Sony Xperia 5: un smartphone mic, dar bun

Sony Xperia 5 este o versiune mai mică a modelului Xperia 1, ce își propune să se impună în topul de telefoane connect.

Scris de | 2 martie, 2020
Sony Xperia 5: un smartphone mic, dar bun

Sony Xperia 5 a fost lansat la finele anului 2019. Până la camerele de pe partea din spate, care ies cu 1 milimetru în afara carcasei, și care  s-au mutat de pe mijloc pe partea stângă, Sony nu modifică designul. O decizie bună, pentru că toate modelele Xperia 1 arată extraordinar de bine. Un aspect impecabil și simplu este unul dintre punctele forte ale smartphone-urilor din Japonia.

Sony Xperia 5 este cu un centimetru mai scurt decât modelul înrudit, ceea ce se simte în buzunar. Și lățimea este cu jumătate de centimetru mai mică, ceea ce înseamnă că se potrivește mai bine în mâna utilizatorului decât orice alt smartphone cu diagonală de 6 inchi pe care l-am testat.

Acest lucru se datorează formatului de ecran de 21:9, care permite o formă deosebit de subțire. Haptica este de asemenea excelentă. Sony combină un cadru din aluminiu cu sticlă Gorilla 6 pe partea frontală și cea din spate, în culoarea carcasei, ceea ce asigură o impresie de ansamblu bună. Desigur, carcasa deține protecție IP și dotări de top.

https://www.youtube.com/watch?v=d7pXF1DEJYE

Ecran și dotări de top

Vizavi de ecran, japonezii merg în direcția bună și Xperia 5 reușește chiar să se remarce. Sony a micșorat rezoluția de la 4K la una normală – Full-HD, mai mult decât suficient, având în vedere diagonala de 6,1 inchi. OLED-ul afișează fantastic conținuturile, fapt confirmat și de măsurătorile din laboratorul nostru de testare.

Formatul lat de 21:9 este o chestiune de gust – și ne place foarte mult, deoarece pe înălțime se poate afișa mai mult conținut, ca de exemplu în cazul paginilor de internet. Însă în lățime, încape mai puțin pe ecran decât pe alte smartphoneuri și asta înseamnă, de asemenea, că tastele virtuale sunt deosebit de înguste atunci când scrieți. Cu toate acestea, nu avem ce critica în ceea ce privește performanța sistemului: este integrat unul dintre cele mai performante procesoare și anume  Qualcomm Snapdragon 855. Și memoria de lucru de 6 GB este bine dimensionată. Acesteia i se alătură poate extinde prin intermediul unui card microSD. Slotul pentru cardul de memorie este compatibil și cu o a doua cartelă nano-SIM. Deci utilizatorul poate alege între o memorie mai mare dual SIM.

Sunetul stereo nu este atât de puternic ca la Xperia 1, dar pentru un smartphone cu o astfel de mărime este foarte bun. În plus, oferă o multitudine de funcții suplimentare tipice Sony: DSEE HX, AptX HD, LDAC, Dolby Atmos. Un jack audio lipsește (din nou). Căștile se conectează fie wireless, prin USB tip C sau cu ajutorul adaptorului inclus.

Camera – călcâiul lui Ahile

Autonomia de 10:48 ore este excelentă și cu mult peste nivelul modelului mai mare înrudit (8:52 ore) – în cazul utilizării moderate, nu este necesară încărcarea Xperia 5 până la două zile. Sony a adus îmbunătățiri și la calitatea acustică, acestea reflectându-se într-o suprimare mai bună a zgomotelor.

În ceea ce privește caracteristicile de transmisie și recepție, Sony menține nivelul bun al Xperia 1. Și din alte privințe, japonezii se ghidează după modelul înrudit: încărcarea fără fir încă nu este compatibilă, ceea ce în această clasă de preț poate reprezenta un dezavantaj mare în decizia de cumpărare. Și camera dezvăluie puncte slabe, nivelul ridicat al brandurilor Apple, Google, Huawei, Samsung și al altor mărci nu este încă atins.

De reținut că utilizatorul are la dispoziție o cameră triplă cu trei distanțe focale, astfel că poate alege între fotografii de peisaj/arhitectură, cu o secțiune de imagine mare (unghi ultra-larg) sau un portret cu un zoom dublu. De limitarea motivului de fundal și estomparea fundalului funcționează bine. La fotografii se remarcă faptul că fundalul este puternic prelucrat. Deseori se pierd din detalii, formarea de artefacte este pronunțată. Fotografiile arată estompate, ceea ce am observat în comparație directă cu modelul Pixel 4 XL. Constatarea subiectivă este confirmată de rezultatele testelor din laboratorul nostru.

Un alt punct minus: gradul de automatizare al camerei este atât de ridicat, încât utilizatorului îi stau la dispoziție puține posibilități de configurare. În modul automat lipsește controlul manual HDR, în modul manual lipsește accesul la obiectivul cu unghi ultra-larg și zoom. Formatul RAW este posibil numai prin aplicații terțe (Adobe Lightroom). Concluzia noastră referitoare la Sony Xperia 5 : la disciplina cameră Sony mai are de adus multe îmbunătățiri.

 

 

Etichete: ,