REVIEW HP Envy 13-BA1020NN, laptop ultraportabil cu certificarea Intel Evo

HP Envy 13 vine cu un procesor Intel Core i7, multă memorie RAM, un ecran cu rezoluție înaltă, dar astea sunt lucruri pe care, trebuie să recunoaștem, le bifează multe dintre laptopurile de pe piață astăzi, așa că ar fi mai bine să vedem ce este distinct sau ce i-ar mai trebui acestui laptop punctual, dar și ce-i cu Intel Evo.

Scris de | 30 iunie, 2021
REVIEW HP Envy 13-BA1020NN, laptop ultraportabil cu certificarea Intel Evo

In septembrie 2020, Intel a lansat noua platformă Intel Evo, bazată pe procesoarele de generația a 11a. Sub noua certificare, Intel a vrut să grupeze cele mai noi laptopuri ultraportabile, așa zisele ultrabook-uri subțiri, ușoare și performante de la majoritatea producătorilor de laptopuri: Lenovo, Asus, HP, Acer, Dell, MSI etc. Sigur, ca să ai badge-ul Intel Evo pe laptop, trebuie să bifeze o serie de caracteristici, iar noi am primit la teste un laptop HP Envy 13 ca să vedem ce înseamnă asta.

Laptopurile cu certificarea Intel Evo sunt pentru cei aflați în mișcare. Intel le zice Go-getters, dar dacă trecem peste englezisme de fapt vorbim despre cei care au nevoie să folosească laptopul lor în mișcare, fie că vorbim de o cafenea, un șezlong sau dintr-un birou.  Toate laptopurile din clasa Intel Evo au procesoare i5 sau i7 din noua generație, au autonomie mare, ecrane FullHD, se încarcă rapid, au WiFi 6, deci merg rapid pe wireless, au porturi Thunderbolt și grafică Intel Iris.

Când vine vorba despre audio și video se bifează și aici lucruri: difuzoare și microfoane bune, cameră HD, software de anulare a zgomotului de fundal. Într-o eră în care majoritatea ne-am mutat în work from home sau avem tot mai multe ședințe și evenimente online, ar trebui să fii tot mai atent la audio-video.

În fine, dacă toate cele de mai sus sunt must have-uri pentru tine atunci când alegi un laptop, și trebuie să recunosc că pentru mine au devenit, caută un laptop care are pe el badge-ul Intel Evo, mai ales dacă portabilitatea și performanța pentru scenarii de office sau pasiune sunt lucruri esențiale. Nu vă așteptați la gaming sau randări video, chiar dacă o să vedeți în continuare că laptopul testat are o performanță decentă în benchmark-uri.

Șasiu metalic

Știți promo-urile alea cu James Bond îmbrăcat într-un frac care fuge de colo colo, împușcă trei oameni cu două gloanțe, aleargă pe acoperiș mai ceva ca Bolt și apoi fuge cu elicopterul? Ei bine, dacă-i pui un laptop HP Envy 13 de nouă generație în mână o să ziceți că e din peisaj și ascunde codurile pentru rachtele nucleare pe care tocmai le dezamorsează.

Așa, acum că filmul s-a terminat, hai să vă zic cu laptopul. E elegant, asta voiam să zic mai sus. Șasiul metalic e sablat, arată excelent și se simte bine la atingere. Nu doar că arată bine, dar nu o să lași nici amprente pentru că vorbim de un aluminiu cu o textură ușor dură la atingere. Pe capacul exterior se remarcă  singurul element lucios, logo-ul producătorului HP, care va atrage reflexii la lumină.

Sunt două benzi de cauciuc pe partea de jos a lapopului, care sunt adăugate ca să nu alunece pe suprafețele netede. Găsim aici și o zonă de ventilare destul de generoasă, dar și două difuzoare, fiecare puse spre margini.

Dacă îl comparăm cu alte laptopuri testate de noi de 13 inci, Envy 13 de la HP are o greutate decentă, dar nu spectaculoasă. La 1,3 kilograme, laptopul rămâne o soluție foarte bună pentru mobilitate și încape perfect în orice geantă/ghiozdan. Are 16 mm grosime, o cifră neimpresionantă dacă mă întrebați pe mine.

La capitolul conectică, găsim porturi și pe stânga și pe dreapta: pe stânga avem jack-ul pentru căști, un port USB A și un port USB de tip C, în timp ce pe dreapta avem mufa pentru alimentare, un port USB A și un cititor de carduri microSD. Așa cum se poate observa, oferta nu este tocmai cea mai generoasă, am fi apreciat un port HDMI sau un port Ethernet, ambele necesare uneori în mediul business pentru prezentări sau conectarea pe cablu la Internet din unele hoteluri. Remarcăm totuși artificiul de design care a pus clapete retractabile peste porturile USB obișnuite. Par suficient de robuste cât să nu se rupă prea ușor, iar stick-urile pe care le bagi în USB rămân fixate bine.

