REVIEW Samsung Galaxy Z Flip3 5G: Cel mai ieftin telefon pliabil

REVIEW Samsung Galaxy Z Flip3 5G: Cel mai ieftin telefon pliabil

Scris de | 2 septembrie, 2021

Ne-am aplecat mai mult asupra telefoanelor pliabile în ultima vreme. A fost lansarea Fold 3 și Flip 3 de la Samsung și am avut un scurt hands on cu modelele pe Youtube și imediat după am ajuns în service-ul oficial Samsung ca să vedem cât de ușor se repară smartphone-urile astea împaturibile. Împăturibile? Pliabile. Fold-uri. Flip sau cu clapetă. Ați prins idea, spuneți-le cum vreți, dar tot deosebite rămân în tot ecosistemul de smartphone-uri pe care le tot testăm.

Povestea telefoanelor cu ecran pliabil o cunoașteți. Oricât de interesante și inedite par la prima vedere tot au venit cu o serie de compromisuri de-a lungul existenței lor. Câteva comprimisuri și au fost destinate early adopterilor mai mult decât unei mase mari de oameni. Parcă nu mai este cazul anul astă, iar zvonurile tot mai ascuțite în ceea ce privește dispariția gamei Note de la Samsung ne obligă să ne uităm cu atenție la planurile ambițioase ale producătorului din Coreea de Sud. Compania a promis că își va pune telefoanele pliabile în mâinile mai multor utilizatori și putem spune că și-a respectat promisiunea. A redus în primul rând prețul și le-a făcut mai accesibile, dar le-a schimbat și designul, le-a făcut mai rezistente sau le-a echipat mai bine la nivel hardware, ceea ce le face acum mai interesante.

Claudiu vi l-a prezentat de curând pe ăl mai mare și mai tare telefon foldable, Fold 3, iar pe mine m-au văzut ceva mai fashion așa că mi-a rămas mezinul Flip 3. Un telefon cu clapetă ajuns la cea de-a doua generație, a treia iterație după un model Flip și un Flip 5G și care se vrea a fi cel mai accesibil telefon pliabil. Prezentăm în continuare schimbările față de modelele de anul trecut, dar ne concentrăm pe plusuri și minusuri.

Telefoanele cu clapetă sunt iar la modă

În ce privește strategia de echipare, ambele modele pliabile Samsung din această toamnă, Z Flip 3 și Z Fold 3, merg pe același tratament: avem specificații actualizate, o construcție mai solidă și un preț mai redus.  Galaxy Z Flip 3 este telefonul pliabil mai mic de la Samsung. În timp ce Fold 3 este un smartphone obișnuit care se deschide pentru a se transforma în tabletă, Flip 3 este un telefon de dimensiuni aproape normale care se îndoaie de la jumătate și care se face mai mic pentru a încăpea în orice buzunar sau poșetă. Atunci când este închis, Fold este cam cât un portofel, iar deschis avem un ecran de 6.7 inchi, suficient cam pentru toate acțiunile pe care le facem zilnic pe un telefon.

Vizual, Flip 3 este asemănător cu modelul anterior, dar evident că au apărut și modificări. Șasiul și balamaua sunt realizate dintr-un material pe care Samsung l-a numit Armor Aluminium, practic un material ranforsat și care trebuie să asigure o rezistență suplimentară.  Sticla poartă protecția și semnătura Corning Gorilla Victus și peste ecran este aplicat un film protector PET (Polietilen Tereftalat) care ar fi mai rezistent cu 80% decât stratul TPU aplicat la modelul anterior. Principalele avantaje ale stratului PET sunt rezistența la apă, rezistența la zgâriere și rezistența la rupere. Asta așa ca să înțelegeți și de ce am menționat materialul. Să știm că e mai rezistent și implicit ar trebui să vă faceți mai puține griji.

 

Materialele mai rezistente nu sunt singurul lucru nou la noul model Flip. Ecranul Dynamic Amoled Infinity Flex Display de 6.7 inci are o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Arată și se simte ca ecranele superbe OLED ale celorlalte modele Samsung, cu un touch sampling rapid, culori bogate și vii, un negru adânc. Cutele de pe ecran de la pliere se simt la atingere și se și observă dacă priviți telefonul dintr-o parte, cu toate astea nu m-a deranjat deloc în utilizarea telefonului, iar după câteva zile de folosire le veți ignora total.

 

Un mare pas înainte făcut de modelele pliabile Samsung este certificarea IPX8, obținută de Flip 3, dar și Fold 3, ceea ce înseamnă că telefoanele se pot scufunda până la 1.5 m în apă timp de 30 de minute. Bineînțeles, se recomandă în continuare evitarea apei sărate din mare sau piscină. Și trebuie avut în vedere totodată că această certificare nu este și pentru praf sau murdărie.

