Android Lollipop: totul despre noua platformă Google

Scris de | 9 februarie, 2015
Android Lollipop: totul despre noua platformă Google

De la căutarea în browser până la aplicaţia de email în modul Chrome OS: noul concept de interfaţă este denumit „Material Design”. Prin cea mai nouă versiune a sistemului de operare, cu numele de cod Android Lollipop, Google mizează pe o primenire totală.

Android Lollipop

O multitudinea de modificări aduse aspectului, schimbări ce vor fi introduse în scurt timp, așa se prezintă platforma Android 5.0 Lollipop (inițial era denumită Android L). Elementele de interfaţă sunt mai plane, culorile mai aprinse, scrisul mai fin, iar reacţia interfeţei de utilizator la comenzi este însoţită de mai multe animaţii. Totul pare clar structurat şi intuitiv. Noul concept Google se numeşte „Material Design” şi va marca toate produsele Google viitoare. În traducere liberă este vorba despre un design materialist şi această denumire necesită explicaţii suplimentare. În primul rând pentru că marchează unul dintre cele mai mari transformări de la lansarea platformei Google din anul 2008 şi în al doilea rând, din cauză că limbajul de design cu linii geometrice la o primă vedere nu este materialist, deci este orientat către lumea reală.

Totul devine plan

Elementele interfeţei urmăresc mai mult principiile abstracte de „Flat design”, întâlnit şi la sistemele de operare iOS şi Windows 8: simboluri plate, suprafeţe într-o singură culoare, focus puternic asupra scrisului, comenzile însoţite de animaţii uşoare. Nu se reproduc digital obiectele reale precum ceasuri, creioane sau comutatoare (Skeuomorphism), reprezentarea se reduce la aspecte mai importante, ca de exemplu la funcţionalitate. Momentan, în lumea digitală, stilul Flat design este foarte popular. Popularitatea acestuia se datorează în mare parte faptului că se poate dimensiona foarte uşor pe ecrane de diferite mărimi.  O interfaţă de utilizator structurată geometric şi foarte plan se poate optimiza foarte uşor pentru diferite rezoluţii şi unghiuri de vizualizare: acest aspect este extrem de important pentru Google, deoarece în viitor Android va rula pe orice dispozitiv care are ecran: televizoare, tablete, smartphone-uri, sisteme auto sau smartwatch-uri.

Hârtia este modelul

Există un aspect la care Google se abate de la designul plat: elementele interfeţei de utilizator Android Lollipop dau senzaţia de adâncime spaţială, se pot aranja unul după altul şi sunt afişate cu umbre în spaţiu. În plus, reacţionează la atingeri cu animaţii care sunt orientate către obiecte reale. Chiar dacă designerii Google au avut ca model hârtia: multe elemente se pot derula şi împături, se pot muta unul în altul şi se pot amplasa unul peste altul. Deci, prin „Material Design” Google a reuşit să dezvolte o interfaţă de utilizator, care renunţă la imitarea realităţii, dar concomitent urmează legile fizicii. Astfel, operarea se face foarte intuitiv, utilizatorul înţelege mai repede logica ce stă la baza modului de dispunere a elementelor individuale şi a comportamentului acestora, deoarece îi sunt cunoscute din lumea reală.

Interfaţă uniformă

Dar la ce te ajută cel mai frumos sistem, dacă aplicaţiile nu arată la fel de bine? În scopul unei experienţe de operare uniforme, Google a publicat directive clare pentru dezvoltatorii de aplicaţii, care se pot consulta la www.google.com/design. De la coduri de culoare, la dimensiunea textului şi până la amplasarea butoanelor, este foarte clar definit modul în care vor arăta în viitor aplicaţiile pentru sistemul de operare Android. Multe se desfăşoară automat şi uşurează munca dezvoltatorilor: elementele se pot poziţiona nu doar vertical şi orizontal, ci se pot „stivui” şi în adâncime. Aceasta trezeşte speranţe referitoare la o interfaţă Android consistentă, care din punct de vedere vizual este asemănătoare cu iOS & co. şi ale cărei aplicaţii arată la fel de bine peste tot.

