Samsung Galaxy S4 mini review: Mic, dar competitiv

Scris de | 7 octombrie, 2013
Samsung Galaxy S4 mini review: Mic, dar competitiv

Samsung a lansat în acest an mai multe modele din familia Galaxy S4, acoperind mai multe nișe și diferite categorii de consumatori. S4 mini este fratele mai mic, împrumuta designul de la S4, dar și o serie de caracteristici proprii și încearcă să se impună în topul telefoanelor de mijloc. Credeți că reușește?

_DSC8415

Trendul ultimului an se învârte în jurul telefoanelor cu dimensiuni mari, de 5 inchi sau mai mari, dar producătorii au fost nevoiți să lanseze și modele în “miniatura” ale unor flagship-uri pentru piețele unde prețul atinge coarda sensibilă a cumpărătorului, iar mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun pentru toți.  Sunt mulți utilizatori care nu vor sa facă trecerea de la cei 3.5 inchi – făcuți celebri de Apple – către modele cu o diagonală a ecranului mai mare, de 4-4.5 inchi. Aici intră în scenă Samsung Galaxy S4 mini și HTC One mini, terminale care se descurcă  mai mult decât oborabil, împrumută din specificațiile modelelor mai mari, sunt ceva mai accesibile ca preț, dar nu dispun de aceleași specificații și caracteristici interesante care să urce prețul spre telefoane de top.

S4 mini costa la data realizării acestui material aproximativ 1.549 lei la marketonline.ro, partenerul care ne-a pus spre testare dispozitivul, dar am observat fluctuații serioase de preț, în doar o lună scăzând de la aproximativ 19 milioane. Prețul va suferi scăderi spre sfârșitul anului până undeva spre 1.400 de lei.  Menționez încă din start ca S4 mini este disponibil în mai multe variante: cu conectivitate 4G, cu conectivitate 3G, dar este disponibilă și o versiune dual-sim. Modelul testat de noi este cu conectivitate 4G, codul cu care îl găsiți este GT-I9195.

Același design cu plastic

Designul lui Galaxy S4 mini este asemănător cu cel al lui Galaxy S4, atat în partea din față cât și în spate. Este mai ușor, dar mai gros, având 107 grame față de cele 130 de grame de la S4 și 8.9 mm față de 7.9 mm. Trecerea de la 5 inchi la 4.3 inchi l-a făcut pe S4 mini să fie mai gros pentru că toate componentele trebuie să încapă într-o zonă mai redusă.

_DSC8386

Liniile de design sunt asemănătoare cu ale lui S4 și cu ale lui Galaxy Mega 6.3, ultimele modele lansate de sud-coreeni. În partea frontală avem un ecran cu o diagonală de 4.3 inchi și rezoluție qHD 540 x 960 pixeli cu tehnologie Super Amoled și protecție Gorilla Glass 2, un buton fizic amplasat în partea de jos a ecranului, flancat de cele două butoane capacitive – Back și Menu. Tot în partea din față avem și camera de 1.9 megapixeli alaturată celor doi senzori, precum și grila pentru speaker și logo-ul Samsung.  În spate întâlnim același capac detașabil din plastic cu textura “diamant”, camera principală de 8 megapixeli cu LED flash precum și logo-ul Samsung și difuzorul.

_DSC6776

Muchia dreaptă găzduiește butonul Power/Lock, pe stânga avem butoanele pentru controlul volumului, în partea de sus jack-ul pentru căști de 3.5 mm și senzorul infraroșu pentru controlul televizorului, în timp ce în partea inferioară se află portul USB pentru încărcare.

_DSC6754

Ecranul este unul dintre punctele slabe ale terminalului. În timp ce S4 are un ecran superior cu rezoluție Full HD, aveam așteptări pentru S4 mini de cel puțin un ecran cu rezoluție HD. Chiar și competitorul direct pe această nișa, HTC One mini, aduce o rezoluție HD. Totuși, ecranul este calitativ, cu unghiuri de vizualizare largi, luminozitatea fiind mai scazută și contrastul mai ridicat, păstrând proporțiile cu ale altor telefoane Samsung.

Performanțe și autonomie

Galaxy S4 mini vine cu doar 8 GB capacitate de stocare internă, dintre care doar 5.4 GB utilizabili. Asta nu ar trebui totuși sa fie o problemă pentru ca beneficiază de posibilitatea atașării unui card microSD care să mărească spațiul de stocare cu până la 64 de GB. Partea de procesare este asigurată de o soluție de la Qualcomm, modelul Snapdragon 400, cu două nuclee Krait la 1.7 GHz și un nucleu grafic Adreno 305, iar împreună cu cei 1.5 GB memorie RAM fac telefonul să fie capabil să ruleze orice aplicație și joc din Google Play.

