REVIEW ASUS ZenFone 8 Flip, o alegere fără compromisuri

REVIEW ASUS ZenFone 8 Flip, o alegere fără compromisuri

Scris de | 15 iunie, 2021

De când am testat ZenFone 7 Pro mi-am dat seama că poate exista și un altfel de viitor al ecranelor de pe telefoanele premium, unul care să nu aibă perforații pentru camera foto frontală. Deși renunțarea la acestea a dus la crearea unui nou mecanism mobil pentru camera principală de pe spate, eu sunt de părere că rezultatul final merită și este unul care va rezulta în sesiuni „eye-candy” de binging pe Netflix.

Am mai spus-o și o voi mai spune. Un telefon cu ecran complet este un ideal spre care toți producătorii de smartphone-uri ar trebui să tindă, indiferent ce tehnologii noi ar presupune această realizare. Poate că în cazul Asus am văzut camera Flip, iar în cazul altor companii am putea vedea prima cameră foto amplasată sub sticla ecranului, de ce nu, așa cum am văzut și cu senzorul de amprentă în trecut.

ASUS ZenFone 8 Flip: Design

Asus Zenfone 8 Flip este un telefon foarte interesant la vedere, cu margini finisate atent și cu un spate lucios care, din păcate, atrage mai multe amprente decât ți-ai fi dorit. Din fericire, Asus a inclus în pachet și o husă de tip bumper care este bună atât pentru protecția terminalului dar și pentru ferirea acestuia de murdăria nedorită, care se scoate mai greu de pe șasiul acestuia. În plus, form factor-ul este unul care se resimte plăcut în utilizare, de 20:9, însă greutatea este ceva mai mare, de 270 de grame. Acesta nu este neapărat un lucru rău pentru unele persoane, care preferă device-urile ceva mai bulky.

Camera foto principală „Flip”, de la care își trage și numele acest smartphone, este dispusă la jumătatea părții din spate a șasiului și nu atrage chiar atât de mult privirea, atunci când este închisă, desigur. Însă când vei deschide aplicația foto și vei trece în modul selfie, forma telefonului se va modifica, atrăgând astfel privirile celor din jur. Vom reveni la acest aspect ceva mai târziu în acest review, atunci când vom acoperi așa cum trebuie subiectul camerei foto.

În cutia lui Asus Zenfone 8 Flip mai găsim, în afară de terminal și husa de protecție, un brick de priză de 30W, care asigură încărcarea rapidă a acestuia, un cablu USB-C la USB-C, precum și documentația device-ului, însoțită de nelipsita cheie pentru accesarea SIM tray-ului. Remarcăm, evident, lipsa unui headset, însă această situație este perfect normală pentru un telefon care nu vine echipat cu mufă jack de 3,5 mm.

ASUS ZenFone 8 Flip: Display

Cam cât de bun ar putea fi un display Super AMOLED cu refresh rate ceva mai mare, de 90 de Hz, setat la o rezoluție de 1080 x 2400, și care vine la pachet cu HDR 10+? Foarte bun. Chiar dacă ar fi fost frumos să avem parte de o rată de refresh de 120 de Hz, pentru a completa experiența care este oricum de top, la fel cum am scris și mai sus, nu pot pune accent destul de mult pe faptul că avem de a face cu un ecran fără perforații, breton sau alte briz briz-uri.

What you see is what you get, iar marginile display-ului de pe Asus Zenfone 8 Flip sunt destul de mici, conferind telefonului un raport ecran/șasiu de aproape 85%. Cine nu a utilizat niciodată un smartphone cu ecran complet ar trebui să încerce să testeze măcar o dată pentru a vedea exact la ce mă refer. Rămân la părerea că dacă aveam un refresh rate și mai mare, am fi putut vorbi aici de un display care s-ar fi clasat undeva în Top 3 pe segmentul flagship-urilor.

Experiența de utilizare pe Netflix, YouTube sau Amazon Prime, pentru că știu că la asta se gândește toată lumea deja, este exact pe măsura așteptărilor. Ecranul lui Asus Zenfone 8 Flip dispune de o luminozitate foarte bună, iar atunci când am tras la maxim de slider-ul aferent, culorile parcă au prins viață. Terminalul în cauză este unul dintre cele mai bune pe care le poți cumpăra la ora actuală, mai ales dacă ai nevoie de un device special gândit pentru astfel de activități.

ASUS ZenFone 8 Flip: Camera Foto

Și dacă deja am pus accent destul de mult pe display-ul telefonului, și poate am repetat obsesiv despre cât de mult m-a impresionat și ce experiență unică oferă, a sosit momentul să trecem la celălalt actor în rol principal din acest angrenaj. Camera Foto Flip rămâne în continuare focusul de pe acest device, la fel ca și în cazul lui Zenfone 8 Pro, fiind, în linii foarte mari, același ansamblu de senzori. Nu prea ar fi multe de adăugat aici față de review-ul predecesorului lui Asus Zenfone 8 Flip, pe care îl poți citi aici. Camera este la fel de bună și la fel de versatilă.

Citește și: REVIEW ASUS ZENFONE 8: COMPACT ȘI PUTERNIC

Ansamblul foto mobil este alcătuit din trei senzori: unul wide de 64 MP cu f/1.8, unul telephoto de 8 MP cu f/2.3, care beneficiază și de zoom optic 3x, și unul ultrawide de 12 MP cu f/2.2. Cel mai important lucru de punctat aici este că cei trei senzori funcționează la nevoie și ca modul de selfie, acesta fiind trademark-ul telefonului.

