NVIDIA DLSS: cum să crești FPS-ul și să vezi mai clar cele mai noi jocuri pe PC

Scris de | 5 iulie, 2021
NVIDIA DLSS: cum să crești FPS-ul și să vezi mai clar cele mai noi jocuri pe PC

Astăzi vorbim despre Nvidia DLSS, acea bifă, setare, din meniul jocului pe PC peste care probabil ai dat până acum dar nu știai exact ce face. Vom explica în acest text ce este Deep Learning Super Sampling și cum te poate ajuta asta să te bucuri mai mult de cele mai recente titluri lansate pentru desktop.

Nvidia DLSS este ultima găselniță a producătorului american de plăci video și se folosește așa cum trebuie de inteligența artificială, pentru ca experiența ta de gaming, să fie cea pe care o vrei cu adevărat. Cred că orice împătimit al jocurilor de pe PC s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu problema că un titlu se „mișcă încet”, iar uneori acest lucru poate să te sece până când ajungi să spui „Fuck it, am nevoie de niște componente și mai puternice”.

Nvidia DLSS: Tensor Cores și Upscaling

Ei iată că nu mai e chiar cazul de așa ceva. Spun „chiar” pentru că este în continuare destul de greu să pui mâna pe o placă video potentă, din cauza lipsei stocurilor. Însă DLSS funcționează și pe modele mai slabe, dacă poate fi folosit acest cuvânt, din gamele RTX 20 și RTX 30.

Însă până să trecem la testele practice, de gaming, hai să vorbim puțin despre cum exact ne ajută inteligența artificială să ne jucăm mai bine. Plăcile video cele mai recente de la Nvidia integrează așa-numitele Tensor Cores, niște nuclee ale GPU-ului care beneficiază de AI. Acestea se ocupă de randarea în timp real a imaginilor care ție îți apar pe monitor, și se folosesc de o rețea neurală deep learning pentru a spori FPS-urile, fără să fie nevoie ca tu să mai tragi în stânga de diversele slider-e de tweaking a performanței grafice, pe care le găsești în meniul cu setări ale oricărui joc.

Practic, putem vorbi aici de un soi de funcție de upscaling, așa cum vedem și la televizoarele smart de ultimă generație. Nvidia DLSS ia imaginea generată în mod normal de procesorul grafic și o face mai bună, mai clară, mai vie. Cel mai bine vei putea observa acest lucru când ești atent la micile detalii care poate pot fi mascate de o rezoluție ceva mai joasă. Asta, plus că îți vei putea permite să fii mai generos atunci când setezi combinația dintre rezoluție și nivelul detaliilor.

De-a lungul timpului au tot existat tehnologii menite să-ți îmbunătățească performanța, însă multe dintre ele parcă mai mult puneau bețe în roate, mai ales când ajungeau să se învechească, așa cum este cazul celebrului anti-aliasing. Era nevoie de ceva nou pe acest segment, un game-changer, la propriu. Aici intră în schemă DLSS, gata să-ți transforme PC-ul sau laptopul echipat cu RTX într-o mașinărie și mai performantă decât credeai că este deja.

Nvidia DLSS: Test pe Acer Nitro 5

Eu am testat Nvidia DLSS pe un Acer Nitro 5, laptop cu RTX 3080 și AMD Ryzen 7 5800H, o configurație high-end care nu făcea însă față chiar așa cum îmi doream în Cyberpunk 2077. Bine, ca o paranteză aici, nici nu știu vreun sistem care să ruleze așa cum trebuie, fără DLSS, Cyberpunk 2077 cu detaliile pe Ultra și Ray-Tracing ON și setat pe Psycho, poate doar vreun „avion” cu 3090. Pentru o comparație cât mai precisă, am încercat setările maxime cu și fără Nvidia DLSS, iar diferențele au fost șocante.

Sistemul pe care l-am pus la treabă în aceste teste, nu este disponibil încă în România, însă poți găsi o configurație ceva mai prietenoasă cu buzunarul care cuprinde un procesor Ryzen 5600H, cuplat cu un procesor grafic RTX 3060.

Dacă fără DLSS, m-am rugat de laptop să ajungă la 20 de cadre pe secundă, lucru care nu s-a întâmplat, odată ce am activat setarea specifică plăcilor video ale echipei verzi, ecranul laptopului parcă a prins viață, iar povestea lui V și a lui Johnny Silverhand a devenit, brusc, jucabilă. Unde mai pui că, peisajul din Night City cu Ray-Tracing ON este, poate, cel care pune cel mai mult în valoare această tehnologie.

Dar nici cu DLSS-ul ăsta nu merge chiar așa, îi dai drumul și se ocupă el de restul…Are și el niște setări pentru a îți face viața și mai ușoară, și ai posibilitatea de a alege între mai multe moduri de performanță, care îți vor afecta, desigur, FPS-urile. Personal, am ales să merg pe modul „MAX Perfromance”, iar Cyberpunk 2077, cu aceleași setări maxed out, ultra fiind aici cuvântul predominant, a sărit din 18-20 de FPS în peste 50, ceea ce înseamnă că Nvidia DLSS a făcut aici diferența dintre jucabil și nejucabil. Ce să mai, chiar pot să spun că am rămas impresionat.

Ca să pot să compar până la capăt, am încercat și Watch Dogs: Legion, un alt titlu important de pe piață care are compatibilitate cu Nvidia DLSS. Aceeași poveste. De la o experiență care lăsa mult de dorit, cu toate detaliile pe ultra și aproximativ 15-16 FPS-uri, Legion s-a dus rapid în zona 50 și nici că a mai coborât de acolo. Asta înseamnă că odată ce tot mai multe jocuri vor avea parte de acest „gimmick” care îți va facilita o experiență vizuală de top, DLSS va deveni un nume foarte important în viețile noastre de gameri.

Nvidia DLSS: Viitorul în gaming

Dar știu ce vei spune. Că e aproape imposibil să găsești o placă video de la Nvidia din seria RTX pe piață, mai ales din cele high-end, și chiar dacă găsești are un cost umflat, care nu are nici o legătură cu realitatea. Însă această situație e temporară. Vor veni și vremuri mai bune, când nu va trebui să scoatem din buzunar peste 6500 de lei pentru un RTX 3070, și chiar dacă nu pare în acest moment, sunt convins că prețurile vor reveni spre normal, atunci când cotația criptomonedelor va fluctua din ce în ce mai mult.

Nvidia DLSS este o tehnologie care pe mine m-a impresionat destul de tare, iar acum am ajuns să urmăresc cu atenție fiecare compatibilitate nouă cu un anume joc, anunțată de producătorul american. Deși nu toate jocurile beneficiază de DLSS, poți fi sigur că numărul acestora va crește dramatic în anii următori, mai ales în cazul Triple A-urilor. Totuși, vorbim aici de o tehnologie relativ nouă, din punct de vedere al aplicabilității în „lumea reală”, una care cu siguranță se va dezvolta din ce în ce mai mult în viitorul apropiat.

Etichete: , , , , , ,