Hands on: Asus Zenfone 5

Scris de | 27 februarie, 2018
Hands on: Asus Zenfone 5

Producătorul taiwanez a anunțat astăzi, în cadrul Mobile Web Congress, cea de-a cincea generație a smartphone-urilor Zenfone. Sunt trei modele noi de Zenfone 5, toate mizează pe un ecran de dimensiuni mari și pe o cameră mai performantă, dar am observat îmbunătățiri și la capitolul audio sau la sistem de operare.

Ecran de 6.2 inchi în corp de 5.5 inchi

Se confirmă cele mai multe dintre zvonurile de la lansare, dar telefonul arată mai bine în realitate decât in fotografiile scăpate pe Internet, iar celebrul “notch” este la locul lui. Asus Zenfone 5 aduce un ecran de 6.2 inchi cu un raport display-corp de 90%, un IPS Full HD cu luminozitate de 500 de niți, contrast 1500:1 și suport pentru utilizarea terminalului cu mănuși. Avem un ecran mai mare în același corp care a fost utilizat la realizarea lui Zenfone 4, iar la prima vedere ecranul arată extrem de bine, cu culori vii și luminozitate mare.

Ecranul decupat din partea superioară devine celebru în acest an și o să vedem tot mai multe modele care vor urma această rețetă. Pe Asus Zenfone 5 ecranul se vede bine, iar “notch-ul” dispare când urmărești un clip pe Youtube sau când deschizi un site în Google Chrome. În ecranul decupat avem senzorul de proximitate și de lumină, indicatorul LED de stare, speaker-ul și camera frontală, iar acum avem două zone de notificări, de o parte și de alta a notch-ului. Pe partea dreaptă vom avea ora și bateria, inclusiv procentul de baterie rămasă, iar în dreapta detalii despre rețea, iar dacă vom trage din dreapta vom accesa noificările legate de sistem, în timp ce o operațiune similară în partea stângă ne va aduce notificările din aplicații (Facebook, Instagram etc). 

Spatele este realizat din sticlă, de alfel se folosește rețeta bătută în cuie la Zenfone 4 care adună toate amprentele, sunt disponibile versiuni de culoare pe negru sau gri, iar camerele sunt poziționate una sub alta în colțul din stânga, în timp ce senzorul pentru amprentă este poziționat acolo unde degetul arătător ajunge natural. Sub senzor se află logo-ul Asus, frumos stilizat în sticla de pe spate.

Deblocarea telefonului se poate realiza prin utilizarea senzorului de amprentă sau prin recunoaștere facială. Senzorul de amprentă permite acum și gesturi, printr-un swype în sus peste senzorul din spate vei putea deschide ecranul de notificări. 

Jack-ul pentru căști nu a dispărut din construcție, contrar schimbărilor care apar în piață. Tot la bază vom întâlni și portul pentru încărcare/transfer și difuzorul stereo. 

Inteligența artificială

Camera principală a lui Zenfone 5 folosește un senzor Sony IMX363 de 12 megapixeli, cu diafragmă f1.8 cu pixel de 1.4 microni, stablilizare OIS/EIS, unghi de captură de 80 de grade, în timp ce o a doua cameră de 8 megapixeli va fi în stare să capteze imagini cu un unghi mai larg, 120 de grade. Camera frontală folosește un senzor de 8 megapixeli cu diafragmă f2.0 și unghi de cuprindere de 83 de grade.

Dacă Inteligența Artificială este pe buzele tuturor, nici Asus nu putea sta deoparte, iar camera utilizează un sistem de identificare inteligent care poate recunoaște până la 16 scene și subiecte, între care oameni, mâncare, animale, cer, răsărit, ocean, flori și plante, zăpadă, text, QR code sau scene de noapte. În funcție de scena sau subiectul pozat, camera va ajusta parametrii care fac o fotografie să fie mai bună sau mai puțin bună (saturație, balans de alb, expunere și luminozitate, timp de expunere, claritate și zgomot de fundal) și o va apropia de perfecțiune. Sigur, va trebui să lucrezi și tu la încadrare și alegerea unui subiect bun.

Sistemul AI funcționează funcționează pentru display, cameră, ringtone, încărcare, fotografie sau zona de galerie, iar Asus ne promite că este într-o continuă învățare și dezvoltare. De exemplu, AI pentru ringtone poate ajusta nivelul soneriei în funcție de zgomotul ambiental pentru a nu rata apeluri dacă te afli într-o încăpere cu gălăgie

Am văzut exemple de fotografii realizate cu Asus Zenfone 5, iar în low light imaginile erau mai clare, cu un dynamic range mai bun și o mai bună calibrare a culorilor. Halo-urile formate la reclamele luminoase au dispărut, dar camera trebuie testată în amănunt pentru o concluzie finală.

Camera de pe spate cu unghi larg este o alt lucru bun, acum poți capta mai multă imagine din același loc, iar imaginile prezentate aveau un sharpness și o calitate foarte bună a culorilor. Vom testa și vom publica imagini imediat ce vom avea modelul la teste.

Caracteristici Hardware și software

Zenfone 5 aduce un procesor realizat pe 14 nm, model Qualcomm Snapdragon 636, alături de 6 GB de memorie RAM, procesor grafic Adreno 509. Rezultă o performanță îmbunătățită cu 40 de procente și o performanță grafică mai bună cu 10% față de modelul lansat anul trecut. La nevoie, performanța procesorului poate fi îmbunătățită prin activarea funcției AI Boost, diferența de punctaj în aplicația de benchmark Antutu ajungând până la aproape 20.000 de puncte (142.945 puncte cu funcția activată și 126813 fără funcția activată).

Spațiul de memorie poate fi extins cu ajutorul unui card microSD, pot fi utilizate 2 cartele SIM și un card de memorie microSD simultan, iar baterie are o capacite de 3.300 mAh și poate încărca telefonul rapid cu Asus BoosMaster. De asemenea, noul Zenfone aduce un nou sistem audio stereo, care pus într-un comparativ cu Samsung Galaxy S8 și One Plus 5t s-a descurcat mult mai bine, cel puțin la capitolul volum.

Nici de avataruri funny nu poate sta deoparte Asus, iar ZeniMoji este numele funcției distractive pe care noile modele le integrează. Permite animarea unor avataruri prin utilizarea propriei voci, a expresiilor faciale și a mișcărilor și poate fi utilizată în conversații live sau în mesaje scrise.

Disponibilitate și preț

Asus Zenfone 5 va fi disponibil începând cu luna mai a acestui an, iar în România cel mai probabil va ajunge în cel de-al doilea trimestru la un preț de plecare de aproximativ 2.100 de lei.

Etichete: , , ,