstalat LG Tag+. Sunt disponibile patru moduri de utilizare, iar în urma atingerii tag-ului smartphone-ul este comutat, ca de exemplu în modul auto sau birou. Dacă de exemplu, te urci în maşină, unde este aplicat tag-ul NFC programat, smartphone-ul activează automat Bluetooth-ul şi se conectează cu radioul auto. În sfârşit o posibilitate de utilizare practică a NFC, pe care multe telefoane NFC încă nu o oferă. În rest, Optimus L7 suportă standarde precum HSPA, n-WiFi, A GPS şi Bluetooth. Deţine o cameră de 5 megapixeli – doar calitatea imaginilor capturate în condiţii bune de lumină convinge. Radio-ul FM şi player-ul de muzică asigură o sursă de distracţie, dar căştile furnizate nu impresionează.
Autonomie puternică
Chiar dacă dotările nu sunt ieşite din comun la capitolul autonomiei, smartphone-ul impresionează cu rezultate excelente. Autonomia relevantă pentru rutina zilnica este de 5:34 ore, duratele de convorbire se situează la peste 13 ore în reţeaua GSM şi mai mult de cinci ore în reţeaua UMTS – rezultate de top. Lucrurile nu se prezintă atât de bine în ceea ce priveşte calitatea transmisie şi recepţiei. Nici acustica nu este una foarte bună, ceea ce nu este un lucru tocmai bun. Cu toate acestea, utilizatorul primeşte un smartphone bun într-o carcasă frumoasă şi cu o autonomie puternică în schimbul unui preţ relativ mic. Vânătorii de chilipiruri vor fi încântaţi.