Oppo X 2021 Hands-on: Cum arată viitorul smartphone-urilor?

Oppo X 2021 Hands-on: Cum arată viitorul smartphone-urilor?

O singură opinie poate nu v-ar fi convins că așa ar putea arata smartphone-ul din viitor, așa că ne-am aliniat în șir indian, ne-am pus masca, am luat puștii minune din redacție și ne-am prezentat la hands on-ul unui smartphone concept care ne-a impresionat pe alocuri. Sau nu neapărat. Citiți mai jos 3 opinii despre OPPO Find X 2021, primul smartphone rulabil care trece de pragul de concept și stă la baza unor viitoare modele struțo-cămile care se transformă din smartphone în tabletă. Sau invers.

Scris de | 19 martie, 2021

Chiar aveam o discuție acum câteva zile despre forma consacrată a smartphone-urilor de pe piață din acest moment și faptul că telefonul în sine, ca obiect personal, nu a mai cunoscut modificări, în general, la formă și aspect, încă de la apariția primului iPhone. Este oare momentul să trecem la următorul nivel? Asta încercăm să aflăm și noi.

Încă de la începutul lui 2019 am început să vedem, timid, apariția primelor telefoane pliabile, care au venit într-o formă nouă, nemaivăzută până la momentul respectiv. Samsung și Huawei au dat tonul schimbării și au încercat cu degetul o apă care nu a fost atinsă de nimeni, niciodată. Chiar dacă vânzările nu au fost obiectivul principal al celor două terminale, acestea fiind mai mult un „statement” al producătorilor, ele au creat o emulație destul de ridicată în jurul lor.

Și iată că anii au trecut, și avem acum parte de primele telefoane rulabile din lume. Oppo și LG au prezentat lumii cele mai noi idei pe care inginerii le-au gândit în spatele ușilor închise ale laboratoarelor. Până să avem ocazia să vedem ce poate și rulabilul de la LG, ne-am jucat cu Oppo Find X, un prototip care nu va vedea rafturile magazinelor prea curând. Ideea în sine este extrem de interesantă, fiind, poate, o alternativă mai bună la telefoanele pliabile, care încă nu își găsesc loc pe piață.

 

Să vorbim puțin și despre specificațiile telefonului „rulabil”. Display-ul OLED care se extinde dispune de o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli și este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 3. Acesta are o diagonală inițială de 6,7 inci, care poate fi extinsă până la 7,4 inci și oferă o experiență vizuală inedită, care nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum la un smartphone.

În plus, unde mai pui că Oppo X 2021 rezolvă și problema numărul al telefoanelor pliabile, și anume cuta care se formează pe mijlocul ecranului atunci când terminalul este în poziția deschisă. Cu o simplă glisare pe butonul de deblocare, Opoo X 2021 se transformă într-o mini-tabletă gata de consum multimedia. Chiar și senzația tactilă în timpul acestui proces este foarte nouă și interesantă, neexistând aici termen de comparație.

Despre componente aș putea spune că sunt exact ce te-ai aștepta. Avem un procesor Qualcomm Snapdragon 865 octa-core, ajutat de 8 GB de memorie RAM și de un spațiu de stocare de 128 GB. Observăm că vorbim aici de specificații de top, așa cum vedem pe flagship-urile cele mai recente.

Însă suficient despre detaliile tehnice. Analiza care contează aici cu adevărat nu se rezumă la procesor și memorie RAM. Este vorba despre fezabilitatea unui astfel de concept și cât de bine ar prinde acesta pe un segment pe care toată lumea se chinuie să inoveze, însă nu au mai rămas atât de multe lucruri noi de implementat. Până la urmă, nu poți reinventa roata. Însă o poți îmbunătăți.

Opinia mea referitoare la acest subiect este poate influențată de faptul că vreau să văd constant lucruri noi, dar lucruri care funcționează așa cum trebuie, care să nu recurgă la compromisuri.

Într-un material care va apărea în următorul număr al revistei connect, dar și pe site, am analizat cele mai importante pliabile care există pe piață, și nu pot spune că am fost dat pe spate de vreunul, nici că mi-aș cumpăra așa ceva, cel puțin nu în 2021. Pot spune, în schimb, că Oppo X 2021 este singurul telefon cu ecran extensibil pe care am avut ocazia să pun mâna, care nu mi-a lăsat senzația de grabă în dezvoltare.

O să îndrăznesc chiar să susțin că aceasta ar fi calea de urmat în industrie, mai degrabă, decât ce vedem în prezent la Samsung Z Fold2 sau Huawei Mate Xs. Odată ce va ajunge la maturitate, mecanismul din spatele rulabilului Oppo va sta la baza unei noi generații de smartphone-uri de dimensiuni reglabile și, strict părerea mea personală, cam așa vor arăta telefoanele viitorului.

Însă am luat decizia ca acest material să aducă un plus de subiectivism în ceea ce privește rulabilele, și am luat contact cu Oppo X 2021 împreună cu colegii mei, Iulian și Andrei. Mai jos, i-am invitat și pe ei să scrie câteva rânduri despre cea mai nouă găselniță în materie de smartphone-uri și despre cum văd ei această direcție a industriei.

Opinie Andrei Brîndușescu

Oppo X este unul dintre cele mai interesante și bine puse în practică concepte pe care le-am văzut de când am intrat în presa de tehnologie (un timp mult mai scurt decât cei doi colegi ai mei, ce-i drept), și mi se pare că producătorul chinez ar trebui „să bată fierul cât e cald” și să vină cu un model funcțional cât mai curând posibil, pentru a fi sigur că inovația sa ajunge și în mâinile consumatorilor.

