Samsung Galaxy S5 review: Un pas înainte

Scris de | 18 aprilie, 2014
Samsung Galaxy S5 review: Un pas înainte

Samsung nu aduce noutăți radicale noului Galaxy S5, dar rămâne consecvent: un procesor mai performant, un display mai mare, o cameră mai bună și o autonomie mai mare – acestea sunt caracteristicile cheie care fac diferența în rutina zilnică. Au apărut și funcții utile pentru utilizator, între care un cititor de amprente, un mod de conservare a bateriei, un senzor de puls și rezistența la apă și praf.

Înaintea de lansarea oficială a noului model au circulat mai multe zvonuri: un ecran cu rezoluție 2K, display curbat sau chiar două variante diferite, cu carcasă din metal și cu una de plastic. Cei care au dat crezare acestor zvonuri și s-au așteptat la un produs revoluționar au fost dezamăgiți la momentul prezentării noului Galaxy S5 în cadrul Mobile World Congress pentru că nici măcar un zvon nu s-a adeverit. Totuși, cei care vor alege noul model vor beneficia de un smartphone puternic, rezistent la apă și praf, cu o serie de funcții utile pentru utilizator și o interfață mai curată.

Galaxy S4 domină topul connect, de la lansare și până zilele noastre, iar așteptările de la noul model sunt extrem de ridicate. Suntem des întrebați de cititorii noștri de ce Samsung Galaxy S4 este pe primul loc, când pe piață sunt modele mai puternice sau mai actuale. Pe scurt, putem spune că topul nu ține de subiectivismul redactorilor connect, ci este rezultatul unor teste efectuate în laboratorul Testfactory, fiecare dispozitiv fiind testat și obligat să suporte peste 300 de criterii individuale, grupate pe mai multe categorii, cum ar fi: performanțele acustice, caracteristicile antenelor, consumul de curent, teste de manevrabilitate, calitatea display-ului, calitatea componentelor etc. Aceste teste sunt efectuate atât în condiții de laborator, cât și prin urmărirea unor criterii ce țin de utilizarea de zi cu zi. Să vedem cum se comportă flagship-ul Galaxy S5 într-un test practic, urmând ca în următorul număr al revistei să aflați și rezultatele complete obţinute în testul de laborator.

Plăcut și rezistent la apă

Galaxy S5 nu a suferit modificări vizuale majore, iar cele care au fost efectuate sunt tipice Samsung. O noutate o reprezintă rama cromată din jurul display-ul, pe care o cunoaștem de la phablet-ul Galaxy Note 3, iar o altă modificare majoră este suprafața de pe spatele smartphone-ului, fiind acum construită dintr-un plastic mat, cu ușoare perforații. Asta înseamnă o stabilitate excelentă în mână, materialul simțindu-se foarte bine la atingere, iar cu ajutorul greutății de 145 de grame smartphone-ul se încadrează între cele mai ușoare modele din clasa de top.

Samsung-Galaxy-S5-2

Este mai greu decât Galaxy S4 (130 de grame), iar ecranul este puțin mai mare. Chiar dacă nu cu mult, dimensiunile carcasei sunt mai mari față de S4 (142 x 73 x 8 mm versus 137 x 70 x 8 mm), iar această alungire induce senzația că telefonul este mai ușor atunci când este ținut în mână. Milimetrii în plus nu se datorează acumulatorului, acesta fiind doar o idee mai puternic, de la 2600 mAh la S4 la 2800 pentru S5. Apropo de acumulator, acesta a suferit o modificare de formă față de alte modele întâlnite până acum la seria Galaxy S, fiind mai alungit. În schimb a rămas tot detașabil, un avantaj major față de modelele de top ale competiției care folosesc construcții unibody și care nu permit înlocuirea acumulatorului.

Carcasa este disponibilă într-o diversitate de culori: alb, negru, albastru electric și auriu. Noi am testat varianta pe negru, dar ne place mai mult versiunea albastră electric și ne așteptăm să fie disponibil curând pe piață în versiuni pe roșu sau roz, de dragul tradiției versiunilor anterioare.

