REVIEW Intel NUC11TNKi3, un mini-PC pentru colțul office de acasă

REVIEW Intel NUC11TNKi3, un mini-PC pentru colțul office de acasă

Scris de | 24 septembrie, 2021

Și iată că am ajuns iarăși în acea perioadă a anului în care ne îndreptăm destul de sigur către alte restricții și perioade de „work from home”. Numai bine, dacă e să privim jumătatea plină a paharului putem trage concluzia că ne așteaptă o perioadă în care ne putem bucura de cele mai noi lansări de jocuri, filme, seriale, dar și echipamente hardware. Și ce poate fi mai potrivit pentru home office decât un sistem PC de dimensiuni foarte reduse, care poate fi mutat de colo colo, în orice cameră a locuinței și care poate face față cu brio cerințelor tale.

Pe scurt, un Intel NUC. Da, acele „calculatoare” foarte mici pe care le poți așeza într-un colț al biroului pentru ca apoi să uiți de orice alt spațiu suplimentar care ar putea fi ocupat de un alt tip de echipamente de birou. Mai ales, atunci când scopul tău este să-ți creezi un spațiu dedicat activităților office. Pentru că, să recunoaștem, în lipsa unui astfel de colț al tău, tentațiile din jur sunt destul de mari.

Am avut ocazia să testez un Intel NUC11TNKi3, un mini-sistem cu procesor Intel i3 și restul de componente pe care le găsești în orice alt PC convențional. Bine, în mod evident, ceea ce nu vei găsi aici este o placă video dedicată, pentru că această integrare nu este posibilă prin prisma dimensiunilor micului NUC. Însă grafica integrată de pe i3 se achită cu brio de sarcinile ceva mai moderate. Și mă simt nevoit să specific din start, acesta nu este un sistem pe care să te poți juca, deci este imposibil să-l judecăm ca atare.

Să revenim însă la CPU-ul i3, fabricat cu ajutorul unui proces pe 10nm. Acesta face parte din cea mai recentă generație de procesoare Intel, a 11-a și este unul pe care îl regăsim și pe majoritatea laptopurilor low-mid range care sunt disponibile pe piață (2 cores + 4 threads). Punctele sale forte se leagă de eficiența energetică, care este mai ceva mai ridicată decât în cazul altor modele care se bucură de frecvențe mai mari sau un număr mai ofertant de nuclee.

Un setup versatil

Și ca să nu te plictisesc cu diverse teste benchmark sau cifre prea multe, sistemul se comportă foarte bine în orice fel de sarcină de birou. Asta înseamnă că nu vei avea probleme cu suita Office, dar nici cu programe de lucru ceva mai complexe. Desigur, editarea foto sau video este exclusă aici din ecuație, însă NUC-ul poate fi considerat fără probleme un înlocuitor pentru laptop.

Desigur, nu ai display-ul inclus, însă îl poți folosi la un setup fix minimalist, iar toată lumea se va întreba unde e „creierul” care pune totul în funcțiune. Device-ul poate fi amplasat cu ușurință și pe partea inferioară a biroului, ascuns de lumina zilei, posibilitățile fiind aici chiar extinse. Trebuie doar să ai puțină imaginație și simț estetic. Până la urmă, fiecare dintre noi valorifică așa cum consideră și cum vrea spațiul personal. Ce face diferit acest NUC este faptul că îți dă mai multe opțiuni.

RAM și stocare

Și să trecem de procesor și de dimensiuni, și ajungem la celelalte componente fără de care nici un sistem nu poate funcționa: memoria RAM și spațiul de stocare. Intel NUC11TNKi3 vine fără aceste componente incluse atunci când îl scoți din cutie și rămâne la alegerea ta ce „dotări” decizi să-i oferi.

Eu am mers pe combo-ul 500GB SSD M.2 + o plăcuță RAM SO-DIMM de 8GB DDR4 3200, ambele de la Crucial, producător care oferă unul dintre cele mai bune rapoarte calitate/preț de pe piață. Instalarea acestora a fost facilă, și nici o persoană care se pricepe să mânuiască o șurubelniță nu ar trebui să aibă vreo problemă.

Primul pas este să detașezi capacul inferior al NUC-ului, baza acestuia, prin înlăturarea a patru șuruburi. Odată expus șasiul interior al lui Intel NUC11TNKi3, vom vedea sloturile M.2 și RAM. Printr-o simplă apăsare a plăcuței de memorie, însoțită de atașarea suportului de stocare și asigurarea acestuia cu ajutorul unui șurub, treaba ta este gata.

Desigur, poți opta aici și pentru un kit dual de RAM SO-DIMM (sunt două slot-uri pe șasiu), dacă ai nevoie, și poți chiar să mergi spre un overkill, deoarece acest mini PC suportă până la 64GB de memorie.

Conectivitate & Porturi

La exterior, Intel NUC11TNKi3 oferă cam tot ce ți-ai putea dori. De la cele două porturi USB-A 3.2 de pe partea frontală, pentru acces facil pentru kit-urile bluetooth de mouse sau tastatură, dar și pentru diversele stick-uri USB de zi cu zi de care ai nevoie, la partea din spate care ne oferă o varietate destul de mare. Sincer să fiu, nu cred că există vreun port pe care mi l-aș fi dorit pe acest NUC și care să nu existe.

Vorbim aici despre două HDMI-uri 2.0, dar și de două porturi USB-C cu suport Thunderbolt (4 și 3), pentru conexiuni la display-uri externe dar și la tot felul de alte accesorii sau periferice, dar și de două USB-A-uri suplimentare, dintre care unul 3.2. Toată această configurație este completată de o mufă RJ-45 pentru conexiune wired la Internet. După cum știm, firul de net este sfânt pentru stabilitatea și viteza conexiunii. Dar dacă vrei să optezi, totuși, pentru Wi-Fi, NUC-ul vine cu placă de rețea wireless integrată.

Intel NUC 11 Pro Kit NUC11TNKi3 – poate fi cumpărat din rețeaua de parteneri ASBIS România, distribuitor oficial în țara noastră al kit-urilor Intel NUC.

Concluzia connect

Intel NUC11TNKi3 este un produs foarte interesant și care este mai puternic decât pare la prima vedere. Este ideal pentru colțul tău personal în care vrei să te retragi atunci când lucrezi la diferite proiecte, și oferă opțiuni aproape nelimitate pentru ergonomia curată a setup-ului prin prisma dimensiunilor sale foarte reduse.

Setup-ul se face ușor, montarea memoriei RAM și a suportului SSD M.2 la fel de ușor, iar în doar câteva minute de la deschiderea pachetului vei avea un PC de mărimea unei cutii de smartphone „good to go” pentru utilizarea de zi cu zi. Procesorul i3 este, de asemenea, un plus, mai ales pentru cei care au nevoie de un CPU onest, chiar dacă nu foarte puternic. Pe scurt, device-ul oferă tot ceea ce promite și chiar câte ceva în plus.

Etichete: , ,