REVIEW ASUS ROG Phone 5: Smartphone-ul perfect pentru gaming

REVIEW ASUS ROG Phone 5: Smartphone-ul perfect pentru gaming

Dacă te joci pe mobil mai mult decât pe PC sau consolă, poate ar trebui să te orientezi spre un smartphone dedicat de gaming. Dincolo de performanță sau ecran, un terminal dedicat acestui segment îți va aduce și o serie de accesorii care pot face experiența mai plăcută. Proaspăt lansatul ASUS ROG Phone 5 este motorizat de un procesor puternic Snapdragon 888 5G și poți avea până la 18 GB de memorie RAM. Noi am avut la teste și o serie de accesorii, printre care un Aeroactive Cooler, o pereche de căști ROG Centra II Core și ROG Kunai 3, care transformă terminalul într-o consolă propriu zisă.

Scris de | 2 aprilie, 2021

Telefoanele de gaming și-au găsit nișa lor în ultimii doi ani, iar ASUS este deja la a patra iterație a unui model iconic pentru pasionații de gaming. ROG Phone 4 a fost sărit din schemă, patru fiind o cifră care aduce ghinion în China, așa cum americanii au o teamă pentru numărul 13. Dincolo de superstiții, ROG Phone 5 este un telefon diferit, o bestie de smartphone în universul Android și, din punctul meu de vedere, cel mai performant model de pe piață.  În fapt, gaming înseamnă putere, iar producătorul originar din Taiwan a pus tot ce a avut mai bun pe smartphone-ul de gaming ASUS ROG Phone 5.

Citește și: Top 5 telefoane ieftine cu 5G: Ce model să alegi în 2021

Sigur, dacă vrei doar mulți “cai putere” sub carcasă, dar să folosești terminalul în acțiuni de zi cu zi, vei putea face și asta pentru că Asus a echipat cel de-al cincilea membru al familiei ROG Phone cu tot ce a prins de pe linia de producție că poate fi atașat unui model flagship: ecran cu cea mai bună rată de reîmprospătare, baterie de mari dimensiuni, procesor de top de la Qualcomm, dar și camere all-around bune pentru o serie de scenarii.

Arată și se simte ca un smartphone de gaming

Se păstrează estetica modelului anterior, ROG Phone 3, telefoanele sunt aproape identice în dimensiuni și greutate, dar noul model are un ecran de dimensiuni mai mari, 6.78 inci vs. 6.59. Forma și poziția camerelor este relativ apropiată, dar acum ROG Phone 5 are un afișaj cu puncte care îi oferă un aer mai retro, iar în varianta Pro și Ultimate poți personaliza afișajul cu LED-uri ROG Vision cu un text sau logo dorit.

Frontal, remarcăm panoul de tip AMOLED cu rezoluție 1080 x 2448 pixeli (395 ppi), ce vine cu o rată de reîmprospătare de 144 de Hz, mai mare decât cea a flagship-urilor lansate recent. Camera frontală este plasată în în marginea superioară, deasupra căreia avem fanta unui difuzor, în oglindă cu difuzorul de la bază, ceea ce ne aduce un sunet stereo.

Are un ecran de 6.78 inci cu o rată de reîmprospătare de 144 Hz, cea mai bună printre smartphone-urile de top astăzi.

 Este un ecran ce poartă semnătura Samsung, care sunt renumiți pentru ecranele lor AMOLED de bună calitate și printre cele mai bune din industrie când vine vorba de smartphone-uri. Este cu 23% mai luminos față de modelul anterior ROG Phone 3, este certificat HDR10+, iar rata de răspuns la atingere este de 300 Hz.  Sub ecran, ASUS a plasat un senzor de amprentă optic, care este plasat acolo unde degetul cade natural și care funcționează foarte bine.

Rata de reîmprospătare a ecranului și rata de răspuns impactează fluiditatea în gaming sau în activitățile rapide desfășurate pe  display, dar totodată afectează și autonomia. Dacă alegi să activezi X Mode, modul în care terminalul se va descurca cel mai bine în gaming, nu vei putea ajusta în setările ecranului rata de reîmprospătare, dar dacă vei alege modul Dynamic vei putea alege între 144, 120 sau 60 de Hz sau poți opta pentru setarea Auto, care va ajusta automat refresh rate-ul în funcție de conținutul care se derulează pe ecran.

