REVIEW Asus Zenfone 8: compact și puternic

REVIEW Asus Zenfone 8: compact și puternic

Se zice că esențele tari se țin în sticluțe mici. Pe asta mizează și ASUS, care livrează un telefon compact cu performnață demnă de un flagship. Are sub capotă un procesor Snapdragon 888, iar asta cred că spune multe despre ceea ce poate acest model.

Scris de | 11 iunie, 2021

Telefoanele au explodat în termeni de dimensiuni și greutate în ultimii ani. Un concept pe care anterior îl numeam phablet este acum adoptat de toți producătorii mai mari sau mai mici pentru modelele lor de top, iar punctual nici Asus nu a stat departe de această paradigmă cu modelele din anii trecuți. 2021 în schimb, ne aduce două lansări de la producătorul taiwanez, iar smartphone-ul cu cameră rotativă de anul trecut a fost încadrat acum în seria Flip, în timp ce Zenfone 8 este un smartphone complet nou în ecosistemul de telefoane semnate Asus.

Așadar, Zenfone 8 este un telefon compact și care merge mai degrabă pe o nișă de clienți bătătorită anterior de iPhone SE sau Sony Xperia Compact. Xperia Compact de la Sony n-a mai văzut o nouă ediție în ultimii ani, dar există zvonuri încă din ianuarie că ar fi o lansare programată pentru perioada următoare, în timp ce modelul celor de la Apple, iPhone SE, a fost unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri vândute, ceea ce confirmă apetitul oamenilor pentru telefoanele ceva mai compacte.

Așadar, vorbim despre un iPhone SE sau iPhone 12 mini cu Android, care se diferențiază în linii mari față de alte modele flagship din piață prin construcția sa compactă. Avem un smartphone cu un procesor puternic, o cameră bună cu senzor Sony, o baterie decentă și un preț atractiv. Important rămâne de văzut în astfel de momente unde sunt compromisurile.

Mic la stat, mare la sfat

Vine cu un ecran de 5.9 inci și folosește un panou Super Amoled de 120 Hz, cu suport HDR10+ și o luminozitate de până la 700 niți. Vorbim despre un panou ce are o rezoluție 1080 x 2400 pixeli și strat protector Gorilla Glass Victus.  În ciuda unor constrângeri în ceea ce privește modulul de cameră, Asus reușește să rămână distinctiv, iar o simplă privire asupra designului compact scoate în evidență un ecran excelent pentru un smartphone de asemenea dimensiuni. Spatele se remarcă printr-o curbură spre margini a capacului din plastic.

Un singur element reduce puțin din entuziasmul provocat anterior de modelele Zenfone, așadar camera nu mai este una rotativă, astfel că avem module dedicate pe spate și față. Panoul display-ului are o perforație în colțul din stânga, sub care se adăpostește camera frontală de 12 megapixeli.

Sub ecran, Asus a plusat cu un senzor de amprentă care funcționează similar cu alte soluții. Adică nici mai rău, nici mai bine, dar în continuare tânjim după soluții de securitate mai rapide sau mai eficiente. O recunoștere facială cu senzor infraroșu ar fi de maxim interes, dar opțiunile de smartphone-uri cu Android cu această caracteristică încă sunt limitate.

Carcasa este realizată din plastic, iar asta presupune un spor de atenție, semn că o husă ar fi necesară. Din fericire, în pachetul de retail veți găsi o husă de protecție din plastic, cu o textură rugoasă și care fixează bine terminalul în mână. Zenfone 8 are și protecție IP68 pentru apă și praf, iar în ce privește dimensiunile, telefonul nu depășește 9 mm grosime și are o greutate de 169 de grame.

În termeni de construcție, Asus a rămas conservator. Avem butoane fizice pentru Volum și Power pe dreapta, la bază întâlnim un conector de tip USB C, un difuzor și tray-ul pentru SIM, în timp ce în partea de sus întâlnim un jack de 3.5 mm pentru căști, o adiție excelentă într-o lume guvernată de lipsa acestui element și focusul tot mai alert spre căștile wireless. Sunt și alte elemente de remarcat și care ne-au devenit tot mai străine în ultima perioadă, dar pe care Zenfone 8 le aduce: cască auriculară care se zărește la îmbinarea ecranului cu marginea superioară, LED de stare care indică statusul încărcării sau butonul Power colorat albastru și pe care vizual nu ai cum să-l ratezi atunci când iei telefonulul în mână.

La capitolul operabilitate, chiar dacă nu pot să mă declar fan al telefoanelor de dimensiuni reduse, Zenfone 8 reușește să pice în mână excelent și poate fi manevrat foarte bine datorită dimensiunilor sale. Ajungi la butoanele fizice fără probleme, degetul mare ajunge dintr-un colț în altul fără să te chinui și singurul nejuns pe care îl observ în partea din față este bărbia ceva cam pronunțată, un bezel negru, dar care ne arată că viitorul Asus Zenfone 9 ar putea fi și mai compact.

