A venit momentul să vorbim din nou despre un telefon OnePlus, într-o perioadă în care compania lansează noi modele la foc automat. Dacă acum nici o lună am discutat despre OnePlus Nord CE 5G, un mid-range excelent, cu 12 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare, acum a venit momentul să aducem în lumina reflectoarelor OnePlus Nord 2 5G, așa-numitul flagship killer, acel telefon care împrumută foarte multe funcții de pe telefoanele high-end și le ambalează într-un produs mai ieftin.
OnePlus Nord 2 5G este un terminal care îți lasă impresia de „premium”, cel puțin prin șasiul său finsat foarte elegant, prin ansamblul de camere care iese în evidență și nu arată ca unul care ar echipa un telefon de 800-1000 de lei, dar mai ales prin greutatea sa, de 189 de grame, care te face să simți că ții în mână un telefon capabil și nu doar o jucărie care e posibil să îți pice la pufuleți.
OnePlus Nord 2 5G: Design, Unboxing și Baterie
Primul lucru care mi-a venit în cap atunci când am pus prima dată mâna pe OnePlus Nord 2 5G este legat de frumusețea sa și de faptul că nu arată a telefon ieftin, ci trage mai degrabă spre un aspect care are mai multe în comun cu un flagship. Culoarea în care a venit „îmbrăcat” terminalul de test se numește Blue Haze, și este foarte similară cu Blue Void, cea de pe Nord CE 5G, fiind la fel de flamboaiantă dar într-un mod ceva mai „toned down”. Cel mai bine e să te gândești aici la o antiteză între opulență și minimalism.
Un alt lucru care sare în ochi atunci când ai parte de primul contact cu telefonul este faptul că lipsește jack-ul de căști. Deși unii ar spune că acest port atât de comentat și de controversat prin lipsa sau adăugarea lui pe diversele device-uri este un must have pe un terminal mid-range sau flagship killer, iată că OnePlus a vrut să aducă acest element specific flagship-urilor și pe gama Nord. Iar asemănările nu se opresc aici.
Nord 2 5G îmi pare că aduce foarte mult din perspectiva design-ului și a display-ului cu OnePlus 9, mai ales prin construcția sa, dar și prin poziționarea și forma insulei foto, care este aproape identică cu cea de pe device-ul mai scump, fără însă să fie realizată în colaborare cu Hasselblad, ca o deosebire.
La capitolul conținut al cutiei, OnePlus Nord 2 5G vine la pachet cu un încărcător foarte rapid, de 65W, care beneficiază, la fel ca telefonul, de funcția Warp Charge, exclusivă pentru terminalele OnePlus. Deși nu dispune și de funcție de încărcare wireless, Nord 2 5G se încarcă de la priză de la 0% la 100% în aproximativ 30 de minute, ceea ce este o performanță de invidiat.
Practic, în doar jumătate de oră ai deja baterie suficientă cât pentru aproape două zile de utilizare normală, prin intermediul bateriei de 4500 de mAh, de tip Dual Cell. Nu pot sa zic că am de ce să mă plâng aici, „clientul” de astăzi fiind un telefon care e foarte versatil din punct de vedere al acumulatorului.
Pe lângă telefon și încărcător, în cutie mai regăsim și o husă transparentă de protecție, deja un actor obișnuit în pachetele OnePlus, cheia pentru deschiderea tray-ului SIM, dar și documentația necesară și manualele de utilizare. Pe lângă toate acestea, în kit-ul de presă am primit și trei huse suplimentare, foarte intersante, mai ales una dintre acestea, care are un design foarte fresh și cool. Așa cum ne-am obișnuit, OnePlus stă foarte bine la capitolul huse și accesorii.
OnePlus Nord 2 5G: Display
Deși nu este un telefon cu șasiu prea mare și se potrivește foarte bine în mână în ceea ce privește utilizarea de zi cu zi, display-ul nu dă deloc senzația unuia mic. Marginile sunt foarte subțiri, așa cum ne-a obișnuit producătorul chinez, iar panoul este unul Fluid AMOLED, care este foarte luminos și care redă destul de fidel culorile. Diagonala sa este de 6,43 inci, fapt care îl plasează exact în standardele prezentului, vremuri în care diversele companii aleg să meargă pe dimensiuni din ce în ce mai ofertante, fără să depășească, însă, anumite limite.
Să discutăm puțin și despre rata de refresh. Deși OnePlus este unul dintre primii producători care au ales să integreze pe dispozitivele sale ecrane cu rate de reîmprospătare mai mari și a marcat astfel un trend la care s-au alăturat și alte companii, încă nu vedem telefoane cu 120 Hz în portofoliul său, pe acest segment mai redus de preț. Xiaomi, de exemplu, a introdus deja astfel de panouri pe gama Redmi, din care fac parte terminale care abia trec de pragul de preț de 1000 de lei. Deci la acest capitol n-ar strica să vedem că și OnePlus alege rate de refresh mai mari pentru telefoanele sale mai accesibile.
Și dacă tot comentăm display-ul, vreau să ating și subiectul senzorului de amprentă integrat sub sticla ecranului. Deja nu mai este o noutate pe piață integrarea unui astfel de gimmick, însă destul de multe modele mid-range care beneficiază de acesta lasă puțin de dorit în privința timpului în care se deblochează, efectiv, terminalul. Nu este și cazul lui Nord 2, senzorul acestuia funcționând impecabil, putând fi comparat cu ușurință cu cele care sunt integrate pe flagship-uri de peste 4000 de lei.