Remarcăm margini mai generoase sus-jos pentru ROG Phone 5, dar asta aduce un plus de manevrabilitate la jocurile landscape, în acest mod se sprijină mai bine telefonul de podul palmei și poți accesa butoanele mai bine. Față de telefoanele clasice dispune de 2 butoane haptice în marginea din dreapta, denumite “Ultrasonic buttons” care permit control prin tap sau swype și care pot fi setate din aplicația dedicată Armory Crate, panoul de gaming al terminalul.

Butoanele AirTrigger și Ultrasonic au fost îmbunătățite, au acum mai mulți senzori pentru o precizie și o sensibilitate mai mare și sunt poziționați mai aproape de margine. Terminalul de teste poate mapa până la 14 puncte, iar ROG Ultimate are doi senzori suplimentari pe spate, denumiți Rear touch, iar dacă folosiți accesorii puteți mapa și alte butoane pe care le găsiți pe acestea.

Pe dreapta sunt butoanele fizice pentru volum și Power, la bază avem portul de încărcare/transfer de tip USB C și jack-ul pentru căști, iar pe stânga întâlnim un port suplimentar de încărcare și un port proprietar ASUS care permite conectarea unor accesorii suplimentare.

Transformă smartphone-ul într-o consolă cu accesoriile incluse

Împreună cu ROG Phone 5 au fost lansate și o serie de accesorii noi sau au fost îmbunătățite cele existente. Noi am avut la pachet cu terminalul și un Aeroactive Cooler 5 și căști ROG Centra II Core.

Aeractive cooler 5 este un ventilator de răcire care se plasează pe portul montat lateral. ASUS spune că îmbunătățește eficiența de răcire și scade temperatura suprafeței de contact cu până la 15 grade în timp ce procesorul are o scădere de 10 grade. Nu numai că îmbunătățește temperatura, lucru vizibil, dar mai ales se simte, ci aduce și două butoane fizce AirTrigger, are o mufă jack pentru căști și un stand dacă vrei să urmărești conținut multimedia.

Căștile intra-auriculare ROG Cetra II se conectează prin USB C, au tehnologia de anulare a zgomotului de fond și un mod denumit Ambient prin care poți auzi zgomotul din jurul tău.  La nivel de tehnologie, au difuzoare de 10 mm, iar sunetul din gaming este excelent, tare, puternic, cu bass când muzica permite asta. Forma dopurilor este ușor înclinată și intră bine în ureche datorită proeminenței care le fixează, iar controlul poate fi efectuat direct de pe telecomanda de pe fir. Se livrează la pachet cu o husă de protecție, dopurile din silicon sunt pe trei dimensiuni care să se potrivească oricui.

Gamepad-ul ROG Kunia 3 transformă ROG Phone 5 într-un controller efectiv. Are un design modular și se conectează prin USB C, dar trebuie să mapați butoanele din fiecare joc ca să puteți folosi gamepead-ul. Nu am putut experimenta jocul prin acest accesoriu, dar din clipurile vizionate se asigură latență zero și un control mult mai facil al acțiunilor din gaming.

Snapdragon 888 și până la 18 GB de memorie RAM

ASUS ROG Phone 5 este alimentat de cel mai puternic procesor din 2021, Snapdragon 888 5G și poate avea până la 18 GB de memorie RAM, cu spațiu de stocare intern de tip UFS 3.1, cel mai rapid din industrie

ROG Phone 5 este alimentat de cel mai puternic procesor din 2021, Snapdragon 888 5G, fabricat pe 5 nm și în funcție de modelul ales poți avea de la 8 și până la 18 GB memorie RAM și stocare de la 128 GB până la 512 GB pe UFS 3.1, fără posibilitatea de a extinde spațiul. Decizia de a nu echipa telefonul cu suport pentru microSD nu înseamnă un compromis, ci o decizie care să nu încetinească produsul în cazul în care utilizatorul ar fi optat pentru o memorie de calitate mai redusă.

De asemenea, avem primul terminal echipat cu Wi-Fi 6, o tehnologie care permite utilizează spectrul de 6 GHz pentru a dubla viteza teoretică de transfer de date de la 1.2 Gbps la 2.4 Gbps cu ajutorul unui chipset Broadcom BCM4389 care oferă și Bluetooth 5.0.

