HTC One Max review: One pe steroizi

Scris de | 23 decembrie, 2013
HTC One Max review: One pe steroizi

HTC a lansat în acest an un smartphone foarte bine primit de piață și nu a durat prea mult până a venit o variantă mini, iar mai târziu una max. One Max, modelul pe care îl punem acum sub lupă, are același design ca originalul One, dar este echipat cu un eran de 5.9 inchi, un senzor de amprente și oferă posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu ajutorul unui card microSD. Toate astea sunt plusurile de care are parte, dar odată cu schimbările au apărut și minusuri. Le detaliem pe toate.

htc-one-max-7

Linia dintre tablete și smartphone-uri a devenit din ce în ce mai subțire în 2013. Smartphone-urile au ajuns să aibă ecrane de peste 6 inchi, în timp ce o serie de tablete de 7 ichi vin încorporate cu modemuri de date și voce care să permite utilizarea lor pe post de telefon. În toată această avalanșa de dispozitive mari nu mai putem hotarî care este modelul perfect pentru că avem cu toții un consum diferit.

HTC One Max este un One pe steroizi, cu display de 5.9 inchi și care împrumută din designul modelului original, dar care are și o serie de caracteristici noi, menite să-l susțină în lupta telefoanelor gigant cu modele precum Samsung Galaxy Note 8 și Sony Xperia Ultra.

Design împrumutat

HTC One Max este fratele mai mare al modelelor One și One mini, două terminale care au fost lăudate pe deplin de redactorii connect în numerele din acest an. One Max, deși asemănător originalului One, nu câștigă doar vorbe de laudă din partea noastră, chiar dacă merge pe un model care a cunoscut succesul și care a suferit o serie de modificări pe care le putem nota ca plusuri.

htc-one-max-3

Am fost întrebat de foarte multă lume în perioada de testare cum mă descurc cu dimensiunile lui. În primul rând, One Max trebuie privit ca un telefon gigant, iar cei care îl cumpară ar trebui să știe la ce să se aștepte. Din cauza celor două difuzoare frontale, One Max este mai mare decât alte modele phablet și manevrabilitatea are de suferit.

htc-one-max-4

Măsoară 164.5 mm în înălțime, 82.5 mm în lățime, are o grosime de 10.3 mm și cântărește 217 grame. Este prea mare pentru a fi manevrat cu o singură mână, puțin cam greu și mi-a fost destul de greu să-l țin în buzunarul de la pantaloni, iar din acest motiv am apelat de multe ori la buzunarul din ghiozdan.

htc-one-max-2

Partea frontală este ocupată acum cu un ecran cu o diagonală de 5.9 inchi, cu rezoluție 1920 x 1080 pixeli și densitate a pixelilor de 373 ppi. Tot în față avem și difuzoarele Boomsound, camera frontală, LED-ul pentru notificări situat sub perforațiile difuzorului din partea de sus și butoanele Back și Home care flanchează logo-ul HTC în partea de jos.

Butoanele pentru volum sunt pe dreapta, iar pentru o mai bună accesibilitate, butonul Power a fost mutat sub butoanele pentru volum. Apreciem că senzorul infraroșu, care transforma telefonul în telecomandă, a fost păstrat la locul lui, pe muchia superioară. Tot în partea superioară avem și jack-ul de 3.5 mm pentru căști.

htc-one-max-8

La bază este portul USB și pe stânga avem un buton cu totul nou, unul care odată apăsat înlătură capacul de pe spate. Da, ați citit bine, înlătură capacul de pe spate. Odată scos capacul de spate avem acces la slotul microSD și cel pentru microSIM, dar bateria tot nu poate fi înlocuită, fiind lipită de restul componentelor. Capacul este prins în 8 puncte și trebuie avut grijă la prinderea lor, dar chiar și cu o grijă sporită capacul nu se fixează întotdeauna așa cum trebuie.

Spatele lui One Max dezvăluie alte noutăți. Pe lângă camera ultrapixel de 4 megapixeli și logo-ul HTC, centrat în capacul posterior, avem aici un senzor biometric pentru amprente și cei 3 pini pentru conectarea unei carcase cu încărcare wireless, Powerflip.

Snapdragon 600, 2 GB RAM

HTC One Max este susținut în activități de aceeași platformă hardware utilizată și pentru modelul One: procesor Snapdragon 600 la 1.7 GHz, nucleu grafic Adreno 320 și 2 GB de memorie RAM. Dotările tehnice sunt actuale, dar alte modele phablet au trecut deja la cel mai puternic procesor de la Qualcomm, Snapdragon 800, și au chiar și până la 3 GB memorie RAM. Totul funcționează impecabil, dar pentru un preț de aproximativ 3.000 de lei ne-ar fi bucurat să avem cele mai noi componente pe One Max.

htc-one-max-6

Odată cu dimensiunile mai mari și ecranul gigant de 5.9 inchi, experiența multimedia se îmbunătățește. Filmele la rezoluție Full HD sunt o plăcere pe ecranul Super LCD 3, iar difuzoarele scot un sunet fidel chiar dacă nu mai beneficiază de ajutorul oferit de tehnologia Beats.

