REVIEW Nokia 5.4, un smartphone ieftin și bun

Scris de | 30 aprilie, 2021
REVIEW Nokia 5.4, un smartphone ieftin și bun

Nokia este un nume care supraviețuiește în mentalul colectiv românesc de peste 20 de ani. Serios, cine poate spune că nu a văzut vreodată un Nokia în anii 2000 sau că nu a deținut unul, la un moment dat, de la Nokia 3310, la modelele high-end care au marcat practic sfârșitul erei telefoanelor mobile și au facilitat trecerea către smartphone-uri. Nokia este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din lume, unul pe care îl poți găsi încă pe rafturile magazinelor.

După ce aproape a fost îngropat de Microsoft, numele Nokia a fost salvat și revitalizat de HMD Global, companie ce are drepturile de utilizare asupra telefoanelor acestuia. Smartphone-urile Nokia s-au repoziționat pe piață și au trecut de la sistemul de operare nereușit Windows Phone, la un Android pur, interfață de utilizare ce o mai regăsim și pe terminalele Google Pixel.

Nokia 5.4 este un telefon ieftin, onest, care nu promite marea cu sarea și care este absolut potrivit pentru utilizatorii mai puțin pretențioși, care au nevoie de un telefon pentru WhatsApp, navigat pe Internet și pe Facebook, și pe care se pot și juca, eventual. Nu are un ecran de top, dar are un design plăcut; are o cameră care nu este top of-the-line, dar este bună și surprinzătoare în categoria ei de preț. Pe scurt, este exact ce ar trebui să fie un telefon mid-range.

Nokia 5.4: Design

La prima vedere, telefonul de buget de la Nokia e foarte plăcut ochilor, însă nu neapărat și la atingere. Trebuie să specific că voi judeca acest telefon prin prisma faptului că vine la raft la un preț de sub 900 de lei, pentru varianta cu 64 GB spațiu de stocare, atât cât are telefonul pe care l-am testat.

Așadar, este clar că HMD Global a tăiat din costurile de producție de pe unde a putut. Ideea e să se simtă cât mai puțin acest lucru în mâna utilizatorului. Revenind la design, Nokia 5.4 are spatele confecționat din plastic, însă nu este cel mai rău astfel de material. Nu se simte deloc ca fiind ieftin, însă este clar că nu se pune problema de senzație tactilă premium, așa cum regăsim la sticlă, ceramică sau aluminiu.

Camera foto principală are un aspect circular, iar tot pe spate regăsim și senzorul de amprentă, un lucru care a devenit mai rar la terminalele lansate în ultima vreme. Pe lateralele telefonului găsim obișnuitele butoane de „power” și volum, însă pe cea din stânga avem și unul pentru activarea Google Assistant, un alt statement din partea HMD pentru acordul pe care compania îl are cu Google în privința software-ului.

Un alt lucru important de menționat aici este faptul că Nokia 5.4 are și jack de căști, o funcție care deși e des întâlnită pe smartphone-urile mid-range, nu trebuie luată ca atare de către cei care și-o doresc pe smartphone-ul personal, pentru că nu se știe niciodată când vom asista la lansarea ultimului gadget cu acest port.

Nokia 5.4: Display

În cazul ecranului lui Nokia 5.4, vorbim aici despre un display de 6,4 inci, o dimensiune care este mai mult decât potrivită pentru acest factor de formă. Deși rezoluția putea fi și mai bună, iar culorile nu sunt spectaculoase, este totuși un ecran destul de bun pentru acest segment de preț, care îți va permite să vizionezi în condiții OK conținut multimedia pe YouTube, Netflix sau HBO GO.

Pentru camera foto frontală, cei de la HMD Global au ales să integreze un ecran perforat în partea stângă, iar asta nu e deranjant deloc. De fapt, este aceeași opțiune pe care o aleg din ce în ce mai mulți producători, care nu mai vor să integreze central senzorul foto pentru selfie-uri și apeluri video.

Nokia 5.4: Cameră

La acest capitol am rămas plăcut surprins, în perioada destul de scurtă în care am utilizat acest telefon. Deși vorbim aici de un terminal de buget, acesta vine echipat cu un ansamblu foto quad, format din patru senzori: un wide de 48 MP cu f/1.8, un ultrawide de 5 MP, un macro de 2 MP și un senzor de adâncime de 2 MP. Aceștia lucrează bine împreună, iar pozele sunt peste ceea ce te-ai aștepta.

