Asus Transformer Book T300 Chi review

Asus Transformer Book T300 Chi surprinde cel mai bine evoluția conceptului de dispozitive 2 în 1: andocată este ideală pentru munca de birou, ca o simplă tabletă se transformă în partenerul perfect de activități multimedia. Să-i vedem performanțele.

Scris de | 9 septembrie, 2015
Asus Transformer Book T300 Chi review

Lansate în cadrul CES 2015 de la Las Vegas, tabletele din familia Transformer Book Chi au ajuns în România la sfârșitul lunii martie. Sunt disponibile trei variante, cu ecran de 8.9 inchi, 10.1 și 12,5 inchi, fiecare dintre ele fiind construite din aluminiu, cu motorizare Intel și sistem de operare Windows 8.1. Asus nu este străin în lumea dispozitivelor 2 în 1, a mizat de-a lungul anilor pe dispozitive de acest gen și este unul dintre cei mai importanți jucători în acest segment. Inițial, au fost lansate produse din seria Transformer Book cu sistem de operare Android, dar odată ce procesoarele Intel au devenit mai performante și Windows 8 a deschis drumul ecranelor tactile, Asus a lansat dispozitive care combină productivitatea cu activitățile multimedia într-un concept care se află la granița dintre tabletă și ultrabook.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-365

Asus Transformer Book T100 a fost unul dintre cele mai apreciate dispozitive din toată lumea, iar filiala locală a grupului taiwanez a comercializat în România peste 5.000 de unități. Contrar generației anterioare, noile modele Chi se poziționează mai sus, cu prețuri care ajung până la aproximativ 4.000 de lei pentru T300 Chi, dar sunt atractive și variantele T100 și T90 Chi, iar prețurile coboară odată cu diagonala.

2 în 1 cu tastatură detașabilă

Our Chi is thinner than Air  a fost sloganul de lansare al noilor tablete Transformer Book Chi și ar putea face referire la tableta iPad Air a celor de la Apple sau ar putea fi doar un headline de marketing. Chi înseamnă  aer în dialectul mandarin al limbii chineze. Mai apropiat de o tabletă decât de un laptop, T300 Chi are un ecran cu diagonală de 12.5 inchi și cântărește împreună cu tastatura atașabilă mai puțin de 1 kilogram și jumătate.  720 de grame cântărește doar tableta.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-157

Față de generațiile anterioare, noua gamă de tablete Transformer Book nu mai încorporează o baterie adițională în tastatură.Motivul care a stat la baza acestei decizii este procesorul din familia Core M de la Intel care acum oferă un consum de energie mai bun. Contrar dimensiunilor întregului bloc, tastatura este de mărimea uneia obișnuite de laptop, cu o ajustare asupra touchpad-ului, care este mai redus, dar suficient de mare pentru un control bun.Rețineți că tastatura se conectează la tabletă cu ajutorul Bluetooth-ului și va fi necesar să o încărcați și pe ea.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-261

Singurul element care îndepărtează ușor dispozitivul de un laptop obișnuit este dimensiunea porturilor, dar privind în pachetul de retail vom observa două adaptoare care ne vor ajuta în acest sens. Pe latura din dreapta se găsește un port micro USB, un port micro HDMI și slot de 3.5 mm pentru căști, iar pe stânga sunt butoanele pentru volum și butonul Home. Continuând cu elementele de construcție, vom observa butonul Power pe marginea de sus și un LED care ne va notifica starea autonomiei, în timp ce în partea de jos sunt poziționate prinderile magnetice care va lipi ecranul de tastatură, și un slot de carduri microSD.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-313

Ecranul de 12.5 inchi oferă o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli și încântă prin culorile vii, textul clar și unghiurile de vizualizare largi, datorită panoului IPS. La o densitate de 235 ppi, rezoluție Quad HD și diagonală de 12.5 inchi ochiul uman nu mai poate vedea pixelii și în acest sens o rezoluție 4K nu ar fi făcut nimic altceva decât să crească costul de achiziție. În fapt, este disponibilă și o versiune cu rezoluție Full HD și chiar dacă nu am avut ocazia să o văd nu cred că se schimbă prea multe din ecuație.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-53

Transformer Book T300 Chi este realizată din aluminiu, colorat într-o nuanță albastru închis și a dispărut deja-cunoscutul finisaj polișat cu cercuri concentrice, iar în loc a apărut o textură mată, care se simte foarte bine la atingere, dar care va aduna amprente.

Intel Core M

Unitatea noastră de testare a fost echipată cu un procesor Intel Core M-5Y71, 4 GB de memorie RAM și un SSD de 128 de GB. Procesorul M-5Y71 este bazat pe arhitectură Broadwell, urcă până la o frecvență de 1.2 GHz și în Turbo Boost până la 2.9 GHz și include un chipset grafic Intel HD Graphics 5300. Tot mai mulți producători au ales în ultima vreme să mizeze pe motorizare Intel Core M pentru Ultrabook-uri sau dispozitive 2 în 1, iar principalul atuu a fost consumul redus de energie.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-209

Tableta este suficient de puternică, iar modurile de utilizare se extind odată ce vei înțelege utilitatea unui dispozitiv 2 în 1. Nu a fost construită pentru gaming, dar este o încântare să faci pe T300 Chi activitățile de birou, consumul multimedia și alte acțiuni din această zonă.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-1

În ce privește autonomia, așteptările noastre au crescut din secunda în care am auzit de procesorul Intel Core M pe o tabletă cu sistem de andocare. Bateria are o capacitate de 32 Whr și va atinge aproape 5 ore și jumătate de utilizare cu ecranul luminat la maxim și consum video. Se poate obține un timp mai bun cu reducerea luminozității, iar dacă tastatura ar fi avut o baterie adițională am fi vorbit despre un campion al autonomiei.

Disponibilitate și preț

Asus Transformer Book T300 Chi este disponibilă în România la magazinele online la prețul de aproximativ 4.000 de lei.

 

Etichete: , , ,