Samsung Galaxy S4 review: Avem un nou rege

Scris de | 18 aprilie, 2013
Samsung Galaxy S4 review:  Avem un nou rege


OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎntreaga lume Android îşi îndreaptă ochii spre Samsung Galaxy S4, curioasă să ştie dacă acesta are calităţile necesare pentru a prelua coroana de la S3. connect a avut ocazia să petreacă câteva zile în compania „majestăţii sale” şi te asigură că avem un nou rege pentru 2013.

O nouă primăvară, un nou smartphone de top de la Samsung. Reuşeşte Galaxy S4 să se ridice la înălţimea aşteptărilor uriaşe? Noi credem că da. Noul Galaxy S4 aduce îmbunătăţiri majore la capitolul hardware, doar acestea fiind suficiente pentru a te convinge de utilitatea unui upgrade. Samsung a decis însă să arunce în ecuaţie şi o paletă vastă de funcţii, mai mult sau mai puţin inspirate, care nu fac oferta şi mai atractivă.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAProblema designului

Majoritatea criticilor îndreptate împotriva lui Galaxy S4 au ca țintă designul telefonului. Prea mult plastic (unde e aluminiul?), un look mult prea asemănător cu cel al generației precedente etc. Nu judeca însă o carte după copertă și nici un telefon după imaginile de presă.

Într-adevăr, regăsim aceeași finisare Hyperglaze și aceleași colțuri rotunjite, însă smartphone-ul reușește să marcheze puncte exact acolo unde contează – la capitolul confort. În ciuda ecranului masiv de 5 inchi S4 este unul dintre cele mai plăcute telefoane pe care le-am ținut în mână. Subțire, ușor și extrem de comod (130 grame și 7.9 mm grosime), noul Galaxy demonstrează că și un dispozitiv cu un ecran extins poate să fie ergonomic. Salutăm aici munca echipei de ingineri, deoarece puțini sunt cei care realizează de cât efort este nevoie pentru a reduce constant greutatea și grosimea, în condițiile în care se includ noi componente, o baterie mai mare și o multitudine de senzori.

Pe lângă liniile mai suple și modelul fin, diamantat, al capacului din spate, telefonul integrează și un alt element de finețe – o muchie elegantă din metal șlefuit. Piesa de rezistență rămâne însă displayul.

Full HD

Smartphone-urile de vârf ale Samsung s-au evidenţiat mereu prin displayuri excelente. S4 nu se dezminte, făcându-se remarcat printr-un ecran Super AMOLED  Full HD cu diagonala de 5 inchi, cu margini extrem de subţiri, rezoluţie 1920 x 1080 pixeli şi cu o densitate a pixelilor de 441 ppi. Unghiurile de vizualizare sunt superbe, pixelii invizibili, contrastul ridicat, iar culorile extrem de vii. Dacă ar fi să ne plângem de ceva, acest lucru ar fi luminozitatea care nu este la fel de ridicată ca cea a unor modele cu tehnologie IPS LCD. În practică însă acest lucru contează foarte puţin deoarece telefonul se descurcă bine şi în utilizarea în lumină naturală.

samsung-galaxy-s4-2

De asemenea vom întâlni pe piaţă şi telefoane cu o densitate mai mare a pixelilor, însă e greu de afirmat că aceasta se justifică.

Displayul lui Galaxy S4 străluceşte atunci când vine vorba de urmărit conţinut multimedia – filme, jocuri, iar paginile web sunt şi ele redate în toată splendoarea lor. Nu credeam că vom spune asta, însă creşterea diagonalei ecranului este justificată.

Nici sunetul nu stă rău deloc. Telefonul dispune de un difuzor puternic şi destul de fidel, precum şi de un set de căşti excelente, comode şi cu o reproducere audio bună.

Noi direcţii

Samsung a inclus odată cu S4 o serie de funcţii cel puţin interesante pentru display. Sensibilitatea tactilă a acestuia poate fi crescută, permiţând utilizarea cu mănuşi, iar cei ce preferă să atingă cât mai puţin displayul în timpul manevrării au la dispoziţie câteva moduri speciale.