Samsung-Galaxy-S5-4

În ceea ce privește finisarea, Samsung nu dezamăgește, modelul fiind de o calitate foarte bună. În plus, Samsung mizează acum pe rezistență, S5 fiind certificat IP67, adică protecţie la apă și praf. Mufa specială micro USB 3.0, poziționată în partea inferioară este protejată cu ajutorul unui căpăcel, dar jack-ul audio nu este apărat, fiind vorba despre o versiune încapsulată care nu permite pătrunderea apei în interiorul dispozitivului. Camera și difuzorul fac parte din monoblocul carcasei interne, iar slot-urile micro SIM și pentru card SD sunt protejate printr-o garnitură din cauciuc.

Deși am fost priviți sceptici când am vrut să turnăm bere în mod intenționat peste el sau când l-am curățat de praf sub jetul de apă ori când am navigat pe rețele de socializare la duș, Galaxy S5 s-a comportat exemplar și a funcționat în continuare fără să apară vreo problemă. Aviz amatorilor de senzații tari care vor să încerce acasă rezistența lui Galaxy S5: trebuie avută mare grijă la etanșarea capacului din spate, iar Samsung semnalează acest lucru cu ajutorul unor mesaje de atenţionare pe ecranul telefonului.

Samsung-Galaxy-S5-water-1

Ecranul AMOLED al modelului S5 are o diagonală de 5,1 inchi, deci mai mare decât display-ul modelului S4, care este de 5 inchi. Rezoluția este una Full HD, de 1920 x 1080 pixeli, și oferă o densitate a pixelilor de 432 ppi, cu un negru aproape de absolut, un contrast ridicat și unghiuri de vizualizare largi. Are încorporată tehnologia Adapt Display, cunoscută de la S4, care ajustează automat calitatea imaginii afișate. Subiectiv vorbind și în comparație directă cu Galaxy S4, display-ul modelului S5 pare a avea o luminozitate mai mare, dar acest aspect va trebui confirmat de laboratorul connect.

Adevărat model de top

S5 mizează pe o platformă hardware de top, cea mai bună de pe piață la momentul actual. Deține un procesor Qualcomm Snapdragon 801 cu patru nuclee Krait 400 la o frecvență de 2,45 GHz și o memorie RAM de 2 GB. Procesorul Snapdragon 801 (model MSM8974AC) este o variantă mai îmbunătățită a lui Snapdragon 800, cu aceeași configurație cu 4 nuclee Krait 400 și GPU Adreno 330, dar acestea sunt tactate mai sus și rezultă în acest fel îmbunătățiri atât la CPU și GPU, iar procesorul de imagine (Image Signal Processor, prescurtat ISP) este mai bun cu 45%, ceea se traduce într-o procesare video mai bună și o cameră cu performanțe mai îmbunătățite decât modelul Note 3 (cu procesor Snapdragon 800). În testele de benchmark, Galaxy S5 se descurcă excelent şi obţine: 23.123 de puncte în Quadrant, 34.443 în Antutu, 34.764 în CF-Bench, 23.874 în BaseMark și 59,2 fps-uri în Nenamark 2.

Am rulat cu succes jocuri cu grafică 3D solicitantă, precum GTA San Andreas, Deus Ex: The Fall, Asphalt 8 sau NBA 2K14, iar filmele la calitate înaltă rulează fără latență, ecranul cu diagonală de 5,1 inchi reușind să ne surprindă prin imaginile calitative. Sunetul este destul de puternic atât pe partea de multimedia cât și la primirea apelurilor, dar difuzorul nu se ridică la nivelul sistemului BoomSound pe care îl întâlnim pe HTC One M8.

Este disponibil cu o memorie internă de 16 sau 32 de GB, iar la fel ca la modelele anterioare din familia Galaxy S, este posibilă extensia spațiului de stocare cu ajutorul unui card microSD, mai exact cu 128 de GB în cazul lui S5.

S5 deține toate standardele actuale de transmisie și recepție. Ca o particularitate, este dotat cu conectivitate Wi-Fi AC, utilizând tehnologia MiMo în exclusivitate pe un smartphone. În plus, LTE și Wi-Fi pot fi utilizate simultan pentru download, funcția denumită Download Booster permițând viteze de download de până la 650 Mbps.

Autonomie

La capitolul autonomie, Galaxy S5 se descurcă excelent cu doar o îmbunătățire de 200 mAh față de Galaxy S4. Bateria de 2800 mAh are o durată de viață de 2 zile cu o folosire moderată și până la 11 ore și 33 de minute în testul de rulare a unui video în buclă cu ecranul luminat la maxim și conectivitate activă Wi-Fi și 4G.

