Fujitsu lansează primul smartphone cu scanarea irisului. Mai multe detalii am aflat la #MWC2015

Operatorul japonez NTT DoCoMo și Fujitsu au lansat primul smartphone din lume care folosește scanarea irisului pentru a debloca telefonul și pentru a efectua plăți fără parolă.

Scris de | 14 mai, 2015
Fujitsu lansează primul smartphone cu scanarea irisului. Mai multe detalii am aflat la #MWC2015

Cea mai comună opțiune de securitate a unui dispozitiv a fost de-a lungul timpului parola scrisă, dar smartphone-urile au propus soluții mai avansate, precum autentificare bazată pe recunoaștere facială sau autentificare pe bază de amprentă. Cu toate astea, cele mai multe dintre soluții au fost subiectul unor probleme de securitate, iar odată cu adoptarea la scară largă a plăților cu mobilul vor fi necesare soluții care să țină informațiile personale (fotografii, contacte etc) cât și conturile utilizatorilor cât mai sigure,.

În acest sens, japonezii de la Fujitsu au realizat un parteneriat cu operatorul NTT DoCoMo și au lansat primul smartphone care va folosi o metodă de autentificare bazată pe recunoașterea irisului și care ar trebui, cel puțin în teorie, să fie mai greu de compromis.

f-04g-top

Nu este pentru prima oară când auzim de această tehnologie de autentificare, existând zvonuri că Samsung lucrează la o tabletă împreună cu SRI (cei care au ajutat Apple la integrarea Siri), iar Microsoft a confirmat deja că va utiliza Intel RealSense pentru a oferi drept una dintre soluțiile sale de deblocare a dispozitivului și scanarea irisului. Fujitsu sunt primii care au reușit să integreze o astfel de soluție și care au lansat deja pe piață un dispozitiv. Dincolo de deblocarea smartphone-ului, se vor putea face plăți cu mobilul și se va putea conecta la servicii web fără a tasta parola..

În cadrul Mobile Web Congress am avut ocazia să luăm parte la o scurtă demonstrație a tehnologiei. Așa cum se poate vedea și în fotografia de mai sus, soluția Fujitsu de la începutul lunii martie funcționa împreună cu un accesoriu care se atașa în partea de sus a smartphone-ului, dar aceasta era doar o soluție temporară, care mai apoi a ajuns integrată în marginea superioară a telefonului.

Cum funcționează?

Autentificarea pe baza scanării irisului nu este o noutate, dar Fujitsu a reușit miniaturizarea componentelor și optimizarea tehnologiei pentru a funcționa împreună cu smartphone-ul. Agloritmul de recunoaștere a fost dezvoltat de către Delta ID, iar sistemul poate fi utilizat de la o distanță normală de vizionare a smartphone-ului.

ARROWS-NX-F-04G-1431530907-0-0

Conform celor declarate de oficialii companiei, sistemul de autentificare are o rată de eșec de 1 la 100.000 de încercări și din cele testate la fața locului nu am reușit prin nicio modalitate să înșelăm tehnologia, asta pentru că modelul irisului este unic pentru fiecare persoană în parte, la fel ca o amprentă. Setarea inițială se face în câteva secunde prin potrivirea ochilor în aplicația disponibilă pe smartphone, iar deblocarea durează mai puțin de o secundă.

Sistemul folosește LED-uri infraroșu care emit lumina potrivită pentru a capta imaginea irisului și o cameră infraroșu specială va oferi acces mai departe sau îi va ține pe „intruși” departe de informațiile persoanele. Cele două elemente hardware sunt combinate cu tehnologia biometrică de autentificare la care Fujitsu lucra deja de câțiva ani.

Fujitsu Arrows NX F-04G, primul smartphone cu autentificare bazată pe scanarea irisului

În ce privește specificațiile primului smartphone care va utiliza scanarea irisului pentru autentificare și plăți, Fujitsu Arrows NX F-04G vine echipat cu un ecran de 5.2 inchi cu rezoluție Quad HD (2560 x 1440 pixeli), un procesor Snapdragon 810, 3 GB de memorie RAM și o capacitate de stocare internă de 32 de GB. Adițional, memoria poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD și terminalul va mai dispune de o cameră principală de 21.5 megapixeli și baterie de 3.120 mAh.

Se estimează că smartphone-ul va fi livrat începând cu sfârșitul acestei luni, dar va ajunge pentru moment doar la operatorul japonez NTT DoCoMo.

 

Etichete: , , , , , , , , , ,