SKEUOMORPHISM VS. FLAT DESIGNSKEUOMORPHISM VS. FLAT DESIGN

În designul digital, skeuomorphismul se referă la ilustrarea unor produse prin imitarea unor elemente din realitate, pentru a oferi un suport intuitiv pentru utilizator. Exemplele sunt comutatoarele virtuale sau îndoirea unei pagini la răsfoire. „Flat Design” renunţă la imitarea realităţii şi urmează un aspect independent de realitate.ADÂNCIMEA SPAŢIALĂ AJUTĂ LA ORIENTARE

ADÂNCIMEA SPAŢIALĂ AJUTĂ LA ORIENTARE

Cum se poate insufla utilizatorului care dintre elementele interfeţei sunt importante pentru operare? O modalitate este prin a sugera adâncimea spaţială, pentru a lucra cu prim planuri şi fundaluri. Apple introduce acest procedeu începând cu sistemul de operare iOS 7, prin intermediul efectelor de transparenţă, iar Google mizează pe umbre. Practic, vizualizezi cât de în spate este amplasat un element în spaţiu – ce este poziţionat mai în spate se percepe ca fiind mai puţin important.

Android Lollipop: noile funcționalități sub lupă

Urmaşul Android 4.4 Kitkat se numeşte Android Lollipop (inițial Android L). La început Google nu a dezvăluit de la ce vine litera „L”, nici nu a arătat clar dacă va fi vorba de un update de genul Android 4.5 ori de o platformă Android 5.0. Acum știm însă că progresul este mare. În continuare, o scurtă privire de ansamblu.

MAI EFICIENT ÎN CEEA CE PRIVEŞTE CONSUMUL DE ENERGIEMAI EFICIENT ENERGETIC

Pentru reducerea consumului de energie,
a fost elaborat un pachet de măsuri, nume de cod „Project Volta”.
În prim plan se află modul mai inteligent de operare cu activităţi în fundal: în loc să fie predate individual către procesor & co., acestea sunt colectate şi prelucrate o singură dată. Dezvoltatorii pot conecta şi activitatea aplicaţiilor lor cu ajutorul unei noi interfeţe (API). La analiza consumului de energie îţi vine în ajutor noua aplicaţie „Battery Historian”. Utilizatorul poate activa şi un nou mod de economisire, care în cazul unui nivel scăzut al bateriei, oferă o autonomie mai mare, prin reducerea frecvenţei procesorului.

MAI MULTĂ SECURITATEMAI MULTĂ SECURITATE

Cel mai îndrăgit sistem mobil din lume se luptă continuu cu probleme legate de securitate. Dar se pregătește o soluţie finală la aceste probleme.Până acum, breşele de securitate Android se înlăturau doar printr-un update la întregul sistem. Cu Android Lollipop, Google separă acestea de sistemul principal şi le livrează sub formă de update-uri la aplicaţii, disponibile prin serviciile „Google Play”. Astfel, compania poate reacţiona mai repede la eventualele breşe de securitate, chiar şi la dispozitivele mai vechi, care altfel nu ar beneficia de niciun update. De asemenea important: conţinuturile de pe smartphone-uri şi tablete se pot şterge de la distanţă prin Android Device Manager sau dispozitivele se pot face complet inutilizabile. Aşa-numita blocare-activare va pune hoţii pe gânduri.

Google FitGOOGLE FIT

Datele înregistrate de pedometre, smartwatch-uri
şi brăţări primesc un cămin nou.
Apple a făcut primul pas cu Health, Google îl urmează cu Google Fit. La sistemul de operare Android Lollipop, Fit va deveni punctul central pentru toate datele legate de sănătate şi fitness. Prin intermediul interfeţelor (API), producătorii de accesorii pentru fitness pot integra în Google Fit: pedometre, comportament de somn sau frecvenţa pulsului etc. Dezvoltarea de aplicaţii proprii devine inutilă, iar utilizatorul se bucură de un punct central pentru toate informaţiile. Primul partener al platformei: Nike cu Fuel. Dar acesta nu este singur – toate companiile relevante în această branşă Adidas, Runkeeper, Runtastic, Motorola şi HTC participă.

