Orange Hiro review: raport calitate-preț excelent

Scris de | 18 ianuarie, 2014
Orange Hiro review: raport calitate-preț excelent

2013 a fos un an bun în zona smartphone-urilor high-end, cu o luptă din ce în ce mai ascuțită între liderul de vânzări Samsung și cei de la Apple, LG, HTC, Sony, dar mai interesantă mi s-a părut dezvoltarea terminalelor de buget. În timp ce la operatori telefoanele future-phone aproape că au ieșit din ofertă și odată ce adoptarea smartphone-urilor de către români a devenit din ce în ce mai accelerată, piața terminalelor de buget a trecut prin noi bariere și a crescut foarte frumos în decursul anului care a trecut.

În așteptarea lui Orange Yumo, primul terminal românesc cu conectivitate 4G, ne-a trecut pragul un alt smartphone ieftin, tot de la operatorul portocaliu. Orange Hiro, terminalul despre care o să discutăm pe larg în rândurile următoare și care s-a cerut testat într-o serie de mailuri pe care le-am primit pe adresa redacției, costă 125 de euro (566 de lei la cursul BNR la data redactării acestui material) și oferă o serie de caracteristici demne de luat în seamă de cei care abia intră în lumea smartphone-urilor sau cei care vor un produs ieftin și de calitate.

În primul rând, trebuie menționat că Orange Hiro este în fapt Alcatel One Touch Idol mini, rebranduit de Orange în urma unui parteneriat care datează deja de ceva vreme.

Design, ecran

Nu cred ca la acești bani este cineva care poate avea mari așteptări de la un smartphone din punct de vedere al design-ului. Doar că la Orange Hiro este tocmai contrariul, carcasa remarcându-se printr-o finisare de calitate, formă subțire (8 mm) și o greutate extrem de redusă (96 de grame), asigurând un avantaj mare în lupta cu alte terminale din aceeași gamă și cu specificații tehnice asemănătoare. Păstrează liniile de design ale lui Orange San Remo (un alt Alcatel rebranduit de Orange acum câteva luni), cu șasiu subțire, spate dintr-un plastic albastru-închis, cu textură fină.

Orange-Hiro-5

În față dispune de un display de 4.3 inchi, înconjurat de un bezel subțire, sub care se află cele 3 butoane capacitive, iar în partea superioară se află grila difuzorului și un LED pentru notificări, alăturat unei camere frontale cu senzor de 0.3 MP.

Pe spate avem o cameră principală de 5 megapixeli, centrată în partea de sus, ușor ieșită în relief și predispusă la zgârieturi accidentale, mai jos avem elementele de branding Orange, precum și difuzorul, prevăzut cu două piciorușe mici care ajută ca sunetul să nu fie obturat în momentul în care smartphone-ul este poziționat pe masă.

Butoanele pentru volum sunt poziționate pe stângă, pe dreapta găsim sloturile microSIM și cel pentru cardul microSD, acoperite cu căpăcele, pe latura superioară se află butonul Power și jack-ul pentru căști, în timp ce pe latura inferioară avem conectorul microUSB pentru încărcarea telefonului și pentru transferul de fișiere.

Orange-Hiro-4

De altfel, pachetul cu care smartphone-ul se livrează conține un cablu USB, adaptorul pentru priză, o pereche de căști (bune, dar nu surprinzătoare) și manualul de utilizare + garanția.

Ecranul lui Orange Hiro măsoară 4.3 inchi, cu rezoluție 480 x 854 pixeli. Panoul este unul de tip IPS, cu unghiuri de vizualizare largi și luminozitate puternică, mai puternică decât ne-am așteptat la scoaterea din cutie și surprinde plăcut la acest aspect. Avem o rezoluție maimică pentru a compensa consumul de energie, dar ne-ar fi plăcut să avem de-a face cu o rezoluție mai mare, dar nu cred că ar putea fi vorba în acest segment de preț de un ecran HD.

Performanțe, cameră, autonomie

Orange Hiro rămâne fidel categoriei sale de produs, și anume unul de buget. Performanțele sunt puse în valoare de un procesor Cortex A7 dual-core, Mediatek 6572, tactat la o frecvență de 1.3 GHz, alături de 512 MB memorie RAM și un GPU Mali 400.

Aici vedem deja primul minus. În timp ce pentru procesorul pe arhitectură Cortex A7 de la Mediatek nu avem mari obiecții, fiind un model lansat în 2013 și primul SoC dual-core cu Wi-Fi integrat, radio FM, GPS și funcții Bluetooth pentru segmentul entry-level, mai multă memorie RAM pentru modelul Hiro ar fi ajutat smartphone-ul mai mult. DAR, în acest segment de produse, discuția poate fi lungă în ceea ce privește componentele pe care ar trebui să le integreze și trebuie să ne raportăm tot timpul la raportul calitate-preț, iar cu acest aspect în minte nu putem nota memoria RAM la minusurile majore, ci doar să punctăm că am fi apreciat dacă era mai multă.