În ceea ce privește testele de benchmark, One Max se situează la nivelul lui One, fiind echipat cu aceleași componente. Obține 12.100 puncte în Quadrant, 26.220 puncte în Antutu, 7092 puncte în testul Ice Storm Extreme din 3Dmark, 1936 în GeekBench 3, 59.6 cadre pe secundă în Epic Citadel. Prin comparație, Galaxy Note 3, phablet-ul concurent de la Samsung, dar care integrează un procesor mai puternic și vine și cu 3 GB memorie RAM, obține punctaje mai bune în toate testele pe care le-am putut rula.

Pentru testarea autonomiei l-am supus unui test cu rularea unui video în buclă, iar One Max rezistă 12 ore și 35 de minute. Bateria de 3.300 mAh îl ajută să reziste eroic la până la 2 zile de utilizare moderată și peste o zi într-o zi cu utilizare mai intensă, cu gaming, rularea unui video, browsing și 3G și Wi-Fi activate non stop pe toată durata zilei.

Camera celui mai mare model din familia One se comportă la nivelul variantelor One și One mini. Camera ultrapixel rămâne bună pentru fotografiile de rețea socială și pentru vacanță, dar pentru cei care vor o calitatea mai mare sau fac crop pe fotografiile lor ar fi mai indicată o soluție de 8 sau 13 megapixeli.

Galerie de imagini realizate de HTC One Max:

Senzor de amprente

Deblocarea ecranului cu ajutorul amprentei este una din inovațiile pe care analiștii le-au anticipat în acest an. După iPhone 5s, HTC One Max este al doilea smartphone care vine cu un senzor de amprente, dar la modelul taiwanez este poziționat în spate, mai jos de cameră, acolo unde degetul arătător ajunge în mod natural atunci când telefonul este ținut în mână. Deblocarea ecranului se face printr-o mișcare pe suprafața de contact a scanerului, dar nu funcționează întotdeauna perfect. Setarea se realizează fără mari dificultăți, prin trecerea de patru ori  peste senzorul de amprente a degetului care va face deblocarea, iar alte 3 degete diferite pot fi setate pentru a porni aplicații.

htc-one-max-9

Față de soluția Apple, senzorul implementat de HTC nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. Degetul trebuie să parcurgă senzorul în aceeași poziție în care a fost realizată inițial, iar rata de funcționare este undeva la 80-85%, în celelalte situații ne-am trezit în poziția de a utiliza parola de acces, aceasta fiind soluția dacă citirea amprentei nu se realizează în parametrii optimi.

În schimb, posibilitatea de a deschide aplicații utilizând până la 3 degete cu ajutorul scanerului de amprente ne-a plăcut. Eu am ales să deschid camera foto cu ajutorul degetului mare, iar cu ajutorul degetului mic să accesez contul de mail. Alt deget l-am setat să deschidă browserul Chrome. Această personalizare este modul unic și care deosebește soluția aleasă de HTC de cea implementată de Touch ID-ul celor de la Apple.

Interfață

HTC One Max rulează sistemul de operare Android 4.3 Jelly Bean, cu o interfață customizată Sense. Este primul terminal HTC care vine cu Sense 5.5, interfață care a suferit câteva modificări de la versiunea 5 care vine pe One și One mini. Blinkfeed poate fi acum dezactivat, vine integrat cu mai multe rețele sociale (Instagram, Google+), are parte de conținut local pentru mai multe țări, printre care și România, contentul poate fi descărcat pentru a fi citit mai târziu și poți adăuga feed-ul RSS al site-urilor preferate.

htc-one-max-10

Galeriile de imagini și camera au primit îmbunătățiri, în timp ce Video Highlights a primit mai multe stiluri și posibilitatea de a adăuga muzica de fundal dorită. Funcția Zoe permite acum distribuirea clipului de 3 secunde sau doar a unui frame sau a unui fișier cu extensia .gif.

Meniul de notificări din Sense 5 este similar cu cel stock oferit de Android, un lucru care ne-a bucurat la modelele HTC anterioare. La One Max apare o nouă funcție, Do not Disturb, care permite blocarea apelurilor.

Concluzie

Primul phablet construit de HTC mizează pe un model care a cunoscut succesul în acest an. Surprinde printr-un ecran impresionant Full HD de 5.9 inchi, printr-o autonomie crescută, posibilitatea extinderii spațiului de stocare și implementarea unui senzor de amprente. Are parte și de minusuri care pot fi trecute cu vedere de cei care își doresc un phablet: dimensiuni mari, greutate și un capac realizat dintr-o foiță de aluminiu care nu se închide întotdeauna perfect. Prețul cu care este comercializat în România este de aproximativ 3.000 de lei.

Plusuri

  • Design metallic
  • Card microSD
  • Ecran Full HD
  • Autonomie
  • Senzor pentru amprente*

Minusuri

  • Dimensiuni
  • Greutate
  • Capacul din spate nu se închide perfect
  • *Senzor pentru amprente care nu funcționează impecabil

Etichete: , , , , , , ,