Balamaua este una robustă, fără arc, astfel că va fi dificil de deschis telefonul cu o singură mână. Chiar și Samsung recomandă utilizarea a două mâini pentru deschidere. Odată deschis poate rămâne la orice unghi stabilit și poți utiliza telefonul pe post de trepied atunci când ești într-o conferință sau atunci când faci un selfie. Poți naviga prin galeria de poze și să utilizezi “zona liber” pe post de slider, dar probabil vor mai apărea cu timpul și alte opțiuni.

Una dintre cele mai notabile actualizări ale noului model este ecranul secundar. Afișajul este acum de 1.9 inci (anterior avea 1.1 inci), iar aici poți vedea ora, notificările, să schimbi melodiile sau să inițiezi apeluri de aici. Ecranul poate fi personalizat, sunt câteva opțiuni prin meniu de ceasuri sau teme colorate, dar poți opta să folosești și o imagine proprie drept fundal. Din păcate, încă  nu există o opțiune pentru a stabili luminozitatea ecranului screen cover, astfel că noaptea lumina generată de el atunci când se primesc notificări poate fi chiar enervantă.

Folosirea ecranului secundar nu elimină ecranul principal complet. Ca să vezi notificările glisezi spre stânga, se vor afișa câteva linii de text, dar ca să vezi mesajul întreg sau pentru a răspunde trebuie să deschizi telefonul. Rămâne de văzut dacă Samsung va aduce și alte widget-uri în afara de cel pentru oră, vreme, muzică, alarmă sau timer.

Galazy Z Flip3 este disponibil în șapte culori, doar patru dintre ele disponibile pe plan local: negru, crem, verde și violet. Modelul violet este cel care pare cel mai atractiv ochiului, dar noi ne-am jucat inițial cu o versiune crem, frumos și extrem de elegant. Are parte de un finisaj neted, lucios, dar care se simte bine în mână.

 

Atunci când este împachetat este extrem de manevrabil și nu dă vreo secundă senzația că ar putea aluneca și dimensiunea lui compactă la pliere rămâne elementul cel mai distinctiv al acestui model. Telefonul este mai înalt decât cele obișnuite, dar nu pot să zic că m-am simțit în vreun fel diferit față de utilizarea altor smartphone-uri, chiar dacă raportul de aspect mai îngust este sesizabil.

La nivel de construcție, avem în continuare butoanele pe dreapta, cu tasta Power care funcționează și pe post de cititor de amprente. Este plasat în a doua parte a cadrului, ceea ce uneori devine greu de găsit, dar odată intuită poziția, cititorul își va face treaba extrem de rapid. Pe dreapta, deasupra butonului Power sunt plasate butoanele pentru volum, pe stânga avem tray-ul pentru SIM, iar la bază avem portul pentru încărcare și un difuzor. Al doilea difuzor este situat în cască și trebuie să remarcăm că slotul pentru SIM poate găzdui o singură cartelă, fără posibilitatea de a adăuga un card de memorie extern. Pe de altă parte, puteți utiliza un eSIM dacă vreți să folosiți două numere de telefon.

Snapdragon 888 la interior

Galaxy Z Flip3 este motorizat de Snapdragon 888, practic cel mai rapid processor de anul acesta. Are până la 8 GB de memorie RAM și un spațiu de stocare intern de 128 de GB, dar este disponibilă și variantă de 256 GB.  Are conectivitate 5G și este comaptibil cu toate spectrele de frecvență disponibile în România.

Probabil că nu mai este cazul să zic ca a funcționat impecabil pe durata testării. Nu am avut nicio problemă în gaming, socializare sau activitățile obișnuite pe care le întrepretind în mod normal pe un telefon. Testele de benchmark au relevat 1095 de puncte în single-core-ul din Geekbench 5, 3379 puncte în Multi Core-ul aceluiași test și 3940 de puncte în WildLife-ul din 3DMark. În orice caz, orice poartă semnătura celui mai puternic procesor de la ora actuală ar trebui să nu vă ridice semne de întrebare în privința performanțelor.

Bateria are o capacitate de 3.300 mAh, ceea ce pare puțin pe hârtie dacă comparăm cu dispozitivele care deja urcă spre 5.000 mAh la 6.7 inci. În linii mari el se descurcă onorabil pentru o zi întreagă de utilizare mixtă, iar la testul de rulare a unui clip video în buclă a rezistat pentru 12 ore și 13 minute, ceea ce este un scor mediu față de alte flagship-uri testate. Mai dezamăgitor la acest capitol mi se pare încărcarea lentă, de numai 15W, când standardele de astăzi deja sar bine de 50W, dar acolo vorbim de smartphone-uri clasice, nu pliabile care trebuie să reziste la o utilizare mai atipică. Probabil există un motiv bine întemeiat pentru limitarea de 15W.