Ne-am jucat PUBG, Batman, Asphalt 9, Mortal Kombat, Critical OPS, UFC, Oddmar sau GTA San Andreas și nu am întâlnit vreo problemă. În fapt, te poți juca orice și poți rula orice vrei pe ROG
Phone 5, este cel mai mai puternic smartphone cu Android de pe piață și poți alege să joci cu setările la maxim. Râmâne sub semnul întrebării autonomia și temperaturile, dar chiar și la acest capitol ASUS nu a făcut vreun compromis, a implementat o baterie mare și un nou sistem de răcire.

Noul sistem de răcire Gamecool 5 folosește o structură termină nouă și optimizată. Sunt două baterii în ROG Phone 5, iar majoritatea componentelor generatoare de căldură (procesor, chipset video etc) au fost plasate pe centru pentru a se asigura că punctele fierbinți principale sunt departe de degete în timpul gamingului. Prin noul amplasament, Asus a încercat să transmită căldura generată de procesor uniform spre muchii și colțuri pentru a o disipa, iar vapor chamber-ul implementat este acum mai mare și reduce căldura din mijlocul telefonului.

Noile modificări aduse sub capotă a permis producătorului din Taiwan să integreze două baterii, ambele însumează 6000 de mAh, iar de la 0 la 4.200 mAh (70%) se înccarcă în doar 30 de minute datorită încărcării la 65W. Lipsește încărcarea wireless de pe acest terminal, dar este o funcție care nu știm cât ar fi fost de folosită. La nivel de utilizare, poți folosi terminalul într-un regim normal pentru 2 sau 3 zile cu modul Dynamic activat, iar atunci când bateria a fost stoarsă poți activa Ultra durable, care va limita conectivitatea 5G, va opri Hyperfusion, Dual-Band WiFi și va bloca aplicațiile din background. Un mod Advanced permite customizarea setărilor la nivel de CPU, GPU, RAM etc, precum și reducerea unor funcționalități de viteze, display sau senzori.

Experiența multimedia este completată de un sunet impecabil, atât pe căști, cât și prin difuzoare. Are două difuzoare liniare cu 7 magneți și un amplificator Cirrus Logic, astfel că livrează cel mai puternic și clar sunet pe care eu personal l-am găsit astăzi pe un smartphone. Dacă te joci astfel, sunetul asurzitor al mașinilor se aud impecabil, iar vibrațiile gloanțelor șuieră pe lângă cap în PUBG. 

Camera este călcâiul lui Ahile

Camera, acest element de maximă importanță pentru utilizatorii care își aleg un smartphone, n-ar trebui să conteze atât de mult pentru un terminal de gaming. Cu toate astea, dacă de raportăm la preț și la faptul că un terminal atât de puternic nu ar trebui să fie folosit ca second home și dacă ne gândim că astăzi cea mai bună cameră a devenit aia “pe care o ai la tine”, Asus a trebuie să fie atent și la acest capitol. Așadar, ROG Phone 5 are un snapper principal cu semnătura Sony, un senzor IMX686 de 64 de megapixeli, alături de un senzor ultrawide de 13 megapixeli și unul macro de 5 megapixeli. Camera frontală este de 24 de megapixeli și funcționează destul de bine.

Face fotografii decente cu camera principală în lumina naturală a zilei, cu o gamă largă de culori și o claritate bună, dar este depășit de modelele din noua generație precum Samsung Galaxy S21 sau iPhone 12 Pro max. Nu este neapărat o surpriză, dar trebuie reținut că face fotografii bune, dar nu excelente.

Asus știe să facă și camere bune, dar de obicei cele mai bune poze vin după o serie de update-uri. Dacă ne uităm peste galeria de imagini realizată cu ROG Phone 5, vom vedea unele fotografii sunt superbe din punct de vedere al paletei de culori, altele au scăpat ușor din focus, în timp ce la altele balansul de alb suferă, așa cum am întâlnit anterior la modelele Asus.

Modul portret funcționează, reușește să decupeze bine subiectul și să estompeze bine fundalul, iar terminalul are și mod de noapte implementat, care poate captura imagini foarte bune în lumina artificială.

Poate înregistra clipuri video la calitate 8k la 30 fps, 4k la 60 fps și poate realiza clipuri slow motion la calitate 4K cu 120 de cadre pe secundă.

