REVIEW Razer Barracuda X – Căștile de gaming cu cel mai complet pachet

REVIEW Razer Barracuda X – Căștile de gaming cu cel mai complet pachet

Scris de | 17 septembrie, 2021

Pentru că a trecut ceva timp de când am luat la „puricat” o pereche de căști de gaming, am apelat la cei de la Razer, care ne-au trimis Razer Barracuda X. Lansate în această vară, Barracuda X își propun să fie una dintre cele mai versatile perechi de căști existente pe piață, fiind capabile să se conecteze la o multitudine de device-uri, și oferind un preț destul de mic.

Căștile cu pachet complet

Primul lucru pe care îl vei remarca când deschizi cutia căștilor Razer Barracuda X este faptul că te confrunți cu un „cable fiesta”. Ce vreau să spun e că în această cutie vei regăsi nu mai puțin de 3 cabluri diferite, asta pe lângă un dongle și microfonul, care sunt și ele împachetate separat. Practic, trebuie să faci o mică listă ca la cumpărături atunci când enumeri tot ce vine cu Razer Barracuda X, ceea ce nu e tocmai un lucru rău până la urmă, pentru că Razer îți oferă absolut tot ce ți-ai putea dori în cutia unei perechi de căști.

Așadar, avem pe lângă căști în sine, microfonul care vine separat și se poate atașa de acestea, dacă ai nevoie, un dongle pe USB-C pentru conectarea wireless la diferite device-uri, un jack de căști pentru cazul în care vrei să folosești căștile în modul wired, un USB-A la USB-C pentru alimentare și un cablu USB-A la USB-C passthrough, acesta din urmă fiind inclus pentru că dongle-ul pe USB-C este foarte lat și poate acoperi unele porturi (Razer a ales să îl construiască astfel pentru a oferi o conexiune mai stabilă și mai bună). Practic, dacă ai un număr limitat de porturi pe device-ul tău (sau dacă nu ai USB-C), te poți folosi de cablul acesta din urmă pentru a fi sigur că le poți folosi pe toate (deși trebuie să ții cont că te vei alege cu un dongle cu un cablu de vreo câțiva metri).

Căștile în sine au o construcție foarte simplă, dar foarte comodă: cântăresc în jur de 250 de grame, și nu prea le vei simți pe urechi nici în sesiunile lungi de gaming (am jucat Rocket League aproximativ 4 ore cu ele). Cupele, deși nu au spumă de memorie, Razer optând pentru un fel de burete în schimb, sunt și ele foarte confortabile. Banda superioară are în schimb spumă de memorie, iar în rest vei găsi plastic pe exteriorul cupelor și restul șasiului.

Pe marginea cupei stângi vei regăsi și jack-ul de 3,5mm, pentru cazul în care vrei să folosești căștile pe fir, dar și zona în care vei putea să introduci microfonul Razer HyperClear Cardioid.  Tot aici regăsești controalele – butonul de power, rotița de volum și butonul pentru microfon, pentru a trece rapid pe mute.

Sunet echilibrat

În ceea ce privește sunetul, Razer face o treabă foarte bună, așa cum era oarecum de așteptat. Barracuda X se folosesc de acele difuzoare cu care sunt deja extrem de familiar de la Razer, de 40mm, denumite Triforce, despre care compania americană spune că ajută la crearea unor înalte excepționale și la o experiență de ascultare mult mai dinamică pentru videoclipuri și muzică.