OnePlus Nord 2 5G: Camera Foto
Aici vorbim poate de cel mai mare upgrade față de telefonul precedent din serie, OnePlus Nord, dar și față de celelalte modele mid-range ale producătorului. Dacă OnePlus a cam suferit mereu la capitolul cameră foto, în trecut, în ultimul an compania și-a rezolvat multe dintre probleme, și astfel putem observa acum cea ai bună cameră integrată vreodată pe un mid-range OnePlus.
Discutăm despre un ansamblu foto alcătuit din trei camere: un senzor principal Sony IMX 766 de 50 de MP, care are grijă ca detaliile din poză să fie cât mai bine conturate, un senzor ultrawide de 8 MP care se laudă cu un unghi maxim de 119,7 grade, ambele fiind completate de un senzor macro de 2 Mp cu f/2.4. Rezultatele obținute sunt demne de un telefon care vrea să iasă în evidență și prin camera foto.
Un alt lucru care își face debutul pe gama mid-range de la OnePlus este sistemul OIS (Stabilizare Optică a Imaginii), care funcționează în parametri, și face exact ce promite. Pozele ies stabilizate, fără porțiuni cu blur, chiar și atunci când nu ții mâna complet stabilă sau nu te folosești de o suprafață care să te ajute la asta. OIS-ul este o adiție binevenită, care nu are cum să nu ajute o cameră foto mai mult decât decentă.
De asemenea, pe partea software, OnePlus Nord 2 5G stă la fel de bine ca și predecesorii săi, și vei descoperi nenumărate opțiuni de fotografie, care vor calibra terminalul pentru diversele scenarii de utilizare, precum Night Mode, Time-Lapse, Ultra Resolution, modul PRO, Slo-Mo sau chiar și Dual-View video, care pare introdus cu dedicație pentru creatorii de conținut.
În condiții bune de lumină, ajutată și de AI-ul telefonului, camera foto se comportă foarte bine, iar pozele pot fi comparate cu cele realizate cu telefoane care fac parte, poate, din segmente de preț superioare. Însă avem parte și de mici sincope în acest caz, pe care le putem observa mai ales la pozele pe care le realizăm cu zoom. Am avut anumite porțiuni în peisaj care au fost prea distorsionate de inteligența artificială, însă acest lucru nu s-a întâmplat în toate cazurile. Chiar și în condiții mai grele de fotografie, Nord 2 și-a arătat oarecum limitele, însă tot ansamblul a funcționat mai bine decât m-aș fi așteptat, recunosc.
Și ca să trecem în revistă și camera foto frontală, aici OnePlus ne-a suprins și a integrat cel mai ofertant senzor al său, de pe orice terminal lansat de producătorul chinez până în prezent. Este vorba despre un Sony IMX 615 de 32 de MP, care este ajutat și de funcția Group Shots 2.0, care poate detecta până la cinci fețe în același timp și se poate autocalibra în așa fel încât rezultatul să fie cel mai bun posibil în condițiile date. Nu mai spun și că cei pe care îi vei apela video te vor putea vedea destul de clar.
OnePlus Nord 2 5G: Sub capotă
Una dintre cele mai importante deosebiri între OnePlus Nord 2 5G și OnePlus Nord CE 5G poate fi observată atunci când vorbim de procesor. Dacă la varianta mai de buget, lansată în urmă cu o lună, aveam parte de un Snapdragon 750G pe 8nm, Nord 2 se folosește de un CPU MediaTek Dimensity 1200, care a fost îmbunătățit special cu AI pentru acest terminal. De altfel, și procesul de fabricare este mai nou în acest caz, 1200-AI fiind construit pe 6nm.
În benchmark-urile pe care am apucat să le rulez în perioada de testare, telefonul s-a descurcat onorabil, reușind un scor de 815 în GeekBench Single Core, plasându-l peste telefoane precum Samsung S20+ sau Note 20 Ultra, și de 2463 în GeekBench Multi-Core, unde s-a clasat aproape la egalitate cu Xiaomi Mi 9T Pro.
În ceea ce privește testele sintetice pentru procesorul grafic, am ales 3DMark WildLife pentru a testa capacitatea sa. Nord 2 a reușit să scoată un scor de 4195, care îl plasează direct peste Huawei P40 Pro, un telefon performant și versatil. De asemenea, în gaming, m-am folosit de clasicele PUBG și Asphalt 9 pentru a mă convinge de capacitățile lui. Nu am sezizat nici un moment de stutter, iar temperaturile au rămas perfect normale, chiar și în PUB, acolo unde am avut grijă să descarc toate pachetele grafice de top, special pentru a-l „încărca” așa cum trebuie.
OnePlus Nord 2 5G vine disponibil în două versiuni, în ceea ce privește memoria RAM și capacitatea de stocare. Noi am prins pe masa de teste varianta cu 256 GB stocare și 12 GB RAM, ceea ce pentru un mid-range care se comercializează în schimbul a 2449 de lei nu este lucru puțin. Aș fi fost chiar și mai impresionat de atât, daca nu regăseam această configurație și pe Nord CE 5G, ca o ironie.
Asta nu înseamnă că e puțin, ci că OnePlus echipează modelele sale mai „de buget” cu niște specificații de top, pe care le regăsim și pe cele mai scumpe telefoane din lume. Pe lângă această versiune de top, OnePlus Nord 2 5G mai este disponibil și într-o variantă cu „doar” 8 GB RAM și 128 GB pentru stocare, model ce se vine în schimbul sumei de 1999 lei, un preț foarte bun.