Lipesște camera de zoom

Samsung Galaxy Z Flip3 nu este un cameraphone, chiar dacă se descurcă onorabil în majoritatea scenariilor. Mai puțin la zoom, pentru că telefonul are doar două camere pe spate, una wide și una ultrawide, ambele cu rezoluție de 12 megapixeli. Camera principală, cea wide, are o deschidere a diafragmei de f/1.8 și stabilizare optică, iar camera secundară are un unghi de deschideere de 123 de grade și un f/2.2. Camera de selfie are 10 megapixeli și nu este ascunsă sub display, ca la modelul Fold3, dar trebuie să remarcăm că nu este intruzivă și după câteva generații cu ecranul perforat frontal am cam început să ne obișnuim să să trecem rapid peste acest tip de punchole.

Imaginile rezultate din camera principală se vede că poartă semnătura Samsung, au culori bune, contrast ridicat, un dynamic range corect.  12 megapixeli sunt 12 megapixeli, iar detaliile sunt la locul lor, chiar dacă poți găsi zgomot de imagine la o căutare mai minuțioasă prin imagini. Mai mult zgomot veți observa în fotografiile nocturne, dar s-a implementat mod de noapte și compensează acest lucru. Una peste alta, avem o cameră decentă, dar nu poate fi de nivelul lui S21 Ultra sau Fold, se vede că avem un senzor ceva mai puțin potent.

Aplicația pentru cameră este identică cu cea pe care o găsiți pe alte terminale Samsung cu OneUI 3.1. Cu slide-uri scurte stânga dreapta facem o trecere în revistă printre modurile de fotografie/video, acestea pot fi rearanjate oricum după preferință. În More găsiți o multitudine de opțiuni și față de modelele Flip anterioare, Flip3 aduce acum și Modul Director’s View, preluat de la familia S21 și care te lasă să filmezi simultan cu toate camerele de pe dispozitiv. Este disponibil și un mod Profesional, care permite ajustarea ISO, a diafragmei, a balansului de alb sau a contrastului.

O noutate absolută, însă, este o iconiță plasată deasupra tuturor elementelor din interfața din cameră, iar la activarea acesteia ecranul suplimentar se transformă într-un viewfinder. Astfel, poți face fotografii tip selfie cu camera principală, deci la o calitate mai bună decât ar furniza camera frontală, care își cunoaște limitările față de cea principală pe orice smartphone.

Concluzia connect

Noul Galaxy Z Flip 3 5G este cel mai accesibil telefon pliabil de până acum și poate cel care va ajunge în buzunarele celor care vor un telefon altfel. Este un smartphone fashion, un statement care stă la baza declarației producătorului sud coreean de a pune un telefon pliabil în mâinile a mai multor oameni. Cel mai important este că poți trăi bine mersi doar cu un smartphone de genul Flip 3, fără să simți că ai făcut un compromis major. Iar de fiecare dată când îl vei deschide și închide oamenii din jur vor arunca o privire mirată sau vor avea un zâmbet în colțul gurii. 

Ediția din acest an a lui Galaxy Flip este mai bine construit, mai rezistent și mai performant, iar ecranul secundar este mai mare, deci mai util. Rămâne cu o baterie ceva cam modestă și un set de camere care ar fi putut fi mai versatile, dar chiar și acest două elemente nu sunt lucruri  pe care să le notăm la compromisuri, ci ne-am fi dorit noi ceva mai mult. Samsung a ajustat și prețul, astfel că acum poți cumpăra un Flip 3 cu aproape 5200 de lei în varianta de 8 GB și 128 de GB memorie internă, cu mult mai ieftin decât modelele de anul trecut. 

Plusuri

  • Cel mai accesibil smartphone pliabil
  • Un ecran de 6.7 inchi cu refresh rate la 120 Hz
  • Construcția este acum mai rezistentă, ecranul poartă protecție Gorilla Glass Victus
  • Rezistența la apă prin certificarea IPX8
  • Display-ul secundar este mai mare și mai util decât la modelele anterioare
  • Poți alege să îl folosești în modul stand și să faci selfie-uri sau conferințe video fără să îl sprijini de un obiect

Minusuri

  • O baterie de numai 3300 mAh, încărcare lentă
  • Camerele nu sunt cele de la gama S21 și nu are cameră dedicată pentru zoom

Etichete: , , , , , ,