Parcă nu sună atât de rău să îți faci poze cu o cameră frontală cu asemenea specificații, așa-i? Pentru a o aduce în modul selfie, este suficient să ții apăsat pe butonul de „volume up”. Astfel o vei putea potrivi la orice unghi vrei și ai nevoie, fiind foarte folositoare și la filmarea în locuri mai puțin accesibile, sau chiar și după colțuri.

Camera foto lui Asus Zenfone 8 Flip se comportă foarte bine în scenarii convenabile de lumină, însă noaptea ar putea exista anumite carențe în calitate, mai ales dacă peisajul este unul foarte întunecat. Reglarea automată a expunerii parcă lasă puțin de dorit, însă nu este un capăt de lume. Repet, trebuie să fie cu adevărat beznă ca să simți că ai nevoie de ceva în plus. În orice caz, nu multe telefoane, chiar și de pe segmente superioare de preț, reușesc să facă față în astfel de condiții vitrege, cum ar fi mizeul nopții, într-o zonă populată de copaci și care suferă la capitolul „surse de lumină”.

În ceea ce privește filmarea cu Asus Zenfone 8 Flip, vorbim de un terminal capabil să tragă clipuri video în rezoluție 8K la 30 de cadre pe secundă, sau 4K la 30, 60 sau 120 FPS, ceea ce nu este deloc lucru puțin. În plus, dacă simți că vrei să mai faci un pas în jos în ceea ce privește densitatea pixelilor, poți ajunge chiar și la rezultate de 480 FPS, atunci când filmezi în 720p, formatul cunoscut și ca „HD-Ready”.

ASUS ZenFone 8 Flip: Sub Capotă

În ceea ce privește performanța hardware, aici vedem cel mai mare salt de la generația anterioară, chiar dacă și Asus Zenfone 7 Pro se folosea de vârful de gamă de la Qualcomm, și anume Snapdragon 865 5G+. La modelul lansat în luna mai a acestui an, Asus a trecut la generația cea mai nouă, Snapdragon 888, care este construit și cu ajutorul unui proces de fabricare mai nou, pe 5nm, față de 7nm la 865 5G+.

De asemenea, trebuie să specific și faptul că Asus Zenfone 8 Flip este aproape același terminal cu cel lansat în 2020, iar modificările au fost aduse la capcacitatea hardware. Practic, avem de a face cu un Asus Zenfone 7 Pro ceva mai performant, cu un ecran mai luminos, și cu un procesor grafic cu o generație mai nou. Aș minți să spun că este o diferență de la cer la pământ, însă performanța este în continuare una de top, care nu lasă de dorit.

În gaming, cât și în task-uri de zi cu zi, Asus Zenfone 8 Flip se comportă excelent. Nu se încălzește, nu aruncă stutter spre ochii utilizatorului și nici nu dă semne de încetineală atunci când sunt deschise mai multe aplicații în același timp. Pe masa noastră de teste a poposit modelul configurat cu 256 GB spațiu de stocare, împreună cu 8 GB de memorie RAM, fiind totodată echiparea de top. Mai avem în acest caz și o opțiune ceva mai „zgârcită” cu ROM-ul, acolo RAM-ul de 8 GB fiind cuplat cu 128 GB spațiu de stocare.

Iarăși, aici observăm un mic downgrade față de ediția din anul precedent, care venea disponibilă într-o singură echipare, de 256 GB ROM + 8 GB RAM. Nu îmi dau seama exact de ce Asus a preferat să bată puțin pasul pe loc aici, însă prețul modelului din acest an comercializat în România (8GB+256GB) este unul corect, pentru ce regăsim sub capota lui Asus Zenfone 8 Flip. Acesta este de aproximativ 4250 de lei.

În ceea ce privește bateria lui Zenfone 8 Flip, acumulatorul este unul de 5000 de miliamperi, iarăși, exact la fel ca în cazul predecesorului său. Un ciclu de încărcare va face ca telefonul să reziste fără probleme la două zile de utilizare normală, iar bateria dispune și de funcție de fast charging de 30W, așa cum am specificat și mai devreme în acest review. De remarcat este și faptul că nu mai avem parte de reverse wireless charging pe Zenfone 8 Flip, așa cum regăseam pe Zenfone 7 Pro.

Concluzia connect

Asus Zenfone 8 Flip este un terminal de top, care vine cu specificații premium, demne de un adevărat flagship. Avem aici parte de Snapdragon 888, vârful de gamă de la Qualcomm, un ecran complet, fără perforații, cu 90 Hz refresh rate, dar și de o cameră destul de versatilă și unică prin prisma designului său rotativ pe axa verticală. Atât timp cât micile componente mobile nu se vor strica, aceasta continuă o tradiție începută odată cu Asus ZenFone 6.

Per total, Asus Zenfone 8 Flip este un telefon ideal pentru urmărit conținut multimedia, dar și pentru poze, iar prețul său este ceva mai mic decât în cazul altor flagship-uri pe care le vedem pe piață. Mă pot declara mușțumit de timpul meu petrecut cu ZenFone 8 Flip și sper ca cei de la Asus să vină cu noutăți și mai importante la anul, atunci când, cel mai probabil, vor lansa gama Zenfone 9 Flip.

Plusuri

  • Display-ul complet
  • Marginile mici ale ecranului
  • Camera de selfie, aceeași cu ansamblul foto principal

Minusuri

  • Upgrade cam mic față de generația anterioară
  • Asus putea face un efort spre un display de 120 Hz

Etichete: , , , ,