Pentru a spori autonomia atunci când nu vă aflați în aproprierea unei prize, Samsung a integrat o funcție extrem de utilă în astfel de situații. Vorbim de un avantaj facilitat de prezenţa tehnologiei OLED. Astfel, utilizatorul poate activa funcţia Ultra Power Saving, iar ecranul telefonului devine monocrom. Procedând astfel, se închid serviciile și aplicațiile care nu sunt necesare, se trece în modul alb-negru, iar smartphone-ul rezistă eroic până la 100 de minute de convorbire cu doar 10% baterie. Prin acest mod de conservare a bateriei sunt activate, în mod implicit, aplicațiile pentru apeluri, mesaje și internet, dar se pot adăuga și altele, după preferință.

Cititor de amprentă și senzor de puls

Samsung continuă trendul acestui an, cu monitorizarea activităților fitness și a sănătății și aduce un update binevenit pentru aplicația S Health, integrând în Galaxy S5, pe Gear Fit și Gear 2, senzori de ritm cardiac. Sub camera lui Galaxy S5, în apropierea LED-ului flash, este amplasat un senzor care, la atingerea cu degetul, măsoară bătăile inimii. Degetul trebuie să fie așezat exact pe mijlocul suprafeței de contact și totul durează cam 5 secunde (dacă degetul este poziționat corespunzător), iar pe timpul măsurării nu trebuie să miști smartphone-ul prea mult, iar în jur trebuie să fie liniște. Rezultatul este surprinzător de corect, dar pentru rezultate cu acurateţe sporită se recomandă folosirea unor instrumente de monitorizat independente.

Samsung-Galaxy-S5-8

Senzorul pentru amprenta digitală integrat în butonul Home ne este deja cunoscut de la iPhone 5s, dar implementarea adoptată Samsung funcționează în aproximativ 70% din cazuri. Setarea unei amprente se realizează prin trecerea simultană a degetului de 8 ori peste butonul Home, permițând senzorului să capteze și să analizeze straturile de piele din vârful degetului, iar trecerea acestuia de mai multe ori creează o hartă care ar trebui să ajute la deblocare chiar dacă degetul nu este poziționat identic de fiecare dată. Se pot folosi până la 3 degete pentru deblocare și mai sunt disponibile acțiuni precum autentificarea în aplicații protejate, precum și efectuarea de plăți online cu ajutorul Paypal.

Samsung-Galaxy-S5-6

Senzorul utilizat de Samsung este mai eficient decât cel utilizat de HTC pe One Max. Poziționarea scannerului de amprentă pe butonul Home de la Samsung este mai eficientă decât amplasarea pe care HTC a pus-o pe One Max, adică în partea din spate, sub cameră, acolo unde nu poți plasa degetul în cel mai intuitiv mod. În plus, setarea inițială de la HTC necesită trecerea de 4 ori peste suprafața de contact a senzorului, iar la Samsung această trecere trebuie să fie de 8 ori, beneficiind în acest mod de o precizie mai bună la deblocare.

Pe lângă modul privat mai este disponibil și Kid mode, în care se pot stabili aplicațiile la care pot avea acces copiii.

Cameră și interfață

Inginerii Samsung sunt foarte mândri de camera modelului S5. În modul wide-screen are o rezoluție de 16 megapixeli, în format 4:3 are 12 megapixeli și se pot realiza imagini HDR, precum și clipuri HDR și chiar UHD. Încă dinainte de a apăsa pe butonul de declanșare, utilizatorul poate previzualiza cum va arăta fotografia cu contrast ridicat. Auto-focusul reacționează foarte rapid și anume în doar 0,3 secunde. Focalizare selectivă permite alegerea unei anumite zone din cadru care să fie focalizată, restul nefiind focalizat – o funcție interesantă pentru fotografii creativi.

Galaxy S5 are un sistem optic cu deschidere F/2.2 și o distanță focală de 31 de mm. Senzorul este mai mare, de 1/2,6 inchi, dar pixelii au rămas la 1,12 microni. Cea mai mare îmbunătățire pare a veni din noua tehnologie realizată de Samsung, denumită ISOCELL și care în loc să crească pixeli îi izolează pentru a reduce zgomotul de imagine și neclaritățile cu 30%.