Compact, dar extrem de puternic

Producătorul spune despre Zenfone 8 că este cel mai puternic smartphone compact, iar noi nu putem contrazice acest fapt. Vorbim despre un model motorizat de o platformă Snapdragon 888 5G, realizată în proces de fabricație pe 5 nm, cuplat cu până la 16 GB de memorie RAM (există și versiuni de 8 sau 12 GB RAM), iar spațiul intern ajunge până la 256 GB și folosește memorie rapidă UFS 3.1. La fel ca în cazul altor producători care au optat pentru acest tip de memorie rapidă, nu există posibilitatea extinderii spațiului de stocare intern dintr-un motiv banal, dar de efect: un card microSD de calitate redusă ar putea îngreuna excelenta funcționare a dispozitivului, în special în ceea ce privește gamingul sau stocarea de informații.

Laboratorul redacției connect dă undă verde capabilităților hardware ale modelului compact Asus Zenfone 8. O confirmă și testele sintetice de benchmark rulate, 1121 puncte în testul single-core din Geekbench și 3368 în testul Multi-Core al aceluiași Geekbench, dar și 5716 puncte în WildLife-ul din 3DMark. Mai mult decât teste sintetice, ne-am jucat Asphalt 9, PUBG, Riptide GT2 și Call of Duty Mobile, iar aici se simte ecranul de dimensiuni reduse. Chiar dacă din punct de vedere al calității este excelent, adică vorbim de un ecran SuperAmoled de 700 de niți, refresh rate de 120 de Hz și 240 touch sampling, diagonala mică a display-ul mă face să vreau să trec rapid la un phablet așa cum sunt obișnuit. Una peste alta, indiferent de ce alegi să rulezi pe telefon, el va funcționa rapid și fără lag.

În ciuda dimensiunilor reduse, telefonul adăpostește o baterie cu o capacitate de 4.000 mAh, cu 1000 mAh mai mică decât modelul Zenfone 8 Flip. Simți diferența față de un model cu o baterie mai mare, contribuie la asta și ecranul Super Amoled, dar nu pot să zic că m-a deranjat. Are un încărcător la priză de 30W, ceea ce înseamnă că ajungi la 100% în mai puțin de o oră, dar nu are încărcare wireless, cândva un etalon pentru modelele de top.

Zenfone 8 vine cu Android 11 și o interfața aranjată de producătorul taiwanez, se promit chiar și până la 2 update-uri majore pentru sistem de operare. Mult sau puțin, nu avem în față un smartphone Apple care aduce ani mulți de update-uri. Vorbim despre o interfață ușor modificată, cu puțin bloatware și cu o multititudine de opțouni prin meniu.  

Panoul SuperAMoled aduce și Always On display, dar sunt puține opțiuni disponibile la activarea acesteei funcții și tot în zona de Display avem și alte caracteristici tot mai populare: Dark Mode, iluminarea adaptivă sau refresh rate adaptiv. Trebuie menționat că refresh rate-ul este setat în mod implicit pe 120 Hz, dar poți alege să-l scazi sau să-l treci pe auto, iar de aici software-ul va ajusta automat rata de reîmprospătare în funcție de conținut.

Cameră

Când vine vorba despre cameră, vedem și primul compromis. În timp ce alte smartphone-uri au câte 3 sau 4 senzori pe spate, Zenfone 8 are numai doi. Camera principală este un senzor de 64 de megapixeli cu o deschidere a diafragmei de f/1.8, echivalent 26 mm și sistem de sabilizare optică integrat, în timp ce camera secundară este un modul ultrawide echivalent 14 mm și cu o rezoluție de 12 megapixeli, f/2.2. În termeni de specificații, poate filma 8K la 24 cadre pe secundă, 4K la 30 fps sau 1080p la 30/60 sau 240 fps-uri.

Așadar, lipsește senzorul de zoom sau unul macro, pe care le vedem de obicei împerecheate cu wide și ultrawide. În meniul de cameră putem comuta rapid între cele două camere, dar ai și posibilitate de zoom 2x, vorbim despre un zoom optic. Acum sincer vorbind, prefer senzorul suplimentar ultrawide în detrimentul unui senzor de zoom, macro sau senzor monocrom. Ultrawide-ul îl folosesc deseori în cadrele de tip landscape sau când mai iau orașele noi la pas și găsesc arhitectură demnă de fotografiat.

Camera principală obține imagini de 16 megapixeli cu culori bune în lumina naturală a zilei, cu detalii multe și luminozitate mare. Așa cum ASUS ne-a obișnuit, vorbim de imagini cu un contrast ceva cam ridicat și o suprasaturare în unele zone ale cerului, dar în general camera funcționează bine și vei fi mulțumit de rezultate. Modul de noapte face și el o treabă grozavă, chiar dacă interpolarea dintre cadre te va ține câteva secunde nemișcat.

Camera frontală are 12 megapixeli și una dintre cele mai curate interfețe atunci când optezi să o activezi. Pe lângă fotografie și portret mai găsești și un meniu pentru video, dar ai și opțiune de Beautification, în special în modul Portret, care are o serie de opțiuni pentru ten, ochi sau pentru subțierea obrajilor, o caracteristică pe care cel puțin domnișoarele o vor îndragi.

Concluzie connect

Cam atât despre flagship-ul compact produs de Asus. Telefonul umple un gol în piața de smartphone-uri compacte cu Android, dar trebuie în primul rând să vezi dacă ți se potrivește, dacă formatul este pentru tine. În linii mari, avem un smartphone extrem de potent pe toate palierele, fie că vorbim despre ecran, performanță, cameră sau autonomie. Are un preț care pleacă de la aproximativ 3000 de lei.

Etichete: , , , ,