Logitech susține sfera de gaming prin inovație tehnologică constantă. Interviu cu Alexandru Mazilu, Head of South East Cluster, Logitech România

Logitech susține sfera de gaming prin inovație tehnologică constantă. Interviu cu Alexandru Mazilu, Head of South East Cluster, Logitech România

Logitech este unul dintre cei mai mari producători de periferice din întreaga lume, iar pe segmentul de gaming furnizează pentru industrie produse de ani de zile, recunoscute fiind printre cele mai bune, atât ca performanță, cât și pentru design sau construcție. Ce îi face să fie printre ce mai buni, care este implicarea companiei în segmentul de gaming, care este statusul segmentului de eSports pe piața locală și cum performează compania pe piața din România am aflat de la Alexandru Mazilu, Head of South East Cluster în cadrul Logitech.

Scris de | 8 martie, 2021

connect: Începem cu o întrebare simplă 🙂 Ce îți place să te joci și pe ce platformă? Probabil PC?

Alexandru Mazilu: Sunt fan adventure/ quest games: Assasin’s Creed, Mafia, bătrânul Max Payne, Wolfenstein etc. Indiferent de platformă, sunt deschis la noutăți, am chiar și un cont de Stadia.

connect: Fenomenul e-sports. Cât de important este un set de periferice de top atunci când joci la nivel profesionist?

Alexandru Mazilu: Diferența pe care o poate face alegerea setului de periferice potrivt este una majoră. Sunt o mulțime de detalii care pot face diferența atunci când ești într-o competiție – precizia senzorului, alegerea unui mouse wireless care poate oferi mai multă libertate de mișcare, forma tastelor, precizia de redare a mișcării de către tastatură, comunicarea clară prin intermediul microfonului și multe altele. Echipele de top de la nivel mondial deja au trecut pe produse wireless Logitech pentru că sunt, probabil, cele mai bune. Este rezultatul a mulți ani de R&D, dar astăzi poți juca competitiv cu produse wireless.

connect: O întrebare pentru gamerii casual. Mă pot face mai bun la CS:GO sau alte titluri de gaming online competitiv o tastatură și un mouse premium?

Alexandru Mazilu: Avantajele pe care un set de periferice premium le oferă constă în tehnologiile folosite, designul bine studiat și materialele din care sunt produse. În momentul în care utilizezi un mouse cu un senzor foarte precis și rapid și o tastatură bine construită, poți să te miști mai rapid și să țintești mai bine. De asemenea, tehnologia de sunet utilizată de căști este foarte importantă pentru a putea auzi cu exactitate mișcarea inamicului și de a comunica clar și coerent cu coechipierii.

connect: Care este viitorul eSports? Vor ajunge vreodată la nivelul sporturilor tradiționale, consacrate?

Alexandru Mazilu: Fenomenul eSports a evoluat de la competiții locale în rețea la ligi profesionale, echipe și competiții cu premii de milioane de dolari. Industria eSports a fost propulsata de crearea de calculatoare și console de jocuri mai puternice, internet de mare viteză și evoluția jocurilor online. Ce este foarte interesant este că acoperă o mare varietate de jocuri pe mai multe platforme și se extinde în același ritm cu marile companii de tehnologie care activează în acest segment de piață. Dacă ne gândim la faptul că vorbim despre competiții susținute la nivel global, care atrag mii de fani atât în cadrul arenelor live cât și pe platformele de streaming cunoscute precum Twitch sau Youtube, că dispune de inovație și o creștere continuă, consider că fenomenul eSports are un viitor promițător.

connect: Vom vedea vreodată vedete eSports care să atingă un nivel de celebritate precum cele din fotbal/tenis/baschet?

Alexandru Mazilu: eSports și jocurile competitive au beneficiat de foarte multă popularitate în ultimii ani și a creat un mediu propice de dezvoltare atât pentru companii cât și pentru mulți pasionați de jocuri video. Ce nu este foarte vizibil este faptul că pentru a atinge performanța în eSports, la fel ca și în jocurile tradiționale, este nevoie de foarte multe ore de pregătire și disciplină. Așadar, este foarte posibil ca următorul mare sport să fie un joc video și următoare celebritate un jucător de eSports. Aș adăuga discuția tot mai aproape de fructificare apropo de eSports ca și disciplină la o olimpiadă.

connect: Logitech în Romania. Ce înseamnă pentru divizia din țară creșterea segmentului de gaming și nu numai, în condiții de pandemie?

Alexandru Mazilu: Activitatea noastră crește pe măsură ce societatea se adaptează la noua realitate. Tot mai multe afaceri preconizează că vor vedea tot mai des scenariul în care angajații lucrează din ce în ce mai mult din diferite locații, o cultură hibridă de lucru de acasă și de la birou, unde călătoriile de afaceri vor fi mai puține. Astfel, foarte mulți dintre noi au posibilitatea de a câștiga mai mult timp și să redescopere plăcerea de a juca jocuri video sau de a petrece mai mult timp făcând acest lucru. Produsele și expertiza noastră în materie de colaborare video, productivitate și gaming sunt esențiale pentru succesul utilizatorilor și al afacerilor.

connect: Care este cota de piață a perifericelor de gaming Logitech în România față de principalii rivali?

Alexandru Mazilu: Ce pot să spun este că Logitech se bucură de o cotă de piață semnificativă și ne încântă faptul că segmentul de gaming continuă să prindă amploare și să fie tot mai popular în rândul utilizatorilor.

connect: Care sunt cele mai populare produse Logitech destinate gaming-ului, la noi în țară? Ce se cumpără mai mult, produse high-end, sau din game mai joase de preț?

Alexandru Mazilu: Nu pot vorbi despre cifrele de vânzări pentru produsele noastre, dar permite-mi să îți spun de ce cred că se descurcă atât de bine perifericele de gaming. În primul rând, tehnologiile inovatoare sunt cele care fac diferența, precum tehnologia wireless LIGHTSPEED sau senzorul HERO, alături de o gamă variată și multe atribute de care produsele Logitech G dispun. Un exemplu concret ar fi mouse-ul G502 HERO, unul dintre cele mai populare și bine vândute produse din portofoliu, nu numai în țară, dar și la nivel mondial.

connect: Cum va arăta 2021 pentru Logitech, ce produse noi vom vedea și cât va crește segmentul de periferice de gaming (o estimare)?

Alexandru Mazilu: Logitech nu anunță veniturile pe țări. Cu toate acestea, am făcut câțiva pași importanți pentru a ne extinde prezența în România, precum menținerea unei relații bune cu partenerii locali din retail și etail, prezența activă în mediul online, implicarea în industria locală de eSports, precum și pregătirea unor lansări extrem de interesante.

connect: O întrebare obișnuită printre intervievații connect. Ce gadget-uri folosești în activițățile de zi cu zi?

Alexandru Mazilu: Sunt iPhone addicted. iPad de asemenea. Folosesc des Google Voice Commands, până acum mi se par cei mai buni. Folosesc becuri smart în toată casa și mi se pare extrem de comod și de util după ce mă joc cu copilul prin toată casă să pot stinge toate luminile din casă printr-o comandă vocală și apoi să aprind doar ce mai am nevoie. Cu siguranță am să extind gama de gadgeturi de home automation (folosesc și senzori de inundație, de fum, efracție etc). Deși am foarte puțin timp liber, folosesc Playstation cu mare drag, oricând pot.

Etichete: , , , , , ,