POWERPLAYPOWERPLAY

Viteza şi performanţa sistemului au fost îmbunătăţite. Noul Runtime ART, devine standard la Android Lollipop și asigură executarea mai rapidă a serviciilor şi aplicaţiilor. Noul suport pentru procesoare pe 64 biţi face de asemenea posibilă integrarea unei memorii mai mari de 3 GB în smartphone-uri şi tablete. Mai avem o colecţie de extensii grafice, centralizată sub numele de „Android Extension Pack”, care permite rularea jocurilor 3D complexe, pe care în mod normal utilizatorul le poate juca doar pe computer sau consolă. Google doreşte să adauge posibilităţi grafice pentru sistemul Android la un nivel similar cu al PC-urilor.

CÂMPURI INTELIGENTE DE INFORMAŢIICÂMPURI INTELIGENTE DE INFORMAŢII

Mesajele sunt diferenţiate şi astfel mai inteligente. Utilizatorul poate doar să se bucure. Acum apelurile intrate nu vor mai fi afişate pe întreg ecranul – în cazul Android Lollipop, în partea de sus ecranului apare o fereastră pop-up decentă. Trucul: această fereastră este afişată peste aplicaţia activă, fără a o închide, iar utilizatorul poate decide dacă doreşte sau nu preluarea apelului. Aceste câmpuri noi de informare sunt rezervate pentru notificări importante, de exemplu apeluri, mesaje pe chat sau SMS-uri. În general este valabil: sistemul de notificări se diferenţiază la Android Lollipop, iar utilizatorul profită de aceste modificări nu doar la jocuri sau vizionarea clipurilor video.

MULTITASKING MAI BUNMULTITASKING MAI BUN

A fost optimizat meniul pentru multitasking, care se accesează prin atingerea tastei pătrate. Ultimele aplicaţii accesate nu mai sunt afişate pe bară, ci sub forma unui pachet de cărţi de joc 3D. Acest „teanc de cărţi” se poate parcurge cu un gest de ştergere, cărţile care nu mai sunt necesare se pot elimina prin tragere în lateral. Cu acest mod de afişare este introdusă şi o structură nouă: conţinuturile specifice unei aplicaţii, ca de exemplu documentele din aplicaţia Office sau taburile din browser, beneficiază de câte o carte individuală. Dezvoltatorii de aplicaţii decid care conţinuturi sunt reprezentate sub formă de carte de joc.

PERIOADE DE REPAOSPERIOADE DE REPAUS

Doar sclavii sunt în permanenţă disponibili! Android Lollipop are integrat un sistem de deconectare automată. În meniul principal, la „Tone & Messages” se găseşte înregistrarea „Do not disturb”. Aici se pot stabili intervalele în care utilizatorul nu doreşte să fie deranjat. Dar smartphone-ul nu se comută în totalitate pe mut, utilizatorul poate defini excepţii şi poate stabili contactele de la care sunt permise apelurile şi mesajele. Se poate filtra şi în funcţie de metoda de contact, de exemplu se poate alege doar dezactivarea notificărilor. Indiferent de orele de repaos setate, alarma rămâne activă şi este declanşată la ora programată.

CELE MAI NOI ŞTIRICELE MAI NOI STIRI

Câmpurile de informare vorbesc deja limba noului Material Design. Google extinde masiv, afişarea notificărilor pe ecranul de blocare, optica a fost optimizată pentru noul Material Design: câmpurile individuale se pot glisa unele în altele şi se pot stivui unele peste altele, precum cărţile de joc. Şi posibilităţile de interacţiune s-au înmulţit, pe ecranul de blocare se pot deschide notificări, se pot citi şi apoi se pot împinge în afara câmpului vizual. Însă, sfera privată rămâne protejată: se primeşte o notificare asupra unui email nou, dar conţinutul este accesibil doar după deblocarea smartphone-ului.

