REVIEW Huawei Mate 40 Pro: Excelent chiar și fără Google

Scris de | 18 decembrie, 2020
REVIEW Huawei Mate 40 Pro: Excelent chiar și fără Google

Pare greu de crezut, dar a trecut numai un an de când Huawei a rămas fără serviciile Google pe smartphone-urile din portofoliu. Mate 30 Pro, primul smartphone semnat Huawei care a venit fără GMS a fost un telefon excelent, dar Mate 40 Pro șlefuiește coroana și îl face extraordinar din toate punctele de vedere, dar poate fi el recomandat fără Youtube, Gmail sau Maps?

Mate 30 Pro a fost primul dispozitv Huawei fără serviciile Google la bord, iar un an mai târziu Huawei a rămas numărul doi pe piața de smartphone- uri după ce mulți i-au cântat prohodul.

Nu o să mințim și nu o să recunoaștem să spunem deschiși că am privit cu neîncredere viitorul gigantului producător pe alte piețe în afara Chinei, dar Huawei s-a mișcat excelent în dezvoltarea ecosistemului de aplicații AppGallery, au venit cu soluții și au luat-o pas cu pas în fiecare piața în care activează, a încercat să vină cu soluții la problemele evidente și să aducă cele mai importante servicii sau înlocuitori.

Mate 40 Pro este flagship-ul de toamnă care completează portofoliul Huawei pentru anul în curs și este, cu adevărat, unul dintre cele mai bune smartphone-uri din acest an. Noul model propune un design nou, cu Infinity Display în prim plan, dar și un procesor pe 5 nm, în timp ce camera trece printr-un ușor facelift și avem îmbunătățiri inclusiv la nivel de filmare. Le detaliem pe toate în continuare. Tot Infinity Display, dar cu butoane fizice pentru volum

Tot Infinity Display, dar cu butoane fizice pentru volum

Mate 30 Pro aducea o caracteristică ușor controversată și venea fără butoane pentru controlul volumului. Practic, la o atingere dublă pe rama ecranului se dezvăluia un slider cu care se putea controla nivelul volumului, o soluție interesantă, dar care ne-a dovedit în atâția ani că este rudimentară.

Acum Mate 40 Pro a revenit la butoanele fizice pentru volum și datorită ecranului stil Infinity Display care se curbează spre spate butoanele sunt plasate aproape pe spatele telefonului, dar destul de la îndemână și intuitive.

Marginile sunt dintr-un aluminiu lucios, cu butoanele fizice pe dreapta, cel Power fiind evidențiat în roșu. La bază avem perforația unui difuzor, portul usb de tip c și slotul pentru SIM și card NM, în timp ce în partea superioară găsim al doilea difuzor, senzor IR și un microfon.

În partea din față remarcăm decupajul în display de tip pastilă, plasat în colțul din stânga și care integrează un sistem avansat de recunoaștere facială. Ecranul are o diagonală de 6.67 inchi și se întinde pe toată zona frontală, cu un bezel mic de jur împrejur care se pierde sub marginile metalice. La nivel tehnic, avem un panou OLED cu rezoluție 2772 x 1344 pixeli și o rată de reîmprospătare de 90 Hz, o soluție de compromis față de cei care au ales să integreze un panou cu refresh rate de 120 Hz.

Cu toate astea, nu este nevoie să reducem rezoluția ecranului ca să utilizăm formatul maxim și avem și o autonomie mai bună, iar dacă vrem să o avem excelentă coborâm la 60 Hz. Spatele este din sticlă, iar culorile disponibile pe piața din România sunt Black și Mystic Silver, cu cea din urmă care a trecut pragul redacției noastre. Spatele este marcat de cameră, care iese în evidență prin forma circulară, ansamblul camerei de pe spate este într-un inel și dispune de numai puțin de 4 camere.

Kirin 9000 – 5G și multitasking

Huawei a anunțat în această toamnă procesorul Kirin 9000, primul procesor de la Huawei realizat în proces de fabricație pe 5 nm și care este echipat complet cu conectivitate 5G și capabil să proceseze cele mai complexe acțiuni. Mate 40 Pro este echipat cu Kirin 9000, iar frecvența procesorului urcă până la 3.13 GHz, GPU-ul Mali- 678 asigură o procesare masivă a imaginilor, iar NPU-ul disponibil se ocupă cu inteligența artificială și controlul gesturilor, al camerei sau de recunoaștere facială.

La nivel de conectivitate, Mate 40 Pro vine echipat cu 5G, Wi-Fi 6+ și conectivitate dual sim sau SIM + card NM. La interior avem o baterie de 4.400 mAh, cu un încărcător la pachet de 66W, încărcare rapidă, încărcare wireless și încărcare inversă, adică poate încărca dispozitive cu încărcare wireless precum o pereche de căști, un ceas sau un alt telefon. Are un consum energetic excelent, iar bateria rezistă la o zi întreagă de utilizare intensă sau la două zile de utilizare moderată.

La nivel de securitate, seria Mate aduce recunoaștere facială și deblocarea prin amprentă. Funcția de deblocare facială acționează și în medii întunecate fără să mai fie nevoie să atingi telefonul, doar printr- o privire scurtă. Huawei rămâne al doilea producător după Apple care folosește un sistem avansat de recunoaștere facială, printr-un senzor cu ToF și un sistem infraroșu care creează o mapă de puncte pe față și care funcționează cu machiaj sau fără, cu ochelari sau șapcă.