 _DSC6788

Tranzițiile între meniuri și aplicații se realizează fară probleme. Doar cineva care utilizează un terminal cu procesor quad-core în activități zilnice ar putea sesiza vreo diferentă semnificativă, dar eu nu am întâmpinat vreun moment în care să se miște mai greu.

Cu 7.135 de puncte în Quadrant, 20.105 în Antutu, 5823 în testul Ice Storm din 3Dmark și 59.9 fps-uri în Nenamark 2, Samsung Galaxy S4 mini se încadrează în topul terminalelor din gama de mijloc, cel puțin la nivelul testelor sintetice de benchmark. Ca o comparație, competitorul direct, HTC One mini, obține doar 6.261 puncte în Quadrant, 15.101 în Antutu, 4995 în Ice Storm-ul din 3Dmark și doar 57.4 cadre pe secundă în același Nenamark 2. HTC One mini punctează puncte pro la alte capitole, dar în ceea ce privește performanțele este ușor întrecut de S4 mini.

_DSC8391

În ceea ce privește bateria, Galaxy S4 mini trece testul unei zile, dar fără a impresiona la acest capitol. Vine cu o baterie detașabilă de 1.900 mAh, a rezistat într-o sesiune de gaming de 5 ore cu ecranul la o luminozitate de 50%, 8 ore și jumătate a rezistat în rularea unul video în buclă, iar într-o utilizare mixtă atinge aproximativ 14-15 ore de utilizare.

 

Cameră și interfață

Galaxy S4 mini aduce o cameră cu senzor de 8 megapixeli cu LED flash, un senzor mai slab decât fratele mai mare, Galaxy S4, o scădere de la 13 megapixeli. S-ar putea să fie același senzor de 8 MP pe care Samsung l-a folosit și la Galaxy S3, imaginile apropiindu-se de același nivel. Fotografiile realizate în lumina naturală sunt calitative, bune pentru vacanță, Facebook sau Instagram, dar cele în lumină scăzută au de suferit. Pentru imagini impresionante avem astăzi “cameraphone-urile”, terminale pe care le vom vedea din ce în ce mai mult în perioada urmatoare. Un exemplu ar fi modelul Nokia Lumia 1020 cu senzor de 41 de megapixeli și tehnologie Pureview sau pentru cei care au nevoie de un zoom ar fi și membrul din familia Galaxy S4, S4 Zoom.

Aplicația pentru cameră păstrează designul cu care fanii Samsung sunt obișnuiți, cu posibilitatea de a realiza imagini și de a captura video din același ecran, setarile pot fi ajustate din partea stângă și tot de acolo se poate comuta între camera principală și cea frontală sau activa blitz-ul. Tot din interfață se schimbă și modul de fotografiere: Auto, Beauty Face, Best Photo, Continuous Photo, Best Face, Sound & Shot, Rich Tone (HDR), Panorama, Sport și Night. S4 mini și S4 Zoom aduceau și alte moduri pentru fotografiere, Drama și Animated fiind două funcții utile și de care ne pare rău că nu le avem și pe S4 mini.

_DSC6760

Samsung Galaxy S4 mini rulează sistemul de operare Android 4.2.2 și interfața Touch Wiz, o interfață intuitivă și prietenoasă chiar și cu cei care nu sunt obișnuiți cu terminalele sud-coreenilor. Bara de notificări poate fi accesată rapid printr-un gest de sus în jos și aici găsim bara de notificări, precum și câteva dintre cele mai accesate setări pe care le putem activa sau dezactiva rapid: Wi-Fi, GPS, Sunet, Screen Rotation, Bluetooth, Mobile Data, NFC, Flight Mode și altele.

_DSC6756

Sunt păstrate o serie de funcții de la S4, dar au dispărut mai multe funcții inteligente, precum Smart Scroll sau Smart Pause și beneficiază de Group Play, S Translator, S Voice, Smart Stay, S Memo, Watch On, Samsung Link și Samsung Hub. Pe cele inteligente de la S4 nu le-am simțit lipsa așa mult, chiar dacă ele sună bine în teorie. Atunci când am testat S4 le-am folosit doar de câteva ori pentru a vedea cum functionează și nici măcar atunci nu au mers 100%.

Concluzie

Păstrând cumva tradiția, Samsung nu încearcă să impresioneze cu modelul mini al unui flagship, ci îl distribuie în piață pentru pentru cei care nu s-au obișnuit încă cu diagonele mari sau nu au buzunarele atât de “adânci” și nu vor să cheltuiască peste 2.500 de lei pe un smartphone. Oricare ar fi decizia de cumpărare,  S4 mini rămâne un telefon bun, iar cu prețul actual va ajunge în buzunarelele a multor utilizatori. Telefonul costă 1.599 lei pe marketonline.ro.

Etichete: , , , , , , , ,