Asus Fonepad 7 ME175CG review

Scris de | 22 mai, 2014
Asus Fonepad 7 ME175CG review

Asus-Foneoad-7

Noul model Fonepad 7 ME175CG se încadrează în segmentul tabletelor, dar și al phablet-urilor, odată ce ecranele telefoanelor au devenit din ce în ce mai mari și spațiul de navigare a crescut considerabil în ultimii ani. Dacă termenul pare acum forțat acum pentru modele de 5-5.5 inchi, noțiunea de phablet vine ca o mănușă pentru tabletele de 7 inchi care sunt capabile de efectuarea de apeluri. Astăzi studiem în amănunt noul model Asus Fonepad cu ecran de 7 inchi.

Asus insistă cu gama de produse Fonepad, iar tableta Fonepad 7 a ajuns deja la cea de-a treia generație. Dacă primul model a fost o versiune care și-a făcut locul mai greu între produsele existente pe piață – asta și datorită prețul inițial mai ridicat (1.099 lei pentru modelul de 16 GB), noul model, lansat în cadrul târgului CES de la Las Vegas, este scos în față cu un preț scăzut și cu avantajul important de fi o tabletă bună pentru operațiunile zilnice și în plan secundar se transformă în telefon. Are parte și de caracteristici pe care le notăm drept minusuri, dar compromisurile suportate pălesc în fața avantajelor pe care le are în această gamă de preț. Fonepad 7 ME175CG costă 699 lei în România.

Design

Am testat până acum fiecare generație Fonepad, iar dacă primul model miza pe o construcție metalică și cea de-a doua pe un plastic lucios, noul model merge în partea din spate pe un capac construit dintr-un plastic mat, care se simte bine la atingere și care asigură un grip bun. Găsim aici o cameră poziționată la același nivel cu capacul și fără să fie predispusă la zgârieturi, logo-urile Asus și Intel, precum și grilajul singurului difuzor disponibil, care se prelungește pe toată lățimea în partea inferioară din spate.

Asus-Fonead-7-back

Ecranul este similar cu ceea ce am întâlnit la primele două modele, adică avem un panou de 7 inchi cu rezoluție de 1280 x 720 pixeli și o densitate a pixelilor de 216 ppi. O rezoluție mai mare și un panou de o calitate mai bună ar fi însemnat un preț mai ridicat, iar ecranul modelui Fonepad din 2014 nu îl putem nota drept minus.

Oferă unghiuri potrivite de vizualizare, are un timp de răspuns bun, multi-touch în 10 puncte și o luminozitate suficientă pentru acțiunile la care ți-ai putea dori să supui un astfel de model. În partea frontală este poziționat logo-ul Asus la baza ecranului, iar în marginea superioară se află grilajul pentru speaker și camera frontală cu senzor de 2 megapixeli.

Asus-Fonepad-7-speaker

Un minus de construcție ar putea reprezenta amplasarea butoanelor, fiind puse pe o latură tăiată la 45 de grade, dar chiar și aici poate fi o chestie de gust. Eu pot doar să constat că butoanele sunt poziționate pe muchia din dreapta, spre capacul din spate, iar operare lor dă bătăi de cap în unele momente. Pe stânga se află sloturile pentru SIM și card SD, acoperite cu un capac, iar jack-ul pentru căști și mufa USB sunt poziționate pe latura de sus.

_DSC6672

Performanțe, autonomie

Parteneriatul Asus-Intel se continuă și pentru noua generație Fonepad, iar taiwanezii pun pe noul model un procesor din gama Atom, model Z2520 Dual-Core, tactat la 1.2 GHz. Deși soluția pentru procesare nu este la fel de performantă precum actualele procesoare de top, cuplarea unui nucleu grafic PowerVR SGX544 și a unei memorii RAM de 1 GB fac ca Asus Fonepad ME175CG să ruleze cu succes o serie de jocuri consumatoare de resurse, precum Asphalt 8, Virtual Tennis, GT Racing 2 sau Riptide GP2.

_DSC6718

Rezultatele din testele de benchmark obținute de noul Fonepad 7 nu sunt mai bune decât cele ale modelelor Fonepad anterioare, dar vorbim acum de un preț imbatabil, cu aproape 100 de euro mai puțin decât primul model lansat de Asus la Mobile Web Congress, în 2013. Atinge un punctaj de 6649 de puncte în Quadrant, 14549 în Antutu, 4438 în 3Dmark (testul Ice Storm Unlimited), 6316 în CF-Bench și 58.2 fps-uri în Epic Citadel.