Și da, am folosit cuvântul „inovație”, pentru că Oppo X reprezintă chintesența inovației, un telefon cum nu s-au mai văzut până acum și care te uimește chiar și dacă ești indiferent față de tehnologie. Aceasta este adevărata inovație, integrarea unor componente care schimbă complet aspectul și funcționalitatea unui gadget, nu eliminarea unor lucruri esențiale sub pretextul protecției mediului. 

Divaghez însă. Oppo X este un concept remarcabil, și poate fi chiar viitorul smartphone-urilor: oferă un design mai solid decât telefoanele pliabile, pare mai apropiat de form factor-ul cu care ne-am obișnuit cu toții deja decât acestea și dacă acele motorașe sunt într-adevăr capabile să reziste la 100.000 de deschideri în formatul mare, atunci Oppo ar putea avea în mâini o adevărată pepită de aur (deși poate ar fi bine să meargă spre 200.000 de deschideri, pentru siguranță). Tot ce mai rămâne este să vedem și o versiune finală a unui astfel de dispozitiv, gata să ajungă în magazine.

Opinie Iulian Machi

Mi se mai spune uneori și avocatul diavolului. Iar dacă Claudiu ș Andrei par încântați de noul concept propus de OPPO, eu mi-am păstrat reținerea până ce am pus mâna pe prototipul OPPO X 2021. Ce-i drept, la nivel de tehnologie, smartphone-ul rulabil este mai impresionant decât cel pliabil, dar ambele variațiuni pe această temă sunt încă la nivel de test și vor rămâne așa o bună bucată de vreme. De ce? Preț mare, iar form factorul actual de smartphone (adică o bucată dreptunghiulară de sticlă și aluminiu sau plastic, după caz) are o serie de atuu-uri care sunt bune chiar și pentru producători dintr-o perspectivă economică: mișcările mecanice reduse se traduc în cost mai bun de producție, dar și de reparație. De asta n-au rămas valabile nici samrtphone-urile cu camera frontală retractabilă sau cele care aduceau camera de pe spate spre față (Samsung Galaxy A80 etc).

Ideea modelului OPPO X 2021 este la fel ca a altor modele care se transformă din smartphone în tabletă. Permite comutarea de la un ecran tradițional de 6.7 inci cu format 21:9 la un ecran de 7.4 inci cu format 4:3. În fapt, un astfel de model s-ar putea adapta conținutului care rulează pe ecran, dar modelul de test nu a funcținat întocmai prezentării de pe site. Asta ne confirmă că avem un prototip, iar oficialii care ne-au asistat la hands on ne-au precizat că modelul de pe masă nu este un smartphone care va fi lansat comercial sub actuala formă, ci este un concept care stă la bază unor posibile smartphone-uri OPPO din viitor. Au existat și alte glitch-uri în testare, dar experiența per total a fost una foarte interesantă și este un lucru extraordinar că vedem la lucru un prim astfel de model într-un timp relativ scurt de la anunțul inițial.

Trecerea de la smartphone la tabletă se realizează prin rularea unei părți a panoului OLED flexibil în partea din spate a telefonului cu ajutorul a două motoare care țin tensiune în ecran și care ar trebui să elimine problema cutelor pe care anterior am observat-o la modelele pliabile. Ca să acționezi rularea este nevoie de un slide în sus pe butonul principal din dreapta, iar antagonist acestei mișcări vei restrânge ecranul din formatul de tabletă spre cel de telefon. Funcționează și o apăsare dublă a butonului principal.

În timp ce priveam ecranul cum se mărește sau se micșorează am fost impresionat de cât de rigidă mi s-a părut că se simte în continuare produsul. Se datorează în principal datorită unui cadru robust și a structurii glisante de tip foarfecă. În plus, la interior panoul OLED este fixat pe un strat de șenile din oțel, care menține tensiunea  și întinderea constantă ajutorul motoarelor de rulare. Singura „cută” se formează pe porțiunea care rămâne rulată, adică pe marginea din stânga, dar vorbim despre o cută mai puțin intruzivă decât ce am întâlnit pe alte modele pliabile.

Mă întrebați dacă funcționează în forma actuală de concept? Ei bine, da, este un concept care poate funcționa în activitatea de zi cu zi, cu o greutate și grosime acceptabilă dacă ne raportăm la specificațiile pe care le așteptăm astăzi de la un smartphone. În timpul redus pe care l-am avut de testare am utilizat Youtube, Netflix, Real Racing și PUBG, iar meniul și iconițele se ajustează la trecerea din smartphone în tabletă și viceversa. Sunt două difuzoare care echipează OPPO X 2021, iar volumul este extrem de bun. Avantajul unui ecran mai mare este indubitabil pentru multimedia (filme, jocuri), dar și pentru activitățile Office sau multitasking.

Acestui produs concept îi lipseau totuși și câteva elemente, precum camera frontală sau tastele fizice pentru volum, iar camera de pe spate sugera că ar fi vorba de 3 snappere, dar numai un senzor era prezent. Camera pare un senzor de la Find X2, dar acest lucru și specificațiile mai sus enumerate de Claudiu sunt irelevante pentru un astfel de concept.

Nu avem o concluzie clară, dar ne bucurăm că un astfel de produs a ajuns în mâinile noastre relativ rapid după ce iterații ale unor producători precum LG sau OPPO sau început să fie anunțate de ceva vreme. Greu de crezut că un astfel de produs va deveni mass market într-un orizont de timp redus, mai ales din cauza prețului, dar ne bucură încercarea unor form factor diferit și faptul că tehnologia avansează, iar producătorii caută mereu inovația.

Urmează curând un test cu OPPO Find X3 Pro, un smartphone accesibil publicului larg sau cel puțin care va vedea lumina raftului românesc destul de curând.

Etichete: , , , ,