Dacă datele tehnice ale noului senzor foto utilizat de Galaxy S5 nu spun multe, trebuie să știți că imaginile capturate au culori bune, un contrast ridicat și un zgomot destul de acceptabil în lumină mai slabă, dar suferă în întuneric. În plus, flagship-ul Samsung aduce și o premieră în lumea smartphone-urilor prin integrarea sistemului de focalizare prin detecție de fază.

Interfața aplicației pentru cameră a fost rearanjată, fiind acum mai aerisită, iar modurile de fotografiere sunt mai puține față de ceea ce aveam pe Galaxy S4. Pe lângă modul Auto, mai sunt disponibile modurile Beauty Face, Shot & More, Panorama, Virtual Tour și Dual camera, dar pot fi descărcate mai multe din magazinul de aplicații Samsung.

În ceea ce privește clipurile video, Samsung Galaxy S5 poate înregistra clipuri la rezoluție Full HD, precum și la rezoluție Ultra HD, și anume la 3840 x 2160 pixeli.

S5 rulează sistemul de operare Android 4.4.2 KitKat, peste care a fost pusă interfața proprietară TouchWiz, modificată consistent. Astfel, sunt disponibile noi fonturi, noi iconițe, precum și o bară de notificări schimbată, iar meniul a trecut printr-un facelift important, mai actual la cerințele de design. Aspectul modificat al meniului nu oferă o privire de ansamblu foarte bună, dar utilizatorul are la dispoziție trei moduri diferite de afișare, un ajutor pentru cei care nu sunt obișnuiți cu modul implicit.

În schimb, pe ecranul de pornire este disponibil My Magazine, o unealtă cu știri și articole, unde pot fi citite diferite informații. My Magazine este răspunsul Samsung la Blinkfeed-ul care a venit anul trecut pe HTC One, dar soluția este parte din Flipboard, una dintre cele mai populare aplicații pentru știri și articole. Se accesează prin swype-ul la ecranul cel mai din stânga, dar la nevoie poate fi dezactivat.

Pentru cunoscătorii Samsung, trebuie menționat că tasta virtuală din partea stângă nu mai este utilizată pentru accesarea opțiunilor, ci pentru accesarea aplicațiilor și a programelor recent utilizate.

Evoluție cu succes

Prin lansarea modelului Galaxy S5, Samsung nu a inventat roata, dar a reușit să integreze funcții mai utile pentru utilizator. Avem un smartphone de top, cu performanțe excelente, rezistent la apă și praf, cu autonomie mare, o cameră mai performantă și o interfață mai puțin încărcată decât modelul anterior. Printre funcțiile utile se numără modul de economisire al bateriei care face ecranul alb-negru, denumit Ultra Power Saving, senzorul de puls și cititorul de amprente. Sigur, are parte și de aspecte care pot fi considerate drept minusuri, între care putem aminti construcția din plastic, un cititor de amprente care ar mai putea fi îmbunătățit, precum și un senzor de puls care nu funcționează impecabil.

Concluzionând, Samsung Galaxy S5 este un smartphone extrem de performant, dar care poartă veșminte din plastic. Ceea ce ține de design, construcție și funcții este ceva subiectiv pentru fiecare dintre noi, iar caracteristicile pe care sud-coreenii au mizat în acest an ne-au arătat deschiderea către a implementa funcții utile și pentru client, nu doar pentru marketing. Suntem siguri că va urma curând și un model care să satisfacă cerințele publicului, transformând un device Samsung într-un iPhone al Androizilor, metalic și foarte bine finisat.

Terminalul este disponibil în România la un preț estimativ de 699 euro.

Plusuri

  • Rezistent la apă și praf
  • Autonomie excelentă
  • Procesor quad core la 2,5 GHz
  • Senzor pentru amprentă și pentru puls
  • Camera de 16 megapixeli cu înregistrare video UHD și focalizare în 0,3 secunde
  • Slot pentru card microSD
  • Interfață mai curată

 

Minusuri

  • Construcție din plastic
  • Senzor pentru amprentă neconvingător
  • Senzorul pentru ritm cardiac nu funcționează întotdeauna

Etichete: , , , , , ,