Pentru autonomie, Asus a dotat modelul Fonepad din 2014 cu o baterie de 3910 mAh care atinge, în teorie, până la 10 ore de utilizare. Iar teoria poate fi și întrecută, pentru că în testul nostru practic, care s-a rezumat la rularea unui videoclip 720p în buclă, cu ecranul luminat la maxim și datele Wi-Fi pornite non-stop, a atins 7 ore de funcționare. Cu o utilizare mai atentă, ecranul luminat la 50% și conexiunea de date dezactivată atunci când nu este necesară se poate atinge un timp și mai bun.

_DSC6676

Fonepad ME175CG este disponibilă în versiune de 8 GB, dintre care sunt utilizabili doar 5.21 de GB. Există totuși posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu până la 64 de GB, iar Asus oferă și spațiu de stocare în cloud, în mod gratuit, timp de un an de zile pe Asus Webstorage.

Camera principală are o rezoluție de 5 megapixeli și realizează capturi bune dacă ne raportăm la prețul în care Asus a încadrat noul model și de notat ar fi că ea poate fi activată prin apăsarea butoanelor de volum. Camera frontală este de doar 2 megapixeli, fără rezultate notabile, dar extrem de necesară pentru conferințele prin Skype sau Hangout.

Telefonie

Asemeni tuturor modelelor din gama Fonepad, ME175CG este echipată cu un modem de date și voce care transformă tableta într-un telefon atunci când este nevoie. Încă nu ne-am obișnuit să vorbim la telefon cu o tabletă și nici grosimea sau greutatea nu ne ajută de această dată. Vorbim de un model care are o greutate de 340 de grame și o grosime de 11.5 mm, mai mare decât variantele anterioare și mai mult decât este cazul pentru a fi dusă la ureche periodic în cursul unei zile.

_DSC6725

Contrar acestui fapt, ținând cont de raportul preț-calitate oferit de tabletă, apreciem că acestea au fost compromisurile care s-au creat. În fapt, cea mai bună soluție pentru a utiliza tableta în locul unui smartphone este să asociem un bluetooth sau o pereche de căști și se va dovedi una dintre cele mai accesibile variante în cazul în care nu ai banii necesari pentru un smartphone sau vrei să achiționezi un smartphone, dar și o tabletă.

Recepția s-a desfășurat în parametrii optimi și nu au fost întâmpinate probleme de semnal.

Interfață

Cea mai nouă generație a tabletei Asus Fonepad rulează Android 4.3 cu o interfață modificată parțial de Asus. În setările generale, pe lângă opțiunile deja cunoscute din Android își face apariția un tab denumit Asus customized Setings, de unde se poate seta ca butonul Recent File să realizeze screenshoot-uri într-un format dorit (JPG sau PNG).

Tot de aici se poate alege activarea/dezactivare opțiunilor care să apară în bara de notificări sau se poate trece în formatul de notificare clasic, cunoscut din Android 4.3. Pe acest format, atunci când se realizează swype de sus în jos în partea din stânga se deschide zona de notificări, iar la aceeași comandă realizată în dreapta apar setările rapide.

Între aplicațiile preinstalate pe tabletă găsim:

–        App Lock, o unealtă care securizează orice aplicație cu parolă

–        AudioWizard – din care putem selecta cel mai bun sunet în funcție de activitățile efectuate (music, movie, recording, gaming sau speech, power saving)

–        Mirror, care activează cameră și permite să te privești în oglindă

–        Movie Studio, care creează un clip, permite realizarea unei fotografii sau a unui clip video în timp real, precum și importarea unei imagini, clip sau a unei melodii.

Alte aplicații demne de menționat ar mai fi Splendid, cu ajutorul căreia se poate îmbunătății imaginea prin ajustarea nuanței sau a saturației, precum și Super Note, unealta Asus pentru notițe și editări de imagini.

_DSC6671

Este disponibilă și opțiunea Floating Apps pentru a facilita operațiunile multitasking. Se pot accesa din orice ecran    și se pot alege aplicații mai mici care să ruleze peste aplicația curentă, de la calendar, e-mail, player video și până la alte servicii. Pot rula până la 6 astfel de aplicații simultan.

Disponibilitate și preț

Concluzionând, tableta Asus Fonepad ME175CG se dovedește a fi o unealtă bună la toate și foarte accesibilă. Raportul calitate-preț este excelent, iar pentru doar 699 lei primești o tabletă capabilă să ruleze de la jocuri mai solicitante și până la aplicații obișnuite, iar ca un adaos, tableta integrează un modem 3G pentru date și voce și care o transformă într-un telefon.

Plusuri

  • Preț mic
  • Autonomie mare
  • Display cu rezoluție HD, unghiuri largi, luminozitate bună
  • Finisaj mat, grip bun
  • Modem 3G de date și voce integrat

Minusuri

  • Poziționarea butoanelor
  • Greutate și grosime
  • Cameră fără bliț

Etichete: , , , , ,