Orange-Hiro

Ne-am jucat câteva jocuri din categoria de mijloc – Candy Crash Saga, Bladeslinger, Temple Run 2, am vizionat clipuri la calitate 720p și am navigat pe internet fără mari bătai de cap. Funcționarea uzuală nu are vreun reproș, dar trebuie să ne amintim să închidem din aplicații periodic, cei 512 MB ai memoriei de lucru făcându-și aici simțită prezența. Apare și lag în meniu uneori, dar punem asta în baza unei interfețe puțin cam încarcată pentru că odată instalat un alt launcher (Nova) lucrurile încep să se miște mai bine, dar pierdem din plusurile interfeței oferite de Orange.

Pentru pasionații de benchmark-uri, menționăm că Hiro obține 3279 puncte în Quadrant, 10908 în Antutu, 323/588 în GeekBench 3 și 40.5 fps-uri în Nenamark 2.

Spațiul de stocare intern este de 4 GB, dintre care utilizabili doar 2 GB, dar avem parte de un slot microSD care ne permite extinderea cu până la 32 de GB. Alte specificații mai includ conectivitatea Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS, radio FM și cameră principală de 5 megapixeli.

Imaginile realizate de cameră sunt bune în lumină naturală, dar suferă în lumină insuficientă sau în interior, cu zgomot de imagine mare și focus greoi. Cu toate astea, sunt disponibile o serie de opțiuni, între care balansul de alb, expunerea, ISO, efectul de culoare, câteva moduri (auto, normal, noapte și apus), o serie de efecte de culoare (mono, sepia, negativ) sau propietăți de imaginie (saturație, luminozitate, contrast), iar pentru filmare se poate dezactiva microfonul, seta calitatea clipului și modifica intervalul pentru filmare lentă.

Cu o baterie de 1.700 mAh, Orange Hiro trece pragul unei zile chiar și la butonări intense, iar cu o utilizare moderată se ajung și la peste 2 zile de utilizare. Supus la rularea unui clip HD cu ecranul la luminozitate maximă a ajuns la peste 5 ore de funcționare.

Interfață

Hiro rulează Android 4.2 Jelly Bean și utilizează o interfață personalizată de Orange. Sunt disponibile o serie de aplicații preinstalate de Orange: Gesturi, Fotbal Info, Deezer, Daily Motion, Orange Cloud, OrangeTV Go, Orange TV, Orange Travel și Contul tau Orange, dar și alte aplicații utile: android manager, Currency Converter, manager de fișiere, Office Suite, Studio de Film, Știri și meteo etc.

Aplicația pentru gesturi este una din funcțiile interesante pe care toate smartphone-urile sub brand Orange o au. Practic, prin trasarea unui gest (desen) pe ecran poți efectua o acțiune rapidă. De exemplu, poți desena un cerc pentru a deschide aplicația pentru cameră, poți face o literă pentru a apela o persoană din agendă și multe alte acțiuni pe care le stabilești în aplicație.

Interfața poate fi utilizată în două moduri, unul Basic și unul normal. În modul Basic ai doar un ecran de pornire pe care poți pune widget-uri și aplicații și toate aplicațiile se regăsesc într-o listă, iar modul normal funcționează ca toate terminalele cu Android stock, cu 5 ecrane de pornire și toate aplicațiile afișate pe mai multe ecrane.

În rest, cam toate elementele sunt la locul lor. Panoul de notificări este asemănător cu ceea ce oferă Android-ul pur în 4.2 și de aici se pot activa/dezactiva unele setări rapide: wi-Fi, Bluetooth, GPS, conexiuni de date, luminozitate sau mod Avion.

Concluzie

Orange Hiro este un smartphone cu un raport calitate-preț foarte bun. Disponibil în oferta Orange pentru 125 de euro fără semnarea unui abonament sau mai ieftin (cu semnarea unui abonament), terminalul este o alegere foarte bună pentru cei care doresc să intre în lumea smartphone-uri sau au nevoie de un terminal bun și ieftin.  Mai jos un rezumat al plusurilor și al minusurilor cu care Hiro vine.

Plusuri

  • Preț mic, 125 de euro la liber
  • Subțire și ușor
  • Posibilitatea atașarii unui slot microSD
  • Ecran IPS cu unghiuri de vizualizare largi și iluminare puternică
  • *Interfață cu diverse funcții interesante
  • Autonomie bună

 

Minusuri

  • Camera foto
  • Doar 512 MB memorie RAM
  • Rezoluție mică
  • *Interfață îngreunează experiența prin meniuri uneori

Etichete: , , , , , , , , , ,