Samsung Galaxy A80: test practic cu primul smartphone cu cameră rotativă

Samsung este cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, dar această poziție se menține cu inovație și investiție. Producătorul aduce primul smartphone cu cameră rotativă pe piață, ceea ce pune în evidență ecranul imersiv și fără decupaje. Galaxy A80 împrumută caracteristicile premium de la flagship-uri și aduce inovație, o combinație care trebuie să reprezinte succesul acestui model.

Scris de | 2 octombrie, 2019
Samsung Galaxy A80: test practic cu primul smartphone cu cameră rotativă

Samsung Galaxy A80 este cel mai scump dispozitiv din seria Galaxy A din acest an. Avem pe bancul de teste un smartphone care aduce caracteristici de la telefoanele high end, dar pe alocuri s-au făcut și compromisuri. Dacă mă gândesc mai bine, este un concept adus la realitate de inginerii sud-coreeni printr-o inovativă cameră rotativă care fură privirile la toate petrecerile. Doar cu un swype de sus în jos dispozitivul culisează și aduce camera principală de pe spate în partea frontală, iar acum ai o cameră la fel de bună pentru selfie-uri precum și la cadrele instagramabile cu peisaje.Design Premium

Este masiv, cântărește 220 de grame și are o înălțime de 165,2 mm, iar atunci când camera se rotește se face și mai mare. Nu este pentru cineva care țintește mai mult spre un Galaxy S10 decât pentru un S10 Plus, dar ecranul fără decupaj merită compromisul de a folosi telefonul cu două mâini. Este premium în construcție, cu sticlă protejată de Gorilla Glass pe spate și față, cu margini din aluminiu și un ecran cu rezoluție bună. Pe marginea din dreapta avem butonul pentru pornire, iar cele pentru volum s-au mutat pe stânga. La bază găsim un port USB tip C și difuzorul, în timp ce jack-ul pentru căști a dispărut din peisaj pentru a face locul căștilor Bluetooth, precum Galaxy Buds, o alegere foarte bună pentru pasionați.Ecranul este excelent, iar dispariția camerei frontale ne aduce un display full view de 6,7 inchi cu rezoluție Full HD, ceea ce este excelent la vizionarea unui clip sau în jocuri. Toate ecranele cu semnătura Samsung sunt foarte bune, panelurile Super Amoled aduc un nivel de negru foarte bun, un contrast mare și luminozitate ridicată, iar meniul de setări al afișajului aduce o serie de reglaje pentru cei care sunt nemulțumiți de ceea ce primesc de la producător în mod implicit.Baterie de 3700 mAh

Sub carcasă, Galaxy A80 aduce un procesor octa core Qualcomm Snapdragon 730 (2 x 2,2 GHz Kryo 470 Gold și 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver), un GPU Adreno 618, 8 GB de memorie RAM și 128 de GB spațiu intern de stocare, fără posibilitatea de a suplimenta memoria cu un card microSD. Este un smartphone potent din punct de vedere al specificațiilor, dar nu este high end. Cu toate astea, reușim să accesăm toate aplicațiile din Google Play și să ne jucăm titluri precum GTA San Andreas, Riptide GP2 și avem sesiuni de PUBG care merg excelent, cu mențiunea că se încălzește ușor. La nivel de baterie avem o unitate de 3700 mAh care rezistă la o zi de utilizare mixtă (30 de minute Youtube, 28 de minute de apeluri, aplicații de social media cu notificări pornite, Wi-Fi și date active non stop), dar supusă unui tur intensiv de gaming nu depășește 7 ore de utilizare continuă. A rezistat 13 ore și 34 de minute la rularea unui clip video 720p în buclă cu ecranul luminat la maxim.

Sub ecran, Samsung a plasat un senzor de amprentă, dar vorbim despre un senzor optic și nu unul sonic, așa cum a adus seria Galaxy S10. Se mișcă mai încet decât modelele din seria S10, asta pentru că sub display se află o cameră care trebuie să lumineze zona unde se poziționează degetul, în timp ce S10 putea fi deblocat chiar și cu ecranul stins. În continuare, senzorii de amprentă capacitivi rămân cei mai rapizi, dar de la generație la generație vom vedea cu siguranță îmbunătățiri.

Cameră rotativă: o inovație Samsung

Este cazul să vorbim și despre elefantul din cameră… adică despre cameră, un singur modul pentru cameră principală și pentru selfieuri, format dintr-un senzor principal de 48 de megapixeli, un senzor ultrawide de 8 megapixeli și un senzor 3D Time-of-Light (TOF). Avem în scenă cel mai surprinzător sistem de cameră rotativă, o construcție care culisează pe șină o zonă a telefonului și rotește camera. În cazul în care telefonul detectează o cădere în timp ce camera este deschisă se va retracta pentru a feri eventualele distrugeri ale sistemului.

https://www.youtube.com/watch?v=GzM1FwLV3Ds

Este inovator, fără îndoială, și pune în evidență excelent ecranul fără decupaj, iar efectul wow adus de tehnologia nouă este atins fără doar și poate. Sunt și minusuri, bineînțeles: este magnet de praf în zona modului de cameră, durează cu o fracțiune de secundă în plus să treci în modul selfie și în continuare nu știm care sunt implicațiile unei camere cu mișcare mecanică pe termen lung, cât rezistă sau cât este de scumpă o reparație.Senzorul TOF este folosit pentru a detecta distanța până la obiecte, iar asta ajută excelent mai ales la fotografiile de tip portret (live focus pe Samsung) și adaugă efectul de Bokeh. De obicei producătorii adăugau un senzor tele pentru a realiza tipul acesta de imagini, dar TOF are o acuratețe mai bună și imaginile capturate la sfârșit sunt printre cele mai bune din ceea ce am testat până acum, iar zona încețoșată poate fi ajustată manual și poate fi schimbat și textura efectului de Bokeh. Camera ultrawide poate captura imagini până la un unghi de 123 de grade și este excelentă pentru fotografia de tip landscape. Nu distorsionează imaginile pe lateral atât de mult, iar Samsung ajută din soft corectarea distorsiunilor. Camera principală, cu senzorul de 48 de megapixeli, surprinde cadre excelente ziua, cu o acuratețe a culorilor foarte bună, de la cerul albastru, verdele naturii sau apusurile roșiatice și nu mai poate fi vorba despre o suprasaturare a culorilor ca la alte modele. Cu toate astea, în miezul nopții se simte lipsa unei diafragme mai deschise, care ar putea să capteze mai multă lumină.

Concluzie connect

Samsung Galaxy A80 este cea mai îndrăzneață iterație a producătorului din ultimul timp, iar smartphone-ul este la limita dintre premium și high end, cu toate că dispozitivul pune accent pe inovație, nu pe smartphone de top. Avem primul model Samsung cu un sistem de cameră rotativă, ceea ce aduce un ecran excelent fără decupaj, o baterie de dimensiuni generoase, suficient RAM și performanță cât să te poți juca cam toate aplicațiile disponibile în Google Play, precum și un modul de cameră care este un all around bun.

Etichete: ,