Bineînțeles, descrierea celor de la Razer e puțin cam exagerată – Barracuda X sunt până la urmă niște căști de gaming, ceea ce înseamnă că înaltele nu vor fi niciodată punctul lor forte, însă sunetele joase și medii se aud foarte bine, continuând „tradiția” Razer de a face căști cu un bass foarte puternic. Însă, trebuie să îi laud totuși și pentru înalte – nu, nu sunt cu siguranță „excepționale”, dar sunt mult mai bune decât am întâlnit pe căști de gaming situate în același preț ca Barracuda X, iar asta este admirabil. Dau dovadă și de un dinamism foarte bun, pe care îl remarci mai ales în shootere, acolo unde vei avea multe sunete diferite – de multe ori care se aud chiar în același timp. Astfel, șocul unei explozii, încărcarea unei arme, sau elicele unui elicopter se vor auzi puternic, „plin” și fără să cauzeze probleme acestor drivere.

Un alt lucru pe care l-am apreciat foarte mult la aceste căști este spațialitatea pe care o oferă, atribut pe care l-am remarcat, spre surprinderea mea, tocmai în Rocket League. În meciurile de 3v3 am reușit să îmi dau seama rapid când unul din colegii mei sărea la o minge pe care aș fi putut și eu să o ajung, astfel că am știut că e mai bine să aștept o eventuală respingere, iar la 1v1 atunci când scăpam spre poarta adversă, știam de fiecare dată când vine adversarul și din ce direcție încearcă să mă atace, auzindu-i boost-ul.

Microfon și autonomie

Microfonul este și el foarte bun – mi s-a spus că vocea mea se aude clar și fără întreruperi, iar un test audio ulterior mi-a dovedit asta. În plus, faptul că poate fi detașat dacă vrei să îți iei căștile undeva sau să te joci un joc singleplayer este tot timpul un plus, în opinia mea.

Razer Barracuda X oferă 20 de ore de autonomie cu o singură încărcare. Nu știu exact cât durează o încărcare completă, însă cu siguranță este sub o oră, iar eu le-am lăsat de vreo două ori la încărcat atunci când mâncam, astfel că nu am rămas niciodată fără baterie. Pentru mine, cele 20 de ore de autonomie sunt suficiente pentru aproximativ o săptămână de joacă, însă menționeză că le-am folosit în 90% din timp doar pe PC.

Mi se pare important să subliniez asta, pentru că aceste căști par să fi fost făcute pentru a fi folosite pe mai multe platforme – să treci de la PC la Switch sau PS4 și apoi pe telefonul tău cu Android, datorită dongle-ului care se atașează rapid și permite conectare instant. Pentru mine însă, acest aspect nu e atât de important pentru că PS4-ul este colector de praf momentan, joaca pe consolă fiind rezervată pentru Xbox Series X, iar gaming-ul pe mobil nu mă atrage încă, oricât de mult efort aș depune în acest sens.

Aici vine și minusul principal pentru mine – faptul că nu există conectivitate cu Xbox sau cu iOS. În același timp însă, realizez că există căști precum Razer Kaira, realizate special pentru consola celor de la Microsoft, deci nu mă pot plânge foarte mult de acest aspect.

Concluzia connect

Per total, Razer Barracuda X sunt cam tot ce ți-ai putea dori de la o pereche de căști care costă aproximativ 499 de lei (chiar reduse la 399 de lei la un retailer la momentul scrierii review-ului). Au un sunet echilibrat, cu un plus pe bass (lucru de așteptat, până la urmă sunt căști de gaming), sunt foarte confortabile, au același microfon clar și de data asta și detașabil, și vin cu mai multe accesorii decât vei avea nevoie. What's not to like?

Plusuri

  • Sunet echilibrat, cu un bass puternic.
  • „Cable fiesta”-ul din pachet.
  • Microfonul are și o calitate bună și este și detașabil.
  • Se pot conecta la o varietate de platforme prin USB-C și beneficiază de o autonomie foarte bună.

Minusuri

  • Nu se pot conecta cu un Xbox sau cu un telefon pe iOS.
  • Dongle-ul poate acoperi porturi adiacente pe un PC, iar pe alte device-uri fără USB-C vei fi nevoit să folosești cablul din pachet, creând astfel probabil cel mai lung dongle din lume.

Etichete: , ,