Tastatură și touchpad

HP Envy 13 are o tastatură care se întinde până aproape de margini. Asta a permis ca tastele plate să fie destul de generoasă și suficient de mari încât să poți tasta fără probleme chiar dacă ai degete mari. Cursa tastelor este una una scurtă, dar mi se pare că trebuie să apeși cu presiune ca să poți avea o experiență de tastare confortabilă. Volumul meu de tastatare este destul de mare, astfel că am sesizat că zgomotul tastaturii este destul de ridicat, dar acceptabil.

Tasatatura este iluminată, astfel încât să găsești la nevoie tastatele și pe întuneric. Un element foarte interesant și pe care mi-aș dori să-l integreze și alți producători: tasta de trecere a volumului pe modul silențios are o iluminare diferită de restul tastelor și la fel se întâmplă și cu tastele care anulează microfonul sau camera. Chiar lângă tastele direcționale avem un cititor de amprentă, ceea ce a devenit un must have pentru laptopurile business.

Touchpad-ul este poziționat în zona centrală a rest palm-ului, este decent de mare și degetul alunecă rapid pe suprafața lui și funcționează cu gesturi. Cu toate că funcționează bine, remarcăm și aici un zgomot la atingerile succesive ale suprafeței de contact și dacă ești călare pe el toată ziua o să te deranjeze sunetul de la tastatură sau touchpad.

Sunet și ecran

HP Envy 13 de noua generație are un afișaj IPS, o diagonală de 13.3 inci cu rezoluție FullHD și o luminozitate de 400 de niți. În afară de ecranul lucios, care va fi mai greu de privit în lumina directă a soarelui datorită reflexiilor nu sunt multe lucruri de reproșat. Contrastul este bun, negru este adânc, clipurile video pe care le-am rulat afișează un nivel de detaliu foarte bun, contrast ridicat și culori vii. Trebuie reținut faptul că laptopul poate veni și cu afișaj tactil, în cazul în care ești fan al acestei opțiuni.

Sunetul poartă semnătura Bang & Olufsen, vorbesc despre două difuzoare plasate pe burtă care oferă un sunet nu foarte generos. Pentru o muzică de fundal sau pentru un film ocazional sunt suficiente, dar sunetul nu este peste medie din punct de vedere al calității sau al volumului, cu distorsiuni vizibile la nivel maxim și o rezonanță în șasiu destul de puternică.

Performanță

Atunci când vine vorba despre specificații tehnice, revenim la Intel Evo. Certificarea aceasta ne aduce pe modelul de test un procesor din familia Tiger Lake, Intel Core i7-1165G7, 8 GB de memorie RAM, stocare de 256 GB pe un SSD Samsung și o baterie de 3 celule și 51W. Aceasta este unitatea care ne-a sosit nouă la teste, dar sunt disponibile și alte configurații de procesor, memorie RAM sau stocare.

Procesorul oferă suficientă performanță pentru majoritatea scenariilor de zi cu zi la care l-am putea supune. Eu l-am folosit în scenariul meu de lucru, care implică multe mailuri, multe texte de scris, navigat pe internet și muzică în surdină, dar pentru mine este extrem de importantă și portabilitatea. Și pentru tot scenariul expus s-a descurcat foarte bine. Rămân tastatura și touchpad-ul ceva cam zgomotoase pentru gusturile mele, dar am trecut rapid la un mouse atunci când am simțit că nu mai pot. Testele de benchmark pentru procesor și placa grafică ne arată că avem un laptop care susține chiar și tituri de gaming mai puțin solicitante, dar nu aș putea să vi-l recomand pentru acest gen de activitate pentru termen lung.

Dacă vorbim despre autonomie, Intel zice că putem avea până la 9 ore de utilizare moderată. Noi am ajuns pe la 4 ore spre 5 de funcționare normală, dar trebuie să recunosc că forjez procesoarele la câte ferestre deschid în Chrome pe orice dispozitiv și am o utilizare destul de agresivă. Guilty as charged.

La nivel de conectivitate, avem WiFi 6 și Thunderbolt, cele mai noi standarde în ceea ce privește conectarea la internet sau transferul de fișiere.

Concluzia connect

HP Envy 13 în configurația testată poate fi cumpărat din România pentru aproximativ 1000 de euro, unele oferte îl plasează la un preț și mai bun. Ofensiva celor de la AMD i-a obligat pe cei de la Intel să miște interesant pe piața notebookurilor, astfel că inițiativa anterioară sub numele de cod Project Athena s-a transformat odată cu lansarea procesoarelor Tiger Lake în Intel Evo. Această certificare oferă o experiență de utilizare pentru laptopurile producătorilor, practic avem laptopuri portabile cu performanță bună și s-au adăugat unele standarde pe care utilizatorii le caută în mod uzual la atunci când sunt în căutarea unui notebook: design elegant, performanță pentru activitățile obișnuite, autonomie bună și conectivitate. Iar modelul testat de noi de la HP le-a cam bifat pe toate acestea.

Etichete: , , , ,