Un alt aspect pozitiv de punctat aici este varietatea de moduri de fotografie și de filmare pe care le regăsim în interfața de utilizare a camerei foto, una intuitivă și ușor de folosit, dar care dispune de foarte multe opțiuni prin care este posibil să te pierzi la un moment dat. Ceea ce nu este rău deloc.

La Nokia 5.4 avem parte de o cuplare de moduri pe care le regăsim pe majoritatea smartphone-urilor, precum panorama, time-lapse sau slow-motion într-o singură fereastră de interfață, avem și un mod „bokeh”, care va scoate la înaintare subiectul fotografiei, efectiv un portrait mode, un mod de noapte, unde intră în scenă și postprocesarea, un mod video, capabil să tragă clipuri 4K la 30 FPS sau 1080 tot la 30 FPS, dar și un mod cinema, acolo unde se deblochează mai multe opțiuni pentru cine dorește un plus de control asupra senzorului.

Per total, ansamblul foto a lui Nokia 5.4 este perfect ok pentru segmentul de preț pe care este încadrat telefonul, ba chiar aș spune că ceva mai capabil decât la alte telefoane care sunt disponibile la un preț similar. Nu am fost dat pe spate, dar deloc dezamăgit, ceea ce este absolut normal atunci când vorbim despre un smartphone precum cel de față.

Android 10: De ce să modifici ceva care funcționează foarte bine?

Cei de la HMD Global au vrut în mod clar să se diferențieze de ceilalți producători, atunci când au achiziționat brand-ul Nokia și au ales să facă acest lucru prin intermediul software-ului utilizat. Toate terminalele comercializate sub brand-ul finlandez dispun de versiunea stoc de Android, cea „pură” așa cum mai este numită.

Nokia 5.4 vine actualizat din fabrică la Android 10 și oferă o experiență curată de utilizare, ceea ce este un atu foarte mare, cel puțin în opinia mea, față de alți producători. Faptul că HMD nu vrea să ai parte de o experiență personalizată după placul companiei înseamnă că va lăsa la latitudinea ta să experimentezi cu Android-ul din dotare și să îl modifici așa cum vrei tu.

Per total, nu am avut probleme de utilizare deși nu mă așteptam la asta. Recunosc, am pornit cu o preconcepție și puteam să jur că voi avea parte de stutter sau lentoare în mișcare și la trecerea de la o aplicație la alta, însă am rămas impresionat. Nu este deloc lent și nici nu lasă impresia că transpiră în task-uri simple, însă situația se schimbă atunci când vorbim de jocuri.

Am rulat PUBG pe Nokia 5.4 și aici am văzut, cumva, limitările acestui smartphone. Nu zic că a fost o experiență proastă de gaming, nu a fost deloc așa, însă se vede că avem de a face aici cu un telefon fără dotări și specificații high-end. Nu vreau nici să mă exprim greșit. Jocurile merg, toate, fără probleme.

Însă uneori simți nevia de ceva mai mult, mai ales dacă obișnuiești să te joci pe telefonul din dotare. Să vorbim puțin și despre specificații. Nokia 5.4 vine disponibil în trei variante de RAM + Stocare: 64 GB + 4 GB RAM; 64 GB + 6 GB RAM și 128 GB + 4 GB RAM. Vedem că sunt în mod clar specificații mid-range, iar acestora li se adaugă un procesor Qualcomm Snapdragon 662 și un GPU Adreno 610. Pentru un telefon care se comercializează undeva între 800 și 900 de lei, Nokia 5.4 are componente și configurații bune.

Concluzia connect

Nokia 5.4 este un smartphone ieftin și bun, exact așa cum reiese și din titlu. E ideal pentru cei care au nevoie de un telefon care să facă poze decente, să facă schimb de conținut multimedia pe aplicațiile de chat sau pe rețelele sociale și să urmărească clipuri video pe YouTube sau seriale pe Netflix. Nokia 5.4 este un telefon care nu promitea multe, dar care și-a depășit condiția.

Pentru utilizatorii mai puțin pretențioși, Nokia 5.4 este cu siguranță o opțiune foarte bună, care vine cu un sistem de operare exact așa cum a fost gândit de Google, și un design destul de interesant, tot pachetul fiind disponibil la un preț foarte bun.

Etichete: , , , ,