Armory Crate este centrul de comandă pentru terminalul de gaming ROG Phone 5

La nivel de interfață, poți alege să ții telefonul stock, în ceea ce ne-a obișnuit Android 11 sau poți opta pentru temele de gaming implementate de Asus și care aduc un plus de culoare RGB pentru un smartphone de profil. Asus a echipat terminalul cu teme dedicate dintr-o serie de titluri și sunt o multitudine de wallpapers, iconițe, sunete și teme pentru Always on Display.

Este disponibil și Dark Mode, care poate fi programat acum pentru activarea la o anumită oră. Nu avem bloatware deranjant, doar o serie de aplicații care ar trebui să îmbunătățească experienața de utilizare, precum o aplicație de transfer fișiere, un file maanger, aplicație de vreme, calculator etc, precum și aplicațiile standard cu serviciile Google.

Armory Crate este centrul de comandă al telefonului de gaming ASUS ROG Phone 5. Aplicația seamănă cu ROG Armoury a celor de la ASUS de pe desktop, are cinci zone dedicate și este practic o platformă dedicată și persononalizată utilizatorului de gaming pe mobil. În Game Library vei găsi jocurile cele mai bune pentru terminalul tău ROG Phone pe care tomcai le-ai descărcat, poți face profile de performanțe pentru fiecare și poți mapa butoanele de pe consolă sau AirTrigger. Este întotdeauna actualizată odată ce ai instalat un joc din Google Play, în timp ce în zona Featured poți alege dintre jocurile la 144 Hz, 120 Hz, jocuri care pot fi acționate prin Gamepad sau cu AirTriggers.

În zona de Console vei putea activa modul de performanță preferat (X Mode, Dynamic, Ultra Durable sau Advanced), poți umbla la setările de lumină, cooler sau poți alege setările preferate pentru butoanele Aitrigger sau ultrasonice. Interesant că vezi din start ce face fiecare mod selectat (de exemplu, X Mod folosește intensiv ecranul, rețeaua și performanța, în timp ce modul Ultra Durable este optimizat pentru anduranța autonomiei și performanța scade etc), iar în Game Genie poți personaliza fiecare funcție (alerte, apeluri, luminozitate) pe care să o afișezi pe ecran printr-un swype dreapta oricând în joc.

În zona Connect poți intra în discuții despre cele mai noi dispozitive ASUS ROG și te poți întâlni cu alți pasionați de gaming, în timp ce meniul My Profile poate fi customizat cu informații despre tine.

Pe scurt, aplicația oferă acces la o multitudine de setări, iar fiecare element al terminalului de gaming poate fi modificat, de la setările de performanță, rețea, senzori și până la cele de interfață. Este enorm de mult de povestit despre fiecare funcție.

Concluzia connect

ASUS ROG Phone 5 este o mașinărie de gaming pentru mobil, cu prețuri care pleacă de la 799 euro pentru versiunea de bază și care ajung până la 1299 euro pentru versiunea Ultimate. Dacă te joci pe mobile, este un telefon excelent, cu o echipare tehnică excelentă, practic avem în față cel mai puternic terminal cu Android, de la ecran, la procesor, la baterie sau sunet și până la nivelul de optimizare a funcțiilor duc  experiența de gaming la nivelul următor. Deși nu alegi ROG Phone 5 pentru fotografii, până și camera este la un nivel bun, chiar dacă nu excelent prin comparație cu restul de flagship-uri lansate în ultima vreme și care și-au flexat mușchii pentru a se lupta pentru titlul de cel mai bun cameraphone.

Plusuri

  • Performanța de top, procesor Snapdragon 888 și până la 18 GB de memorie RAM
  • Este un smartphone făcut pentru gaming și emană asta de la construcție și până la specificații
  • Are comenzi tactile ultrasonice AirTriggers 5, senzorii sunt preciși și au o varietate de opțiuni de control, prin slide, tap sau dublu tap etc
  • Display cu o rată de reîmprospătare de 144 Hz
  • Difuzoare excelente, cu un sunet clar și puternic
  • ROG Vision OLED este un gimmick interesant, plăcut vizual în segmentul de gaming
  • Baterie mare, 6000 mAh
  • Accesoriile ROG îl transformă într-o consolă de gaming pe mobil, dar totodată cresc prețul semnificativ

Minusuri

  • Camera rămâne câlcâiul lui Ahile pe terminalele ASUS. Fără lentilă tele
  • Cu o construcție excelentă, dar destul de robust
  • Nu dispune de încărcare wireless
  • Accesoriile ROG Phone 3 nu sunt compatibile

Etichete: , , ,