Vorbim aici în primul rând despre Air Gesture, un sistem ce se foloseşte de cameră şi permite gesturi precum scroll pe o pagină web sau navigarea prin galeria de imagini printr-o mişcare a mâinii deasupra ecranului. Odată ce te obişnuieşti cu poziţia în care trebuie să ţii palma în relaţie cu camera lucrurile funcţionează bine. Cu toate acestea utilitatea sistemului nu ne-a dat pe spate, precizia poate fi îmbunătăţită, iar folosirea sa în public te poate face să arăţi ca şi cum ai pălmui un personaj invizibil. Aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile.

Air View este un  alt sistem cu potenţial adaptat de pe Galaxy Note. Menţinerea degetului deasupra ecranului, fără a-l atinge, în anumite aplicaţii (Flipboard) sau în interfaţă, oferă informaţii suplimentare.  Poţi poziţiona spre exemplu degetul deasupra unei cifre din interfaţa telefonului iar dacă acea cifră are un contact asociat pentru apelare rapidă, se va afişa imaginea contactului. Interesant, însă am dori o implementare în cadrul mai multor funcţii şi aplicaţii.

Smart Pause şi Smart Scroll completează lista de funcţii prin care Samsung încearcă să revoluţioneze modul în care folosim un smartphone.

Prima funcţie are rolul de a pune pe pauză redarea unui clip în momentul în care telefonul detectează că nu mai ai privirea orientată spre ecran. Sistemul funcţionează bine însă trebuie să ţii cont că activarea sa durează circa 1 secundă iar mişcarea capului trebuie să fie mai amplă, nu e suficient să îţi mişti doar puţin ochii.

Smart Scroll vine la rândul său cu o soluţie pentru cei ce navighează pe web, înlocuind scroll-ul clasic, cu degetul, cu un sistem ce îţi permite să înclini telefonul în plan vertical pentru a modifica poziţia ecranului. Funcţionează destul de precis însă doar cu browserul nativ al telefonului. Din nou, am vrea să vedem sistemul implementat în cadrul mai multor aplicaţii.

cameraCameră de 13MP

Samsung a făcut în sfârșit saltul la 13MP, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Pe lângă rezoluţia crescută a imaginilor camera reuşeşte să captureze fotografii cu detalii fine, inclusiv în zonele mai întunecate, culorile sunt destul de precise iar nivelul de zgomot redus. Putem spune că este una dintre cele mai bune camere de telefon pe care am avut ocazia să le testăm.  O cameră secundară de 2MP îşi face şi ea treaba cu brio, iar la capitolul filmare avem clipuri la rezoluţie Full HD. Nu lipseşte nici bliţul şi touch focus-ul.

Dincolo de performanţele strict tehnice însă camera vine cu o interfaţă genială, cu o multitudine de moduri şi filtre care îţi permit să-ţi laşi creativitatea să zburde.

Modurile pot fi accesate apăsând icoana dedicată, aflată în proximitatea celor pentru foto şi video. În această secţiune ai la dispoziție 12 moduri speciale, unele dintre ele extrem de utile – Cea mai bună față (realizează o serie de poze în rafală dintre care le alegi pe cele mai bune), Sporturi, Drama, Panoramă, Noapte, Radiere și Fotografie Animată, , Sunet și Foto, HDR, etc.

samsung-galaxy-s4-3

Dacă cele 12 moduri nu te satisfac mai ai la dispoziție nu mai puțin de 12 filtre ce fac apelarea la aplicații precum Instagram lipsită de sens.  Te poţi juca cu Fish eye sau poţi da tente distincte fotografiilor cu deja clasicele Sepia, Vignetă, Alb Negru, etc.

Galaxy S4 oferă acces şi la o altă funcţie utilă, cu ajutorul căreia imaginea celui ce fotografiază este la rândul ei inclusă în cadrul principal, într-un chenar mai mic. Chiar dacă din punct de vedere artistic ideea nu este una genială, poţi totuşi să te asiguri că nu vei mai lipsi din fotografiile din concediu sau din cele de grup.

În momentul în care ai strâns deja câteva fotografii, le poţi organiza în albume cu ajutorul aplicaţiei dedicate. Selectezi teme, diferite moduri de organizare şi tipul de copertă.