UNUL PENTRU TOŢI

Versiunile pentru ceasuri inteligente, televizor şi maşini fac din Android un sistem de operare care conectează inteligent orice ecran cu smartphone-ul.

ANDROID WEARANDROID WEAR

Începând cu 2012, smartwatch-urile sunt considerate următorul pas în domeniul tehnologiei. Cu sistemul de operare Google acest salt ar putea reuşi. Verificarea prognozei meteo dimineaţa, mesajul unui cunoscut pe chat sau date cu privire la un ambuteiaj în trafic în drumul spre lucru: scopul unui smartwatch dotat cu Android Wear este înainte de toate de a face disponibile informaţii la încheietura mâinii utilizatorului, la care înainte avea acces doar dacă se uita pe ecranul smartphone-ului. Pe ecranul mic, domină dalele în stilul Google Now, controlul se face prin gesturi de atingere şi ştergere şi în principal prin comenzi vocale; ceasul inteligent reacţionează la cuvântul cheie „Ok, Google”. Google nu a conceput sistemul de operare Android Wear ca sistem individual, ci mai degrabă ca o a doua fereastră pentru smartphone.  Aplicaţiile nu se instalează separat pe ceas, ci sunt mutate acolo automat la instalarea unei aplicaţii pe telefon. În acest scop, dezvoltatorii de aplicaţii trebuie doar să programeze o extensie potrivită pentru aplicaţiile lor. Primele smartwatch-uri sunt deja disponibile.

 

ANDROID TVANDROID TV

Cel mai mare ecran din casă nu este utilizat la capacitate maximă, dar acest aspect urmează să se schimbe. Noul sistem Smart TV aduce serviciile Google în sufragerie, înainte de toate colecţia de filme şi funcţia de căutare. Aplicaţiile, în special jocurile, vor juca un rol esenţial; dezvoltatorii trebuie doar să-şi optimizeze propriile aplicaţii. Televizorul cu sistem de operare Android TV reprezintă o adevărată alternativă la consola de jocuri. Aceasta este controlată, fie în stilul clasic prin intermediul unei telecomenzi, fie prin intermediul altui dispozitiv Android, smartphone, tabletă sau smartwatch. Este posibilă conectarea cu multe dispozitive Android, deoarece toate funcţiile de la Google Streaming Adapter Chromecast sunt automat integrate în televizorul Android. Astfel, este posibilă mutarea fotografiilor de pe smartphone pe televizor cu o singură atingere şi de asemenea este posibilă afişarea ecranului smartphone-ului pe ecranul televizorului. Philips a prezentat deja televizoare echipate cu Android la IFA Berlin și se aşteaptă ca în scurt timp să fie urmat de Sharp și Sony. Razer şi Asus au anunţat lansarea set-top box-urilor.

ANDROID AUTOANDROID AUTO

Automobilul interconectat nu mai este o imagine din viitor: cu putere maximă Apple și Google intră pe această piaţă. Android nu înlocuieşte clasicul infortainment din maşină, fiind mai mult vorba despre o extindere, care la fel ca şi în cazul Apple Carplay este activată doar atunci când smartphone-ul este conectat la sistemul din maşină. Atunci, ecranul afişează sistemul Google cu o interfaţă optimizată pentru condus. Acest lucru înseamnă: elementele de control de pe touchscreen sunt înlocuite cu informaţii afişate pe ecranul mare, operarea se face fie prin elementele de comandă de la volan (în funcţie de producător) fie complet prin comenzi vocale. Utilizatorul are acces la diverse informaţii prin intermediul sistemului de căutare Google Now, la servicii de streaming muzică precum Spotify şi serviciul de hărţi Maps. Funcţiile de comunicare ale smartphone-ului sunt de asemenea afişate pe ecranul din maşină, iar convorbirile telefonice se pot purta prin sistemul handsfree al vehiculului. Dacă se doreşte, sistemul poate citi mesajele scurte sau ştirile.

nota redacției: articolul acesta a fost publicat în revista connect nr. 122. Revista connect nr. 124, din luna martie 2015, va include o comparație directă între platformele mobile Android 5 (Lollipop) și iOS 8.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,