Are Android, dar serviciile Google lipsesc

Povestea Huawei fără servicii Google continuă și pe acest sfârșit de an. Youtube, Maps, Gmail au fost doar începutul, în practică multe alte aplicații nu funcționează pentru că în spate folosesc servicii Google la care nu au mai avut acces, de la unele unelte pentru dezvoltatori, la integrarea de servicii pentru securitate, hărți și alte câte și mai câte.

Fără GMS, Huawei a mizat mult pe propriul HMS și tiptil tiptil șiau făcut prezența în AppGallery și aplicațiile bancare (avem BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania), avem hărți prin TomTom sau HereMaps, este disponibil Bolt pentru ridesharing în loc de Uber, iar pentru Facebook, Instagram, Whatsapp putem utiliza motorul de căutare PetalSearch sau MoreApps. Pentru ce nu găsiți puteți folosi Aptoide sau APK Pure.

Sigur, lipsesc Youtube sau Maps, precum și multe alte jocuri sau aplicații, dar Huawei s-a mișcat foarte bine în acest an la dezvoltarea propriului ecosistem, se lucrează mult cu dezvoltatorii și vom vedea și alte noutăți. În ceea ce privește construirea de ecosistem, Huawei a reușit o integrare a accesoriilor de purtat cu telefonul, dar și mai departe spre laptop.

Dacă reușești să intri în ecosistemul Huawei, vei putea transfera imagini foarte rapid pe laptop sau pe ceas, poți răspunde pe laptop la apelurile primite pe telefon sau poți controla mesajele primite direct de la tastatura laptopului tău Huawei.gini foarte rapid pe laptop sau pe ceas, poți răspunde pe laptop la apelurile primite pe telefon sau poți controla mesajele primite direct de la tastatura laptopului tău Huawei.

Camere pentru toate scenariile

Dacă P-ul vine de la Photography pentru seria de primăvară a Huawei, Mate este un model mai business, cu accent pe performanță și funcții. Cu toate astea, ansamblul de camere este unul la nivel înalt, iar cele patru camere de pe Mate 40 Pro fac față cu brio la orice scenariu este supus, de la scenele landscape, la arhitectură sau capturile de noapte. Cele patru camere sunt dispuse într-un inel, un design numit Space Ring de către producător și care mă duce cu gândul la celebrul iPod.

Camera principală folosește un senzor de 50 de megapixeli cu f/1.9 și stabilizare optică, camera ultrawide ete de 20 de megapixeli cu f/1.8, senzorul tele are 12 megapixeli cu f/3.4, stabilizare optică și zoom optic 5X, la care mai avem și un senzor ToF pentru adâncime. În ce privește camera frontală, avem un senzor ultrawide de 13 megapixeli cu f/2.4 și un senzor ToF care lucrează la recunoașterea facială.

Aplicația pentru cameră este practic neschimbată, dar pentru fanii Huawei asta e un lucru bun. De la stânga la dreapta avem disponibile modurile Aperture, Night, Portrait, Photo, Video, Pro, iar în folderul More avem disponibile modurile cu care ne place să ne jucăm: slow-mo, panoramă, monochrome, AR lens, light paitings, hdr, time-lapse sau dual-view.

Dacă alegi să folosești modul PRO vei putea lucra cu toate elementele care definesc astăzi aparatele de fotografiat performante, de la sensibilitatea luminii (ISO), timpul de expunere (S), focus (M), diafragmă (EV) sau balansul de alb (WB). Există un mod nou care se numește Story Creator și care folosește niste teme video și te îndrumă să realizezi 5 cadre după preset- urile disponibile pentru realizarea unui clip dinamic.

Sunt folosite cadre cinematice de genul zoom in, zoom out, panoramare stânga dreapta sau alte efecte de acest gen, se adăuga o temă muzicală și iese un video cinematic de 15 secunde. Imaginile sunt excelente, clare, cu o reproducere foarte bună a culorilor și cu un dynamic range bun.

Noaptea, Huawei rămâne recunoscut pentru inventatorul pozelor cu mod de noapte și propune imagini foarte bune, cu detalii chiar și în lumina slabă, dar cu un timp de expunere destul de mare în unele scene. Imagini surprinse găsiți pe www.connect.ro.

La capitolul video, Mate 40 Pro este acum mai potent ca niciodată. Filmează 4K la 60 fps în H264 cu fiecare dintre camere. În plus, este disponibilă filmarea de înaltă calitate cu Steady Shot, care stabilizează excelent, iar Tracking Shot permite să urmărești și să păstrezi în centrul ecranului un subiect.

Concluzia connect

Huawei Mate 40 Pro are un preț de aproximativ 1200 de euro la lansare, dar vorbim totuși despre un flagship extrem de bine construit, cu performanțe excelente și un ansamblu de camere versatil, bun pentru toate scenariile. Cu toate astea, lipsa serviciilor Google este posibil să-l tragă în jos, chiar dacă ecosistemul Huawei Mobile Services este astăzi mai bun decât la lansare și cu siguranță se va mai înbunătăți odată cu timpul. Probabil și prețul va mai coborî în perioada următoare.

Etichete: , , , , , ,