Imagini realizate cu camera:

Utilaj  Detalii HDR  Club semi întuneric  Flori  Text 

Scoruri record

Samsung Galaxy S4 este unul dintre cele mai puternice telefoane din acest an. Modelul testat integrează un procesor quad core Snapdragon 600 la 1.9 GHz completat de 2 GB memorie, ce oferă nu doar o experienţă extrem de fluidă în operare ci şi rezultate de top în aplicaţiile de benchmark.

Am început cu recent lansata 3DMark, care se axează pe performanţa grafică. S4 a obţinut 10776 de puncte în versiunea standard a testelor şi 6560 de puncte în cea IceStorm extreme, dedicată dispozitivelor cu un plus de putere.

A urmat Vellamo, cu 1817 puncte în testul HTML5 şi  670 de puncte în Metal, iar apoi Quadrant, unde scorul a atins 10974 de puncte. În AnTuTu rezultatele sunt la fel de bune- 21229 puncte.

Odată cu procesorul şi ecranul a crescut şi capacitatea bateriei. Avem de această dată o baterie peste medie, de 2600 mA, ce alimentează telefonul lejer pe parcursul unei zile de lucru.

Software şi conectivitate

Galaxy S4 soseşte cu Android 4.2.2 Jelly Bean, condimentat de TouchWiz cu Nature UX. Simbioza dintre cele două este de cele mai multe ori una fericită. Schimbările în cadrul TouchWiz şi a interfeţei nu sunt majore, însă sunt destul de numeroase – avem un nou lock screen cu un efect de lens flare, o organizare a zonei de setări în tab-uri şi un sistem modificat de scurtături, printre altele. Secţiunea de contacte şi telefonie este şi ea extrem de bine organizată.

Smartphone-ul oferă o paletă extrem de solidă de conexiuni – access global la 4G LTE (6 seturi diferite de bandă), cu viteze de download de 100 Mbps și upload 50Mbps, precum și Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac și IR LED ce permite utilizarea telefonului ca telecomandă. Acest lucru se realizează prin intermediul aplicaţiei Watch On, ce funcționează excelent. Nu trebuie decât să selectezi brandul dispozitivului – în cazul nostru am ales un HDTV Philips, iar apoi telefonul trimite un cod prin infra roșu. Codul a fost acceptat imediat iar dispozitivul a fost salvat în „camera ta”. Am putu apoi controla volumul, canalele,  selecta sursa de intrare sau apela funcţii precum Mute.

Vom mai aminti două funcţii importante la care Samsung a lucrat destul de mult – S Health şi S Translate.

S Health încearcă să preia rolul unui asistent digital cu ajutorul căruia te menţii în formă. După ce ai introdus o serie de date inițiale, vârstă, înălțime, greutate vei avea  access la panoul de sănătate.

Aici regăsești funcții precum asistentul pentru mers – un tip de pedometru ce măsoară numărul de pași și afișează caloriile consumate sau un asistent de antrenament ce îți permite să setezi target-uri și să estimezi în funcție de anternamentul ales cât de aproape de acestea te-ai apropiat. Tot aici ai acces la o funcţie ce monitorizează greutatea și te anunță dacă te încadrezi în limitele normale asociate înălțimii precum şi la un sistem ce monitorizează nivelul de comfort – acesta utilizează noii senzori pentru a calcula temperatura și umiditatea. Durează însă puțin până se adaptează la mediu.

Mai interesante sunt însă  funcțiile suplimentare ce pot fi adăugate cu ajutorul diferitelor accesorii – asistent pentru mers cu S Band, senzor de glicemie, tensiune.

S Translate este o altă funcţie extrem de utilă pentru cei ce călătoresc mult peste hotare, având rolul de translator universal. Din păcate pentru români, la fel ca şi S Voice, are o utilitate limitată deoarece sistemul recunoaşte doar 9 limbi (româna nu e printre ele). Funcţionează totuşi bine în varianta în care introduci textul în engleză şi alegi o traducere scrisă sau rostită în altă limbă.

Mai multe cifre şi detalii depsre noul vârf de lance al Samsung în curând în cadrul unui test de laborator connect.

Samsung Galaxy S4 a fost lansat ieri oficial şi în România şi va fi disponibil în reţelele partenerilor până la sfârşitul acestei luni.

Etichete: , , , , , ,