REVIEW Tenda TX3 AX1800, router ieftin și bun cu Wi-Fi 6

Scris de | 26 aprilie, 2021
REVIEW Tenda TX3 AX1800, router ieftin și bun cu Wi-Fi 6

Poate ai auzit de Wi-Fi 6 în ultimele săptămâni sau luni, acest nou standard despre care vorbește toată lumea și despre care vedem aproape zilnic reclame de la diferiți operatori. Acesta ar trebui să fie noul pas în tehnologia de internet wireless, unul care s-a lăsat așteptat ceva vreme. Însă acum e aici, și funcționează al naibii de rapid, mai ales dacă ai un smartphone care stă bine la capitolul conectivitate, sau o consolă next-gen.

Recunsoc, când am aflat prima oară despre acest nou standard în ceea ce privește rețelele wireless, am fost convins că trebuie să fac pasul spre el cât mai rapid. Având și o conexiune „gigabit” acasă, toate echipamentele de rețea fiind destul de ofertante din punct de vedere al specificațiilor, tot setup-ul tânjea după un punct central care să îi ofere chiar mai multă viteză.

Și aici este vorba despre conexiunile wireless. Înainte să te tenteze un upgrade la Wi-Fi 6, trebuie să te asiguri mai întâi că ai și la ce să îl folosești. Asta înseamnă că trebuie să verifici dacă device-urile tale sunt compatibile cu acest standard, în speță cam tot ce înseamnă laptop, Smart TV, smartphone, sau consolă de jocuri. Ca să te scutesc de căutări ulterioare, televizoarele Wi-Fi 6 ready abia încep să apară în magazine, iar laptop-urile sunt destul de rare (notabil aici, nici un laptop de la Apple nu dispune de această compatibilitate).

Tenda TX3 AX1800: Un pachet complet

Ce înseamnă asta? Că dacă ai device-uri mai vechi, ele vor funcționa în continuare cu acest tip de router, însă nu se vor putea folosi de toate capacitățile sale. Pe scurt, nu vei atinge vitezele dorite. Pentru ca experiența să fie completă ai nevoie de tot pachetul: conexiune puternică și rapidă, gadget-uri compatibile dar și un router ofertant. Astăzi vorbim despre Tenda TX3 AX1800, routerul cu Wi-Fi 6 pe care îl folosesc în prezent și totodată unul dintre cele mai accesibile de pe piață, care poate fi cumpărat în schimbul a aproximativ 300 de lei.

Experiența de utilizare este una de top, fiind foarte mulțumit de vitezele pe care le obțin. De exemplu, odată cu trecerea la Wi-Fi 6, consola PlayStation 5 a descărcat mult mai rapid jocurile de pe Internet, reducând semnificativ timpul de așteptare. Fiind renumit pentru duratele extinse de download, PS5-ul a părut cu totul alt device din acest punct de vedere. Unde mai punem că și stabilitatea este superioară, având în trecut probleme la acest aspect.

Într-un apartament cu mai mult de trei camere, este foarte important să alegi un router care să aibă acoperire mare, mai ales dacă ai multe dispozitive care se conectează la Internet, cum ar fi chiar și becuri sau prize inteligente. În teorie, orice router Wi-Fi 6 ar trebui să ofere viteze cu 30% mai mari decât standardul precedent, iar asta se simte și pe telefon.

Pentru acest test de viteză am folosit două smartphone-uri, ambele compatibile Wi-Fi 6: iPhone 11 Pro Max și OnePlus 9. Deși pe iPhone nu am reușit să ating viteze incredibile, cu mult mai mari decât înainte, o să pun asta pe seama specificațiilor de conectivitate mai slabe decât în cazul lui OnePlus 9, care este un telefon lansat în 2021, nu în septembrie 2019. În cazul device-ului cu Android, diferența s-a simțit în mod notabil. În aplicația Speedtest by Ookla am reușită să ating aproape 800 MB/s la download, și peste 650 MB/s la upload, ceea ce este mai mult decât satisfăcător.

Tenda TX3 AX1800: Viteze superioare

Per total, în ceea ce privește viteza nici nu are rost să mai spun că sunt diferențe certe, nu doar observabile în teste, de-asta nici nu am vrut să insist pe acest aspect. Efectiv, îmbunătățirea se simte în utilizarea de zi cu zi, iar faptul că am reușit să descarc jocuri de PS5 de peste 70 GB în mai puțin de 10 minute este suficient pentru mine. Adăugăm aici și viteza crescută pe telefoane și vorbim deja de un router care schimbă din temelii „datele problemei”.

La capitolul specificații, Tenda TX3 AX1800 este un router dual-band, cu două canale de 2,4 GHz, respectiv 5 GHz, producătorul lăudându-se cu viteze de până la 1201 Mbps (5GHz) și 574 Mbps (2.4 GHz). Deși nu am reușit să le ating cu nici un device, rezultatele obișnute nu au fost chiar departe și sunt convins că pe măsură ce laptop-urile, telefoanele și televizoarele care vor fi compatibile cu Wi-Fi 6 vor deveni din ce în ce mai bune, și viteza maximă va crește și se va apropia de valorile stabilite de producătorul chinez.

Pe partea din spate a routerului regăsim un port WAN de intrare și trei porturi LAN de ieșire, pentru cazul în care ai nevoie să legi prin fir mai multe dispozitive din casă, precum un TV sau o consolă de jocuri. Desigur, pentru ca totul să meargă ca uns trebuie să ne asigurăm ca un sistem desktop, de exemplu, dispune de o placă de rețea gigabit ca să poată face față la vitezele superioare oferite de conexiune și de router.

În ceea ce privește semnalul wireless, Tenda TX3 AX1800 dispune de patru antene externe de 6 dBi, care oferă o acoperire potrivită pentru orice apartament de bloc și nu numai. Acestea pot fi folosite și dacă locuiești la casă, însă trebuie să ai în vedere și dimensiunile locuinței respective. În cazul caselor mai mari este, totuși, recomandat să optezi pentru un sistem de tip mesh.

Să trecem și la aplicația dedicată de la Tenda, una simplă și ușor de folosit. Aceasta are mai multe funcții utile, printre care și cea de control parental sau cea de „blacklist”, acolo unde poți să treci ușor dispozitivele indezirabile, iar acestea nu vor mai putea accesa deloc rețeaua. În plus, aplicația îți oferă și o imagine de ansamblu asupra dispozitivelor conectate în prezent sau în trecutul apropiat, astfel poți evita orice fel de surpriză nedorită. Ba chiar mai mult, poți să creezi chiar și o rețea dedicată musafirilor, pentru un plus de securitate și control.

Concluzia connect

Tenda TX3 AX1800 este un router cu Wi-Fi 6 care îți va oferi viteze foarte mari, la un preț chiar decent. Acoperirea acestuia este foarte bună, iar stabilitatea nu lasă deloc de dorit. Este clar că dacă vrei să faci un upgrade routerului tău de acasă și simți nevoia unei viteze sporite, device-ul de la Tenda poate reprezenta o alegere foarte inspirată. Desigur, trebuie să și ai de ce să optezi pentru ceva mai bun, ceva care să profite din plin de plusul de viteză, iar pentru asta există consolele next-gen și telefoanele flagship care au fost lansate în ultimii doi ani.

Etichete: , , ,